Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Ogród do odświeżenia 13:43, 22 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proponuję tak:

1 hortensje Bobo lub Vanille Fraise
2 Miskanty Morning Light lub Variegatus jak spory cień, ewentualnie paprocie narecznica
3 berberysy Bagatelle cięte w kulkę lub bukszpany
4 Carex Ice Dance

Od ulicy przy płocie ewentualnie ekran z cisa.

Proste i rewelacyjne, bezobsługowe, dokładnie tak bym zrobiła
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:31, 21 wrz 2014

Do góry
Danusiu ja z trawkami i turzycami jestem dopiero od tego roku zaprzyjaźniony, ale polecić mogę moje dwie ulubienice Ice Dance i Evergold, ciekawa mogłaby być też sesleria, ale niestety nie mam z nią żadnego doświadczenia i nawet nie widziałem na żywo. Jednak najbardziej w tym roku urzekł mnie Carex Evergold cudnie wygląda i łądnie się rozrasta w takie kształtne poduchy, Ice Dance ma bardziej strzeliste liście.

Marto bardzo mi miło i dziękuje. Oczywiście zapraszam jak najczęściej
Moja "przyziemna" :) pasja 19:29, 21 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ja kupuje w całości strasznie mi się pomysł podoba... ah ta Twoja konsekwencja w planowaniu to łopata w dłoń i możesz działać z tym koksem, a pod tą brzozą w żwirku może zielona hakonechloa albo Ice Dance (chociaż tu białe paski, albo będą idealnie pasować, albo mogą drażnić)

Przeniesienie skrzyń - wykopanie owocówek - równanie terenu - zakup mnóstwa ziemi od ogrodnika, bo tam płytko jest piach - sadzenie cisów.

Tak wygląda wstępny plan działania.

Myślałam o Ice Dance (bardzo ją lubię), ale przyszła mi na myśl sesleria, bo nie wymarza i szybko startuje, nie wiem też, jakby sobie ID poradziła na takiej patelni. U Motylka sesleria jest cudna i też w pobliżu są brzozy.
Moja "przyziemna" :) pasja 18:29, 21 wrz 2014

Do góry
Ja kupuje w całości strasznie mi się pomysł podoba... ah ta Twoja konsekwencja w planowaniu to łopata w dłoń i możesz działać z tym koksem, a pod tą brzozą w żwirku może zielona hakonechloa albo Ice Dance (chociaż tu białe paski, albo będą idealnie pasować, albo mogą drażnić)
Ogród do odświeżenia 01:06, 21 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proponuję tak:

2 Miskanty Morning Light lub Variegatus jak spory cień, ewentualnie paprocie narecznica
4 Carex Ice Dance

I wychodzi na to, że buksików tam nie będzie?...no ale jak sama Szefowa mi tak pieknie projekcik strzeliła to jak nie skorzystać?

Danusiu wielkie dzięki. NIESAMOWITA JESTEŚ Twoja wiedza i umiejętności są nieocenione. Raz jeszcze bardzo Ci dziękuję.

p.s. W takim razie buksy będą gdzie indziej
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:37, 20 wrz 2014

Do góry
Witaj Doniu
Miło Cie widzieć na tle pięknej jesiennej dekoracji. Jak przystało na Skierniewice rumiane jabłuszka. Ślicznie.
My jutro rano ruszamy, a na trawy może się skuszę.
Dzisiaj troszke popracowałam, po deszczu dobrze się kopie, a i pogoda wręcz zachęcała do prac w ogrodzie. trawka skoszona, podzieliłam Ice Dance. Ile ona młodych odnóżek wypuściła.
Szkoda mi wyrzucic begonii bo pięknie kwitnie ale chyba muszę powoli ją eksmitować bo w tym miejscu planuję jasne żurawki, na słońcu nie dają rady i przypalone, a tam trochę cienia.
Biegnę do Ciebie zakupy pooglądać
Ogród do odświeżenia 19:31, 20 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proponuję tak:

4 Carex Ice Dance

Dlaczego to jest takie proste jak Danusia zaprojektuje, a człek siedzi i głowi się ....

Przecież wiadomo..... lata pracy, talent i zmysł = efekt.
Ogród do odświeżenia 18:03, 20 wrz 2014

Do góry
Proponuję tak:

4 Carex Ice Dance

Ogród w duszy mi gra... 15:43, 20 wrz 2014

Do góry

1 Hortensje bukietowe Vanille Fraise 10 szt
2 Graby Fastigiata lub dwolne drzewo zielone kolumnowe 5 szt
3 Buki Rohan Obelisk 2 szt
4 Amdrowiec kolumnowy 1 szt
5 Cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana - 6 szt sadzone po dwa
6 Berberyski Bagatelle 7 szt
7 trawki żółte, brązowe lub berberyski Tiny Gold 7 szt
8 Turzyce Ice Dance 4 szt, sadzone po dwie przy pniu.

Nie trać kobieto nadziei.
Trudne pięknego początki :) 20:12, 17 wrz 2014

Do góry
Na razie nie wnikałam w szmatę ale skupiłam się na podpowiedzi

W rogu posadź tego buka, ale jeśli to malutki patyczek, to go nie będzie wcale widać nr 3

1 -hortensje bukietowe
2 - miskanty Gracillimus
4 - miskanty 'Variegatus'
5 - żurawki różowe
6 0 berberys Bagatelle cięty w kulki
7 - berberys 'Tiny Gold' a z lewej turzyce Ice Dance
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:09, 17 wrz 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Doniu, tak rozgrzebałam ogród, że nie nadaje się do pokazania
Wykopałam wszystkie hosty bo mi przypalało na słońcu i przeniosłam je na jedną rabatę gdzie mam trochę cienia.
Wykopałam juki orzaz parę innych roślin i wyrzuciłam bo potrzebuję miejsce na 9 hortek ukorzenionych z patyków.
W miejsce host przenosze kostrzewy i bordowe żurawki.
Wsadziłam dzisiaj proso rózgowate i jakieś zdobyczne trawki nn. Z jednej zrobiłam siedem...mistrzyni dzielenia
Muszę podzielić Ice Dance bo mi się mocno rozrosły.
Żółte, przypalone żurawki pójdą w bardziej cieniste miejsce.
Po przesunięciu obrzeża i poszerzeniu rabat muszę przesadzić żurawki i kostrzewy. Przy okazji poszukuje pędraków
A jeszcze dzisiaj ściółowałam borówkę amerykańską i wysypałam korę na 47 m rabacie z tujami.
I cały czas biegam z konewka lub wężem bo susza.
Czuje wszystkie kości, a jutro jeszcze tyle pracy.

jak sie patrzy na twoj wzorowy ogrod to ciezko uwierzyc ze cos jest nie tak
ciekawam tej trawki podzielonej na 7
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:38, 17 wrz 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Wykopałam wszystkie hosty bo mi przypalało na słońcu i przeniosłam je na jedną rabatę gdzie mam trochę cienia.
Wykopałam juki orzaz parę innych roślin i wyrzuciłam bo potrzebuję miejsce na 9 hortek ukorzenionych z patyków.
Wsadziłam dzisiaj proso rózgowate i jakieś zdobyczne trawki nn. Z jednej zrobiłam siedem...mistrzyni dzielenia
Po przesunięciu obrzeża i poszerzeniu rabat muszę przesadzić żurawki i kostrzewy. Przy okazji poszukuje pędraków
A jeszcze dzisiaj ściółowałam borówkę amerykańską i wysypałam korę na 47 m rabacie z tujami.
Ogrom pracy przed Tobą...ale będzie efekt! pozdrawiam.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:21, 16 wrz 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Joasiu, co kombinujesz w ogrodzie?

U BusyBee w ogródku... 19:16, 16 wrz 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)

Korzystam z pauzy ogródkowej,chyba SKS mnie dopada i kulosek złamany cosik przeszkadza
Z Niemiec przywiozłam rozplenice 'Hameln' i 'Moudry' oraz 'Fireworks' ,imperata 'Red Baron',prosa rózgowate 'Praire Sky',tatarak trawiasty 'Ogon',turzyce 'Ice Dance','Prairie Fire','Bronze Form' i 'Mint Curls',miskant 'Adagio' i inne jakieś miskanty bez nazwy.Razem 26 traw.Z tego większą ilość moja córcia mi przywiozła ze szkółki,w której latem tam pracowała.Poza tym żurawki,przetaczniki,jeżówki,przewrotniki,irysy,tojeści orszelinowate i rozesłane,rozchodniki okazałe,rojniki,zawilce,kosmosy czekoladowe,rozwary,jarzmianki,dąbrówki,kukliki.Coś pewnie pominęłam.Też większość tych bylin mam od córki.
A teraz dzień koło dnia przesiaduję w ogródku i sadzę,sadzę,sadzę...do zimy chyba się wyrobię
Koniec przerwy,zmykam do ogrodu

O luuudzie, ale mnie zaskoczyłaś Tyyyle dobra rozumiem, że atrakcyjnie finansowo to też pewnie wyszło....teraz trzymać kciuki, żeby przezimowały, bo słyszałam, że np: z fireworks słabo u nas ....

...ależ Ci fajnie..
U BusyBee w ogródku... 14:13, 16 wrz 2014
Do góry
BusyBee napisał(a)

Wiem który, wiem..... Ty to szczęściara jesteś a co tam jeszcze sobie przywiozłaś...?

Korzystam z pauzy ogródkowej,chyba SKS mnie dopada i kulosek złamany cosik przeszkadza
Z Niemiec przywiozłam rozplenice 'Hameln' i 'Moudry' oraz 'Fireworks' ,imperata 'Red Baron',prosa rózgowate 'Praire Sky',tatarak trawiasty 'Ogon',turzyce 'Ice Dance','Prairie Fire','Bronze Form' i 'Mint Curls',miskant 'Adagio' i inne jakieś miskanty bez nazwy.Razem 26 traw.Z tego większą ilość moja córcia mi przywiozła ze szkółki,w której latem tam pracowała.Poza tym żurawki,przetaczniki,jeżówki,przewrotniki,irysy,tojeści orszelinowate i rozesłane,rozchodniki okazałe,rojniki,zawilce,kosmosy czekoladowe,rozwary,jarzmianki,dąbrówki,kukliki.Coś pewnie pominęłam.Też większość tych bylin mam od córki.
A teraz dzień koło dnia przesiaduję w ogródku i sadzę,sadzę,sadzę...do zimy chyba się wyrobię
Koniec przerwy,zmykam do ogrodu
Mam marzenie 18:47, 15 wrz 2014

Do góry
Prawda, z wiśni jestem suuuuuuuuuuuuper zadowolona. I bukszpany ładnie się zagęszczają. A citronelki(?) do już przeszły same siebie, nie nadążam z ich rozdzielaniem. Musze je wywalić z wejścia do domu. Zdominowały je. Widzisz za nimi hosty od ciebie? Chcę je przesadzić pod brzozy. Zrobić osobną rabatę.
Na rabatę ze żwirem obok obwodek kupiłam kilka carex ice dance. Na razie trzymam w doniczkach, będę dzielić na wiosnę i wsadzać w żwir. Nie wiem co tam jescze posadzić, fajnie by było tam dać same trawy. Do zwiru trzeba dosypać więcej drobniejszego - ten jest za duża frakcja, żle to wygląda.

Karola, jeśli poproszę cię o trochę nasion werbeny, zachowasz je dla mnie?
Rozpoznawanie traw 18:06, 14 wrz 2014
Do góry
Toszka turzyca 'Ice Dance' jest tylko postawiona w doniczce dla porównania przy tej nieznanej turzycy .Tabliczka (Marta) podpowiedziała,że może to być turzyca 'Everest'.To teraz mam zagwozdkę..
Rozpoznawanie traw 14:53, 14 wrz 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
Nie wiem też co to jest za trawa czy turzyca,nie miała identyfikatora.

Podobna do turzycy 'Ice Dance' ale ma inne liście,delikatniejsze i nie są ostre,trochę inaczej ubarwione.Dla porównania przystawiłam turzycę 'Ice Dance' (po lewej stronie 'Ice Dance').

Pierwszy to Ice Dancer, drugi to Silver Sceptre

Oba dość szybko przyrastają. Za blisko roslin i za gęsto posadziłaś Ice Dancera...on lubi sobie "potańczyć"
Rozpoznawanie traw 11:18, 14 wrz 2014
Do góry
Nie wiem też co to jest za trawa czy turzyca,nie miała identyfikatora.

Podobna do turzycy 'Ice Dance' ale ma inne liście,delikatniejsze i nie są ostre,trochę inaczej ubarwione.Dla porównania przystawiłam turzycę 'Ice Dance' (po lewej stronie 'Ice Dance').

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:16, 13 wrz 2014

Do góry
piękne masz dalie, jeszcze niedawno uważałam je za ,,niemodne'' ale się z nimi przeprosiłam bo są piękne
powyższa trawka to Ice Dance na 100%
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies