Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

gosika67 23:17, 13 maj 2017

Anda napisał(a)
Moje cisy podsadziłam przywrotnikiem czerwonołodygowym Alchemilla erythropoda. Miałam już jedną sadzonkę, którą podzieliłam na trzy części, dokupiłam jeszcze 9 sztuk ale i tak mi za mało, mus dokupić jeszcze z 5

Ewka wpadłam do Ciebie wieczorkiem i jak zwykle nie zawiodłam się. Tojeść też kupiłam ale się jej nie doczekałam. Dziś kupiłam takie cisy, czy one muszę mieć specjalne towarzystwo? Czy rosną sobie tak jak wyglądają?
Pięknie u Ciebie.
Anda 23:33, 13 maj 2017

Jana napisał(a)
rosa helenae Semiplena - o tej myślałam na gruszy serio Lykkefund jest duża?, to mnie zmartwiłaś, właśnie szukam takiej by nie przyćmiła drzew ale je podkreślała....

Ramblery są duże, tak min. 5m, częściej 7m. Lykkefund połknie drzewo Właśnie ostatnio czytałam artykuł o ramblerach. Najlepiej posadzić je gdzieś, gdzie mają masę miejsca i gdzie nie będziesz musiała nic w tym miejscu robić. Autor artykułu posadził kiedyś chyba Lykkefund przy szopce ogrodowej ( która przez różę została opanowana całkowicie) i wymiana desek na dachu po paru sezonach kosztowała go dużo czasu, nerwów i ran cielesnych
Rosa helenae to też duża róża. 7m to za dużo wg mnie.
No ale sama nie mam żadnego ramblera, więc nie chcę się tu wymądrzać
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 23:35, 13 maj 2017

gosika67 napisał(a)

Ewka wpadłam do Ciebie wieczorkiem i jak zwykle nie zawiodłam się. Tojeść też kupiłam ale się jej nie doczekałam. Dziś kupiłam takie cisy, czy one muszę mieć specjalne towarzystwo? Czy rosną sobie tak jak wyglądają?
Pięknie u Ciebie.

Nie, cisy nie potrzebują specjalnego towarzystwa Moje podsadziłam, bo za bardzo mi chwasty tam się panoszą i nie chce mi się plewić Gratuluję kupna cisów
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 23:42, 13 maj 2017

Anda napisał(a)

Dzięki, cieszę się, że nacieszylaś oczy A szałwię nie lepiej dzielić na wiosnę? Śpij dobrze

Nie mogę spać. Tak to jest jak za bardzo się zmęczę.

Ostatnio dzieliłam w sierpniu. Nic im się nie dzieje. Wszystkie przeżyły. W sierpniu po przycięciu masz dużą kępę z łodygami. Łatwiej mi jest rozerwać. W sumie z 2 sadzonek kupionych mam obecnie z 12 sztuk i kilka u mamy na działce wsadzonych.
kerii 23:48, 13 maj 2017

Witaj, ładnie u Ciebie i kolorowo. Róże są przecudne, lubię je bardzo
gosika67 09:10, 14 maj 2017

Ewka czekam na Twoje róże z niecierpliwością, u mnie zaczynają pojawiać się pąki, ale mszyce też miały, na szczęście już się ich pozbyłam. W donicach mam róże,póki co są samotne, jest tam dużo miejsca, co byś dosadziła, aby była ładna kompozycja?
inka74 09:26, 14 maj 2017

Ewa - mam pytanie. Czy twoja Madame Boll duża rośnie? Potrzebuje podpory? Kupiłam teraz na wiosnę sadzonkę i się zastanawiam czy jej czegoś trzeba będzie szukać.
Anda 10:01, 14 maj 2017

kerii napisał(a)
Witaj, ładnie u Ciebie i kolorowo. Róże są przecudne, lubię je bardzo

Keri, witaj u mnie Ciesze sie, ze Ci sie podoba. Na roze czekam z niecierpliwoscia.
Anda 10:03, 14 maj 2017

gosika67 napisał(a)
Ewka czekam na Twoje róże z niecierpliwością, u mnie zaczynają pojawiać się pąki, ale mszyce też miały, na szczęście już się ich pozbyłam. W donicach mam róże,póki co są samotne, jest tam dużo miejsca, co byś dosadziła, aby była ładna kompozycja?

Wiesz, ja moich donicowych niczym nie podsadzam. Jak masz miejsce to mozesz posadzic jakies niskie jednoroczne albo szalwie Moze nawet jakies trawy, stipa zawsze sie ladnie prezentuje.
Anda 10:05, 14 maj 2017

inka74 napisał(a)
Ewa - mam pytanie. Czy twoja Madame Boll duża rośnie? Potrzebuje podpory? Kupiłam teraz na wiosnę sadzonkę i się zastanawiam czy jej czegoś trzeba będzie szukać.

Mme Boll w zeszlym sezonie miala ok. 1,3 chyba. Ona u mnie jest sztywna do tej pory i nie potrzebowala podpory. U Malej Mi czytalam, ze jej sie rozwalala na boki. Obserwuj Twoja w tym sezonie. Roze jak widac roznie sie zachowuja w roznych ogrodach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies