Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 10:57, 18 sty 2015

Do góry
a bardzo dziękuję za zaproszenie na kawkę, również zapraszam
ogródek rozrysował ją mąż, widać zdecydowanie więcej. Góra planu to wschód. Naniesione obecne nasadzenia (z wyjątkiem ciągu tuj do bramy, które planuję dosadzić wiosną.
w planach zaznaczone kwadraty, czyli altana, drewutnia, taras. Kompostownik będzie przeniesiony na górny róg planu.
Wkoło domu będzie opaska z kostki.
Górna cześć planu (z altaną) będzie chyba częściowo utwardzona, wysypany żwir albo coś innego, na dolnej trawnik.
Nie chcemy biegać z kosiarka pół dnia, więc jakoś inaczej chcemy zaplanować teren. Nie mam jeszcze pomysłu co to będzie. Może coś na zasadzie płyt kamiennych porozdzielany pustymi miejscami w których będą rosły rośliny lubiące słońce i suszę.
Trudny teren - dużo pracy! 09:12, 18 sty 2015

Do góry
Witaj Kasiu. Pięknie Danusia zrobiła zieleń wokół tarasu w Zimozielonym ogrodzie przy białym domu. Obejrzyj.
Z tego co czytam, napracujesz się przy przygotowaniu gleby. Działka 1900 m to wcale niemało jest. Ja mam 2200 i wierz mi, jest naprawdę sporo pracy. Walczysz też z rdestem. To niełatwe. Musisz go spalić chemicznie, chyba innej rady nie ma. Kamieni też trzeba w miarę się pozbyć, jeśli jest ich tak dużo. Też tak miałam. Grabiłam w nieskończoność.
Ja na początku robiłam tak:
- oczyszczenie terenu z kamieni i odpadów po budowie,
- posianie facelii, jej ścięcie i zakopanie na zimę,
- następnego roku założenie dużego trawnika i żywopłotów osłaniających ogród od drogi i sąsiadów,
-rozplanowanie, gdzie będą duże drzewa i to, co chcę mieć (domek do zabawy dla dzieci, kompostownik, sad, mały warzywnik) - największe sprawy ... i tyle było póki co.
Potem oczywiście zmieniałam ze 200 razy koncepcję, ale nie było wtedy forum. Teraz je masz i na pewno tylu błędów nie popełnisz, co ja. Trawnik u mnie co roku się uszczupla, bo co chwilę coś wymyślam.
Wydaje mi się, że zasada jest jedna. Zacznij od budowania ram ogrodu, posadzenia roślin, które kiedyś będą duże i wokół których będziesz miała rabaty. Nie rób placyków w środku trawnika, czasochłonne jest wtedy koszenie. Ja mam płynne kształty rabat i nie mam bręczenia M. przy koszeniu, że musi co chwilę zawracać przy kantach.
Ważne są też rośliny zadarniające, bo ziemia nie może być pusta. Zaplanuj miejsca, do których nie będziesz zaglądać często. Nie jesteś w stanie sama doglądnąć wszystkiego. No chyba, że masz pomoc. Rośliny zadarniające częściowo zrobią robotę za Ciebie.
Jeśli chodzi o gatunki roślin, na forum jest żelazna lista i ona jest jak najbardziej prawdziwa. Ja np. przez te lata wiele jałowców wyrzuciłam, a dopiero później przeczytałam, że niektóre są po prostu krótkowieczne.
Trzymam za Ciebie kciuki. Dasz radę.
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:51, 17 sty 2015

Do góry
drugi kompostownik mam z innej strony działki pod brzozą
mam pytanie ...problem
w ciągu ubiegłego roku wyrzucaliśmy do tego kompostownika mnóstwo skoszonej trawy, dodawałam gazety ale mało,
dzisiaj próbowałam to przerzucić, ale nie ma szans,
cała pryzma jest mocno zbita, trawa zgniła, ale jest mokra, ciężka ...
jak to uratować, co dodać aby było bardziej sypkie???

od kiedy można stosować tzw dopalacz do kompostu ...przyśpieszacz,
który działa cuda ??? i czy tu coś pomoże ???

Moje ukochane miejsce na ziemi 20:13, 17 sty 2015

Do góry
dzisiejszy dzień był baaaaardzo pracowity
wiatr już tak nie szalał jak ostatnio, więc postanowiłam coś zdziałać w ogrodzie
człowiek po chorobie słaby jest jak diabli

przekopałam jeden cały kompostownik,( mam dwa ) do którego od jesieni składałam liście i odpadki kuchenne
mam zamiar dodać do niego przyspieszać kompostowania,
tylko nie wiem czy teraz jest odpowiednia pora na to,
czy to mam sens ??? w sumie mrozów nie ma ...dni są cieple 5-7 st na plusie
w sumie podobno cały rok kompost pracuje

Wiejski Ogród Moniki 09:22, 16 sty 2015

Do góry
Monika1202 napisał(a)
Wymyśliłam coś takiego z tą trawą ... Jeszcze jutro zweryfikuje to na zywo w ogródku ... nie wiem czy nie za dużo zawijasów ... chciała bym obsadzić drzewa zaznaczone kołami na tym projekcie ale tak aby był do nich dostep gdyż wiadomo owocują i jakoś trzeba zbierać te owoce .
Numerki to 1. Czymś się muszę odłonić od sąsiadów gdyż straszne tam chwasty bo to nie zamieszkały teren. Problem jest taki, że to bardzo cieniste miejsce.
2.W tej chwili rośnie tutaj rabarbar musze go jakoś wkomponować, to bardzo słoneczne miejsce.
3. Ławeczka którą chciała bym tam postawić.
4.Kompostownik do którego muszę mieć dostęp.
Obszar tego placu to około 30m x 20m

Mam do zagospodarowania jeszcze conajmniej 3 takie place ale to po realizacji tego .

Mam takie trochę może niegrzeczne pytanie...
Masz tak duży ogród, wiec dlaczego usilnie próbujesz robić ogród ozdobny w sadzie???
Sad też może być ładny, pełen sielankowych klimatów...ale bez przesady, że każde drzewko włożyć w rabatę.. Jest to niepraktyczne. Kształty wyszły Ci kosmiczne....

I jeszcze jedno pytanie.... dlaczego nad "skalniakiem" przy bramie masz skrzynię??? Nie lepiej to czymś obsadzić i zrobić skalniak, a nie donicę na kamieniach?? Donicę możesz wykorzystać w innym miejscu.

Na początku planowałaś rabatę kwiatową, taką w półkolu... ciekawa jestem jak Ci wyszła... widziałam tam głownie dobór roślin jednorocznych.. nigdzie nie znalazłam fotki. Ja osobiście bałabym się robić rabatę z jednorocznych sianych z nasion... miałam kilka porażek że mi nie wyrosły takie rośliny jak było na opakowaniu i się zniechęciłam.. Teraz wolę byliny, bo są niezawodne, mniej pracy przy nich, a jednoroczne tylko jako akcenty.
Wiejski Ogród Moniki 23:30, 15 sty 2015

Do góry
Wymyśliłam coś takiego z tą trawą ... Jeszcze jutro zweryfikuje to na zywo w ogródku ... nie wiem czy nie za dużo zawijasów ... chciała bym obsadzić drzewa zaznaczone kołami na tym projekcie ale tak aby był do nich dostep gdyż wiadomo owocują i jakoś trzeba zbierać te owoce .
Numerki to 1. Czymś się muszę odłonić od sąsiadów gdyż straszne tam chwasty bo to nie zamieszkały teren. Problem jest taki, że to bardzo cieniste miejsce.
2.W tej chwili rośnie tutaj rabarbar musze go jakoś wkomponować, to bardzo słoneczne miejsce.
3. Ławeczka którą chciała bym tam postawić.
4.Kompostownik do którego muszę mieć dostęp.
Obszar tego placu to około 30m x 20m

Mam do zagospodarowania jeszcze conajmniej 3 takie place ale to po realizacji tego .
Kosolkowa Pasja 23:29, 15 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

Olu, wianki są cudowne. Nie wiem nawet który najładniejszy. Te maciupkie karmniczki są mniam
Wiosna u ciebie niezaprzeczalna, masz kompostownik i w nim też już się co nieco przetwarza, będzie jak znalazł na rabaty
Najbardziej mnie martwi ta hortensja. Jak będą przymrozki, musisz przykryć. To ogrodowa, kwitnie na zeszłorocznych zawiązkach. Jak zmarznie, nie będziesz mieć kwiatków.
Plany fajne, podobają mi się.
Kosolkowa Pasja 10:10, 15 sty 2015

Do góry
Rabata cienista do przeróbki. Spróbuję na niej coś wyrysować później.

