Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Minimalizm z odrobiną romantyczności

Minimalizm z odrobiną romantyczności

katiaxx 08:32, 29 wrz 2014

aga_szsz napisał(a)
Krzesełko reżysera...

A je jeszcze nie słyszałam od swojego eMa pochlebnego słowa na temat moich zmagań ogrodowych

Oj przepraszam, dziś ze nie chce tych dużych cisów przesadzać, bo w tym miejscu już tak fajnie się robi

ale myślę, że bardziej nie chce mu się ich kopać...

Tancerzy porozsadzałam na tyle, ile dało się rozerwać kępkę, ale nic na siłę. Wyszło więc trochę chudych, ale i grubsze też zostawiłam. Może odkopię jeszcze i pociacham na drobniejsze....na wiosnę będę ich trochę potrzebowała...

psychologicznie Cię bierze Em
katiaxx 08:34, 29 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Nie mam zdjęć z sadzenia ździebełek w listopadzie, ale mam bodaj z połowy czerwca

a tu juz z drugiej połowy sierpnia

no i co, niedowiarku?

Dobra, mozesz powiedzieć, że ta zima była ciepła, ale poprzednią -27 tez przetrwały i uwierz, w miejscu o wiele bardziej dyskomfortowym...
matecznik - donica betonowa bez ocieplenia podniesiona na ok 30-40cm

jedno o czym trzeba pamiętać to przysypywać śniegiem przed zapowiadanymi sporymi mrozami

Piękne zdjęcia i ogród a ta trawa jak z fototapety
katiaxx 08:37, 29 wrz 2014

aga_szsz napisał(a)
Porozsadzałam dziś trawki Ice dance, dosyć drastycznie niektóre potraktowałam na mini sadzonki, nie wiem czy dobrze zrobiłam...?
przekopałam też trochę bukszpanow. Jutro coś tam obfocę

Mam Ice dance 1 szt, jak się je rozsadza ? mam wykopać całą i porozdzielać korzenie ?
katiaxx 08:46, 29 wrz 2014

no dobra to skoro już o dzieleniu traw to da się podzielić rozplenicę i gracillimusa ?
aga_szsz 08:51, 29 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Wiesz, powiem ci prawdę - gdybym stożki oddała to eM focha by strzelił takiego... nie wypowiem na forum, bo siem wstydzem... ale wierz, foch by był straszny w konsekwencjach

Foch w tym przypadku byłby uzasadniony

Mój się wścieka jak mówię o pozbyciu się niektórych zbędnych roślin, ale to ze zwykłego sknerstwa, bo przecież nie z poczucia piękna
aga_szsz 08:51, 29 wrz 2014

katiaxx napisał(a)

Mam Ice dance 1 szt, jak się je rozsadza ? mam wykopać całą i porozdzielać korzenie ?

nom
aga_szsz 08:52, 29 wrz 2014

katiaxx napisał(a)
no dobra to skoro już o dzieleniu traw to da się podzielić rozplenicę i gracillimusa ?

Te dopiero na wiosnę...
mnie też łapki swędzą
Toszka 08:56, 29 wrz 2014

Kasiu, nie tyle korzenie co kępki piórek - wyraźnie je widać - ja bez wykopywania całej rośliny namierzam kępkę, delikatnie podważam łopatką i ostrożnie wyjmuję odrywając od rozłogi. Możesz też wykopać całą roślinę i delikatnie rozdzielić kępki. Muszą mieć choć ze dwa korzonki, bo bardzo młode odrosty tych korzonków prawie nie mają.

A odnośnie trawy to będę nieskromna i powiem, że jedyna moja zasługa w niej to staranne przygotowanie podłoża i dobór (po wielu próbach i błędach) z oferty Art Decor-u Trawa z mikrokoniczyną gdzie koniczyna na prawdę jest mikro (trzeba się przyjrzeć by ją zobaczyć) ale dzięki temu trawnik się sam azotuje. I już kilka osób (w tym Tess) pytało się czy to z rolki. Na wiosnę muszę jedną trawnikową "rabatę" zerwać, bo w uporze głupoty zaeksperymentowałam z trawą typu sport (innej firmy) i jest fatalnie...zwłaszcza przed koszeniem. Dodam, że swoją trawę nawożę w niewielkiej ilości tylko na wiosnę, po wygrabieniu.
aga_szsz 08:58, 29 wrz 2014

Szukam jakiś ładnych drzew do donicy na końcu ogrodu, wąska, bo tylko 2 m
więc takie, żeby nie rozwaliły mi donicy...

głupia ja, chciałam ambrowce szt 5 tam posadzić, ale to potężne drzewa i jeszcze większe korzenie...

a miłorzęby???
Danusia pisała ostatnio, że mają korzenie palowe, znaczy się rosnące bardziej w głąb niż wszerz???
Toszka 09:00, 29 wrz 2014

aga_szsz napisał(a)

Te dopiero na wiosnę...
mnie też łapki swędzą

Ja tak mam z wyciepaniem Zebrinusa - i gdybym nie obiecała go pewnej Asi i Edytce to już bym w kompostowniku ugniatała i szalała z nowym nasadzeniem... a tak "muszem" czekać do wiosny, bo jak teraz wykopię i oddam do adopcji to sprezentuję potencjalnego trupa.