Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

21:05, 09 lip 2018
juz nic nie cytuje choc rabate która zacytowła Ewa ..mogłabym miec u siebie )) szczesliwie nie mam miejsca ...a te rabaty co juz mam sa zapchane)) więc będe podziwiac te nasadzenia u ciebie
Iwk4 21:49, 09 lip 2018

Makao_J napisał(a)
Cudnie Iwonko. Ja uwielbiam taki gąszcz przeplatających się roślin. Dlatego wszędzie gdzie to widzę szczęka mi opada bo to mi się podoba.
Czuć wtedy lekkość i bliskość natury.

Takich ogrodów jest tu sporo i uwielbiam na nie patrzeć. Między innymi na Twój.

Aniu, bardzo podoba mi się ogród Oli, i na początku bardzo chciałam mieć też pod linijkę, myślałam, że linie proste rabat narzucają taki porządek.
Potem zrozumiałam, że tak być nie musi. Ze roślinki lubię, gdy się przenikają, ale też wynikają z jakiegoś logicznego porządku. Kropką nad i są samosiejki. Kiedy roślinki się wysiewają, i w taki niby przypadkowy sposób uzupełniają rabatę. Tak jest ze stipą, werbeną, makami, naparstnicą, niektórymi trawkami ... ostróżkami, orlikami,... Jak nie pasuje w danym miejscu, można potraktować jak chwast, albo przesadzić w inne miejsce ...

I jeszcze jedno zauważyłam, roślinkom trzeba dać czas. Muszą się zadomowic na rabacie i zacząć żyć własnym życiem. Dopiero w drugim, trzecim sezonie rabata zaczyna "wyglądać"
Iwk4 22:03, 09 lip 2018

eee_taam napisał(a)
juz nic nie cytuje choc rabate która zacytowła Ewa ..mogłabym miec u siebie )) szczesliwie nie mam miejsca ...a te rabaty co juz mam sa zapchane)) więc będe podziwiac te nasadzenia u ciebie

Też mi się skończyło miejsce
Justyś, ogarnął mnie spokój, ze już się nie muszę martwić, jak zaplanować resztę. Jeden problem rozwiązany.
Kolejny etap, to eliminacja gatunków, które nie dadzą rady w kolejnych sezonach I skuszenie się na smaczki ogrodowe

Niebieska rabata przed warzywniakiem - testuję na razie, jak rośnie, stipa jeszcze tam malutka, za rok powinno być już fajnie
Iwk4 22:08, 09 lip 2018

Malgosik napisał(a)

u mnie 2 dni temu padało, ale ulewy nie było
na floksy mam oko, zwłaszcza białe mi się podobają
udało mi się kupić kwiaty: odętki i ostróżki
przyjemnie się odpoczywa w Twoje ogrodzie, jest ładnie

Gosiu, ja mam floksy białe wysokie za rododendronami przy murze. Jeszcze nie kwitną, bo są w półcieniu ...
W szkółce widziałam białe i jakoś mnie nie rzuciły na kolana. Ale są też prawie białe z ślicznymi środkami jak gwiazdki. Nie znam nazwy niestety.
takie
http://static.e-ogrodek.pl/fmfiles/floksy1470235814/floksy-couleur.jpg

Odętkę mam i bardzo lubię. Jeszcze nie kwitnie. Za momencik ...

Deszcz przestał padać po 10 minutach. Czekam na więcej ...
tulucy 23:13, 09 lip 2018

Iwonka popatrz na Adessa Pink Star albo na White Eye Flame

Tak oglądałam dziś Twoje zdjęcia i pomyślałam, jak bardzo zmienił się Wasz ogród...
Kasia_CS 23:33, 09 lip 2018

Masz ogrom roślin i dar ich łączenia w piękną całość. Gratuluję i pozytywnie zazdroszczę
06:08, 10 lip 2018
Iwk4 napisał(a)

Też mi się skończyło miejsce
Justyś, ogarnął mnie spokój, ze już się nie muszę martwić, jak zaplanować resztę. Jeden problem rozwiązany.
Kolejny etap, to eliminacja gatunków, które nie dadzą rady w kolejnych sezonach I skuszenie się na smaczki ogrodowe

Niebieska rabata przed warzywniakiem - testuję na razie, jak rośnie, stipa jeszcze tam malutka, za rok powinno być już fajnie

wywaliłam szałwie amethyst bo zawalała mi wszystko ...wiec eleminacje zaczełam od najbardziej ekspansywnych ...najpierw była werbena ...do dzis ja plewie ...teraz szałwia ...nie wiem która gorsza ...obie tak samo upierdliwe
bacowa 07:17, 10 lip 2018

Iwk4 napisał(a)

Dziękuję za pochwały, ale ostatnio ogarnęło mnie zniechęcenie.

Tyle gorących dni i brak deszczu, podlewam, żałuję roślin i jednocześnie rozgoryczenie mnie ogarnia, niemoc na tą pogodę.

.

Mam dokładnie tak samo , nawet nie chce mi się wyjść do ogrodu.
Monia81 08:55, 10 lip 2018

Iwonko piękne kadry pokazujesz te perovskie przed szklarenką z pomidorami na tle kopru rewelacyjnie wygląda pozdrowienia wysyłam, u mnie deszcz też by się przydał bo susza okropna...
Ewa777 09:26, 10 lip 2018

U mnie wczoraj nic nie padało.