Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Amatorka rozpoczyna przygodę ogrodową - proszę o rady 13:17, 05 wrz 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Ale fajne!!! Bonsai pasuje tu - tylko trzeba go jakoś podkreślić - czymś jaskrawym, bo zlewa się troszku z jałowcami i włókniną w tle - może żurawki?

dzięki sebek

właśnie nie mam już koncepcji na tą rabatę
a chcę jeszcze tam gdzieś usadowić tego małego cisa stożka i może go podsadzić jakimiś kulkami barwy żółtej??
a ta skarpa to moje przekleństwo
bleeeeeeeeee
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:51, 04 wrz 2012

Do góry
Ogród dojrzewa, dorasta, tak naprawdę radzi sobie beze mnie... czasem wpadnę i coś namieszam...
Zakątek bardzo dorosły...

i młodziutka rabatka ma dopiero dwa dni, jeszcze nie wyściółkowana korą, kolejne podejście do trudnego tematu...podwyższona skarpa i brzozy wysuszacze...

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 14:54, 04 wrz 2012

Do góry
admete napisał(a)

Co do skarpy podpatrz jak obsadza skarpę Danusia w najnowszej realizacji w Zimozielonym ogrodzie, tam jest skarpa przy schodach, może ci coś wpadnie w oko.
A nad roślinami faktycznie trzeba dobrze pomysleć i pojeździć,
ładne duże okazy są w tym centrum ogrodniczym w Kostomłotach, ostatnio tam sobie spacerowałam, mają naprawdę piękne okazy , duże.

Dziś rozmawiałam z panem od ogrodów i powiedział że właśnie w Kostomłotach jest największy wybór.
I że jest to jedno z nielicznych miejsc u nas gdzie można coś ładnego kupić.

Mam z nim pojechać w przyszłym tygodniu i razem będziemy wybierać
Coś czuję że w tym roku nie poszalejemy z roślinami
Ale to zawsze będzie jakiś początek........... - i tak cieszę się jak dziecko

Zgadzam sie z nim w pełni, niestety w kieleckim, nie ma zbyt dużego wyboru a szkólki raczej maja ograniczony asortyment, albo takie maleństwa na które jeszcze przeciętnego kielczanina stać, w kostomłotach chyba tylko widziałam duże ładne okazy,
i wydaje mi sie że jest chyba jeszcze jedna spora szkółka przed samą cedzyna , ale tam nie była i ni znam ich asortymentu.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 14:26, 04 wrz 2012

Do góry
Joaska napisał(a)

Co do skarpy podpatrz jak obsadza skarpę Danusia w najnowszej realizacji w Zimozielonym ogrodzie, tam jest skarpa przy schodach, może ci coś wpadnie w oko.
ładne duże okazy są w tym centrum ogrodniczym w Kostomłotach, ostatnio tam sobie spacerowałam, mają naprawdę piękne okazy , duże.

Dziś rozmawiałam z panem od ogrodów i powiedział że właśnie w Kostomłotach jest największy wybór.
I że jest to jedno z nielicznych miejsc u nas gdzie można coś ładnego kupić.

Mam z nim pojechać w przyszłym tygodniu i razem będziemy wybierać
Coś czuję że w tym roku nie poszalejemy z roślinami
Ale to zawsze będzie jakiś początek........... - i tak cieszę się jak dziecko

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 13:43, 04 wrz 2012

Do góry
admete napisał(a)

Jestem pod wrażeniem !!
Świetna robota, no i te okręgi!
Super.a katalpy mozesz podsadzic jakimiś trawkami, albo zrobić takie kostki bukszpanowe w tych kwadratach.

Pierwsze co pomyślałam o bukszpanikach
A sezonowo coś kwitnącego

===================================

Mam jeszcze pytanko

Czym najlepiej obsadzić skarpę?
(byle nie jałowcem bo go nie lubię )

Wyjdzie nam taki mały kawałek z boku domu,nie mam jeszcze zdjęcia bo panowie zrobią go na koniec po zrobieniu obrzeży domu.
Ale tak, jak mniej więcej wiem czego chce na resztę rabat, tak tu
nie mam pojęcia co mam wsadzić

Czym obsadzić długą słoneczną skarpe? 11:54, 01 wrz 2012

Do góry

Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedz Nareszcie udało mi się wstawić zdjęcie,tylko google chrome zadziałał.Chodzi włąśnie o tą skarpe,na górze już coś tam rośnie,posadziłam pęcherznice,trawy ozdobne a skarpa jest pusta,nie chce siać tam trawy bo ciężko będzie to kosić.Na górze wysypałam już dwa worki kory,ale będę to chyba zbierać bo wygląda nieciekawie.Zastanawiam się czy nie obsadzić całej skarpy wrzosami.
Czym obsadzić długą słoneczną skarpe? 00:39, 01 wrz 2012

Do góry
Raczej byliny,bo krzewy rosną wyżej,jest to bardzo długa skarpa,jakieś 50m ale nie wysoka około metra.Dzięki za odpowiedz
Reanimacja ogrodu mamy-potrzebne inspiracje,pomysły :-) 17:03, 31 sie 2012

Do góry
Witam wszystkim.Mam dość prosty problem-może zaczne od początku.Mama ma piękną działke i fajne możliwości.Więc kupowała wszystko i sadziła gdzie popadnie.W związku z tym wyszedł straszny misz masz.Od roku prosiłam ją żeby dała mi wolną ręke i razem z pomocą taty zrobimy małe "przemeblownie"w ogrodzie.Ale jakoś się opierała.No i nadeszła okazje ,rodzice wyjeżdżają na tydzień na wczasy.Ja z mężem wzięłam pare dni urlopu i od środy ruszamy w boje ogrodowe.Problem jest że nie mam pomysłu jak to wszystko ułożyć co dokupić by to wszystko miało smak.No i pomyślałam że może ktoś mi coś podpowie.Największy problem mam ze skarpą rosną tam dwie tuje cięte na kule i skalniaki które są dla mnie do przesadzenia gdzieś indziej.A oto skarpa pod domkiem A i droga pod dom sprawia kłopot.Mama ma na niej posadzone róże wszystkie możliwe odmiany i lilje i takie zółte śmierdziuszki.Nie ma już sił robić przy różach,więc chce je przeniesc na jedną okrągłą rabatę a tam posadzić coś ale co?Może jakieś sugestie. A to po drugiej stronie drogi, trzy stopnie mojego wykonania.
Ogród w Holandii 14:55, 29 sie 2012

Do góry
Ja uwielbiam tę aranżację z hostą od kiedy ją ujrzałam - i wierzcie mi - mnóstwo było zamysłów, żeby ją gdzieś wkomponować...ostatnia deska ratunku na skarpie...może....coś podobnego jedynie, bo skarpa w troszkę japońskim stylu będzie...
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 19:59, 27 sie 2012

Do góry
Wzdłuż tego płotu który sama robiłam walcząc ze skałą kilofem i czym tylko się dało musi być usypana skarpa .Ona zaś wzmocniona będzie kamieniem ,nie moim wapieniem (on się lasuje )twardym i mocnym .Owa skarpa będzie służyła za mur oporowy przed płynącą deszczówką z działek powyżej To konieczność chociaż nie jest mi to zupełnie na rękę Roboty moc i koszty spore .ale jakie wyzwanie
Zimozielony ogród przy białym domu 00:09, 24 sie 2012

Do góry
Skarpa zaczyna się zapełniać

Ogród średniowieczny i nie tylko 10:05, 23 sie 2012

Do góry
Witaj Marku

Poogladalam sobie dzisiaj wszystkie zaleglosci jakie mialam u Ciebie od ostatniej wizyty, sama jestem na siebie zla,ze tak dawnooooo mnie tutaj nie bylo ...ale za to dzisiaj byla to wielka radosc dla oczu i duszy....
jestes niesamowity...twoj projekt, to co stworzyles, rosliny....roze przemilcze bo musiabym pisac o nich do poludnia przynajmniej ....
no cudnie, nie moge sie napatrzec na projekt i wykonanie....i 3 raz wracam ogladac na nowo ale tym razem juz slad po sobie zostawiam!
Pozdrawiam Cie cieplutko i z najwieksza radoscia bede zagladac i podgladac jak skarpa znika skapana w kwiatach a bukszpany zmieniaja sie w palacowe klomby...
Ogród z gruszką 22:30, 22 sie 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)
Bardzo dużo prcy za tobą gratulacje ale myśle żeby może nie dawać tego kamienia tylko sama korei żeby nie było tak zielono dodaj coś w innym kolorze

Obawiam się że bez kamienia to ta kora zjedzie po pierwszym deszczu
Chciałabym żeby skarpa była po prostu zielona ale jestem otwarta na wasze propozycje. Może dołożę tam jeszcze bluszcz?
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 13:21, 22 sie 2012

Do góry
Taki sobie wątek załąożyłam Mój pierwszy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2243-pomozecie-madre-glowy-na-danusiowej-szyi

Problem w tym, że ja sobie wymarzyłam niemalże równy ogród. Nie przepadam za skarpami...ale zaczynam dochodzic do wniosku, że przynajmniej jedna w tym moim ogródku się pojawi...niestety....
Chyba, że ktoś mi doradzi jak nasypać ziemi żeby sie sąsiad nie zdenerwował, że mu 2,5-3m wysokości skarpa wyrosła na granicy
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 12:22, 22 sie 2012

Do góry
A w ogródku kolejne schodki zaczynają nabierać kształtów. Skarpa też czeka na przeróbki, ale z tym muszę się wstrzymać, bo upały ostatnio niemiłosierne i rośliny mogłyby tego nie przeżyć.

Ogród z gruszką 00:47, 22 sie 2012

Do góry
czas na skarpę, co o tym sądzicie...
irga i jałowiec, no i te kamienie by kora za szybko się nie obsunęła. Gdzie tam koniec a jeszcze druga skarpa.

Mój ogród 17:24, 21 sie 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
I znowu wróciliśmy do naszej codzienności i naszych ogrodów. Jak czekałam na przyjazd Ani, to żeby zabić czas poszłam do ogrodu i zrobiłam parę zdjęć. Nigdy tak rano zdjęć nie robiłam, ale wiem że niektórzy wstają bardzo rano, żeby fotografować, ponoć wtedy jest dobre światło.
Tak wyglądała skarpa około 7 rano.

pięknie
a nowe zakupy Bożenko posadzone?
Pomożecie? mądre głowy na "Danusiowej szyi"? 16:34, 21 sie 2012

Do góry
Skarpa, którą pokazałam, przypada do gustu wszystkim spacerującym po nabrzeżu Jeziora Mikołajskiego
Dlatego i ja mogłam ją podziwiać

Masz rację - widok będzie miał sąsiad, ale zapewniam Cię, że własciciel tej skarpy także miał piekny na nią widok - i z góry

Nie mam żadnych doświadczeń ze skarpą ani z dużym nachyleniem. Nie pomogę.
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 10:45, 21 sie 2012

Do góry
Nieszka ta skarpa przy tarasie miodzio , mogłabym patrzeć i patrzeć na to zdjęcie .Co to za trawka przy lawendzie?

Czytałam o wymarźniętych trawach , taka zima . U mnie to samo , niewiele przetrwało , np. z czterech rozplenic tylko jedna została .

Paprocie i rh bardzo ładnie prezentują się pod oknem .

Cytuję co wcześniej napisałaś...,, bo ja kocham lawendę i zrobię w tym roku jej kolejne łany..." . Mam w ogrodzie miejsce z kilkoma krzaczkami lawendy .Zauroczyła mnie zapachem , kolorem , wyglądem . I napewno zajmie jeszcze nie jeden skrawek ogrodu, może w łezce po przesadzeniu berberysów .

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 22:08, 20 sie 2012

Do góry
Skarpa przytarsowa
Za ogrodzeniem (tymczasowym jak się okazało) plac budowy. Buduje się garaż na którego widocznej ściani planuję altankę. Kiedyś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies