Martka kup nasionka naparstnicy i zasiej w czerwcu w dobrej ziemi. Po miesiącu możesz posadzić w miejsca gdzie chcesz ją mieć
W przyszłym roku zakwitnie.
Zrób odstęp między siewkami ok 40 cm naparstnice mają boczne łodygi też kwitnące.
Nie szukaj nasion różowych, nasionka w paczuszce są różne od białych do żółtych, różowych nakrapiane itd. zakwitną w przyszłym roku. Jak ci się nie będą podobały to najwyżej niektóre usuniesz. Rozsiewają się same samograj.
Nie kupuj kwitnacych u ogrodnika ponieważ często sprzedają kwitnące 2 letnie siewki i na drugi rok giną. Naparstnice są dwuletnie. Ale zawsze kwitną przez nowe siewki.
Martka 2 lata temu o tej porze w czerwcu zasiałam w dobrej ziemi po miesiącu już flancowalam. Kup nasionka zasiek zakwitną w przyszłym roku potem to samograj same się rozsiewają.
Najwyżej jak któraś ci się nie będzie podobała to usuniesz. Też tak zrobiłam.
Nie kupuj kwitnących w szkółce nie warto.
Z tą laurowiśnią warto spróbować, bo zimy coraz łagodniejsze
Ja mam tylko jedną Otto luken zresztą otoczoną krzakami i posadzoną na przed kuchennej, nawet jej nie widać.
Sadzonki ukorzeniam głównie dla córki, bo ja już nie mam gdzie sadzić
Elu, przyszłam zajrzeć, co tam, szkoda wielka, że są straty... do mnie nic nie dotarło. Trochę czasu trzeba, by ogród zapomniał o burzy. Dobrze,że są miejsca, które nie ucierpiały! A ten widoczek jest po prostu CUDOWNY! Czy to naparstnice z nasionek? Widziałaś je gdzieś może w CO, bo na takie właśnie odcienie poluję.
Piękne iryski. Ja kupiłam po 15 zł są ładne, ale za dużo niebieskich mi pani ze szkółki dala. Miały być wyszukane.moze i są, ale w czwartek wieczorem było gradobicie u nas i nie wiem czy jakieś zobaczę czekam na rozkwit są pokaleczone.
Takie jak na focie ten pomarańczowo biały chętnie bym przygarnęła.
Bo u mnie fota Nowalis robiona rankiem w słońcu i dopiero co rozkwitnieta. Jak zrobisz Nowalis fotę po tygodniu to będzie mielą ciemniejszy kolor wrzosu. Nowalis nie jest fioletowa na kolor jasnego wrzosu.
Zresztą fotka z telefonu nigdy nie odda prawdziwego koloru tylko zbliżony
Wszystko masz na tej działce. Takie obfite zbiory. Papryczki takie duże owoce. Moje jeszcze w donicach ledwo zipia, ale pierwszy raz uprawiam więc nie wiem co z tej uprawy wyjdzie.
Za to cukinię mi kwitną i widzę, że już zawiązały owoce.
Ślimaków nie zazdroszczę. Syp proszkiem do pieczenia, soda lub granulki niebieskie. U mnie granulki zdają egzamin. Slimory zasychają po nich.
Może już posadziłas tam jakieś rośliny, ale ja bym dała coś niskiego. Np żurawki jest tyle pięknych kolorów. Miejsce jeśli jest w cieniu to trzeba rozjaśnić.
Kiedyś te Rodki urosną za 3 lata po 10 cm przyrostów to włącz wyobraźnię. Host masz ale co stoi na przeszkodzie aby kupić zupełnie inne kolorystycznie np biało zielone.
Odpadają hortensje.
Popatrz na jakieś niższe trawy nie ważne że już takie masz
Rośliny niskie i do półcienia. Tawuły są też ładne można je nisko prowadzić i wszędzie ładnie rosną. Tawuła goldflame i gold princes. Popatrz jeszcze na berberysy admiration
Mam Bengali i mam Novalis. Bengali to ładna róża, ale bardzo wąska. Nie wypuszcza specjalnie dużo pędów. Od kiedy ją mam zmarzła 2 razy więc trzeba uważać nie wszędzie można ją sądzić.
Nie wyobrażam sobie łączenia bengali z Nowalis.
Bengali też wysoka ale kolorystycznie i budowa krzaczka to sprzeczność.
U mnie Nowalis ma pięknie dosyć szeroko rozbudowany krzak z 6-7 pędów na każdym jest kiść pąków.
Uważam że Nowalis bardzo ładnie wygląda z różą herbacisna przełamuje jej zimny kolor. Choć wrzosowy kolor jest przepiękny.
Elu nim one do oczka pójdą to pewnie jeszcze z rok minie na razie są w plastikowych, potem pójdą do kastry i dopiero do oczka. Glonów na razie nie mam( o dziwo) w żadnym oczku
Współczuję Ci ogromnie. Z własnego doświadczenia powiem, ze nza bylinach grad to pal sześć bo dość szybko się odbudowują( większość w tym samym sezonie)no te z duzymi liśćmi to już niestety na ten sezon zdobić nie będą, ale za rok jak nowe. Gorsza sprawa z krzewami i drzewami bo zranienia na korze długo się goją i niestety zostają brzydkie blizny już na zawsze