Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 14:46, 08 cze 2017

Do góry
Moje niektóre róże też już startują inne jeszcze budują pąki
Na huśtawce miło płynie czas... 14:41, 08 cze 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Wrzucam jeszcze raz to zdjęcie, bo męczy mnie jedna sprawa.
W prawym dolnym narożniku przy wejściu jest obwódka z bukszpanu, teraz już dokończona od wewnętrznej strony. Miał być kwadrat, ale wymiary wolnego miejsca nie pozwalały i wyszedł prostokąt. W środku rośnie róża. Denerwuje mnie ten kształt, nieustannie przypomina mi trumnę Generalnie miejsce do zmiany. Wymiary 120x200. Myślałam nawet o murowanej podwyższonej rabacie.
Może macie jakieś pomysły?

a ja bym wywaliła różę i zostawiła cały wypełniony bukszpanem prostokąt.
Tajemniczy Ogród 14:30, 08 cze 2017

Do góry
Ławki nie da rady przesunąć - wcześniej jest rozłożysta czeremcha, a pod nią rabata do uporządkowania, czeremchy nie wytnę bo super zasłania sąsiadów:

a z brzozami jest tak:

One rozrzucone są przez całą szerokość działki, a pomiędzy ostatnimi dwoma po prawej jest idealne przejście do drewutni Dlatego właśnie mam problem, bo ta podłużna rabata, którą wyrysowałaś (wielkie dzięki!!!)nie może być zrealizowana. Ale ta po lewej jak najbardziej!! Dzięki, Tylko może podpowiesz, co z tamtymi???
W moim małym ogródeczku - Dorota 14:25, 08 cze 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Dorotko witaj!!
U ciebie zawsze kolorowo, pięknie.
I taki porzadeczek.
Piwonie ,naparstnice śliczne.
Oj jest co podziwiać w tym twoim zaczarowanym ogrodzie.
Witaj Aniu. Masz rację u mnie jest bardzo kolorowo, ja nie za bardzo lubię monotonnie dobrane kolory roślin. Chociaż to wprowadza ład i porządek. U mnie ciągle coś kwitnie, ale już daje mi się susza we znaki. Trawnik mi przysycha a ja jak co roku ratuję rabatki. Trawnik po deszczach się odrodzi , kwiatki nie koniecznie. Za miłe słowa dziękuję.

Ogród Anety 14:25, 08 cze 2017

Do góry
anetta napisał(a)

Ale Red Baron masz wielki..lubię taki busz )
Pogubiłam się po drodze... 14:13, 08 cze 2017

Do góry
amelia_b napisał(a)
Kto rano wstaje, to w porannym słońcu naparstnice łapie

babo!!!! umarłam z zachwytu!!!
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 14:10, 08 cze 2017

Do góry
Czarnuszka sie rozsiala i z kilku galazek z zeszlego roku jest teraz potezna kepa. Za chwile bedzie kwitnac

zakie mini gozdziki kwitna na skalniaku. mam je od dawna ale tak pieknie nie kwitly jeszcze
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:09, 08 cze 2017

Do góry
Irenko nie zechciałabyś się zamienić za nasionka orlików. Bardzo mi się ten spodobał.
Ogród Cioci cz. 3 14:04, 08 cze 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Ładnie się zapączkowały A to mój ulubiony teraz widok

piekny oczarowana jestem ponownie mozna sie gapic bez ustanku
Od nowa ... na przekór wszystkim 14:01, 08 cze 2017

Do góry
iwka napisał(a)
piwonie mi kwitną

i takie coś

bomba
Lawendowy zawrót głowy 13:56, 08 cze 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Anetko ta się z
/quote]

Jola co tu masz takie białe kwiatuszki między hostą a bukszpanem tym pierwszym?
Lawendowy zawrót głowy 13:55, 08 cze 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Anetko ta się zwie Paeonia White to nazwa własna nie kolor hihihi ale mam jeszcze kilka bałych to

Shirlej Temple te sa piękne polecam )

)

Jola nigdy nie widziałam pieknejszej piwoni!!!!!!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:50, 08 cze 2017

Do góry
ana_art napisał(a)

Anet, czy to Rhapsody? Dobrze zgaduję?
U mnie ma ZUPEŁNIE inny kolor. Jest fioletowa. Ale rosnie niemal w cieniu.
W ogródku Iwony 13:48, 08 cze 2017

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Przybywa kolorów.
Orlik (jedyny jaki mam )

Czy nie zechciałabyś się wymienić za nasionka orlików? Bardzo mi się ten spodobał.
U nas susza , a u Ciebie taka ulewa, że aż wszystko pływa.
Zakątek z fioletową ławeczką 13:38, 08 cze 2017

Do góry
Donia72 napisał(a)
No i orlikowo

Chętnie wymieniłabym się za takie nasionka.
Tajemniczy Ogród 13:30, 08 cze 2017

Do góry
Może tak?

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:24, 08 cze 2017

Do góry
Słuchajcie, mam pytanie odnośnie frontowej - czy w miejscu po berberysie pasowałaby spora bukszpanowa kula? Myślę, że ma z ok. 70 cm wysokości. Przy założeniu, że na tej rabacie pojawią się tawuły i tuje danica (byłby to jedyny buks)? Miałoby to sens?

Tego buksa widać na poniższym zdjęciu - jest na rabacie obok, widoczny pomiędzy tym dużym jałowcem a pierwszym świerkiem:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:20, 08 cze 2017

Do góry
wiolcia12 napisał(a)
Powoli coś sobie zaczynam planować.

Proszę o porad
Prawa strona - przy ogrodzeniu z sąsiadką, chcemy coś nie wysokiego... Czy trzmielina by tu pasowała?

Środek - mąż poszedł z rozmachem, ale mi się wydaje, że zmieści się tu jedna roślina główna... Myślałam o cyprysiku Ivonne na pniu (podoba mi się też trzmielina na pniu - ale co wtedy przy ogordzeniu???) Wokół tej rośliny myślałam o żurawkach Heuchera.
Jaka jeszcze roślina na pniu (nie za wysoka) mogłaby tutaj się pojawić?

Czerwone koło - to pokrywa od szamba, która będzie obsypana kamykiem. Poniżej pokrywy chciałabym może dzwonek kalifornijski lub goździk kalifornijski (czy mogą one rosnąć w kamykach)? Rząd tej samej roślinki chciałabym dać na samym dole (przy krawężniku od opaski wokół domu).
Po prawej stronie od pokrywy w tym uciętym narożniku jest kącik ze śmieciami, a powyżej pokrywy jest chodnik...

Nie bardzo wiem co dać po lewej stronie - wzdłuż chodnika do furtki...

Wystawa ogrodu - północna, ale słońce jest i od wschodu i od zachodu (zacienienie jest największe przy budynku).
Na tą rabate patrzymy z okna kuchennego, więc nie mogę tam posadzić jakichś bujnych roślin, żeby nie ograniczały nam dostępu do światła dziennego

Witam,

doradca ze mnie kiepski sama wkleiłam zdjęcia z prośbą o poradę, ale moi znajomi właśnie cieszą się z pieknego ogrodu wyczarowanego ręka fachowca - układ podobny jak u was pośrodku w centralnej częsci rabaty drzewo liściaste, której nazwy nie znam wiem tyle, że jesienia liście przebarwiaja sie na czerwono to drzewo smukłe pod nim w kwadrat posadzona lawenda, a wszystko od dołu podswietlone refektorem - efekt wieczorem piękny natomiast przy ogrodzeniu panelowym do okoła jest posadzony dość gęsto trzcinnik karl forester, który w czerwcu zakwita, dodatkowo dokoła są kwiatki wszystkich nazw nie pamietam na pewno jest jeżówka oraz hortensja vanille frise
Ogród w Puszczykowie 13:18, 08 cze 2017

Do góry

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:16, 08 cze 2017

Do góry
elka_ napisał(a)

Świetne kompozycje tworzysz. Orliki przeróżne, nawet nie miałam pojęcia, że jest ich aż tyle Łubiny jak świeczniki na rabatach, a ja je powywalałam
Pozdrawiam
Jak przeglądam wątki też się dziwię, że jest ich aż tyle rodzajów orloków. Niektóre są na prawdę piękne. Możemy się wymienić za nasionka.
Szkoda, że powyrywałaś łubiny, ja je ścinam po przekwitnięciu, żeby nie przeszkadzały innym roślinkom. Za pochwały dziękuję.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies