Podmiejski ogródek
11:44, 06 mar 2020
Podobno nie są zbyt wrażliwe. Ph pod samymi bukszpanami nie mierzyłam. Co roku dokładam tam obornika, ale igły lecą nieustająco, więc trudno powiedzieć.
W sezonie zimowym bardzo mi brakowało roślin zimozielonych ale jednocześnie dążę do ogrodu małoobsługowego, który nie wymaga intensywnego podlewania, więc ta irga by mi jednak pasowała.
Kwaśną rabatę regularnie ściółkuję ziemią liściastą i korą. Ale jakoś nie bardzo mi się podoba ta ziemi tutaj. na wierzchu robi się jakaś dziwna, zbita warstwa, jakby poprzerastana koronkami. Nie wiem o co chodzi. Zrobię zdjęcie przy najbliższej okazji.
Tych świerków tutaj nie mamy w planach wycinać. Ten, który rośnie w rabacie to piękny i zdrowy świerk srebrny - grzech byłoby go wycinać tylko dlatego, że nie potrafię dopasować do niego nasadzeń.
ten rosnący w kostce to zwykły pospolitus - zostawiliśmy go, żeby dawał cień na podjazd, bo bez tego byłaby kamienna pustynia. Też już tego nie odkręcimy.
Jako średnie piętro najbardziej by mi pasowały klony palmowe, bo są atrakcyjne z liści a nie kwiatów, i lubią cień. Ale nie ma szans żeby się tutaj utrzymały.
Świdośliwa byłaby ok.
Tutaj jest post o drzewach polecanych na suszę: magnolia jest bardzo zaskakująca w tym zestawieniu, judaszowiec też, bo w opisach widzę, że podają, że lubi lekko wilgotno.
Chyba jednak wybiorę się do AF, chociaż Iwonce dopiero co pisałam, że nie mam potrzeby