Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Sebek 18:50, 03 sty 2016

hanka_andrus napisał(a)
Trendy 2016 roku w ogrodzie

Spłowiały burgund nie modny już wcale,
a brzmi z cudzoziemska: masala.
W obecnym sezonie Quarz Rose i Serenity
w wieńcach i w ogrodach ma być użyty!
A ja się pytam, w czym tkwi przyczyna,
że moda zmienia się jak sprężyna?
Czyżby tak nagle przez jeden rok,
nagle ludziskom się popsuł wzrok?
Już ciemnego bordo, przygasłego nieco,
nie znajdziesz w ogrodzie, nawet ze świecą?
Czy mam wykopać bordo piwonię?
Albo nie wysiać ciemnego kosmosu?

Aby uniknąć takiego losu,
W ogrodzie mam stale misz-masz!
Modny jest błękit? Mam i ja!
Ostróżka na pierwszy plan się pcha!
Gdy żółć króluje i oranż kolor,
Rudbekie dzielnie rabaty stroją!
A w tym roku? Owszem mam róż!
Nie poszedł wcale pod ostry nóż!
Piwonie, róże, tawuły, tawułki
stworzą rabatę modną do spółki!
I niech się dziwi Ogrodowisko:

Hania ma modny ogródek!
To wszystko!

Genialne! Ciągle podziwiam
hanka_andrus 19:03, 03 sty 2016

Gabriela napisał(a)
E tam, Haniu - moda ogrodowa to jest głównie na wystawach i w doniczkach. Niewiele ogrodów, które widziałam, było "modnymi". Tzn. może inaczej - modne to one były przed wiekami. Czyli modne były niedługo.
Ogród wiejski, kolorowy zawsze się obroni.

Coś w tym jest. Angielskie ogrody poza formalnymi kawałkami na przeważającej części jest "puszczona " swobodnie, na żywioł! Tak mi się wydaje, gdy oglądam zdjęcia.
U siebie niewiele zmieniam, ot dosadzę co nieco, część roślin wyrzucę, ot taka eliminacja, żeby wygodniej z obsługą było.

W końcu muszę na tym leżaczku latem trochę poleżeć, no nie?

hanka_andrus 19:31, 03 sty 2016

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/102/1020275/original.JPG

Zdjęcie Gabrieli z wojaży do pięknego ogrodu Le jardene plum,
Wklejam u siebie jako instrukcję co trzeba zrobić żeby chwasty nie rosły.
Gabriela 22:45, 03 sty 2016

Hania, a ja właśnie wkleiłam nowe zdjęcia do ogrodu Moneta i ta pergola z różami u Ciebie, to jak z jego ogrodu i skala też dostosowana do ogrodu.
Tam dopiero rośnie gęsto i piękne to jest, a moda nie ma nic do rzeczy.

Ciekawa byłam, kto pierwszy zauważy ściółkę z ciętych traw - na trawiaste rabaty bardzo uzasadnione i pasuje.
hanka_andrus 00:24, 04 sty 2016

Dziękuję, Gabrielo! Byłam u Moneta! Oczywiście wirtualnie. Ale dzięki Tobie mam to wyobrażenie jak tam jest!
A u siebie staram się by było kolorowo. Czasem aż za bardzo, jak jedne się spóźnią a inne przyspieszą. Miłej nocki.
an_tre 01:19, 04 sty 2016

Ja też nie zrezygnuję z wielu kolorów w moim ogrodzie na rzecz jednego lub kilku odcieni
kolory dają mi siłę i radość
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
gobasia 14:12, 04 sty 2016

Hanuś gdzieżeś się podziała
czyżbyś nockę odsypiała
kiedy w nocy spały dzieci
to ty buszowałaś w sieci
są ślady na ogrodowisku
no i pies ze smyczą w pysku
pewnie śpisz jak dziecko błogo
tylko nie wstań lewą nogą
Basilikum 14:13, 04 sty 2016

pieknie hihi
Gruszka_na_w... 14:56, 04 sty 2016

Nie mogę się Haniu przyzwyczaić do tego nowego awatarka. W tych czerwieniach na poprzednim wyglądałaś świetnie. Od razu rzucałaś się w oczy
Pozdrawiam serdecznie!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
hanka_andrus 14:32, 05 sty 2016

Mikołajowy awatarek zostawię na stosowny czas za rok. Teraz już ku wiośnie coraz bliżej i nie wypada dalej błaznować. Karnawał spędzę z Wami w takim stanie jak na zdjęciu.
Nie zgubiłam się, ale gości cały dom, urodziny wnuka były, 10 lat budrys kończył. No i były i gry, i zabawy do późna, albo i dłużej,

Nareszcie trochę mróz odpuścił, a -12 zrobiło się -5 i jest słonecznie. Bardzo miły psi spacerek był. Więcej śniegu by się przydało. Ponoć jeszcze ma posypać w nocy. Zobaczymy.

Troszczącym się o moją kondycję dziękuję za troskę i informuję, że nie jest źle! Codzienny widok słońca jest budujący!
Już niedługo tego czekania.