Kompostownik dziś

Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:12, 15 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Viola. nie da się rozpatrywać jednej rabaty.. jak nie wiadomo co dalej

Może jak od sąsiada chcesz sie wygrodzić nieco, ale nie tak durś całkiem, to może zrób alejkę jak u mnie... zyskasz cień w ogrodzie... miejsce pod nasadzenia, szczególnie, że brzozy i tak chcesz włączyć w rabatę..
Będzie gdzie spacerować... zrobisz zakątek tajemniczy... ukryjesz kompostownik.... działka jest spora i nie odbierze to jej przestronności.. widoku na sąsiada i odwrotnie nie będzie, ale też jakby co to będzie do niego jakiś wgląd..

Tez myslałam o takiej ścieżce, ale to dopiero później, nie podołam wszystkiemu naraz Ze względu na finanse i mała głowę do pomysłów muszę po kawałku. Dalej na prawo w kierunku brzóz sa juz ładne tuje, a i po lewej też mam rząd nasadzeń, czyli jakby ramy już mam teraz chciałam ten konkretny fragment ruszyć. Muszę zrobić lepsze zdjęcie z tarasu, to będzie lepiej widać o co mi chodzi, ale ciemno jak w racam do domu, może w sobotę się uda fotkę pstryknąć. Lecę do Ciebie jeszcze raz obejrzeć te Twoje cudowne tajemnicze zakątki wzdłuż aleji.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 22:51, 14 sty 2015

Do góry
Viola. nie da się rozpatrywać jednej rabaty.. jak nie wiadomo co dalej

Może jak od sąsiada chcesz sie wygrodzić nieco, ale nie tak durś całkiem, to może zrób alejkę jak u mnie... zyskasz cień w ogrodzie... miejsce pod nasadzenia, szczególnie, że brzozy i tak chcesz włączyć w rabatę..
Będzie gdzie spacerować... zrobisz zakątek tajemniczy... ukryjesz kompostownik.... działka jest spora i nie odbierze to jej przestronności.. widoku na sąsiada i odwrotnie nie będzie, ale też jakby co to będzie do niego jakiś wgląd..
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:55, 14 sty 2015

Do góry
Wstawiam jeszcze raz planowane miejsce , dopisałam podziałkę, dwie kratki to ok. 1 metr, (tak pi razy drzwi), cisy sadzone rzadko co 60 cm, muszą być szczelnie przykryte w tym roku bo odchorowują ( może przeżyją,ale pewnie będą jeszcze brzydkie w tym sezonie) dlatego tyle hortensji i traw. Jak myślicie czy jarząb (ten zwykły) pasuje w to miejsce, w narożnik? Tutaj muszę coś z tyłu posadzić, żeby kompostownika nie było widać; Świerk tak rzuciłam bardziej do środka działki, żeby jakiś ładny mocny punkt złapać. Z tyłu by klon się rozrósł na jasnozielono/żółto (bo to Aureum).

To jest to miejsce z tym zielonym płotem, po lewej odsłonięty kompostownik.

Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:44, 14 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Viola pociągnęłabym żywopłocik thujowy po calości jako zielona ściana z tlem. Przed żywopłotem możesz poszaleć z nasadzeniami ale na razie trzeba:
- Zrobić jednotlite tło do wyeksponowania nasadzeń
- zasłonić kompostownik
- zrobić w żyoplocie wąskie przejście na zaplecze ogrodu do kompostownika, bajzlownika, niepotrzebnych doniczek, przechowalnika roślin
- przed źywoplotem posadziłabym ze dwa - trzy ładne okazy drzewek szczepionych na pniu abyś już nie zazdrościła sąsiadowi samochodów
Reszta dyskusji ratami. Nie planuj calości ogrodu , tylko ksztalt rabat, bo i kasy i czasu zabraknie aby wszystko w jednym roku posadzic. Pelne dwa lata sadziłam a kolejne dwa lata zmieniałam....

Oj, a ja właśnie nasadzeń tujowych już tutaj nie chciałam, ten płot mi wystarczy
Kompostownik właśnie muszę zakryć, chyba pójdę w zimozielone bo liściaste zimą wszystko odkryją. Dzięki za wizytę. Poszukam inspiracji u Ciebie (jakbym już tego nie robiła....)
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:39, 14 sty 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)

Może i zdjęcie nieaktualne, ale jaki porządny kompostownik masz. Prawda, że jaki piękny by nie był, trzeba go przesłonić. Jak nie jaką budowlą, to żywopłotem. Tu nic lepszego się nie wymyśli.
Czytałam powyżej, że bez kulek i żwirku i że w kierunku swobodnym. To lubię i tak trzymaj.

Dzięki Gabrysiu za uznanie dla mojego kompostownika , ale co fakt to fakt, przysłonić trzeba
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:37, 14 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Najpierw trzeba ustalić co chcesz mieć na działce.
Kompostownik jest i widać gdzie.
Plac zabaw dla dzieci?
Altana?
huśtawka?
warzywnik?
oczko wodne?

W jakie kształty idziemy????

Te 3 brzozy Dorenbos już rosną???
Czytałam że ogród w stylu Angielskim Ci się marzy... a to oznacza róże, byliny.. wiec pasuje mieć jak najwięcej słonecznych rabat...

Pęcherznica nawet przycinana to średnica minimum 1,5m... chyba rośnie ciut ciasno..

Wszystko o co pytasz (altanka....) nie będzie tutaj, tylko w innych miejscach (tzn w tym CZERWONYM prostokącie na pierwszym rysunku bo tylko o tym miejscu mówimy). Słoneczne rabaty też będę planowała, ale nie tutaj , to jedyne miejsce z półcieniem na mojej działce, reszta to patelnia. Będą róże w większej ilości, również w innych miejscach. Sam kształt rabat będę korygować i na razie też nie dopytuję o byliny czy jednoroczne, bo najpierw chcę ogólny zarys tych większych nasadzeń. Po co zaplanowałam podoba mi się, ale chciałabym Waszych opinii, np. może prawa strona płotu ze śliwą będzie za pusta zimą, bo róże stracą listki, śliwa i pęcherznica też? Ale dalej będą cyprysiki więc trochę zimozielonych jest.

Trzy doorenbosy już rosną, za nimi tuje spiralis i szmaragdy ( wiosną szmaragdy wypadną w inne miejsce, dosadzę w ich miejsce więcej spiralisów bo mi się podobają, tworzą ładne tło dla brzóz. (Dzisiaj brzozy są w innym układzie dwie z tyłu, jedna z przodu).

Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:25, 14 sty 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Dla lepszego zobrazowania wrzucę jeszcze zdjęcia tego miejsca (pierwsze zdjęcie nie jest aktualne).

[/img]
Tak jak widać na tym zdjęciu, wysokie drzewo musi być (zasłoniłoby miejsce parkingowe sąsiada, jak odsłaniam okno w salonie to prosto patrze czym dziś sąsiad przyjechał do domu ( po prostu jestem zazdrosna )

Może i zdjęcie nieaktualne, ale jaki porządny kompostownik masz. Prawda, że jaki piękny by nie był, trzeba go przesłonić. Jak nie jaką budowlą, to żywopłotem. Tu nic lepszego się nie wymyśli.
Czytałam powyżej, że bez kulek i żwirku i że w kierunku swobodnym. To lubię i tak trzymaj.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:54, 14 sty 2015

Do góry
Viola pociągnęłabym żywopłocik thujowy po calości jako zielona ściana z tlem. Przed żywopłotem możesz poszaleć z nasadzeniami ale na razie trzeba:
- Zrobić jednotlite tło do wyeksponowania nasadzeń
- zasłonić kompostownik
- zrobić w żyoplocie wąskie przejście na zaplecze ogrodu do kompostownika, bajzlownika, niepotrzebnych doniczek, przechowalnika roślin
- przed źywoplotem posadziłabym ze dwa - trzy ładne okazy drzewek szczepionych na pniu abyś już nie zazdrościła sąsiadowi samochodów
Reszta dyskusji ratami. Nie planuj calości ogrodu , tylko ksztalt rabat, bo i kasy i czasu zabraknie aby wszystko w jednym roku posadzic. Pelne dwa lata sadziłam a kolejne dwa lata zmieniałam....
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:27, 14 sty 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Jakiś czas temu obiecałam sobie i Wam, że zrobię rysunek dokumentujący moje poczynania w moim pierwszym sezonie czyli w roku 2014 I oto on:

To są tylko większe rośliny uwzględnione na tym rysunku, nie ma tu jednorocznych, bylin, roślin w donicach, ani rabatki przy domu.

Muza nie dała mi spokoju i w ferworze zabawy z kredkami postanowiłam narysować również fragment miejsca, które jest dla mnie szczególne, bo:
1. Widać go na przestrzał z tarasu
2. ciemnozielony płot sąsiada bardzo przyciąga uwagę
3. Stoi tu mój ukochany czyli kompostownik, ale wolę go przysłonić bo już zaczyna tracić swój urok
4. W tym narożniku rosną piękne brzozy, które dodatkowo przyciągają wzrok
5. Zależy mi na ładnym wyglądzie nie tylko latem.

To jest to wyszczególnione miejsce z pierwszego rysunku z czerwonym znakiem zapytania, które chcę rozplanować w najbliższych dniach.

Proszę doradźcie, sama nie podołam.

Najpierw trzeba ustalić co chcesz mieć na działce.
Kompostownik jest i widać gdzie.
Plac zabaw dla dzieci?
Altana?
huśtawka?
warzywnik?
oczko wodne?

W jakie kształty idziemy????

Te 3 brzozy Dorenbos już rosną???
Czytałam że ogród w stylu Angielskim Ci się marzy... a to oznacza róże, byliny.. wiec pasuje mieć jak najwięcej słonecznych rabat...

Pęcherznica nawet przycinana to średnica minimum 1,5m... chyba rośnie ciut ciasno..

Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:04, 14 sty 2015

Do góry
Na tym płocie zostaną na 100 % tylko cyprysiki (obecnie rosną) bo są ładne, zimozielone i ładnie rozjaśniają ciemną zieleń ogrodzenia. Wiąza przesadzę (jest za mały i za chudy), może klon kapadocki zostanie (ten po lewej)- będzie dużym krzaczastym drzewem - może fajnie zasłonić z boku kompostownik i być mocnym akcentem kolorystycznym w tym miejscu na zakończeniu rabaty.???????
Pomóżcie wyczarować mi ogród 18:09, 14 sty 2015

Do góry
Jakiś czas temu obiecałam sobie i Wam, że zrobię rysunek dokumentujący moje poczynania w moim pierwszym sezonie czyli w roku 2014 I oto on:

To są tylko większe rośliny uwzględnione na tym rysunku, nie ma tu jednorocznych, bylin, roślin w donicach, ani rabatki przy domu.

Muza nie dała mi spokoju i w ferworze zabawy z kredkami postanowiłam narysować również fragment miejsca, które jest dla mnie szczególne, bo:
1. Widać go na przestrzał z tarasu
2. ciemnozielony płot sąsiada bardzo przyciąga uwagę
3. Stoi tu mój ukochany czyli kompostownik, ale wolę go przysłonić bo już zaczyna tracić swój urok
4. W tym narożniku rosną piękne brzozy, które dodatkowo przyciągają wzrok
5. Zależy mi na ładnym wyglądzie nie tylko latem.

To jest to wyszczególnione miejsce z pierwszego rysunku z czerwonym znakiem zapytania, które chcę rozplanować w najbliższych dniach.

Proszę doradźcie, sama nie podołam.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:10, 14 sty 2015

Do góry
anitan napisał(a)

wschód jest od góry planu
kwadraty to planowany taras, altana, drewutnia i kompostownik, zielone okręgi to jodła, katalpa i sosna.
Linie zielone to planowane rabaty, szare ciągi komunikacyjne. Szar kółko to planowane palenisko

Anita już narysowała ale nie wiem, czy to da Ci wiedzę właściwą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies