Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogrodowy song 17:37, 22 cze 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Śliczne róże Katalpa nie kwitnie od razu dopiero po kilku latach, można ją formować jak się chce. Ja odrywam młode pędy Twoja stipa mnie zaskoczyła wielkością

Kamila, wszystko możliwe, że kwitnie po kilku latach dopiero...bo nigdy nie ujrzałam kwiatów...to takie storczyki; czyli cięcie wiosną..tak ?

Stipa mnie samą również zaskoczyła, kupiona rok temu i daje czadu. Nie okrywana i na dodatek ta, którą wysiałam zimą ma niezłe rozmiary. Hameln też u mnie żyje i miskant Morning Light też żyje i jest dośc pokażnego wzrostu.
Tak że na trawkach się nie zawiodłam...zobaczę, co będzie dalej
Ogród Mirelli 06:22, 22 cze 2016

Do góry
jalos napisał(a)
Mirelko, nadgoniłam jakies ostatnie 50 stron.
Pięknie u Ciebie - bardzo się Twój ogród zmienił w ciągu ostatniego roku.
A miskant od Pana Trawki (odbierałas go ode mnie) rośnie? nabrał masy?

Aga tak mój ogród bardzo się zmienił, ale ciągle coś mi nie pasuje, chociaż już nie poprawiam, bo wiem, że zawsze coś będę chciała zmienić, a już nie chcę mi się ciągle dłubać - teraz odpoczywam

Miskant dobrze rośnie
Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 22:13, 21 cze 2016

Do góry
W przerwach między kolejnymi falami deszczu posadził dziś Gracji I jeżówki. Przesadziłem Lawendę. Powstały takie oto rabatki (jak widać lubię symettię):

Miskant wychyla się zza rozchodnikow. Po obu stronach trzmieliny są jeżówki zielone. Jeszcze ich nie widać. Żurawki są tylko zadołoeane w donicach, chyba wymienię je na Lawendę, jak radziła Iwonka. Muszę zakupić .

Do zagospodarowania mam 6 turzyc evergold i żurawki. Midning rose select 6 szt. i Plum royale 3 szt.

Dwie różyczki Nes Dawn czekają na osadzenie przy pergoli.

Moja altanka robi się coraz ładniejsza
.
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:34, 21 cze 2016

Do góry
Martina napisał(a)
Piękne fotki, piękny ogród!

Syla, co to za zielone trawy są na poniższej fotce? Sesleria i jakiś miskant?

Te niższe to rozplenica . Obudziła się z brązową czapeczką po środku ale odbijają . Na wiosnę do podziału ... Natomiast ta wyższa to miskantus gracillimus
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:57, 21 cze 2016

Do góry
Piękne fotki, piękny ogród!

Syla, co to za zielone trawy są na poniższej fotce? Sesleria i jakiś miskant?

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:31, 21 cze 2016

Do góry
Ten jest cudny:
http://threedogsinagarden.blogspot.ca/2013/05/a-garden-over-twenty-years-in-making.html

Wytłumaczę właśnie na jego przykładzie, co chciałabym mieć:
- chcę potrafić rozróżnić rabaty (czyli nie aż taki chaos, żeby nie widzieć gdzie się jedna zaczyna, a druga kończy- chaos kontrolowany w tym znaczeniu, że nie pod linijkę, ale też nie busz)

to np. dla mnie już zbyt duży busz- gubię się : http://threedogsinagarden.blogspot.com/2011/08/taking-notes-on-late-summer-color-at.html

- chcę byliny kwitnące- nie całe rabaty bylinowe i tylko bylinowe, ale żeby był kolor w miarę cały sezon. Kolor nie wynikający tylko z tego, że BB Admiration są czerwone, a Cisy zielone, tylko kolor z kffiatów

http://4.bp.blogspot.com/-UPo2t7LCkNw/UYBuc_RYqvI/AAAAAAAAQSM/qqNF4y5beKs/s1600/Hosta+Tex+2.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-Dek4sirYdLU/UyISupAsi3I/AAAAAAAAUpc/eweLoHm5tns/s1600/Shaded+area.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-s_3RMrx-TOM/Ux4VBuIl2oI/AAAAAAAAUYU/5QfgjluxdxY/s1600/Heuchera+group2.jpg

Kosmos! Ideał dla mnie!!!

- chciałabym ten kontrolowany chaos jednocześnie zbalansować- np. jakimś "eleganckim" dodatkiem mającym trzymać częściowo w ryzach- obwódka, kulki.

Sama jestem mega chaotyczna, co?

Toszka- na przykładzie stworzonej przez Ciebie okularowej- Rh pewnie zleją się dość szybko w jeden zielony półokręg- bezie mega plamsko zielone, ale właśnie są te kulki bukszpanowe, które nieco (w moim odczuciu) "trzymają całość w ryzach". Jest falujący Miskant, ale i ścianka z cisa/choin, która tworzy "barierę".
Ogród Mirelli 00:12, 21 cze 2016

Do góry
Ogród Mirelli 00:12, 21 cze 2016

Do góry
W oflisowym ogrodzie 16:57, 20 cze 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Z trawą dobry pomysł i na miskant ML stawiam, hortek oby nie za dużo, coby ciasno nie było; można do trawek dać rutewki, są zwiewne, miskanty i jedną wielką hortensję, a w nogach hosty z białym kolorem liścia, jest kilka do wybou;podziwiam działania brukarskie, big ogrodniczka
róża ma cudowny kolor, pewnie pachnie

Mam to szczęście, że wszystkie moje róże pachną Hortensje chciałabym mieć dwie, a i dwa miskanty też się zmieszczą.
W oflisowym ogrodzie 14:53, 20 cze 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Rady mi trzeba... temat już był gdzieś w okolicach setnej strony, częściowo zrealizowany bo posadziłam derenie. Zastanawiam się czy posadzić tu trawy -mornig light czy hortensję, (np vanilia frise, silver dollar lub diamond rouge). Jak świeci słońce jest tam trochę magi przez rozproszone światło przebijające przez brzozy.
Na początku rabaty zaraz za kulkami z trzmieliny posadzone są 4 szt hortensji limelight, obawiam się czy nie będzie tych hortek za dużo...
lub trawy

Z trawą dobry pomysł i na miskant ML stawiam, hortek oby nie za dużo, coby ciasno nie było; można do trawek dać rutewki, są zwiewne, miskanty i jedną wielką hortensję, a w nogach hosty z białym kolorem liścia, jest kilka do wybou;podziwiam działania brukarskie, big ogrodniczka
róża ma cudowny kolor, pewnie pachnie
W oflisowym ogrodzie 13:35, 20 cze 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Hortki rozjaśniły by to miejsce ale ze mnie to marny doradca

Otóż to hortki rozjaśnią a miskant mógłby wyglądać uroczo w przebijającym słońcu
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:26, 19 cze 2016

Do góry
Na tę rabatę między furtką, a półeczką zdałoby się posadzić jakowąś kompozycję z zimnozielonych uzupełnionych hortensją bukietową, może trawami (miskant morning light), białymi różami okrywowymi. To miejsce musi być atrakcyjne cały rok. Może coś wokół cypsysika nutkajskiego Pendula albo Jubilee- pasuje mi tam jakiś wysoki akcent. (świerk glauca globosa, jałowce lime glow, cyprysik groszkowy aurea). Wcisnąć tam trochę cebulek wiosennych.
Zobacz sobie ten ogród pokazowy przy szkółce, może coś Ci wpadnie w oko

http://www.baltezers.lv/?atvert=galerijas&gid=4&lpp=12

Rozpoznawanie traw 22:54, 18 cze 2016

Do góry
jest to ewidentnie miskant potrzebujący wolności w korzeniach. Jest umęczony i ciężko określić odmianę. Przynajmniej ja nie potrafię
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:22, 18 cze 2016

Do góry
Na początku wyleję swoje żale na wczorajszą pogodę.
Jak wstałem zapowiadał się piękny dzień i owszem prawie 27 stopni i słonecznie, ale był jeden problem. Cały dzień wiał okropny wiatr, nie mam pojęcia do jakich prędkości dochodził w porywach, ale bilans roślinny jak na słoneczny dzień jest marny.
Wysokie byliny połamane, Annabelki pierwszy raz wypuściły kwiaty to połamało, cały miskant Giganteus połamany co przez 5 lat się nie zdarzyło nawet przy największych burzach, nawet kwiaty żurawek wyłamało, lilie, jeżówki, szałwie kilka doniczek pozrzucało i na dodatek cały dzień nie było prądu, wszystkie anteny komórkowe w okolicy padły.
Najbardziej ze strachem patrzyłem na drzewa... straszny widok był jak nadchodził świszczący aż podmuch wiatru.

By rozluźnić atmosferę, mojej siostrze znów zatrzasły się drzwi w przeciągu i musiałem się po raz kolejny włamywać przez okno bo oczywiście bez prądu garażu się nie otworzy. Dochodzę do wprawy bo już 15 minut mi potrzeba i nawet uratowałem kwiatka na parapecie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:16, 17 cze 2016

Do góry
Makusia napisał(a)

Kurcze....nawet nie wiedziałam, że "Imperata" i "Red baron" to nie jest jedna nazwa tej samej trawy...wszędzie widzę "Imperata Red Baron"
Ale masz wiedzę o trawach!

Makusia, miej litość Po 4 latach czytania forum, człek musiał liznąć nieco wiedzy. Teraz mam z tego powodu problem w szkółkach, bo dopominam się nazwy i samo określenie miskant mi nie wystarcza (one mają od 1-4 m wysokości, więc czasem nazwa jest istotna przy komponowaniu rabaty).

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:07, 17 cze 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Najpiękniejsza all gold ma chyba Mała Mi . Ona dosyć kapryśna jest (trawa oczywiście i nie każdemu chce rosnąć. Imperatę mam w czystym gatunku i odmianę red baron. Na tej rabacie są wymieszane. na str. 11 masz imperatę w październikowej odsłonie.
Pokochałam trawy. Jako pierwsze pojawiły się rozplenice hameln, miskant morning light, zebrinus, dronning ingrid (ładnie czerwienieje). Żaden nie zmarniał. Rozplenice wielokrotnie dzieliłam. W zeszłym roku uzupełniłam stan posiadanie, aby obsadzić taras i glediczję. Nie przeszkadza mi to, że późno startują.

Kurcze....nawet nie wiedziałam, że "Imperata" i "Red baron" to nie jest jedna nazwa tej samej trawy...wszędzie widzę "Imperata Red Baron"
Ale masz wiedzę o trawach!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:03, 17 cze 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Red Baron? Mam słabość do tej trawy. Wprawdzie w ogóle się nie znam na trawach (jak i zresztą na ogrodzie w całokształcie), ale dwie lubię- All Gold i Red Barona

Najpiękniejsza all gold ma chyba Mała Mi . Ona dosyć kapryśna jest (trawa oczywiście i nie każdemu chce rosnąć. Imperatę mam w czystym gatunku i odmianę red baron. Na tej rabacie są wymieszane. na str. 11 masz imperatę w październikowej odsłonie.
Pokochałam trawy. Jako pierwsze pojawiły się rozplenice hameln, miskant morning light, zebrinus, dronning ingrid (ładnie czerwienieje). Żaden nie zmarniał. Rozplenice wielokrotnie dzieliłam. W zeszłym roku uzupełniłam stan posiadanie, aby obsadzić taras i glediczję. Nie przeszkadza mi to, że późno startują.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 20:04, 17 cze 2016

Do góry
symulacja wiaderkowa:

duże wiaderka - póki co serby,
a w tym jakby największym prostokącie:
mniejsze wiaderka - miskant ML
potem trzy trzmieliny na pniu ewentualnie miłorzęby)
a pod nimi szałwia omszona z seslerią jesienną?!?!?!?!
W Kruklandii 10:08, 17 cze 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)

U mnie to samo...Nawet nie liczę, że będzie je widać na rabacie z daleka...
Tylko jeden miskant NN (ten co z werbeną rósł) dobrze przezimował i rośnie normalnie.

Juzia, a jakiego koloru masz liatrię przy różach? Ktos pytał, ale nie mogę znaleźć co odpowiedziałaś. Mam sporo różowej, jakbyś chciała mogę dorzucić...

Białą. I wysiała mi się w straszliwych ilościach.
Mam też sporo fioletowej.
Różowej nie mam.
W Kruklandii 09:52, 17 cze 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Czemu one nie rosną??? Moje wszystkie, które żyją też stoją w miejscu...

U mnie to samo...Nawet nie liczę, że będzie je widać na rabacie z daleka...
Tylko jeden miskant NN (ten co z werbeną rósł) dobrze przezimował i rośnie normalnie.

Juzia, a jakiego koloru masz liatrię przy różach? Ktos pytał, ale nie mogę znaleźć co odpowiedziałaś. Mam sporo różowej, jakbyś chciała mogę dorzucić...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies