Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

gemciu83 15:34, 31 sty 2015

Ja bym się wtrącił do dyskusji ponieważ wydaje mnie się, że:
gleba to jakiś zbity kawał gruntu oraz dużo martwej trawy już zalega w darni czyli pytanie jak kosicie/grabicie trawę. Trzy może skoro wertykulację robić to a) upewnić się czy trawnik solidnie się trzyma podłoża, a b) moze wertykulację specjalinymi grabiami siboe zrobić.
Manalena 12:26, 28 lut 2015

Jaką ziemię mam użyć do regeneracji trawnika? Niestety kompostu jeszcze nie posiadam, ponieważ kompostownik uruchomiłam dopiero na jesień. Kupic zwykłą ziemię?
waldek727 20:36, 28 lut 2015

Madziu.
Skoro nie masz jeszcze własnego kompostu to polecam Ci w zastępstwie użyć ziemi do trawników. Sprawdź tylko przy zakupie, czy nie jest zmieszana przez producenta z nawozem mineralnym. Struktura tej ziemi przypomina kompost i dobrze rozprowadza się po murawie trawnika.
Manalena 22:26, 28 lut 2015

Dziękuję Waldku za radę!!! Gdybyś jeszcze mógł zajrzeć do watku o wapnowaniu- opisałam tam moje wątpliwości! Bedę bezwzględnie wdzięczna!!!
Roman_73 11:33, 02 mar 2015

Ech.. i jak zawsze po zimie, gdy popatrzę na trawnik to żal się robi

Roman.
Sonka 09:59, 05 mar 2015

Mój też świeżo po koszeniu i wachlarzowaniu (oczywiście bez chemii).

Piękny trawnik Waldek,
Właśnie zakupiłam areator/wertykulator i przeglądam ten wątek, aby się dowiedzieć co robić najpierw i jakiej mocy macie te urządzenia elektryczne i natrafiłam na te zdjęcia, aż dech zapiera, soczysty, zdrowy, puszysty.
AngelikaX 11:23, 05 mar 2015

Od września jestem posiadaczką trawnika z rolki, czy już teraz mogę zrobić wertykulację czy za wcześnie i wstrzymać się jeszcze sezon?

Zadałam pytanie w temacie Trawa z rolki, ale może tutaj ktoś odpowie
z góry dziekuję
Pozdrawiam
marcin_gryfow 12:04, 05 mar 2015

Jak najbardziej robimy wertykulację. Trawy z rolki są hodowane hektarami, koszone są najczęściej kosiarkami wrzecionowymi bez kosza przez co w darni odkłada się spora ilość filcu, którą dostajemy gratis Niepolecam wertykulatorów elektrycznych, lepiej usuwają filc zwykłe ręczne np. ten http://www.rol-invest.pl/375-532-thickbox/ug-m3-wertykulator-reczny-wahadlowy-wolf-garten.jpg Można również skorzystać z usług wypożyczalni sprzętu ogrodniczego i wynająć profesjonalny spalinowy wertykulator.
Roman_73 12:49, 05 mar 2015

Ja myślę, że zalezy to w dużej mierze od wielkości trawnika.
Osobiście używam elektryczny i jestem bardzo zadowolony
Jak i efektów pracy

marcin_gryfow 13:04, 05 mar 2015

napewno praca wertykulatorem ręcznym jest bardzo ciężka, ale nie zniczy on tak trawnika jak wertykulator ręczny. Do większych powierzchni polecam wypożyczyć spalinowy wertykulator.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies