Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

aga_podlasie 21:37, 03 sty 2016

Mam, albo miałam, okaże się wiosną, takie dwa rodki. Jeden kupiony jako NN podejrzewam o bycie CW. Kwitł tak:

Przejrzałam zdjęcia, zdziwiona, że nie mogę znaleźć żadnej fotki drugiego. Już sobie przypomniałam, nie kwitł wcale.

a jeszcze w 2014 wyglądało to tak

To odmiana Helsinki University.

Dlatego uznałam w tym roku, że jak chcą u mnie przeżyć, to muszą sobie radzić bez okrywania.

aga_podlasie 21:43, 03 sty 2016

UlaB napisał(a)
Nigdy nie przykrywam rodków. Mam NZemblę, CW i ...hm, nie pamiętam 2 z nich rosną w przeciągu - od 8 lat. I co roku kwitną. Grunt zeby były dobrze nawodnione przed zimą i nie miały palącego słońca na przedwiosniu i wiosną. Tego sie trzymam Moja mama nie okrywa własciwie nic poza niektórymi różami i młodymi szczepionymi owocowymi.
Lawendy zresztą tez nigdy nie przykrywałam i co roku robiły mi sie co raz to większe potwory - w tym roku miałam wymienioną na nową - zobacze czy przezimuje.
Jedyne czego żałuje ze nie zrobiłam przed mrozami to okrycie turzycy Prairie Fire - raczej czeka mnie zakup nowej na wiosne No i na 100% hortencje ogrodowe wylecą - dałam im ostatnią szanse tej zimy - raczej się nie wykazą bo kołdry jak zwykle nei dostały Wcale z tego powodu nie płaczę - będzie miejsce na coś fajnego

Roszponki niestety dotychczas nie miałam wiec nie wysiałam jesienią - to nic, bedzie z opóznieniem - chyba ze rzuce do skrzynki teraz w ociepleniu i a nóż cos z tego wyjdzie?

Hortensji ogrodowych nigdy nie odważyłam się zostawić na zimę w ogrodzie. Trzymam je w chłodnym pomieszczeniu. Dziś tam temperatura spadła do zera. Ale nic im nie będzie.
Turzycę pewnie będziesz musiała kupić nową, nie miałam takiej, ale czytałam, że delikatna.
Lawendę delikatnie okrywam co roku, rośnie jak szalona. W tym roku chciałabym ją przesadzić, ale lawenda chyba tego nie lubi.
aga_podlasie 21:50, 03 sty 2016

A jak przeglądałam fotki to trafiłam na to i powiało optymizmem.

chociaż aktualnie biel z zielonym mam tylko w takim wydaniu

UlaB 21:56, 03 sty 2016

aga_podlasie napisał(a)

Hortensji ogrodowych nigdy nie odważyłam się zostawić na zimę w ogrodzie. Trzymam je w chłodnym pomieszczeniu. Dziś tam temperatura spadła do zera. Ale nic im nie będzie.
Turzycę pewnie będziesz musiała kupić nową, nie miałam takiej, ale czytałam, że delikatna.
Lawendę delikatnie okrywam co roku, rośnie jak szalona. W tym roku chciałabym ją przesadzić, ale lawenda chyba tego nie lubi.

Ogrodówka to była moja pomyłka na samym poczatku. M. sie buntował gdy chciałam wyrzucic więc dałam jeszcze szansę wiedząc, ze i tak nic z tego nie będzie - innymi słowy wiem, ze w tym roku będę miała nieco miejsca na coś nowego Co jest bardzo cenne w niewielkim ogródku. Nie miałbym gdzie przechowywać hortensji, niestety - wszystko musze miec na zewnątrz.
marzena_p 08:50, 04 sty 2016

Nad morzem hortensje ogrodowe bardzo mi się podobały. Chyba podoba im się wilgotny klimat. Moje wciąż mają liście przypalone.
aga_podlasie 11:36, 04 sty 2016

marzena_perkowska napisał(a)
Nad morzem hortensje ogrodowe bardzo mi się podobały. Chyba podoba im się wilgotny klimat. Moje wciąż mają liście przypalone.

A trzymasz je w słońcu czy w cieniu?
Ja w tym roku zrobię tak, jak robi moja sąsiadka, miała całe lato piękne hortensje. Od początku sezonu podlewała je z nawozem i trzymała w cieniu. Miały wielkie kwiaty i zdrowo zielone, mocne liście.
aga_podlasie 11:42, 04 sty 2016

UlaB napisał(a)

Ogrodówka to była moja pomyłka na samym poczatku. M. sie buntował gdy chciałam wyrzucic więc dałam jeszcze szansę wiedząc, ze i tak nic z tego nie będzie - innymi słowy wiem, ze w tym roku będę miała nieco miejsca na coś nowego Co jest bardzo cenne w niewielkim ogródku. Nie miałbym gdzie przechowywać hortensji, niestety - wszystko musze miec na zewnątrz.

Krzak pewnie będzie piękny, po prostu bez kwiatów.
Ale jest tyle teraz bukietowych, z gwarancją kwitnienia, nie ma co żałować ogrodowej. Ja w tym roku mam nadzieję na ładne kwiaty Polar Bear i chcę kupić Magical Moonlight.
marzena_p 11:59, 04 sty 2016

Moje ogrodowe mają słońce po 14 . Co można posadzić od strony południowej na słabej ziemi w towarzystwie tawuły. Trawy dadzą radę?
Dominika11 12:19, 04 sty 2016

marzena_perkowska napisał(a)
Moje ogrodowe mają słońce po 14 . Co można posadzić od strony południowej na słabej ziemi w towarzystwie tawuły. Trawy dadzą radę?
ziemię trzeba trochę odżywić.

do cienia możesz dać funkie, może cis, czy jodłę - nie wiem ile tam masz miejsca, a może jakieś paprocie, berberys, dereń ???
UlaB 12:39, 04 sty 2016

aga_podlasie napisał(a)

Krzak pewnie będzie piękny, po prostu bez kwiatów.
Ale jest tyle teraz bukietowych, z gwarancją kwitnienia, nie ma co żałować ogrodowej. Ja w tym roku mam nadzieję na ładne kwiaty Polar Bear i chcę kupić Magical Moonlight.

Krzaki mają pojedyncze kwiaty juz od kilku lat i nie zapowiada sie by z czasem było mu lepiej. No nic, ostatni rok, potem wykopie i ... nie wiem co z nimi Mogę oddać, bo wyrzucac roslin nie lubie. Na ich miejsce juz jest kilka ewentualnych następców Bukietówek juz kilka mam, byc moze wystarczy, ale jeszcze pomysle.