Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

AgataBC 20:52, 23 sty 2016

W śniegu lepiej widać te hektary.. tyle razy widziałam, ale dopiero teraz dostrzegam tę wielkość. Biel spotęgowała efekt.
Szadź cudowna
sylwia_slomc... 21:03, 23 sty 2016

Dla tych co chcieliby wirtualnie obejrzeć okolicę naszego ogrodu .....bo w 2013 jeszcze nie istniał
Link
sylwia_slomc... 21:06, 23 sty 2016

Sylvana napisał(a)
Takie uroki mieszkania w spokojnym, ładnym miejscu.
Jeszcze trochę...wszystko podrośnie i będzie bezpieczne...przynajmniej przed zającami, z sarenkami gorzej...ale macie ogrodzenie

Czekanie uczy cierpliwości......a ja z tych nie cierpliwych
sylwia_slomc... 21:07, 23 sty 2016

mira napisał(a)

za każdym razem sobie tak myślę jak Kasia jak zaglądam, ile to tu kfiotków trza ło - ale ani się obejrzysz jak ujarzmisz tą przestrzeń

No właśnie chyba tysiące
sylwia_slomc... 21:09, 23 sty 2016

Agcia napisał(a)
W śniegu lepiej widać te hektary.. tyle razy widziałam, ale dopiero teraz dostrzegam tę wielkość. Biel spotęgowała efekt.
Szadź cudowna

Bo jak zielono to ciut przytulniej, a tak na biało to jak na wygnaniu.......bo teraz to ciężko tam samochodem dotrzeć chyba , że terenowym, albo na własnych nogach, w moim przypadku ta druga wersja
Rumianka 22:44, 23 sty 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasia dla mnie jak jestem w domciu to też bo zapominam , że on taki długi, ale jak przyjdzie wyleźć na samą górę to sobie przypominam jak tą trasę po ornym polu pokonywałam po raz pierwszy i jakie mnie w tedy przerażenie ogarniało z każdym krokiem na cośmy się porwali Teraz tą samą odległość robię trzy razy szybciej i dopiero jak doma usiądę w fotelu , a potem trza wstać to czuję wielkość ogrodu i trasę do niego w nogach i każdym mięśniu

Mój eM w takich sytuacjach mówi: "aerobic nie jest potrzebny..."
sylwia_slomc... 23:33, 23 sty 2016

ani trochę w sezonie nie potrzebny....w zimie gorzej
jona 11:19, 24 sty 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dzisiaj też się zachwycałam , bo od jutra znowu ma być szaro buro ciekawe czy im się sprawdzi prognoza

No właśnie z zimą to taki problem, że ona tylko bywa ładna jak jest śnieg albo szron.
U mnie wczoraj też było pięknie, bo nawet słońce świeciło i niebo było niebieskie . Oczywiście to słońce rozpuszczało szron i po południu już nie było tak efektownie.
Gardenarium 11:44, 24 sty 2016

Tysiące kwiatków potrzeba. Setka drzew, o ilości roślin na żywopłoty nie wspomnę.

Krzewy liściaste najłatwiej rozmożyć, patyki potrzebne. Iglaki pozyskaj z tzw. pierwszej ręki, czyli od szkółkarzy, którzy sprzedają ukorzenione sadzonki do dalszej produkcji.To groszowa sprawa.

Zrób tak:

najpierw plan żeby było wiadomo ile czego
potem przygotowanie kawałka ziemi na przedszkole dla roślin (odchwaszczone, źródło wody w pobliżu, nawet kompost żeby daleko nie nosić
potem zakup maleństw i sadzenie
dbanie, wtedy szybko rosną.
sadzenie na miejsce stałe już dobrze ukorzenionych i podrośniętych roślin

To jest klucz do sukcesu.
Byliny pozyskasz od znajomych, wystarczy jedna kępa aby w ciągu 3 lat zrobić z niej 30.
Sadzonki, podział, sadzonki liściowe, korzeniowe, wysiew nasion i masz.
Zobacz jak dzieli rośliny Gosia z Kubusiowa. Prawie wszystko pozyskała sama, mało co kupiła.Ma podobny areał.

Instagram Ogrodowiska
renatamama3 12:05, 24 sty 2016

Jejku ,ale ty potrzebujesz tych roślin ,pół asortymentu ,ze szkółki chyba , ładne świerki serby ,kupisz w Jaworniku ,od 10 zł ,ja takie kupowałam ,berberysy , tawuły ,itp. od 6 zł ,hortensje 12 zł .