Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród średniowieczny i nie tylko 20:20, 04 paź 2012

Do góry
Marek zauważyłam że skarpa pomalutku zarasta irgą . jest dobrze . z kwaterami tez sobie poradzisz
Ogród średniowieczny i nie tylko 17:33, 04 paź 2012

Do góry
Dla tych co nie byli i nie widzieli pokażę skarpy z jakimi muszę się zmagać
Całe zostały obsadzone irgą i wyłożone włókniną, ta obsadzana w zeszłym roku już prawie zarosła i matę widać tylko trochę.

dalsza część skarpy obsadzana rok wcześniej, prezentuje się gorzej, gdyż barwinki tam sadzone wypadły częściowo, nieźle rośnie bluszcz i on pewnie tam zostanie skoro sobie radzi, tutaj już gorzej z utrzymaniem porządku, bo prace w tej części zawsze odkładam na później ale dziś miałem pomoc i trochę poczyściliśmy z chwastów i liści

i kolejna skarpa tym razem mini bo tylko 1 m wysokości obsadzona winobluszczem
Kolorowy ogród na piasku 15:16, 03 paź 2012

Do góry
Kochani, nie spodziewałam się, że w październiku burza odetnie mnie od świata. W nocy tak u nas biły pioruny jak co najmniej w lipcowe upały, a ponieważ internet mam radiowy więc w takich sytuacjach tracę go, dobrze, że z komputerem nic się nie stało

Aniu (asc), po tych wszystkich Twoich pochwałach muszę powoli dochodzić do siebie

Konkluzją tego wszystkiego co tu napisałaś jest to, że wystarczyło wykopać staw, na 10 arów duży, wybudować dom z dużym oknem, usiąść przy nim i podziwiać tenże staw
To tak żartem, ale sami też tak czujemy, największym skarbem jest to miejsce, gdzie mieszkamy, a nie to co tu zrobiliśmy. Już pisałam o tym, że zakładając nasz ogród staraliśmy się wkomponować go w otoczenie, by nie burzyć harmonii tego miejsca. Choć widzę trochę zgrzytów, wydaję mi się, że w pewnym stopniu udało nam się spełnić to zadanie.

Aniu, byłaś na prawdę krótko, aby wszystko zauważyć, tym bardziej, że jak piszesz nasz ogród jest bardzo zmienny w ciągu roku. Rabaty, które pokazuję wiosną teraz są zupełnie inne.

Ewo, postaram się poszukać trochę zdjęć obrazujących topografię naszego ogrodu, trochę sfotografuję jak spadną liście (dla lepszej widoczności), choć wydaje mi się, że już dużo pokazywałam

Bogdziu, dziękuję za tak wiele miłych słów ......spotkanie? ..... czy ja to przeżyję , czy mój ogród będzie gotowy ?, Ania świadkiem, że wymaga jeszcze dużo pracy

Marto, widzisz jaka straszna wpadka

Trochę zdjęć

Widok na ogród z miejsca, gdzie stoi zamglona bramka, widoczne róże z marcinkami (które wspomina Ania), niestety nie mam zdjęcia, zrobionego blisko tej rabaty a dzisiaj pada deszcz

To samo miejsce zrobione z przed domu (to tak a propos topografii )

Widok miejsca za domem, po lewej stronie skarpa, a poniżej niewidoczny staw

Z tego samego miejsca w drugą stronę (za przejściem największy front prac ogrodowych )

Tam gdzie ELFy zimują 16:47, 02 paź 2012

Do góry
skarpa wiosną

skarpa dzisiaj

i kolejne zmiany

widok z okna

niestety większość roślin musiałam przyciąć bądź przesadzić przy zmianie ogrodzenia

a tu chyba największe zmiany

zielonastrefa 08:40, 01 paź 2012

Do góry
gusiarz napisał(a)
Witaj Milenko. Wczoraj o Tobie myślałam, ale mój M odciągnął mnie od komp., bo pakował się na delegację i "fachowa pomoc" była mu niezbędna . Widzę, że się ostatnio napracowałaś w ogrodzie. Wiem coś o tym, bo hałdy ziemi sama przewalałam gdy robiłam kącik dla serbów. Niby nic, ot taka górka malizna zupełna, ale taczek baaaardzo dużo do przewizienia. Pięknie się u Ciebie trawka zazieleniła, skarpa też prezentuje się okazale. Super to wygląda - a róże jakie duże już. Ciągle sobie w brodę pluję, że za późno o różach przeczytałam i nie spróbowałam twojej metody do ich rozmnożenia. Pozdrawiam gorąco

Aga nie przejmuj się różami - przez zimę zgłębisz temat, a w następnym sezonie ruszysz do boju jakby trzeba było, to służę radą pozdrawiam i uciekam
zielonastrefa 08:34, 01 paź 2012

Do góry
Witaj Milenko. Wczoraj o Tobie myślałam, ale mój M odciągnął mnie od komp., bo pakował się na delegację i "fachowa pomoc" była mu niezbędna . Widzę, że się ostatnio napracowałaś w ogrodzie. Wiem coś o tym, bo hałdy ziemi sama przewalałam gdy robiłam kącik dla serbów. Niby nic, ot taka górka malizna zupełna, ale taczek baaaardzo dużo do przewizienia. Pięknie się u Ciebie trawka zazieleniła, skarpa też prezentuje się okazale. Super to wygląda - a róże jakie duże już. Ciągle sobie w brodę pluję, że za późno o różach przeczytałam i nie spróbowałam twojej metody do ich rozmnożenia. Pozdrawiam gorąco
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:07, 01 paź 2012

Do góry

1 to małe thuje jasnozielone
2 czerwone/bordowe żurawki
3 trawki, miezane, kostrzwy i czarny konwalik - z początku planowałam cały ten pas z czarnych trawek ale dowiedziałam się że bardzo słabo rośnie
4 niski żółty kulkowaty beberys - i tu nie wiem czy sadzić bo pan powiedział że na ostrym słońcu listki nie będa wyglądały dobrze - ale on tak strasznie mi się podoba że chyba zaryzykuję
5 zielone żurawki/albo hosty

I na samym końcu po lewej stronie za drugim pasmem trawek chcę z 2 - 3 juki - pan w szkółce w której byłam w sobotę ma takie żółte z zielonymi obrzeżami - sta pomysł bo bardzo mi się spodobały

Taki jest plan
Zobaczymy ile ulegnie zmianie i co z tego powstanie.
Skarpa jest nasłoneczniona od samego rana do południa potem dom rzuca cień.

Wczytywałąm się w temat mat/agro na chcwasty i będę uparta i nie będę ich kłądał w grodzie!!!!!

Ale jak to ma się do skarpy?
Jeżeli chcę ją obsypać żwirkiem nie zjedzie?
Muszę poszukać, może znajdę taki wątek
zielonastrefa 11:14, 30 wrz 2012

Do góry
Milenko widzę że działaś

łądna będzie ta skarpa jak to wszystko się rozrośnie

pozdrawiam niedzielnie
Dla odmiany czas na zmiany... 21:54, 28 wrz 2012

Do góry
MilenaP napisał(a)
hahahah, "jak osioł "- dobre pocieszę Cię, że ja jutro też będę zasuwać. Mam dostać od siostry czerwone berberysy i będę je sadzić wzdłuż ogrodzenia, na zewnątrz, bo mi irgi wypadły po zimie i cała skarpa łysa.

oooo to nie zazdroszczę, tez się urobisz jak ja dziś, ale na pewno efekt będzie super

ja jutro na zakupy się wybieram a po południu poprawię rabatkę

a pochwalisz sie jak zasadzisz?
Dla odmiany czas na zmiany... 21:45, 28 wrz 2012

Do góry
hahahah, "jak osioł "- dobre pocieszę Cię, że ja jutro też będę zasuwać. Mam dostać od siostry czerwone berberysy i będę je sadzić wzdłuż ogrodzenia, na zewnątrz, bo mi irgi wypadły po zimie i cała skarpa łysa.
Jak obsadzić od nowa?? 09:31, 28 wrz 2012

Do góry
Filipie, ja w sprawie tawulca. On potrzebuje wilgoci. Jeśli to jest skarpa, będzie taki mizerny. Na pogodę nie można go skazać.
Ogród w budowie - nieustającej 12:12, 24 wrz 2012

Do góry
Gabriela, no świetnie ! ta ławeczka wraz z otoczeniem przez Ciebie/Was wykonanym naprawdę rewelacyjnie wygląda aleja lipowa, juz sobie wyobrażam ja za kilka lat ! skarpa, którą pewnie ciekawie obsadzisz
Gabriela napisał(a)
Z dziennika budowy:

Posadzone cisy Hicksii wokół placyka z ławką, wyściókowane skoszona trawą, a wokół wschodzi posiana trawka.

Goła ziemia na skarpie oczekuje na rośliny, sama nie wiem do końca co i jak, będę myśleć przez zimę.

Aleja lipowa, na razie prowizoryczne paliki i wiązania, ale porządne już kupione, mąż z synem wbiją pewnie w tym tygodniu, o ile dostaniemy gdzieś gumową taśmę do wiązania drzew. Gdzie to się kupuje?
Widok na ławkę:

I widok z ławki:

W tym roku jeszcze tylko zlikwidować straty po totalnej porażce z łąką, czyli przemielić,, wyrównać i wysiać trawę jeszcze raz. I jeszcze wsadzić grabowy żywopłot - z lekkim łukiem, odzielający część z kręgiem ogniskowym od jekyllowej, pośrodku mini alejka wzdłuż której rosną (mam nadzieję) ocalałe głogi. No, to tyle...
Przyjemności za chwilę.

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 17:27, 19 wrz 2012

Do góry
aha skarpa wyszła bomba
Zielony galimatias 14:19, 18 wrz 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
yyyyy dobra, nie czytałam dokładnie... i pojęcia nie mam o jakiej skarpie mówimy.... buk miał byc po środku koła?

eee.. nie szkodzi Gosiu, u mnie jest z reguły dużo czytania, mało oglądania
Skarpa usytuowana jest za ogrodzeniem, a po niej odbywają się wędrówki ludów - zwłaszcza w weekend.. Jakkolwiek i kiedykolwiek by to nie bylo - nie sprzyja to budowaniu przytulności na ogrodzie...
Ścieżkę wędrowników zaznaczyłam na niebiesko.
Jak widzisz - jest dość wysoko. Ciężko cośkolwiek wymyślić ...
A buka Marzenka proponowała na środek kółeczka

Ogród Dominiki 02:28, 18 wrz 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Nana nic nie zasłoni.

W samą porę Danusiu, bo jeszcze by mnie na złą drogę sprowadziły
Wstawię zaraz u siebie zdjęcie niedowiarkom

Enya - szpetnie, nie szpetnie.. ale nie mam intymności żadnej. Graniczę ze skarpą, skarpa z polem..górą wędrują wycieczki - w tygodniu mi to nie przeszkadza ale w weekend, jakoś jednak tak

No dobra.. idę do siebie.
Dominiko, przepraszam za zaśmiecanie.. Kfiatkiem - własnoręcznie posadzonym.. jednym z nielicznych u mnie jeszce

Nie ma za co. Podciągacie odglądalność mojego wątku
Ogród Sylwii od początku :) 16:45, 17 wrz 2012

Do góry
Boczne ujęcie

Skarpa - skalniak został usunięty ..... Wykopałam wszystkie cisy dzisiaj w przeciągu pół godziny ...
Tutaj ma się zmieścić betoniara ..... Zmierzyłam i powinno grać a jak będzie to się okaże

Ogród zapachów u Jasi 12:05, 16 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Na pewno będzie skarpa wyglądała ślicznie, masz dobry gust Jasiu do nasadzeń
na tym zdjęciu za różami to aster wielkolistny?

Aniu na skarpie posadziłam rośliny które rosły już w innej części ogrodu , chcę się przekonać którym z nich będzie odpowiadała to stanowisko. , o estetyce też myślałam
Masz rację to aster wielkolistny.
Niestety nie wiem jaka to odmiana hortensji, gdy ją kupowałam sprzedający jeszcze nie nie myśleli o tym żeby uzupełnić nazwę o odmianę.

Ogród zapachów u Jasi 11:01, 16 wrz 2012

Do góry
Na pewno będzie skarpa wyglądała ślicznie, masz dobry gust Jasiu do nasadzeń
na tym zdjęciu za różami to aster wielkolistny?
Ogród zapachów u Jasi 22:42, 15 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Pszczółko, fruwsz ty ile wlezie fajne spotkanie z Jasią, a Jasi przedgródek jest modelowy i do katalogu się nadaje ppozdrawiam

Irenko w przedogródku musiałam zmienić obsadzenia skarpy, przywrotnik niestety nie chciał rosnąc więc posadziłam bodziszki , liliowce, irysy,... Jestem ciekawa jak skarpa będzie wyglądała wiosną.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:09, 14 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ogród bliski stylowi Arts&Crafts, kolejne wnętrza ogrodowe, czekam na ich odsłony...i szczegóły. Witaj u nas

Miło przeczytać takie słowa, tym bardziej, że kiedy zaczynałam, nie myślałam o żadnym stylu (niemniej, wszystkie, dostępne wówczas książki o projektowaniu wertowałam z wypiekami na twarzy).
Musiałam rozrysować ogród o trudnym planie w kształcie dłuuuugiego trójkąta. Ponadto nie mam w ogrodzie kawałka powierzchni o idealnym poziomie. Leżę w połowie zbocza, wiosną płyną przez mój ogród roztopy. Bywają czasami obfite, nawet niebezpieczne. Przez całą długość ogrodu biegnie skarpa, no i moja ścieżka. Chętnie pokażę szczegóły. Dziękuję za przychylne przyjęcie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies