Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 00:39, 15 lip 2016

Do góry
butterfly napisał(a)
Moje Vintage Wine

Piękne!
Powiedz proszę jaki to miskant? Bo chyba właśnie znalazłam rozwiązanie zagadki jakie miskanty mi sprzedano rok temu pod nazwą Gracillimus
Jak powiesz, że to Gracek to padnę Obstawiam Silberspinne
Nadmorski... 13:37, 14 lip 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Ale Ci kwitną śliczne hortki Ogrodowe są super. Miskant rzeczywiście bardzo ładny..

No właśnie liczę, że ktoś go zidentyfikuje. Bo dokupiłabym, albo podzielę!
Nadmorski... 13:15, 14 lip 2016

Do góry
Ale Ci kwitną śliczne hortki Ogrodowe są super. Miskant rzeczywiście bardzo ładny..
W oflisowym ogrodzie 12:39, 14 lip 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Mój nowy nabytek, ostatnia sadzonka lekko sfatygowana ale mam nadzieję, ze się odbuduje Miskant Silberspinne

Wygląda ok tylko trzeba usunąć te suchotki bo najwyraźniej za wysoko był cięty i nie oczyszczony.
Anna i Ogród 12:03, 14 lip 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Aniu wszystko pomyliłam z tym miskantem o który Cię pytałam, to nie miskant silberfeder a miskant silberspinne cieniutki taki, nie miała go także moja siostra tylko był w innym ogrodniczym. Jakieś zaćmienie miałam Kupiłam ostatnią niezbyt ładną sadzonkę ale mam nadzieję, że dojdzie do sił

Spoko - ja niedawno pomyliłam u Monteverde różę z powojnikiem. Takie zaćmienia się zdarzają.
W oflisowym ogrodzie 10:33, 14 lip 2016

Do góry
Mój nowy nabytek, ostatnia sadzonka lekko sfatygowana ale mam nadzieję, ze się odbuduje Miskant Silberspinne
Anna i Ogród 09:17, 14 lip 2016

Do góry
Aniu wszystko pomyliłam z tym miskantem o który Cię pytałam, to nie miskant silberfeder a miskant silberspinne cieniutki taki, nie miała go także moja siostra tylko był w innym ogrodniczym. Jakieś zaćmienie miałam Kupiłam ostatnią niezbyt ładną sadzonkę ale mam nadzieję, że dojdzie do sił
Ogród Ani :) 22:00, 13 lip 2016

Do góry
Ania widzę, że kupiłaś ten sam miskant co mam i ja
Miskant rośnie ok 1 m w szerz. Hortensje sadzimy co 80-90 cm. A teraz dodam swoje 3 grosze może do przodu daj niższe hortensje np. bobo.
Ogrodowy song 19:47, 13 lip 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Jaka stipa cudna Moja jak była w.doniczkach była sliczna a jak wysadziłam do ziemi to stoi jak wryta i nie rośnie.A taką miałam śliczną w zeszłym roku.Wkurzają mnie te trawy.

Ta ubiegłoroczna z jesieni jest wielka...a z nasion mam w różnych miejscach i wysokości tez różne..nie mogę narzekać; kilka kęp mam jakby w cieniu innych roślin i rzeczywiście jakby tkwiły w miejscu. Może miejscówkę im zmień.
Nawet miskant ML mile mnie zaskoczył..też ma dość duże kępy i uchował się dobrze. Niespodziankę sprawiła mi też Hameln...mimo, że też sadzona jesienią, ale tylko dołowana, zbiera się mocno
Mirko...nie żeby Cię smucić chwalę się trawkami. Być może za rok wszystko się odwróci na Twoją stronę daj im papu dobrego...ostatnio podsypałam część moich traw nawozem do trawnika...padał deszcz i w sumie dobrze się stało, bo nawóz rozpuścił. Wyglądają dobrze. Oprócz tego zabiegu to podlewam wszystko jak leci Florovitem.
Mnie wkurzają najbardziej floksy, które z roku na rok są zaatakowane mączniakiem..zawsze coś nie tak. Ale główki do góry i jutro będzie lepiej
Ogród Ani :) 17:02, 13 lip 2016

Do góry
Troch© dalej posadź - 1,20cm.

Jeżówki było sobie pod wiśniami, zamiast kulek posadzić

Ciężką, gliniastą ziemię piaskiem.

Koło domu nie wymarznie "dziecko", a drugie dostanie parawan i tyż będzie dobrze Obsypiesz korą naokoło i będzie super. Jak klonik nie wymarzł to tym bardziej miskant
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:34, 13 lip 2016

Do góry
KAMILA66
dziękuję
powiem ci, że mnie też trawy zaskakują, w necie Hameln i Moudry podają inne wymiary, w zgodzie z tym, co podają stworzyłam kompozycję i co, po 2 latach z jednej kępy można zrobić 10 porządnych.
AGANIA
powiem ci, że tam gdzie mieszkam, to się tymi Elatami zawalili, cena równiez przystępna. Osobiście podzieliłam 1 kępę na kilka mniejszych, na nowa rabatę, na razie wygląda byle jako, ale za rok nabiorą masy
tutaj rosną 2 rok, połączyły się, gdyby miały więcej miejsca, nabierają dużo większych rozmiarów, pewnie będę z czasem przerzedzać.
I od razu widać, że cięcie tu mam z głowy, za to gracki i miskant Ingrid zarastają róże

nie wiem, jakim cudem odętka tu się zachowała....bo jak przerabiałam, wywalałam wszystko

tu z kolei rozplenice Black Beuty i miskanty ML
no i lilie, które poszybowały do nieba i jak je wąchać, a to pachnące

tu miskanty ML wybujały na buki, ale nie zmieniam, bo kiedyś buki od dołu zacznę podkasywać
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:33, 12 lip 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Nawet nie wiesz jak się cieszę, że mogłam cię uszczęśliwić
Nabierzesz takiej wprawy w wypłukiwaniu ziemi spomiędzy trawy, że sama zobaczysz, że śladu nie ma. Polecam delikatnie wzruszyć grabkami ziemię naokoło, by wypłukać ją spomiędzy trawy, tak by trawa mogła wstać.

Z mojego doświadczenia w użyciu tego sposobu kret odpuścił to miejsce na dłuższy czas. Czego i tobie życzę

Tosiu ten kawałek zajął mi godzinę, ale wiesz mi, satysfakcję mam nieuleczalną Męczyło mnie to każdego roku, nawet nie wiesz jak eM mnie kochał za to, że taczkami musiał wywozić ziemię z kopców, wiosną i jesienią, latem nawet nie było, za przeciekającym basenem zrobiła się krecia komunikacja.

pokazuję dalej trawki...Carexy...zielona i Ice Dance

Rozplenica Hameln i miskant Rot Silber

Turzyca palmowa, ładna wczesną wiosną, jak kwitnie mniej
Ogródek Iwony II 14:56, 12 lip 2016

Do góry
O przegląd trawek prosiła Gobasia z Goździkowej. Długo nie mogłam znaleźć czasu i bałam się troszkę tych brakujących nazw. W szkółkach w tym roku pogrom trawkowy, szkółki wyciągają skądś jakieś trawki bez opisów, potem sprzedają nie wiadomo co i za spore pieniądze. Tak nabyłam jako Miskant ML dwie trawki.
Przy drugiej wizycie okazało się, ze są to Turzyce brzegowe Variegata. Potrzebują dość mokrego podłoża, a u mnie sucho. Na dodatek się rozłażą, więc na razie postawiłam je w ciurkadełku. Jak tylko wyjmę, zaraz przysychają...
Muszę zrobić im jakieś błotko

Ogródek Iwony II 13:07, 12 lip 2016

Do góry
Zrobiłam przegląd traw dla Gobasi i okazuje się, że wcale ich za dużo nie mam. Po zimie i wczesnej wiośnie,gdzie pomarły - wcale mi do nich nie tęskno.
Zacznę od tych, co przetrwały u mnie zimę:
Trzcinnik 'Karl Foerster'
szybko startuje, nie kaprysi, w tym roku zaatakowały go mszyce, co mnie zdziwiło, ale oprysk zahamował chęć opanowania go przez te małe zołzy:

Drugi, to miskant Klaine Fontaine.
Ładnie kwitnie.
Teraz wygląda tak:

A tak kwitł w zeszłym roku:

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:44, 11 lip 2016

Do góry
tu miskant cukrowy i carexy brązowe
posiały sie kosmosy i są jezówki, niskie w tym roku....za mało wody
to moje najtrudniejsze miejsce w ogrodzie
chyba przez śliwę

Elaty u mnie wściekle rosną wszędzie
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:15, 11 lip 2016

Do góry
Beatko,
u mnie jest tragedia. AniaCh była troszkę dalej i z wyprawy swej mi ML przywiozła. W zestawieniu z tymi, które kupowałam tutaj (Gracki), ML to jakieś potwory!
Ja w ogóle powiem Wam tak: ja się nie znam-laik jestem. Mogę być laikiem, bo dopiero się uczę. Ale Jezus Maryjko! Jeżeli w szkółce jest Pan/Pani, która powinna śmigać, doradzać, wiedzieć o tym, czym się zajmuje, i co ją karmi (nie dosłownie), a na pytanie jaki to Miskant, odpowiada "nie wiem", albo jaka to trawka (przy "stoisku" z kilkoma gatunkami jest tylko tabliczka "trawki") nie potrafi wskazac choćby jednej nazwy, gatunku, to ja wymiękam!!!!
Jak Pani na pytanie, czy wiąz camperdownii i górski to to samo odpowiada mi, że "absolutnie nie, to dwa inne wiązy- zupełnie inaczej rosną", w dodatku pokazując na camperdownii mówi- "widzi Pani- to jest górski, tamten drugi rośnie do góry"- wymiękam!!!
Przykładów mogłabym mnożyć. Tylko ja się pytam po co?
Typografia ogrodu 15:04, 10 lip 2016

Do góry
miskant od Ivo dzielony na 8

siewki rozplenicy nie bały się octu więc chyba trafia do doniczek
Trzcinnik - Calamagrostis 22:40, 09 lip 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Witam miłośników trzcinników
Poradźcie proszę jak posadzić trzcinniki Karl Foerster ,żeby były widoczne na rabacie razem z hortensjami Limelight...bo teraz u mnie rosną za plecami hortensji ( miały być tłem dla hortensji)i poza wczesną wiosną wcale ich nie widze Myślałam ,że po 2 latach na tyle urosną ,że przerosną hortensje ,ale jakoś nie dają rady. Czy powinnam przesadzić hortensje za "plecy " trzcinników czy jednak czekać aż przegonią hortki?

Wsadzić pomiędzy z przodu. Trzcinniki kiepsko wyglądają w takich nasadzeniach, bo liście wyglądają na połamane Lepiej posadź miskant Gracillimus jeśli chcesz z tyłu, lub Morning Light jeśli z przodu. Nie znoszę trzcinników.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:04, 09 lip 2016

Do góry
W ogrodzie zaczynają dominować trawy.
Proso rózgowate

Trzcinniki, rozplenica i imperata

Miskant Gracilismus

Rozplenica

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:42, 09 lip 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Beatko,
ja Cię nie poratuję wiedzą, natomiast odpowiem, że moje Hortki to Limki. Sadziłam też "na mijankę". Trawy niby są za hortkami, ale tylko niby, bo tak naprawdę, jak patrzysz z przodu, to są pomiędzy (dwie hortki, a za nimi po środku miskant).
Czasu trzeba żeby ocenić. Tak myślę
No właśnie, czasu potrzeba. Teraz, gdy wszystko male trudno stwierdzić. Przecież niekoniecznie muszą książkowe wysokości osiągać na naszych rabatach. Faktycznie na zdjęciu wygląda jakbyś miała trawy za a nie wplecione pomiędzy. Ja też mam pomiędzy. No to będę obserwować i u Ciebie i u siebie.
Karol99 napisał(a)

Tak sobie, musiałbyś wybrać szczepionego na 2,20 bo wyżej ich chyba nie szczepia. Jednak korona kiedy rośnie zaczyna nieco opadać i pieniek jest niższy. Duże znaczenie ma jednak odkryty pień, a tak to będzie sie zlewać z roślinnością pod nim i nie będzie takiego efektu.
Hmmmm...Ja nie do końca Karolku rozumiem, o czym Ty do mnie tu piszesz. Szczepiony na 2,20 ,ale co? No bo nie miskant a hortensja, to odmiany żeńskiej raczej?
Mam posadzone normalne hortensje już. Krzaczki. Male jeszcze. I miskanty też posadzone już. I też cherlawe. Mówisz, że nie za bardzo układ? Będę się martwić, ale póki co tam tyle miejsca, że zostawię i będę obserwować. Nie ma obawy, że mi w tym roku zarośnie, bo sobie o tym mogę pomarzyć. A jak zimę przetrwają ML a hortensje zechcą ładnie w siłę rosnąć, to dopiero za kilka lat będę mogła stwierdzić czy głupotę palnęłam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies