juz nic nie cytuje choc rabate która zacytowła Ewa ..mogłabym miec u siebie )) szczesliwie nie mam miejsca ...a te rabaty co juz mam sa zapchane)) więc będe podziwiac te nasadzenia u ciebie
Aniu, bardzo podoba mi się ogród Oli, i na początku bardzo chciałam mieć też pod linijkę, myślałam, że linie proste rabat narzucają taki porządek.
Potem zrozumiałam, że tak być nie musi. Ze roślinki lubię, gdy się przenikają, ale też wynikają z jakiegoś logicznego porządku. Kropką nad i są samosiejki. Kiedy roślinki się wysiewają, i w taki niby przypadkowy sposób uzupełniają rabatę. Tak jest ze stipą, werbeną, makami, naparstnicą, niektórymi trawkami ... ostróżkami, orlikami,... Jak nie pasuje w danym miejscu, można potraktować jak chwast, albo przesadzić w inne miejsce ...
I jeszcze jedno zauważyłam, roślinkom trzeba dać czas. Muszą się zadomowic na rabacie i zacząć żyć własnym życiem. Dopiero w drugim, trzecim sezonie rabata zaczyna "wyglądać"
Też mi się skończyło miejsce
Justyś, ogarnął mnie spokój, ze już się nie muszę martwić, jak zaplanować resztę. Jeden problem rozwiązany.
Kolejny etap, to eliminacja gatunków, które nie dadzą rady w kolejnych sezonach I skuszenie się na smaczki ogrodowe
Niebieska rabata przed warzywniakiem - testuję na razie, jak rośnie, stipa jeszcze tam malutka, za rok powinno być już fajnie
Gosiu, ja mam floksy białe wysokie za rododendronami przy murze. Jeszcze nie kwitną, bo są w półcieniu ...
W szkółce widziałam białe i jakoś mnie nie rzuciły na kolana. Ale są też prawie białe z ślicznymi środkami jak gwiazdki. Nie znam nazwy niestety.
takie http://static.e-ogrodek.pl/fmfiles/floksy1470235814/floksy-couleur.jpg
Odętkę mam i bardzo lubię. Jeszcze nie kwitnie. Za momencik ...
Deszcz przestał padać po 10 minutach. Czekam na więcej ...
wywaliłam szałwie amethyst bo zawalała mi wszystko ...wiec eleminacje zaczełam od najbardziej ekspansywnych ...najpierw była werbena ...do dzis ja plewie ...teraz szałwia ...nie wiem która gorsza ...obie tak samo upierdliwe
Iwonko piękne kadry pokazujesz te perovskie przed szklarenką z pomidorami na tle kopru rewelacyjnie wygląda pozdrowienia wysyłam, u mnie deszcz też by się przydał bo susza okropna...