Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród w cieniu drzew

Mój ogród w cieniu drzew

Keri 17:30, 18 mar 2013

Anetko, hortensje chyba 2 sztuki na 1metr, gdzieś to przeczytałam ale na chwilę obecną nie mogę znaleźć gdzie, jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Zastanawiam się tylko w jakiej odległości od iglaków?
Netka 17:52, 18 mar 2013

Agnieszko dzięki po wygładzeniu linii byłoby tak ( i podoba mi się ! ) :

Sylwia, Keri rozumiem, że Wasza wersja to bardziej półkole, ale wtedy rabata nie zaczynałaby się od tego załamania kostki, tylko jeszcze dalej, i wtedy obawiam się, że zabrałaby dużo więcej trawnika przy kostce i tym samym chyba byłaby już za blisko do domu... coś w tym stylu ?
Loosiuu 17:58, 18 mar 2013

Ja bym jednak był za tym kształtem Sylwia i Keri, bo lepiej wyglądać będzie jak będą fale takie delikatniejsze i obejmowały dłuższe odcinki, bo przy małych to może chaotycznie wyglądać
Netka 18:03, 18 mar 2013

A ja równocześnie u Ciebie Filip
Netka 18:04, 18 mar 2013

Żon mnie goni od laptopa, obowiązki wzywają
Ewa4 22:51, 18 mar 2013

Witaj Aneto.Byłam u Ciebie w ogrodzie i bardzo mi się podoba a szczególnie ta skarpa i tak sobie myślę już jak przerobię u siebie oj muszę do Ciebie koniecznie zaglądac bo masz Tu duzo pomysłów które mnie interesują a przy okazji będę podglądać jak Ci idą prace.Pozdrawiam
Netka 15:29, 21 mar 2013

Ewa witam Cię i zapraszam, choć u mnie wszystko w tempie ślimaka

Kochani, skłaniając się bardziej ku wersji Agnieszki z Ogrodu Jurajskiego w sprawie kształtu rabaty przed sosnami, popełniłam takie coś :

na samym tyle hortensja Limelight, przy bramce kula na pniu, w trójkącie przy kostce hosta ( w zimie tam mamy bandy ze śniegu, więc chyba tylko bylina ma tam prawo istnienia ), na przodzie jakieś żółte żurawki i dalej żurawka Georgia Peach lub berberys Admiration, a za nimi stożek z bukszpanu lub cisa i 3 kulki z bukszpanu. uff

proszę Was o Wasze opinie i poprawki, a jeśli ktoś miałby chęć i ochotę to wklejam niżej gołą rabatę

Keri 16:07, 21 mar 2013

Między hortensje można dać jeszcze trawki.
AgnieszkaW 16:19, 21 mar 2013

Netko, nie sadziłabym kulek bukszpanowych przy samych hortensjach, bo za kilka sezonów hortensje się rozrosną i zasłonią pędami kule, moim zdaniem powinna być tam jakaś strefa przejściowa, np. trawa miskant "morning light" - posadź ją w ilości np 3 sztuk za kulkami (a przed hortensjami) i w ilości 2 sztuk za pojedynczą kulą na pniu. Pojedyncza kula na pniu nieco bardziej w środku host, by ładniej wyglądała, a przy niej 2 kulki bukszpanowe niskie. Zamiast 1 stożka spróbuj dać tam dwie kule na pniu na różnych wysokościach. Czy tam jest wystarczająco dużo słońca dla berberysu? I jeszcze jedno pytanie, czy to się wszystko tam zmieści, bo nie widzę na zdjęciu tej przestrzeni. Czy będziesz podcinać gałęzie sosnom? - bo to też ważne w układzie przestrzennym.
Można też w tym układzie, który opisałam wyżej zastąpić wszystkie kule na pniu stożkami ale w tym układzie co kule, czyli 2 z lewej różnej wysokości i 1 z prawej przy kostce (małe kulki bukszpanowe zostają). Z przodu rabaty na połączeniu żurawek i berberysu dałabym niskie trawki lub turzyce - 5-7 sztuk. To narazie tyle, co mi się na początek nasuwa. Serdecznie pozdrawiam
Loosiuu 19:25, 21 mar 2013

Jak masz tam pełno śniegu to bukszpany i inne topiary będą się łamać Tak jak Agnieszka też zwóciłem uwagę na sosny, które musisz uwzględnić, bo przy ich igłach i korzeniach hortensje w takim szpalerze co najmniej 2-3 m od nich. Poczytaj o bielicowaniu ziemi Projekt super wymyśliłaś ale to nie na to miejsce chyba Poza tym jak dla mnie to za dużo gatunków, bo ta raba chyba jest mniejsza pomierz ją i wstaw wymiary.