Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Obwódki z bukszpanu 07:25, 08 lip 2014

Do góry
Wszystko zależy od wielkości i od sposobu w jaki zostanie wykopany. Ja bym nie ryzykowałą bo to nie jest termin na kopany bukszpan. Jeśli musisz przesadzić, to co innego, wykopujesz, bryła jest spora, z ziemią i nie ma ryzyka.

Zależy też czy kupujesz gdzieś blisko, czy ma ci ktoś wysłać przez internet? Obsypie korzenie z ziemi i dostaniesz "suchy wiecheć" - tego się obawiam.
Moja codzienność - ogród Oli 22:14, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Anglicy mają hopla na punkcie bezpieczeństwa, poza tym oni mają bardziej miękką trawę i nie mają zaniedbanych kancików, bo je od stuleci przycinają, w Wy przycinacie od ery ogrodowiska ?? Na pewno większość nie wiedziała co do czego i po co się to robi.

Tak samo z domkami dla owadów. Opisałam je już dawno temu, a wiedziałam o nich 10 lat temu, tez się zdziwiłam co to takiego.
Ale zapytaliśmy i już było wszystko jasne.

Najlepiej korzystać z wiedzy ludzi, którzy to już przetestowali lub odkryli dawno.

Danuś ja też mam hopla nie znoszę włażącej trawy na rabaty czy kostkę bo nawet najpiękniejsze kompozycje tracą urok Przed ogrodowiskiem nie wiedziałam co to nóż do kantów ale zaniedbanych kantów nigdy nie miałam, pazurkami skubałam i jakoś to wyglądało
Domek dla owadów mąż obiecał zrobić a jak obiecał to co pół roku przypominać mu nie trzeba wcześniej ich nie znałam ale jest forum i Ty która się z nami tą wiedzą dzielisz i ogromnie Ci za to dziękuję
Kolorowe Rabaty Martek 19:56, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pogoda dopisała do końca a Witek zamontował reflektory pod bukiem.

Pozdrawiam Danusiu,Ciebie,Witka,Grzesia i Ronina.
Muszę nadrobić zaległości .W sierpniu synowie na kolonie to popatrzę na Wasze cudeńka
Kolorowe Rabaty Martek 19:54, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pozdrawiam Martku, nie zginął...tłumu nie ma więc damy radę

Bardzo się cieszę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:39, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja jadę po czereśnie "strzelające" w ustach tak mi pan określił w sklepie.

I już mi Danuś smaka narobiłaś

W zeszłym tygodniu kupiłam czereśnie na targowisku i... niejadalne były jak się okazało w domu. Za dużo "białka" w środku jak co jedna miała
Moja codzienność - ogród Oli 17:34, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Anglicy mają hopla na punkcie bezpieczeństwa, poza tym oni mają bardziej miękką trawę i nie mają zaniedbanych kancików, bo je od stuleci przycinają, w Wy przycinacie od ery ogrodowiska ?? Na pewno większość nie wiedziała co do czego i po co się to robi.

Tak samo z domkami dla owadów. Opisałam je już dawno temu, a wiedziałam o nich 10 lat temu, tez się zdziwiłam co to takiego.

Najlepiej korzystać z wiedzy ludzi, którzy to już przetestowali lub odkryli dawno.

Dokładnie tak było w moim przypadku kanciki zaczęłam robić gdy zaczytałam się w ogorodowisku.A dużą robotę w estetyce ogrodu robi piękny kancik - bo niezaleznie jakie rośliny będą rosły a kancika brak będzie to ogólnie nieład jest i już.
W sobotę zrobiłam kanciki na rabatach u mojej teściowej a i plusa załapałam bo zachwycona była
Domek dla motyli napewno z czasem zagości na stałe w moim ogródku
Buziaczki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:47, 07 lip 2014

Do góry
A ja jadę po czereśnie "strzelające" w ustach tak mi pan określił w sklepie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:42, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym nie szła w morelowy, on się jedynie dobrze zestawia ze srebrem i ciemnoniebieskimi kwiatami, z resztą "mdło" wygląda. Zwłaszcza nie idź w morelowe róże.

One zostały posadzone do towarzystwa szałwii, przetacznika Christa i lawendy ciemnoniebieskiej, a srebro, to firletka; więcej nie idę w nie tylko te 2
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:41, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Irenko, taka głębokość warstwy ziemi wystarczy, dobra jest na małe krzewy i krzewinki, oczywiście pamiętamy o odmładzaniu ich co jakiś czas.

O, to super wiadomość czyli kolejna zmiana na jesień, teraz w donicach tylko zmienię
Danusiu, ja tez wolę lody i desery itd
dziś w Lidlu dzień grecki, rany..jakie pyszności, w tym ulubione słodycze, jadę po pracy i zaszaleję
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 16:30, 07 lip 2014

Do góry
nie musi, a jak wygląda owal?

Tu masz jak wygląda https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/84-ogrody-angielskie-sissinghurst-castle-garden-jesienia
Donice drewniane 16:20, 07 lip 2014

Do góry
Jeśli są z drewna sosnowego, jakieś 4-5 lat. Potem zaczną się sypać i zrobią się dziury.
Altana w ogrodzie 16:18, 07 lip 2014

Do góry
W takim razie pokaż jak go montujesz w swoim ogrodzie.
I co dalej w moim ogrodzie ? 16:14, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A dlaczego zamiast zółtych berberysów nie dałaś pod miłorzęba bordowych?

Danusiu to nie berberysy tylko tawułki gold(z daleka słabo widać na zdjęciu) .Tam ich nie będzie bo przesadzam w inne miejsce. Pod miłorzębem obecnie nie ma nic. Więc co by pasowało by samiusi nie stał tak? I czy te iglaki obok pasują?
I co dalej w moim ogrodzie ? 16:06, 07 lip 2014

Do góry

A dlaczego zamiast zółtych berberysów nie dałaś pod miłorzęba bordowych?
Moja codzienność - ogród Oli 16:05, 07 lip 2014

Do góry

Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 16:00, 07 lip 2014

Do góry
Dodam tylko, że nie chcę się mądrzyć, ani wytykać komuś że ma tak czy inaczej, zależy mi na tym, aby ogrody były piękniejsze, bardziej gustowne i łatwiejsze w pielęgnacji.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:55, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję, uwielbiam desery i to moja wada... ale jakieś przyjemności trzeba mieć z życia, a nie tylko sałata i sałata i woda..Wolę szarlotkę i lody. Kto też woli szarlotkę od diety?

Oj szarlotka z lodami mistrzostwo świata. Zawsze sobie przy tym powtarzam, że na pewno wejdzie w cycki, a wchodzi gdzie indziej
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:51, 07 lip 2014

Do góry
Ja bym nie szła w morelowy, on się jedynie dobrze zestawia ze srebrem i ciemnoniebieskimi kwiatami, z resztą "mdło" wygląda. Zwłaszcza nie idź w morelowe róże.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:47, 07 lip 2014

Do góry
Oj tam, zawsze mówię, jakoś tak wychodzi.

Myślę sobie.. dajcie 100 różnych roślin i postawcie 100 projektantów. Jedni zrobią z tego majstersztyk, a innym nie wyjdzie, choćby nie wiem co.
Wiem jedno, najlepiej umiem ... improwizować, poszukać, zgromadzić, kupić, przymierzyć, postawić, popatrzeć i jest. Wtedy posadzić. Ewentualnie za dwa dni coś dodać.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:46, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fajnie się porobiło a może jeszcze te kolejne krzesełeczka przemalować? Na biało? czy na niebiesko? na biało

Danusiu dzięki one właśnie razem z tym nowym stolikiem będą na biało zrobione, w plecach drewno na mur i na to fajne płaskorzeźby, udało się wyszukać czyli już wiesz, gdzie będziemy rankiem kawę pić, jak będziesz u mnie

Odmianowa kostrzewa wygląda prześlicznie Niesamowita jest ta różnica między nimi A bukszpanowym obwódkom po co te wypustki?? Będziesz robić z nich jakieś kulki?
__

Sebciu...bardzo różne, powoli tę starą usunę, a na jej miejsca dam swoje sadzonki tej ładnejtak, będę robić kulki, jak mi nie wyjdzie, utnę

Pieknie poprostu bajecznie

Kondziu dzięki, u ciebie też napracowaliśmy się, ale warto

Irenko .. Twój ogród ma prłno różnorakich odsłon te cisy z trawką i starciem ( jeśli mi się dobrze wydaje ) są po prostu bajeczne

Ściskam

Tak Gierczusiu, to starzec od Uli, namnożyłam go, że hej, ma zakrywać brzeg kantów, abym miała mniej pracy z wąsami
staram się tworzyć różne zakątki, niedługo domek letni będzie kolejny w odsłoniepozdrówka

a hortensje szaleją

kuleczki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies