Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

UlaB 13:02, 04 sty 2016

marzena_perkowska napisał(a)
Moje ogrodowe mają słońce po 14 . Co można posadzić od strony południowej na słabej ziemi w towarzystwie tawuły. Trawy dadzą radę?

Ale zimują u Ciebie na zewnątrz i kwitną bez problemu? Jaką masz strefe klimatyczną?

Jaką masz tą słabą ziemię od południa? Piach czy glinę? Widzę ze jak ja nie masz wątku - szkoda
Ziemię najpierw bym użyźniła, choćby jakimś preparatem typu humusactive i przy sadzeniu częsciowa wymiana. Trawy to jak najbardziej dobry wybór. Od południa na pewno powinna też rosnąć lawenda - jeśli tawuła z żółtymi liścmi to razem wyglądałyby całkiem nieźle. I wszelkie kwitnące byliny - do wyboru do koloru. Wydaje mi sie, ze takie południowe miejsce to dobra lokalizacja dla kwitnącej bylinówki. Z nie-bylin na południowej wystawie i obok tawuł Goldflame mam krzewuszkę o bordowych liściach (zapomniałam która to - jest niska i ma różowe kwiaty) - mało to wymagające - poza corocznym cięciem właściwie nic nie chce, robi tło cały sezon, a gdy kwitnie to z rozmachem. Nie sa to jakies wysublimowane rośliny ale mają swój urok. Oprócz tego rośnie mi tu jak najeta kosodrzewina Wintergold, koreanka i kilka innych iglastych, clematis (odmiane musiałabym sprawdzic czy jeszcze odczytam odmiane), berberysy, brązowe turzyce dają rade drugi sezon. Róże mam od niedawna wiec nie wiem jeszcze czy im sie tu podoba czy nie - nie zadomowiły sie chyba jeszcze na amen. Wymieniać dalej? Ziemię mam gliniastą, strefa klimatyczna jak nazwa wątku wskazuje (dziękuję za gościnę).
aga_podlasie 14:53, 04 sty 2016

UlaB napisał(a)

(dziękuję za gościnę).

Ależ czujcie się jak u siebie, nie mam nic przeciwko
marzena_p 07:58, 05 sty 2016

Do mojej tawuły wpadł mi pomysł posadzić róże. To jest przy domu, więc jak myślicie.
aga_podlasie 08:57, 05 sty 2016

Do mojej tawuły wpadł mi pomysł posadzić róże. To jest przy domu, więc jak myślicie.

A może masz jakieś zdjęcie tego miejsca?
marzena_p 12:27, 05 sty 2016

Aktualnego nie mam. Może jutro zrobię, już dawno nie robiłam zdjęć.
Dominika11 12:28, 05 sty 2016

to czas to naprawić
aga_podlasie 14:14, 05 sty 2016

Zrób zdjęcie, wrzucisz to doradzimy. Ja uwielbiam róże, więc uważam, że to świetny pomysł posadzić je przy domu, ale pisałaś, że tam słaba ziemia. Trawy też lubię, ale akurat róże z trawami da się połączyć
marzena_p 21:28, 05 sty 2016

Z kompostowanika na wiosnę dorzucę, trochę wybiorę. Szukam zajęcia na ten sezon.
aga_podlasie 21:53, 05 sty 2016

Z kompostowanika na wiosnę dorzucę, trochę wybiorę. Szukam zajęcia na ten sezon.

To jak szukasz zajęcia, to zapraszam do mnie, u mnie będzie zajęć aż nadto
A tak przy okazji, to w których okolicach Białegostoku się osiedlilas?
marzena_p 22:11, 05 sty 2016

Choroszcz, 750m2 mały domek.