Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Kardowka 10:10, 25 sie 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Witaj Lena.
Przyglądam się po raz kolejny Twoim pięknym obsadzeniom i wymyśliłam, że również chcę takie drzewa z buksikowymi skarpetami

U Ciebie rosną bodajże robinie akacjowe, a ja bardziej skłaniałabym się za wiśniami Umbraculifera.
Czy mogłabyś mi podpowiedzieć, co ile masz posadzone ww drzewa? Ja planuje tylko 3 sztuki, ale nie chce, aby zrosły sie koronami w przyszłości.

Zastanawiam sie również, co to za zielone kulkowate roślinki masz posadzone? Czy to jakaś odmiana tawuły japońskiej? Czy ja podcinasz, bo moje tawuły bez korekty wyglądały średnio atrakcyjnie

pozdrawiam serdecznie

ps. u mnie też nowy członek rodziny zawitał i powoli niszczy mi ogródek, ale co sie nie robi dla dziecka

Hi Kasia,
U mnie sa robinie, posadzone co 4 m a wisnie umbra mam co 2m chyba optymalnie bo maja mniejsze korony niz akacje, te kulki to tawuly goldmund, najpierw zolte sa teraz zielone, przycielam je gdy przekwitly. Z tymi psiakami to chyba w tym samym czasie zesmy sobie sprawily, moja jest malutka wiec tak nie niszczy...
Pozdrawiam
Ogród, a dookoła pole... 11:22, 23 sie 2015

Do góry
derbowianka napisał(a)
Czy ktoś mógłby mi doradzić czym zastąpić te tawuły i zrobić nowe skarpety dla tujki? Tawuły są mało atrakcyjne i w tym miejscu trochę słabo rosną. Jest to miejsce w półcieniu. Myślałam o carex ice dance lub hakone. Co wy na to?
Może ktoś ma lepszy pomysł?
Będę wdzięczna za pomoc.

obrzeże obsadziłabym żurawkami lub trzmieliną..taki prostokąt.Cokolwiek tam dasz to -moim zdaniem-raczej niskiego wzrostu.
Pogubiłam się po drodze... 21:52, 22 sie 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)

he he co ja tam mam od lewej: bylica karłowata schmidra,tawuły japońskie w dwóch odmianach, proso, hortensje magical flame, hosty, serduszko, wisterie(na szarej drabinie), budleje, czyściec wełniasty, werbene patagońską, carex evergold, hortensje limki 4 szt i little lime 4 szt, miskant i liviope silver i żurawki w odmianach trzech ale je to załwarzyłaś no i to co napisałaś

to się powinno nazywać: rabata kolekcjonerska!
Pogubiłam się po drodze... 21:47, 22 sie 2015

Do góry
babka napisał(a)
Dla mnie bardzo ładny misz-masz, Rozpoznaję bergenię, perovską, szałwię i żurawki.Co tam jeszcze masz ? Trochę gęsto ale jak na tą chwilę robi fajny efekt Drabinka robi za podporę czego ?

he he co ja tam mam od lewej: bylica karłowata schmidra,tawuły japońskie w dwóch odmianach, proso, hortensje magical flame, hosty, serduszko, wisterie(na szarej drabinie), budleje, czyściec wełniasty, werbene patagońską, carex evergold, hortensje limki 4 szt i little lime 4 szt, miskant i liviope silver i żurawki w odmianach trzech ale je to załwarzyłaś no i to co napisałaś
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 21:26, 22 sie 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Michał napracowałeś się dzisiaj Efekt jest o którym rozmawialiśmy a w następnym roku będzie jeszcze lepiej Bardzo ładne sadzonki roślin i posadzone od linijki

Dziękuję, dostać pochwałę od Ciebie to dla mnie satysfakcja. Sadzonki faktycznie ładne, ale dla tej lawendy to już ostatni dzwonek. Nie było tawuły tyle ile chciałem, więc sadzonki są mniejsze i większe, starałem się wymieszać na zmianę, choć zaraz i tak pewnie się rozrosną

Oby wszystko się przyjęło teraz
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 21:22, 22 sie 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
No ja się nie dziwię, że happy Przy takim ogromie pracy i efekcie
Co tam posadziłeś? Tawuły, lawendę i kosodrzewinę?

Tawuła Golden Carpet, poniżej Lawenda Aromatico Blue i na dole Kosodrzewina
Ogród Anety 21:10, 22 sie 2015

Do góry
Witam serdecznie, niedawno natknęłam się na Twój ogród i bardzo chętnie wracam...rzadko spotykane "gustowne" połącznie wielu gatunków roślin....allllle najcudowniejsza rabata z śliwą pissardii urzekła mnie kompletnie, ponieważ właśnie dokładnie taką samą rabatę chcę stworzyć przed swoim tarasem, pomysł kłębił się w mojej głowie a tu proszę mam dowód że wygląda pięknie. W moim zamyśle zamist tawuły szarej były hortensje Limelight.....co o takiej zamianie sądzisz? Dodam że wokół domu mam póki co krajobraz księżycowo-pobudowlany i ogród jest w fazie planowania
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 19:29, 22 sie 2015

Do góry
No ja się nie dziwię, że happy Przy takim ogromie pracy i efekcie
Co tam posadziłeś? Tawuły, lawendę i kosodrzewinę?
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 21:41, 21 sie 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

O miniaturowych tawułach pierwsze słyszę Musiałem poszperać w sieci i podobno są ale one nie takie miniaturowe bo dorastają do 0,8 m Mam u siebie tawuły te klasyczne i nie jestem ich fanem Rosną jak szalone i 3 razy w sezonie wymagają ciecia żeby jakoś się prezentowały

Coś mi ten mix kolorów przez Ciebie wybrany nie leży ale to tylko moje zdanie a Twój ogród

Tu chciałbym coś kolorowego, wiem, że to nie Twoje klimaty
Znalazłem tą Tawułę, to Tawuła japońska odmiana Golden Carpet
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 21:33, 21 sie 2015

Do góry
L00zak napisał(a)

Przemku, wiesz że jestem początkujący w tym temacie, róże raczej odpuszczę na tej rabacie, nie znam się na nich bardzo jeszcze heheh . Myślałem o jakiś krzakach, strasznie podoba mi się Tawuła, ale ta miniaturowa z takimi malutkimi listkami, gdzieś widziałem takie połączenie, zielono niebiesko żółte , pięknie to wyglądało

O miniaturowych tawułach pierwsze słyszę Musiałem poszperać w sieci i podobno są ale one nie takie miniaturowe bo dorastają do 0,8 m Mam u siebie tawuły te klasyczne i nie jestem ich fanem Rosną jak szalone i 3 razy w sezonie wymagają ciecia żeby jakoś się prezentowały

Coś mi ten mix kolorów przez Ciebie wybrany nie leży ale to tylko moje zdanie a Twój ogród
Ogród, a dookoła pole... 17:24, 21 sie 2015

Do góry
Czy ktoś mógłby mi doradzić czym zastąpić te tawuły i zrobić nowe skarpety dla tujki? Tawuły są mało atrakcyjne i w tym miejscu trochę słabo rosną. Jest to miejsce w półcieniu. Myślałam o carex ice dance lub hakone. Co wy na to?
Może ktoś ma lepszy pomysł?
Będę wdzięczna za pomoc.

Kardowka 13:57, 21 sie 2015

Do góry
Witaj Lena.
Przyglądam się po raz kolejny Twoim pięknym obsadzeniom i wymyśliłam, że również chcę takie drzewa z buksikowymi skarpetami

U Ciebie rosną bodajże robinie akacjowe, a ja bardziej skłaniałabym się za wiśniami Umbraculifera.
Czy mogłabyś mi podpowiedzieć, co ile masz posadzone ww drzewa? Ja planuje tylko 3 sztuki, ale nie chce, aby zrosły sie koronami w przyszłości.

Zastanawiam sie również, co to za zielone kulkowate roślinki masz posadzone? Czy to jakaś odmiana tawuły japońskiej? Czy ja podcinasz, bo moje tawuły bez korekty wyglądały średnio atrakcyjnie

pozdrawiam serdecznie

ps. u mnie też nowy członek rodziny zawitał i powoli niszczy mi ogródek, ale co sie nie robi dla dziecka
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:48, 20 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

ja tawuły ustawione w cieniu ścięłam

Ja też , ale mam jeszcze dwie na dosyć dużym słońcu i nie wiem czy je ruszać, w sumie już chłodniej jest to pewnie w sobotę je utnę.
W Kruklandii 12:56, 20 sie 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Mam 8 pęcherznic bordowych, 9 Limek, siedem Vanilek (licząc z patykami), jaśminowca, derenia, Phantoma jednego, 4 anabelki, 4 tawuły macropylla?, 8 różaneczników do 1,5m, lilaka palibin, jedną krzewuszkę nn, 30 miskantów, 20 rozplenic...

Nie sądzicie, że to za dużo jak na taki mały ogród?

A chcę jeszcze budleje, kalinę chociaż jedną i jedną krzewuszkę bordową od sąsiadki...i hortensje Diamantino...kilka sztuk.... hmmm

I jak się zabrać do rozmieszczania tego?
Co jak wielkie rośnie, co lubi cień, co słońce, co kwitnie wisoną a co latem...

Może zacznę od pęcherznic i Limelightów...bo one chyba najwyższe...

????

Ja mam te wszystkie rośliny jakie wymieniłaś w ogrodzie a mój mniejszy od Twojego Wszystko trzeba regularnie ciąć by jedne nie zagłuszały drugich To bardzo ciężka i żmudna praca ale będziesz mieć taki busz o jaki Ci chodzi

Pęcherznic już bym nie posadził w ogrodzie Każdej wiosny golę je do samej ziemi a obecnie mają 1,2 m Koszmar
W Kruklandii 11:21, 20 sie 2015

Do góry
Mam 8 pęcherznic bordowych, 9 Limek, siedem Vanilek (licząc z patykami), jaśminowca, derenia, Phantoma jednego, 4 anabelki, 4 tawuły macropylla?, 8 różaneczników do 1,5m, lilaka palibin, jedną krzewuszkę nn, 30 miskantów, 20 rozplenic...

Nie sądzicie, że to za dużo jak na taki mały ogród?

A chcę jeszcze budleje, kalinę chociaż jedną i jedną krzewuszkę bordową od sąsiadki...i hortensje Diamantino...kilka sztuk.... hmmm

I jak się zabrać do rozmieszczania tego?
Co jak wielkie rośnie, co lubi cień, co słońce, co kwitnie wisoną a co latem...

Może zacznę od pęcherznic i Limelightów...bo one chyba najwyższe...

????
Ogród w lesie 11:17, 20 sie 2015

Do góry
Witaj Agato, miło cię gościć. Nie czytaj mojego wątku - nudy na pudy. Jesienią zaczynam rewolucję ogródkową wtedy będzie się działo, choć są tacy i jest ich wielu, którzy w to wątpią (Juzinek i Tesiu - buziaki dla Was!)
Agatko mam dwa Leonbergery. W tej chwili mają odpowiednio 6 i 4 lata, jak na kudłate miśki spisują się bardzo dobrze leony są nieco łatwiejsze do ułożenia niż owczarki kaukaskie, ale mają dokładnie ten sam urok (i masę ciała też, warto o tym pamiętać, jak będą się przytulać). Są bardzo towarzyskie i przyjazne, a także łagodne w usposobieniu - jedyne "problemy" jakie mieliśmy, pojawiły się gdy starszy pies ustawiał młodszej suczce pozycję w stadzie. Trzeba mieć dużo czasu na mizianie się z nimi, bo uwielbiają to. Są bardzo chętne do zabawy, ale - z racji tego, że są wielkie - czasem zachowują się jak słonie w składzie porcelany i niechcący mogą zrobić krzywdę. Uwielbiają wodę, więc często moczą łapy w wiadrach z wodą (a jeśli mają większy pojemnik, potrafią na przykład w nim usiąść). Co do usposobienia płci, bywa z nimi różnie - nasz Iron na początku był wredny i gryzł wszystko i wszystkich. Bardzo długo nie mógł się tego gryzienia oduczyć; teraz za to jest wielką przytulanką. Nie bardzo też lubi taplać się w wodzie i jest bardzo "czystym" psem - rzadko przychodzi do domu oblepiony rzepami i chyba nigdy w życiu w niczym się nie wytarzał. Za to suka, Maiden, jest jego przeciwieństwem - najchętniej cały dzień siedziałaby w korycie z wodą albo kopała doły w kojcu. Gdybyście się zdecydowali, mogę polecić wam hodowców tej rasy http://www.zlotaelita.pl/. Stamtąd pochodzi nasz Iron.
Co do roślin do piaszczystego lasu, to ciągle się uczę. Mogę ci napisać co będzie rosło u mnie. Przede wszystkim dużo bodziszków. Poza tym modrzewnica (Andromeda polifolia), przywrotnik ostroklapowy, tawuły i jeżówki. W bardziej nasłonecznionych miejscach pojawią się lawenda i róże - klasyka. Mam nadzieję, że będzie im u mnie dobrze.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:04, 19 sie 2015

Do góry
Gosia nie może być szersza bo tędy jest wjazd na ogród dla cięższego sprzętu i przejazd między drzewami zostawiony, a chłopaki już się drą, że zabieram im pod kwiatki boisko do gry w nogę i siatkę.
Dałam tam liliowce bo chcę ich dużo i powtarzające się w ogrodzie. Świetne są bo nie ma przy nich roboty, ani wiele podlewania, ani plewienia bo same fajnie zarastają, do owoców musi być dojście, a ta rabata tak naprawdę w sadku powstaje, bergenia i brunera nie wytrzymają tam słońca i musiałabym im znowu z wodą latać. Nie wszystkie rośliny się do mnie nadają
Ale te cienkie liście trzeba faktycznie czymś przełamać i kształtem i kolorem tylko czym?

Karolu tawuły mam wyżęj przy ścieżkach i rzece.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 14:34, 19 sie 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

Z bukszpanami poczekam bo one na patelni.
Mam jeszcze do cięcia tawuły, ale one w cieniu rosną, to może ciąć? Jutro rano bym znowu miała co robić
I żywopłot eh, ale to już nie ja i chyba mimo upałów pójdzie pod nożyce bo potem nie będzie miał kto tego zrobić.
Muszę przyznać, że to cięcie lawendy jakiegoś powera we mnie wywołało. Tylko pogoda dalej mówi stop

ja tawuły ustawione w cieniu ścięłam
Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 22:13, 14 sie 2015

Do góry
Szmaragd jest bardziej zwarty i ma ładny pokrój brabant jest bardziej taki rozczochraniec - czyli co wolisz fryzjera czy fryzurę na hipisa ha ha

Do ogrodu formalnego lepszy szmaragd do naturalistycznego brabant lepszy.
A jakie tawuły chcesz dać przed tujami bo są różne, a każdy gatunek osiąga inne rozmiary docelowe i ma inny pokrój?
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 16:29, 13 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
z cięciem buksów bym poczekała aż upały zelżą

Z bukszpanami poczekam bo one na patelni.
Mam jeszcze do cięcia tawuły, ale one w cieniu rosną, to może ciąć? Jutro rano bym znowu miała co robić
I żywopłot eh, ale to już nie ja i chyba mimo upałów pójdzie pod nożyce bo potem nie będzie miał kto tego zrobić.
Muszę przyznać, że to cięcie lawendy jakiegoś powera we mnie wywołało. Tylko pogoda dalej mówi stop
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies