Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kwiaty we włosach 15:17, 03 cze 2018

Do góry
Ania od p. Marty muszę zobaczyć u Ciebie te kocimiętki, u mnie nie przeżyją, a takie ładne łany tworzą.

Jeszcze raz biała szałwia, owady ją uwielbiają.Więcej tutaj siedzą jak w tych fioletowych.

Szarotka się pokazała ale mniejsza jak w ub.r.

lawendy kwitną

zapach goździków wszędzie się roznosi, zwłaszcza wczoraj było czuć jak się ochłodziło wieczorem

Salvia - szałwia 12:24, 03 cze 2018

Do góry
Wygląda jak Salvia nemorosa "Sensation Deep Blue". To chyba najniższa szałwia i najbardziej kompaktowa jaką znam. Pięknie wygląda w tak dużej grupie u Mirelli
Typografia ogrodu 10:07, 03 cze 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Nie szał ciał, tylko szałwia ciałwia
Ogród z wilkiem zamkn. 09:42, 03 cze 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

warzywnik mój płodny hihi dziękuję zajadamy się sałatą ,rzodkiewką ,szczypiorkiem i rukolą na razie
mrówki zeżarły siewki brokułów i ogórków
skuś się na taki -na prawdę nie wiele przy nim roboty -podlewam i zjadam jak urośnie

a za skarpę bardzo Ci dziękuje -tyle miłych słów ......aż nie wiem co napisać ,
ciesze się
lawendy dla Ciebie zostawiam -podosadzałam jeszcze w wolne przestrzenie
i tą szałwię chcę podzielić ,żeby też jej więcej było -tylko nie wiem kiedy ,bo teraz pięknie kwitnie i nie chcę jej zmarnować

Ja też kupiłam jeszcze lawendę i teraz się zastanawiam, gdzie ją jeszcze powtykać
Uwielbiam.

Szałwię jak rok temu przesadziłam, to potem była biedna. Ale teraz jest śliczna.

Ja nie patrzę nigdy, tylko przesadzam. Ale nie zawsze jest od razu efekt.
Z tego co wiem to byliny przesadza się jesienią.

Mi wyrosła jedna dorodna szałwia tam, skąd rok temu została zebrana więc będę ją przesadzać na kulkowisko. Bo tam mi w sumie jednej brakuje .
Ogród z wilkiem zamkn. 08:56, 03 cze 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Lawenda z szałwią śliczne
Madziu ,a ta szałwia przed selserią to co to za odmiana fajny ma kolorek i pokrój...
Warzywniaczek smaczniutki,a bylinówka urocza.Prawdę mówiąc zaskoczyłaś mnie nią, oczywiście pozytywnie,do tej pory kojarzyłam Twój ogród raczej z taką surową elegancją,a teraz dodatkowo taka radosna energia...!!!Ślicznie

dziękuję
nie mam pojęcia jaka to odmiana szałwi ,bo na rynku kupowałam ....różowa

surowa elegancja powiadasz .....hi hi raczej misz-masz wielki ....jedynie przedogródek jest stonowany

Kasiolaaa napisał(a)
Madziu u ciebie warzywa bujają u mnie tez ale rzodkiewka co roku do wyrzucenia narosnie ale zawsze robaczywa twoja lawenda jest mega w tamtym roku sadzilas ja 3 lata temu posadzilam i chyba musze zmienic jej miejscowke bo jest slaba nieznacznie urosla

my nie nadążamy jeść rzodkiewki ....a znowu wysiałam
tylko,że w skrzyniach mam bardzo dużo dobrej ziemi ,na spodzie jest darń ,patyczki ,kompost ,trochę obornika ,a reszta to gotowa ziemia do warzyw
Buziaki

alis napisał(a)
Kasia, lawenda lubi sucho i raczej dogadzać jej za bardzo nie trzeba

dokładnie ....u mnie rośnie w kamyczkach ,w ziemi rodzimej
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:46, 03 cze 2018

Do góry
Anitka napisał(a)

To szałwia 'Rhapsody in Blue', ale jej nie polecam, pokłada się, choć tu mi to pasuje. U mnie bylin nie jest za wiele, ale wciskam w każda dziurkę.
Mogę adoptować lub przyjąć jak gości, ale do plewienia nie wynajmem, chyba, że będę miała kiedyś nóż na gardle

No widzisz, a ja myślałam, że to kocimiętka. Trochę podobne ma kwiaty i też nieco się pokłada. Ale to pokładanie fajnie na zdjęciach wygląda, rabatka przestaje być taka sztywna
Nóż na gardle możesz mieć tylko jak ci dziewczyny Maję niespodziewanie zaproszą Wtedy wszyscy pomożemy

Anitka napisał(a)

A kiedyś to miejsce tak wyglądało Dużo pracy nas kosztowało przerobienie domku i altany, ale teraz wiem, że warto było, choć trudno było podjąć tą decyzje na początku. Wrzucam archiwalne zdjęcia, żeby zmotywować do zmian Domek był drewniany, marketowy, poszedł do teściów.

Na leżaku to ja za długo nie poleżę, bo mam ADHD ogrodowe. No chyba, że mnie spanie zmorzy tak jak dwa dni temu, zasnęłam na ławce na tarasie z nogami w górze na stole okrakiem, bo było bardzo gorąco i chciałam nóżką troszkę ulżyć, bo miałam darmową saunę w szklarni, odwiązywałam pomidory i obrywałam boczne pędy.

Bardzo dobrze pamiętam te zdjęcia i wasze zmagania ze zmianą. Twój wątek jako jeden z nielicznych śledzę od samego początku Szacun za tyle pracy i doskonały gust. Nie sztuką jest coś przerobić ale wiedzieć jak to zrobić by było pięknie to już wyższa szkoła jazdy Jeszcze teraz ten smaczek z okienkiem, taka kropka nad i
Chyba większość z ludzi na Ogrodowisku nie potrafi odpoczywać I dobrze, bo ciągle coś nowego się pojawia i inspiruje pozostałych. Ja sama jak mam lenia ogrodowego to siadam na chwilkę by poczuć mobilizację. Byle nie za długo, bo przygnębienie murowane
Właśnie wczoraj tak mi w ogrodzie nie szło. Było strasznie parno a na dodatek po piątkowym sprzątaniu zupełnie mnie siły opuściły. Wcale się tobie nie dziwię, że padłaś po pracy w szklarni. Ale sen po takiej robocie to jest dopiero przyjemność U mnie w piatek taką zbawienną moc miał prysznic po 6 godzinach mycia kostki. Szlam miałam dosłownie wszędzie. Ale uwielbiam taką robotę
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:01, 03 cze 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Ślicznie z tym niebieskim okienkiem. Ale to tylko kobiety rozumieją

Szałwia Caradonna wysoka ale kolorystycznie ciekawa. Busz po cebulowych obejrzałam -a właściwie to szoku doznałam.

Masz racje, tylko kobiety rozumieją potrzebę takich niewielkich przeróbek Nawet po spotkaniu mówił, że słyszał jak z dziewczynami to obgadujemy i powiedział, że nie ma potrzeby, bo jest dobrze.

Caradonna bardzo fajna szałwia, ja jestem zacaradonnowana na maksa
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 07:57, 03 cze 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Właśnie siedzę na ławeczce w cieniu i oglądam O. Okienko wyszło super. Takiego wyczucia kolorów, to można tylko pozazdrościć. A szałwia z przywrotnikiem wzdłuż ścieżki, jak w angielskich ogrodach pokazowych.

Mam nadziej, że wycieczka się udała i botanik cię zachwycił, bo na naszym kwietniowym spotkaniu nie za fajnie się prezentował.
Czy burze nas nie przegoniły, bo po południu mocno w KRK padało?

Uwielbiam to połączenie szałwii z przywrotnikiem. Później są tam jeżówki z rozchodnikami.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 07:42, 03 cze 2018

Do góry
Iwonka napisał(a)

Cudne Co to za bylinka? Ta pośrodku, taka delikatna. Ja jestem chora po ogrodzie Sylwii i Abiko na byliny. Do ciebie to już wogóle boję się przyjedżać, czuję, że w lipcu będę prosić o adopcję Albo chociaż o wynajem do plewienia

Ten kadr też obłędny!!!

To szałwia 'Rhapsody in Blue', ale jej nie polecam, pokłada się, choć tu mi to pasuje. U mnie bylin nie jest za wiele, ale wciskam w każda dziurkę.
Mogę adoptować lub przyjąć jak gości, ale do plewienia nie wynajmem, chyba, że będę miała kiedyś nóż na gardle
Typografia ogrodu 23:48, 02 cze 2018

Do góry
leon60 napisał(a)
szał ciał

Nie szał ciał, tylko szałwia ciałwia
Ogród Mirelli 22:42, 02 cze 2018

Do góry
Szałwia boska!!!! I stipy łan też super - moja w tym roku mizerna.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:12, 02 cze 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Powiem wam, że jestem zaszałwiowana
Wzdłuż ścieżki z boku domu szałwia z przywrotnikiem pomiędzy kulkami wypełnia teraz przestrzeń.

Piękne ujęcia, bardzo ładnie dobrane rośliny.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:07, 02 cze 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Mozge wyrzuć. Tez ja mam i żałuję że ja do siebie zaprosilam.Rabata z szałwia bardzo wyrazista. CO to za gatunek szałwi? Ja też jakiś czas temu przesadzalan rozplenice i wiem jak się nameczylas. Ja swoje jeszcze dzielilam na 4.

Tak mozgę wrzucę. Ale ja nie żałuję. Niejedna tu była dyskusja na temat mozgi, ale ona mi się po prostu podobała
A teraz jest już stara i brzydka, to ją eksmituję

Gatunków szałwii jest tam co najmniej dwa, jutro sprawdzę na fiszce, jaki to.
Generalnie szałwię kupiłam rok temu w LM z wózka po dwa złotych. Taką zwiędłą.

Rozplenice rzeczywiście ciężko. Miałam dzielić, bo srodki mają brzydkie, ale zrezygnowałam.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:40, 02 cze 2018

Do góry
Mozge wyrzuć. Tez ja mam i żałuję że ja do siebie zaprosilam.Rabata z szałwia bardzo wyrazista. CO to za gatunek szałwi? Ja też jakiś czas temu przesadzalan rozplenice i wiem jak się nameczylas. Ja swoje jeszcze dzielilam na 4.
Ogród Mirelli 20:28, 02 cze 2018

Do góry
anbu napisał(a)
Szałwia booossskkkaaaa!!!!

Drugi raz też zakwita jednak troszkę słabiej.
Doświadczalnia bylinowo-różana 19:37, 02 cze 2018

Do góry
Chabry już prawie, knautia kwitnie, szałwia powabna tuż tuż, Pajęcznica gałęzista czyli Anthericum ramosum też kwitnie.

Ogród Mirelli 19:13, 02 cze 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)

Mirko szałwia odmiany Deep Blue. Unie trzeci rok ładnie rośnie
To i ja mam tę odmianę. Jak patrzyłam dziś na nią to mam wrażenie że jest mniejsza niż w zeszłym roku.
Słoneczny Ogród 17:34, 02 cze 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Dzięki bardzo
Szałwia teraz daje po oczach, jeszcze sesleria mało widoczna ale są młodziutkie , dopiero będą się rozrastać. Myślę, że ten zestaw zapowiada obiecująco.

Surfinie białe najbardziej mi tu odpowiadają.

Namiary na domki poszły na priv.

Bardzo Ci dziękuję
Szałwia to jedna z moich ulubionych roślin kwiatowych.
Blaski i cienie nowego życia 16:24, 02 cze 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

To będzie mocny akcent jak duza i mocny kolor.

Fajnie by było. Za nią rosną 3 róże do odratowania. Bedą kwitły później.

Z wysianych w środę wieczór nasion już wschodzi szałwia łąkowa i dziewanna. Znowu będą doniczki w ruchu i coś nowego na przyszły rok. Czekam na świecznicę i bodziszka. To ciepło sprzyja rośnięciu.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 14:54, 02 cze 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
Piękności różane, szałwia jaka duża. Trawniczek przystrzyżony ładnie. No i mój ulubiony kącik z ławką. Ogród wymuskany.

Wymuskane to tylko na zdjęciach Iwonko Mimo suszy chwasty rosną jak szalone.
W nocy popadało i można by się za pielenie chwycić, ale dzisiaj inne plany.

Zaczyna młodziutka Giardina
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies