Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogrodowe wariacje 14:34, 19 sie 2022

Do góry
Wian oglądałam tego miskanta. Foty to wszędzie pomieszane jak im się wstawi to może być klejne.. wg opisu ma różowe kwiaty później przechodzą w beż brąz.

Popatrz na miskanta "Vanilla sky" tego mam i bardzo polecam. kwiaty na początku kwitnienia jasna limonka przechodzące w waniliowy jasny srebrzysty kolor. Trawa przysadzista nie jest podatna na łamliwość.
Jeżeli chodzi ile sztuk musisz sądzić co najmniej ok 1,5 m jedna od drugiej aby pióropusze miały miejsce na pokazanie pięknego wyglądu.

Może u mnie pokaże vanilke
Ogrodowe wariacje 14:21, 19 sie 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Tutaj kolorem pasują ale czy nie za dużo wszystkiego?

Trochę za dużo z czegoś trzeba zrezygnować. Nie wiem jakie tam są odstępy.miedzy rozplenica a jeżówka chyba niższa. Czy te cisy to będzie żywopłot taki niski też ich jest dużo.

Jeżówki zżółkna ok połowy września coś zwiewnego posadz gaura biała kwitnie do mrozów. Czy rozplenice wiążesz na zimę?
Ptasi gaj 13:53, 19 sie 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
Rozumiem cię. Mam to samo z „leniem”. Lata robią swoje. Ale ja ciągle mam kawałek ogrodu do zagospodarowania i dopycham rośliny gdzie mogę. Niech zarośnie tak, żeby chwasty nie miały miejsca.

Kasiu ta pogoda mnie wykańcza. Siedzę w domu a mam sporo prac. Chciałam trawy w doniczkach posadzić hakomki w miejsce juk.

Też robię wszystko aby się nie narobić. Po raz pierwszy nie pielę między tujami a tawułami. Wysypałam rozdrobnione sosny wiosna podcięte. Na innych rabatach rozsypalam rozdrobniona sucha trawę.
Jednak nie wszędzie się da wysypać więc trzeba pielic.

O tutaj zawsze rośło tyle chwastow.

A jak tam twoje trawy które sądziłas pod drzewami.

Ogród w Klein Kottorz 13:29, 19 sie 2022

Do góry
Danusiu, a po co ci obróbka. Foty i zieleń są tak piękne, obróbki nie potrzebują.

Biel i zieleń kontrast piękny.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:34, 19 sie 2022

Do góry
Wrzosy tak kwitną są różne odmiany. U mnie też kwitną. Na to składa się podlewanie, nawożenie i są w pełnym słońcu co wrzosy lubią.

Szpalerek hortensji staram się taki zrobić, ale to trwa bo różnie hortensje się rozwijają. Mam krzaki które kwitną linki i też limki ok 2 m od niej ledwo wypuszczają zalążki kwiatów.

Ciemierniki też są różne jedne aby kwitnąć jesienią już mogą wypuszczać zalążki. Te zimowo-wiosenne jeszcze śpią.

Teraz najważniejsze aby padał deszczyk
Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:10, 18 sie 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 23:07, 18 sie 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu dobrze że miałaś czas żeby spokojnie posiedzieć i popatrzyć na ogród
Piękny widok"D

Danusiu odlecialam dzisiaj.

Kilimandżaro

Ptasi gaj 22:56, 18 sie 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 22:47, 18 sie 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)

PIĘKNIE
Powinnaś koniecznie posadzić paprocie w tym leśnym zakątku. Dodałabym też bergenie, biało kwitnące tawułki japońskie (Astilbe japonica) 'Washington' i trochę turzyc do cienia. Tylko nie turzyce Morrowa, bo te choć świetne do cienia, to dołożyłyby ci pracy rozłażąc się rozłogami. Ale np. takie paskowane turzyce „Ptasie Łapki” (Carex ornithopoda) 'Variegata', turzyca długowłosa (Carex dolichostachya) 'Kaga Nishiki' albo o niemal żótych liściach Turzyca sztywna (Carex elata) 'Aurea', rosną kępowo i rozjaśniają cień.
Do prześwietlonego cienia nadają się te bodziszki, które kupiłaś

Kasiu tam rośnie bluszcz, bergenie, hosty i rododendrony, paprocie mam 2 szt pod tujami. Bodziszki też tam miałam, ale nie kwitły specjalnie i wyrzuciłam je.
Kasiu już nie chce bawić z trawami.
Nakupilam palczatek i innych rosną na potęgę i już trzeba rozsadzać. Muszę zagospodarować to co mam.
Już mi się Kasiu nie chce.
Przyjechałam dzisiaj popatrzyłam. Chwastów sporo pokrecilam się i usiadłam nad oczkiem od jutra z samego rana muszę podjąć może coś pod wieczór opiele. Jeszcze mam przycinania sporo. Oj głowa boli.

O tutaj siedziałam z takim widokiem

Trawnik podczas podlewania

3 tygodnie posadziłam gaure takie maleństwa tak kwitną.

W ogródku Martki 09:23, 18 sie 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Inni też mieli ten problem

Z tekstów wynika, że to przyszłościowo żerować będzie na brzozach.

Przyznam, że mam brzozy i nie spotkałam się z takim szkodnikiem. Może składa jaja ten szkodnik na innych liściach a żeruje na brzozach. Tak jak to się dzieje z ochojnikiem modrzew - świerk.

U mnie znowu pożera coś liście róże. Wyzery młodych lisci przy pąkach małe kropki. Pojadę i przypilnuje.
Ja bym nie upatrywała w tym że szkodnik się pojawił w donicy. Moim zdaniem przyleciał złożył jaja i się wykluło paskudztwo. Widocznie liście mu lepiej smakują może są dojrzalsze.

Miało padać takie burze i guzik ledwo pokropiło przed wczoraj.

Pozdrawiam

Ptasi gaj 20:24, 17 sie 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Faktycznie spore są, a czy to nie jest przypadkiem to miejsce co wiosną kwitną rodki i azalie przy kościele? Księża mają dobry gust i dobrą ręke do roślin i więdzą co posadzić żeby kwitło pięknie Zbyszek z wątku Bor Tucholskich ma limke na wysokość 3m w zeszłym sezonie, ale nie pamiętam ile ta jego limka rośnie u niego a pisał o tym.

Nie to przy innym kościele też niedaleko na Ursynowie. Córka Mają chodzi tam na zajęcie rehab.
Bo ja wiem czy mają gust i rękę. Przeważnie są zatrudnieni ogrodnicy amatorzy znam ich.
Muszę zajrzeć może już pokazał swoją horte.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:14, 17 sie 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Sylwia gdzie ta linka 2 m. Wczoraj byłam nie zauważyłam. Ty jak pociąg inter city jedziesz z tym wątkiem. Trudno ogarnąć codziennie całość. Rób foty i pokazuj ja codziennie

Będąc nad morzem też mają takie sztuki wysokie. Blisko mnie na dwóch patykach rośnie wysoka wanilka freis

Tu po obu stronach pergoli, te głębiej

mam lepsze fotki, ale jeszcze w aparacie
Vanilka u mnie też wysoka, ale od limek sporo niższa.
Foty robię często, ale na codzienne wklejanie czasu brak
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:29, 17 sie 2022

Do góry
Sylwia gdzie ta linka 2 m. Wczoraj byłam nie zauważyłam. Ty jak pociąg inter city jedziesz z tym wątkiem. Trudno ogarnąć codziennie całość. Rób foty i pokazuj ja codziennie

Będąc nad morzem też mają takie sztuki wysokie. Blisko mnie na dwóch patykach rośnie wysoka wanilka freis
Ptasi gaj 14:12, 17 sie 2022

Do góry
Cd

PIĘKNIE
Powinnaś koniecznie posadzić paprocie w tym leśnym zakątku. Dodałabym też bergenie, biało kwitnące tawułki japońskie (Astilbe japonica) 'Washington' i trochę turzyc do cienia. Tylko nie turzyce Morrowa, bo te choć świetne do cienia, to dołożyłyby ci pracy rozłażąc się rozłogami. Ale np. takie paskowane turzyce „Ptasie Łapki” (Carex ornithopoda) 'Variegata', turzyca długowłosa (Carex dolichostachya) 'Kaga Nishiki' albo o niemal żótych liściach Turzyca sztywna (Carex elata) 'Aurea', rosną kępowo i rozjaśniają cień.
Do prześwietlonego cienia nadają się te bodziszki, które kupiłaś
Ptasi gaj 11:42, 17 sie 2022

Do góry
To hortensje przy kościele olbrzymy.
Kiedy ja się takich doczekam.
Na razie kupiłam na patyku limonki jak przyjechałam to się przestraszyłam bez liści i zasuszyli mi. Kwiaty brązowe przycielam może wypuszcza nowe.

Faktycznie spore są, a czy to nie jest przypadkiem to miejsce co wiosną kwitną rodki i azalie przy kościele? Księża mają dobry gust i dobrą ręke do roślin i więdzą co posadzić żeby kwitło pięknie Zbyszek z wątku Bor Tucholskich ma limke na wysokość 3m w zeszłym sezonie, ale nie pamiętam ile ta jego limka rośnie u niego a pisał o tym.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:22, 17 sie 2022

Do góry

Monika ekstra foty i na forach. Ta ostatnia z hostami z tym mchem kapitalnie to wygląda. U mnie też różnie to wygląda bardzo nie równo kwitną. W przyszłym roku przycinam jednak wyżej. Wstawię u siebie horty przy kościele. Przepiękne.
Ta hosta pod drzewem po prawej stronie ma bardzo ładne kwiaty. Jednak aby coś ładnie wyglądało potrzebuje czasu.
Bardzo ładnie uwielbiam takie widoki tyle kwieci białego i limonkowego

Dziękuje Ta ostatnia hosta to Francee 7latka u niej kwiaty poźno pokazują się bo u większość host już dawno kwiaty przekwitłe ściełam. Co do hortensji to wiem napewno że Vanilke w przyszłym roku będe ciąć nisko, ona nie nadaje sie na wyższe cięcia bo potem jej kwiaty leżą.
Ptasi gaj 10:02, 17 sie 2022

Do góry

Basiu bardzo lubię to miejsce. Lubię tam stać lub siedzieć widok z altanki jest cień. Jeszcze 4 metry w bok pod brzozami lubię siedzieć mam taki widok (fota z 2921 roku o tej samej porze)

Zawsze marzyłam, żeby poznać podróżnika w czasie i spełniło się
Ptasi gaj 08:23, 17 sie 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)

A tu jak pięknie. Bajkowo masz Elu.

Basiu bardzo lubię to miejsce. Lubię tam stać lub siedzieć widok z altanki jest cień. Jeszcze 4 metry w bok pod brzozami lubię siedzieć mam taki widok (fota z 2921 roku o tej samej porze)

Ptasi gaj 08:15, 17 sie 2022

Do góry
daszum napisał(a)

Tak trzeba przyznac Vanilla sky bardzo ładnie rośnie i przybiera na obwodzie.

Wstawiaj
Ptasi gaj 08:13, 17 sie 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)

Elu, cudnie. Soczyście i kolorowo. A u nas susza. Deszcz ma przyjść ale nie widać go.

To drugie zdjęcie takie energetyczne. Jednak żółty kolor to sama energia.
A ostatnie zdjęcie to mój styl czyli pod linijkę.
Elu, przepięknie jest w Twoim ogrodzie. Pozazdrościć.

Było po deszczu i dlatego soczyście.
Te fotki wszystkie z długiej rabaty. Mam tam posadzone hortensje w zeszłym roku, ale jeszcze nie tak duże, aby wyrosły wyżej tawuł. Może w przyszłym roku będzie lepiej widać.
W tym roku mocno horty przycielam i żałuję nie są one tak ładne jak poprzednie lata.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies