Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:19, 24 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)
4 godz. w ogrodzie potrafią zdziałać cuda, jakbym na nowo się narodziła

Przycięłam wrzosy, kostrzewę, ML i berberysy. Podwórko pozamiatane, chwastowisko wygrabione, kompostownik przerzucony, sznurki dla psiaka zwinięte

Jutro do ogarnięcia część gospodarcza. W czwartek gracki i hortensje do wycięcia, carexy i żurawki do czyszczenia. Piątek miedzian i może lawenda do cięcia. Sobota skuwanie tynków i zbijanie betonu Kocham taki tydzień

Acha
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:10, 24 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Przycięłam wrzosy, kostrzewę, ML i berberysy. Podwórko pozamiatane, chwastowisko wygrabione, kompostownik przerzucony, sznurki dla psiaka zwinięte

Jutro do ogarnięcia część gospodarcza. W czwartek gracki i hortensje do wycięcia, carexy i żurawki do czyszczenia. Piątek miedzian i może lawenda do cięcia. Sobota skuwanie tynków i zbijanie betonu Kocham taki tydzień

Ale dużo pracy wykonałaś podziwiam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:48, 24 lut 2015

Do góry

Kosolkowa Pasja 13:06, 22 lut 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

A nie mówiłem, że już zabrakło dla okolicznych ogrodników, bo Ola wszystko już sobie zaklepała.
Jeszcze rok temu jak napisałem w poście, żeby przed wsadzeniem zieleninki najpierw zadbała o glebę i zmontowała sobie porządny kompostownik, to kręciła nosem. Polatała trochę po ,,Ogrodowisku", zajrzała do paru ogrodów i ...
Zrobiła pyszną kolację mężusiowi za to, że zbudował Jej dwukomorowy kompostownik.
Olu. Tak trzeba. Już wiele osób na fajnych pomysłach zaczerpniętych z tego forum założyło własne ogrody. Zapewne oglądałaś 535 odcinek ,,Maja w ogrodzie" który przybliżał krok po kroku zakładanie nowoczesnego ogrodu inspirowanego naturą.

Zostały tam podkreślone takie elementy jak:
1)wcześniejsze poprowadzenie wzdłuż ogrodu linii wodnej i elektrycznej wykorzystanej do podświetlenia elementów architektonicznych .
2)wyniesienie rabat poprzez wybudowanie murków ozdobnych (oporowych).
3)rozluźnienie gliniastego podłoża oraz umieszczanie roślin w próchnicy kompostowej.
4)przenikanie się form ogrodu, tworzenie stref w zależności od ich przeznaczenia i sposobu użytkowania.
5)główny motyw trawnika z trawiastymi przejściami, zamiast betonowych nawierzchni i brukowanych ścieżek.
6)mała architektura ogrodowa, w tym teren rekreacyjny dla dzieci.
7)zastąpienie tradycyjnej altany ukraińską banią.
8)budowa zielonych ścian zastępujących pergole i trejaże.

Powyższe zostało czytelnie przedstawione w projekcie realizowanym przez Panią Marię Zakrzewską w ostatnim odcinku programu Mai.
Natomiast Ty Olu, od dawna masz już to wszystko uwzględnione w swoim wątku.

A ten znowu swoje
Kosolkowa Pasja 20:29, 21 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

Nie wiem, ale do wzięcia jest dużo. Pytanie ile M. będzie miał ochotę przywieźć Ja chciałabym cały jaki jest.

A nie mówiłem, że już zabrakło dla okolicznych ogrodników, bo Ola wszystko już sobie zaklepała.
Jeszcze rok temu jak napisałem w poście, żeby przed wsadzeniem zieleninki najpierw zadbała o glebę i zmontowała sobie porządny kompostownik, to kręciła nosem. Polatała trochę po ,,Ogrodowisku", zajrzała do paru ogrodów i ...
Zrobiła pyszną kolację mężusiowi za to, że zbudował Jej dwukomorowy kompostownik.
Olu. Tak trzeba. Już wiele osób na fajnych pomysłach zaczerpniętych z tego forum założyło własne ogrody. Zapewne oglądałaś 535 odcinek ,,Maja w ogrodzie" który przybliżał krok po kroku zakładanie nowoczesnego ogrodu inspirowanego naturą.

Zostały tam podkreślone takie elementy jak:
1)wcześniejsze poprowadzenie wzdłuż ogrodu linii wodnej i elektrycznej wykorzystanej do podświetlenia elementów architektonicznych .
2)wyniesienie rabat poprzez wybudowanie murków ozdobnych (oporowych).
3)rozluźnienie gliniastego podłoża oraz umieszczanie roślin w próchnicy kompostowej.
4)przenikanie się form ogrodu, tworzenie stref w zależności od ich przeznaczenia i sposobu użytkowania.
5)główny motyw trawnika z trawiastymi przejściami, zamiast betonowych nawierzchni i brukowanych ścieżek.
6)mała architektura ogrodowa, w tym teren rekreacyjny dla dzieci.
7)zastąpienie tradycyjnej altany ukraińską banią.
8)budowa zielonych ścian zastępujących pergole i trejaże.

Powyższe zostało czytelnie przedstawione w projekcie realizowanym przez Panią Marię Zakrzewską w ostatnim odcinku programu Mai.
Natomiast Ty Olu, od dawna masz już to wszystko uwzględnione w swoim wątku.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:32, 21 lut 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)

Szczać na śnieg czy nie takie temat chyba po raz pierwszy sie na forum pojawił
Jesteście niemożliwe

Ewcia... o szczaniu na kompostownik było... i o szczaniu na korytarze nornic było.
Normalka
W Gąszczu u Tess 17:54, 20 lut 2015

Do góry
Dzięki za linka odnoście warzywnika .... zapisałam z wykrzyknikiem bo planuję takowy ..... Jak myślisz , czy ścinki traw będą się również nadawać na spód ? Będę ich miała w nadmiarze a kompostownik mi się przelewa
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 09:24, 20 lut 2015

Do góry
widok na część, w której ma być kompostownik

Ogród Mirelli 08:47, 20 lut 2015

Do góry
Cześc Mirello
Oejrzałam sobie Twój ogród
Fajnie, że masz tyle osób cierpliwych, którzy dobrze Ci doradzają. Zaufaj im i nie spiesz się ze zmianami Ogród uczy cierpliwości i sama się przekonasz, że "szybciej" czasami obraca się przeciw nam
Wiem, jak bardzo chciałoby się mieć już ten zagospodarowany kawałek i popatrzyć z przyjemnością na zielone. Tylko, to co zaplanujesz i zrobisz na samym początku zwróci Ci się w 500%.
Po pierwsze tak jak i inni już pisali, myślę o poprawie stanu gleby. Bez tego nie ujedziesz. Mus. To sprawa kluczowa. Obornik, co najmniej przyczepa na rabaty. Lub nawóz zielony. Wysiac, przewrócić, znów wysiać. To wymaga czasu wiem. Sama przez pierwszy rok walczyłam, żeby zrobić coś z moim pobudowlanym klepiskiem. Za to teraz nie muszę się martwic, co wsadzę, samo rośnie Widziałaś ziemię na rabatach w angielskich ogrodach? To mój ideał.
Jeśli mogę jeszcze doradzić, zrób sobie dokładny plan w skali.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3522-ogrod-w-puszczykowie?page=5
Narysuj rzut całej działki z domem, podjazdem, miejscem na śmietnik, kompostownik, altanę i co tam jeszcze chciałabyś mieć w ogrodzie. Wyznacz sobie strefy wypoczynkową, gospodarczą itp. Wypisz odległości poszczególnych odcinków w metrach. Potem rabaty. Widziałam, że masz już pomysły na poszczególne rabaty i bardzo dobrze. To bardzo ważne mieć wizję tego, jak ogród ma wyglądac. Pamiętaj jednak, że ogród musi tworzyć spójną całośc. Poszczególne rabaty nie mogą być wyrwane z kontekstu.
Zastanów się nad dużymi roślinami, które stworzą szkielet Twojego ogrodu. Drzewa, żywopłot, duże krzewy. Potem rośliny wypełniające i poszczególne rabaty z detalami roślinnymi.
Jeśli rośliny rosną w niedobrym miejscu, przełóż je do przechowalnika lub przesadź na docelowe miejsce (jeśli już wiesz gdzie ono jest ) Teraz zajmie Ci to pół godziny, jeśli drzewo urośnie będzie trudniej.
I czytaj, czytaj, czytaj... każdy z nas zaczynał od podstaw
Jeśli masz pytania, zawsze chętnie odpowiem
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:09, 18 lut 2015

Do góry
Powiem szczerze, że teraz miałabym dla niej miejsce KOmpostownik by zasłoniła troszkę Bambusy są cudne.

KOnczę na dzisiaj. Jeszcze trochę pracy i uciekam do domu
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:36, 16 lut 2015

Do góry
Katel- u mnie stoi w polcieniu.Jest za domem, rano i wieczorem ma troche slonca.Otwarty kompostownik tez musisz czasem polewac by nie wysychal.Wczesniej mialam otwarte i w termokompowniku mam mniej pracy. We Francji mamy kompostownik w cieniu i jego nie podlewamy wogole.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 17:20, 16 lut 2015

Do góry
Ewo, niekoniecznie.Tutaj kazdy ma taki plastikowy, termokompostownik. I musze kiedys zrobic zdjecie, jaka ziemie wyjmuje z tego jeden z sasiadow. A wkolo kompostownika ziemia czarna.Dzdzownice wynosza. Ja mam 3 termo i sobie chwale.Szybko sie przerabia.Masa dzdzownic w nim siedzi i to teraz zima. Juz 3 razy oproznilam te kompostowniki a mam je dopiero trzy lata. Zalezy jak zrobisz kompost.Od tego najwiecej zalezy.Ja rozdrabniam wszystko co wrzucam, oprocz tego liscie, odrobine trawy, i resztki kuchenne. Nie narzekam. Tylko trzeba pamietac by pilnowac wilgotnosci, ja co kilka dni w upaly podlewam po bokach, zeby nie wysychalo i zeby rowno sie kompostowalo.A przerzucac sie da. Wybieram od dolu i sypie na gore.Albo zdejmuje kompostownik i wysypuje do drugiego. Zrobie niedlugo zdjecia mojego kompostu z plastikowych kompostownikow a kompost robiony od konca lata i caly czas sa dorzucane swieze odpadki z kuchni.Nie przerzucalam tego ani razu, bo w duzej czesci to byly liscie, trawa i odpadki i ladnie sie kompostowaly same. Dalam tez sporo krwawnika,pokrzywy i odrobine obornika.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:26, 16 lut 2015

Do góry
Przeczytałam cały wątek i mam trochę wątpliwości. Od razu zaznaczam, że dopiero zaczynam, tzn właśnie kupiłam 2 kompostowniki 400l przez internet, jeszcze nawet nie dotarły ale w ulotce producenta wyczytałam:
"... Ustawienie kompostownika w dobrze nasłonecznionym miejscu sprawi, że zachodzący w nim proces rozkładu będzie bardziej skuteczny. Kompostownik potrzebuje ciepła słonecznego żeby wyparowała z niego wilgoć, jednak nie powinien być całkiem suchy. ..."
Chodzi o czarny, plastikowy kompostownik, no i moje pytanie gdzie go postawić? Myślałam że ma stać w cieniu ale producent zaleca słońce, czy może być tak że te plastikowe są tak szczelne że w cieniu mogą sobie nie poradzić z odparowywaniem wilgoci? Wszyscy zalecają cień ale zazwyczaj w stosunku do "otwartych" kompostowników a co z plastikowymi?
Kolejne pytanie dotyczy podsypywania kompostu wapnem, wyczytałam, że nie trzeba a tu w książce "Kompostowanie" J. Woźniaka :

U mnie ogród młodziutki i mam głównie trawę i resztki z kuchni (liści i gałęzi to na razie bardzo mało), czy powinnam podsypywać wapnem? Rozumiem, że są różne szkoły i jedni robią tak a inni inaczej i pewnie za rok czy dwa sama zacznę eksperymentować ale teraz to kompostowanie wydaje mi się strasznie skomplikowane więc podpowiedzcie, bo boję się że mi się zaśmierdzi i się zniechęcę.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:29, 15 lut 2015

Do góry
Jejejej... A ja w ubiegłym roku zrobiłam jednokomorowy... Tak żałuję -zasugerowałam się zdjęciami, które przeglądałam w tamtym czasie - najczęściej pokazywały kompostownik jednokomorowy... Pewnie "Mój Dział Techniczny" w tym roku już mi nie pomoże w dorobieniu drugiej komory...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:27, 15 lut 2015

Do góry
Witam. Powoli myślę o altanie w ogrodzie, o dwóch miejscach. Na poniższym zdjeciu po lewej stronie gdzie jest kompostownik, jego bym przenisła. Tam rośnie orzech włoski i słońce jest do 15. A drugie miejsce to po prawej stronie pod brzozą za folią, tam słońce do 18.

A kompostownik bym przenisła za folię.

Jak myślicie, które miejsce lepsze.
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 12:17, 15 lut 2015

Do góry
pasjonatkaamatorka napisał(a)

a tu mój balkonowy "kompostownik"

to się nazywa prawdziwy Ogrodnik wie co dobre i bez względu na balkonowe okoliczności czyni miejsce działaniom na rzecz zdrowotności roślinek
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:46, 14 lut 2015

Do góry
Kasiek napisał(a)
A ja sie zastanawiam, co po sezonie doniczkowym zrobisz z ziemia zmieszana z pampersami, gdzie ja wyrzucisz. Do ogrodu? Na kompostownik?

Do kompostownika, podobno w w ciagu 3 lat się biodegraduje. Więc nic sie nie stanie jak trafi na inne rabaty.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:41, 14 lut 2015

Do góry
A ja sie zastanawiam, co po sezonie doniczkowym zrobisz z ziemia zmieszana z pampersami, gdzie ja wyrzucisz. Do ogrodu? Na kompostownik?
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 15:50, 13 lut 2015

Do góry
ufff wtargałam derenia bryła korzeniowa konkret, nie chciał mi się zmieścić w drzwiach, namoczyłam korzenie,poczeka grzecznie na balkonie ,a w weekend będzie już na działeczce,zdjęcie słabe bo telefonem..

Mam taka koncepcję : brzozy chińskie,dereń,berberys tunberga Erecta i miscanty morning light.Może być ???

a tu mój balkonowy "kompostownik"

Kwiatowy ogródek Monteverde 16:43, 11 lut 2015

Do góry
Dzisiaj poszłam zasilić kompostownik w obierki kuchenne i zrobilam zdjęcia przebiśniegom, malutkie ale już pokazują główki

no i może ktoś rozpozna ten kwiat, samosiewka, tu w pojedynkę rozeta

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies