Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Mirelli 19:55, 07 maj 2017

Do góry
Czadowe tulipany, te pomarańcze i żółcie przemawiają do mnie najbardziej.
Trawnik masz genialny jak na początek wiosny, soczysta zieleń wolna od chwastów.
Stipa jak już nie odbiła to nie ma się co łudzić że coś z niej będzie, może coś Ci się nasiało na rabatach, wypatruj siwek
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 14:22, 07 maj 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

Eciaaaaa, tyle tego że nie ogarniam są żurawki, bergenie, pegasus, stipa, cynie, dalie, rozchodnik, wielosił
Pół ogrodu Marcie wzięłam

Tylko, że ja nie widzę, żeby mi ubyło.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 13:59, 07 maj 2017

Do góry
Anda napisał(a)
O jacie, a co Ty tam dostalas za sliczne prezenty?

Eciaaaaa, tyle tego że nie ogarniam są żurawki, bergenie, pegasus, stipa, cynie, dalie, rozchodnik, wielosił
Pół ogrodu Marcie wzięłam
Ogród Mirelli 10:54, 07 maj 2017

Do góry
Cudna magnolia, pierwszy raz taką widzę
U mnie stipa w ziemi też jeszcze śpi, wprawdzie wysiałam nasiona w razie czego, ale poczekam jeszcze.
Ogrodowy song 09:57, 07 maj 2017

Do góry
babka napisał(a)

Tu z traw był szał, stipa, trawa niebieska i wydmuszyca

Coś pewnie bym wybrała
Ogród pod lasem 09:06, 07 maj 2017

Do góry
Ok, pstryknę Phoenix żyje i odbija, będę chciała go więcej. To jest stipa nie tylko na sterydach, ale do cienia, dla Ciebie wymarzona wręcz. Trzeba było brać!
Ogród Mirelli 23:44, 06 maj 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Magnolia kwitnie

Cudowności!
Mirelko czytam, że też stipa słabo u Ciebie? Moja ma po kilka ździebełek zielonych.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:13, 06 maj 2017

Do góry
Kasia Twój róż też boski!!!!!!!!!!!!!!! piękne te tulipanki w trawach!
a jak stipa? u mnie praktycznie zdechła w 95%
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 18:16, 06 maj 2017

Do góry
Pawle, piękna wiosna u Ciebie.

Co to za trawa? Stipa Sirocco może?

Pawlus napisał(a)

Ogrodowy song 14:05, 06 maj 2017

Do góry
frezja napisał(a)

U mnie w szkółkach słabo z trawami i biorąc pod uwagę to, że jednak większośc kupuję w necie, to brałabym taką za 8; oczywiście zaraz bym dzieliła

Tu z traw był szał, stipa, trawa niebieska i wydmuszyca
Ogród Mirelli 12:28, 06 maj 2017

Do góry
Terenia uważam, że magnolie najlepiej kupować stacjonarnie, widzieć jak kwitnie.

Stipa tak jak pisałyśmy wcześniej tylko jako jednoroczna. Ja z niej rezygnuję tzn. rezygnuję z takiej ilości ile miałam w zeszłym roku. Ona ma tak rozbudowane korzenie, że bardzo trudno ją wykopać. Chcę mieć ją w ogrodzie, ale tylko kilka sztuk.

Nie mam pod żwirkiem na rabatach maty, bo jestem przeciwnikiem szmaty pod roślinami. Chwasty rosną tak jak wszędzie. Ja wydłubuje je przy pomocy noża - tak mi łatwiej.
Problem z kamyczkiem bez maty jest taki, że kamyczek się wciska w ziemię niestety. Często spod roślin odgarynam i dosypuję ziemi.
Rosnących róż w kamyczku nie kopczykuję i odpukać strat nie mam.

Jeżeli koniecznie chcesz kamyczek to wysyp, ale nic już więcej wówczas na rabacie nie zmieniaj tzn. nie dosadzaj nie wysadzaj. Jest to do zrobienia, ale to najgorsza robota. Tylko czy tak się da nic nie zmieniać?

Szczerze ja bym w swoim ogrodzie drugi raz kamyczka nie wysypała.
Mirkowy ogród (początki) 23:20, 05 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mirko, ja jutro stipę i werbenę sadzę w ogrodzie. Jak by było -1, nic nie powinno się stać. -20 zimą przetrwała stipa, to teraz też da radę.
Może też wysadź do ziemi?
Iwonko też o tym pomyślałam żeby je do ziemi dać. W końcu to już czas a tak do końca mi zmarnieja.Pegasusa posiałam jeszcze raz ale czy zdąży urosnąć?
Mirkowy ogród (początki) 22:46, 05 maj 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Moja trawkowa porażka nie wiem co się moim trawą stało.
Stipa i Pegasus marnieją w oczach.

Mirko, ja jutro stipę i werbenę sadzę w ogrodzie. Jak by było -1, nic nie powinno się stać. -20 zimą przetrwała stipa, to teraz też da radę.
Może też wysadź do ziemi?
Ogród Mirelli 22:26, 05 maj 2017

Do góry
Wykopałam dzisiaj stipę, która mnie denerwowała tzn.odbiła tylko z jednej strony, a większość kępy szpeciła. Okropnie to wyglądało i nie jest mi żal się jej pozbyć. Jutro ciąg dalszy akcja stipa. Zostają tylko te kępy, które wypuściły "po całości".

Niestety nie przetrwały zimy przetaczniki odmiany Rotfuchs. Z 2O sztuk posadzonych wzeszły tylko 4 sztuki. Czy u Was też przetaczniki wymarzły?
Nie będę już ich dosadzała szkoda mi pieniędzy i czasu na takie byliny.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:05, 05 maj 2017

Do góry
Mireczko obiecałam Ci fotki obrazujące jak rośnie stipa w jeden sezon . Sorry, że u Ciebie,potem wykazuję. Proszę by nikt nie cytował

widzisz jakie mikrusy?
a popatrz tu . Nie do wiary, prawda?
Mirkowy ogród (początki) 20:35, 05 maj 2017

Do góry
Moja trawkowa porażka nie wiem co się moim trawą stało.
Stipa i Pegasus marnieją w oczach.

Ogródek Iwony II 10:31, 05 maj 2017

Do góry
Zana napisał(a)

Ja jednak patrzę na ten chodnik jako przedłużenie schodów i to jest dla mnie logiczne jak budowa cepa.
A wzdłuż chodnika można posadzić np. trawy (rozplenice?), które by się na niego częściowo przewieszały i go co nieco zamaskują.

Będzie stipa. Na obu rabatach na brzegu.
Rozplenice mam dalej na rabacie. 6 sztuk wzdłuż podjazdu. Tyle mi się udalo wyhodować z nasionek
Chaos kontrolowany 09:36, 05 maj 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Witam szalona ogrodniczkę! Uwielbiam takie osoby, które wciąż zdziałają, sadzą, przesadzają, rozmyślają
Zapowiada sie mocno trawiasty, piekny ogród!

Ps. 2kg torby tulipanów z L znikną pewnie ekspresowo za sprawą Twojego ogrodu

Cześć Marzenko! Ja też uwielbiam wszystkich ogrodowo zakręconych, fajnie, że wszyscy się tu wzajemnie rozumiemy
Ogród ma być mocno trawiasty, gdyż godzę się z Tobą (i inspiruję ), że trawy ujarzmiają ogólny busz.
Tylko, że ten rok dziwny dla moich trawiszczy był - stipa przezimowała, a padło sporo carexów i dlatego pustkami na rabatach zieje. A obiecałam sobie ograniczyć budżet roślinny na rzecz altany, która miała stanąć w tym roku. Zobaczymy jak długo wytrzymam
Co do tulipanów to masz rację - muszę sobie zakodować jaką moc ma Ogrodowisko. Na szczęście mam po drodze z pracy dwa L. przy blokowiskach, więc jest szansa
Na Łowieckiej 22:31, 04 maj 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ilonka z rozplenic wysokość 60 cm odmiany: Gelbstiel, Hameln Golf.

Rozplenice 30 cm Little Bunny, Little Honey.

A może zupełnie inna trawa np.stipa, ale chyba nie chcesz każdego roku wymieniać.
Może Red Baron, albo coś z brązowych, albo jakaś kostrzewa odpowiednia wysokością?

Jaką konkretniej wysokość 50 cm?

Jak chcesz to mogę Ci jutro wstawić lub przesłać na maila spis traw odmiany z wysokością - może coś wybierzesz

Mirellka, problem polega na tym, że te trawy tam musze posadzić przy krawędzi rabaty i one nie mogą się przewieszać ze względu na komfort koszenia. Rozplenice te średnie od 50cm się niestety przewieszają.
Pasowałby mi little boy pokrojem. Jest jednak za niski.
Stipa mi się wogóle nie udaje więc odpada. Miałam w zeszłym roku i była taką miniaturką. Podejrzewam, że ma u mnie za dużo wilgoci (codziennie włączają się zraszacze). Brązowych traw tam raczej nie widzę. Wolałabym się trzymać zieleni.
Jeśli przyjdzie Ci coś do głowy w wysokości około 50cm to byłabym wdzięczna
Ogródek frontowy 16:31, 04 maj 2017

Do góry
Dziękuje Kasiu za rady bardzo przydatne Jasminę chce kupić w donicach jakoś nie lubię kupować z gołym korzeniem i chyba wstrzymam się do ogrodników.
W tamtym roku zamawiałam róże przez internet zadowolona byłam bardzo to i chyba w tym tez tam zamówię.
A teraz zakupy
Moja Amonogawa jeszcze malutka i chudziutka ale urośnie

Tawułki 'Albiflora' pójdzie do gazonów zamiast bordowych żurawek

Hortensje 'Magical Moonlight' na kratkową po zewnętrznej

Stipa i 'Red Baron' Stipa do kratkowej po wewnętrznej razem z szałwią (niestety nie udało mi się dostać) i różami ('Jasmina'). Red baron dołączy do czerwonej rzeczki ( czy mogę zeszłoroczne teraz przesadzić? Czy lepiej poczekać? On teraz nieśmiało startuje jest dużo mniejszy od tego co kupiłam )
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies