Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje małe wielkie marzenie

Moje małe wielkie marzenie

alis 13:15, 15 lip 2016

Mira104 napisał(a)
Alu chyba dziewczyny mają racje ja mam limonkę stoi prosto "na baczność" nawet deszcze jej nie położyły. Co roku wiosną tnę nisko.

Mira, te które mam wyłożone kupiłam na wiosnę i porównując do tych które już miałam zdawało mi się, że mają słabsze pędy.
Kupione jesienią ubiegłego roku mają inny pokrój, pędy mają mocne i stoją pionowo. Być może w szkółce były źle prowadzone, nie wiem.
alis 13:19, 15 lip 2016

Toszka napisał(a)

Miskanty z tyłu to Malepartusy -mają ponad 6 lat. Kępa szeroka, rozłożysta. Liście ok1,70-2m . Kłosy wyższe, nawet do 2,5m. Cudnie Malepartus się wybarwia na jesieni. Moim zdaniem to miskant 2-go planu.

Odnośnie moich hortek - wysoko je tnę, wyprowadzone są w pieniek, a efekt kwiatów potęguje kaskadowe cięcie gałązek - dłuższe z tyłu, a z przodu niżej cięte.

Toszka, będziesz musiała na wiosnę jakoś obrazkowo cięcie hortek wyjaśnić Bo czytam i jakoś brak mi wyobraźni jak by to miało wyglądać A te dłuższe z tyłu też Ci się nie wykładają, jak tak patrzę na zdjęcie.
Mira104 13:45, 15 lip 2016

Alu na hontersjadzie masz instrukcję cięcia hortek. Z wiekiem hortensja robi się bardziej "grubsza", po 2 w szkółkach pędzą je nawozami i nie wiadomo czym jeszcze, żeby były szybko na sprzedać. Ja sobie w tym roku kilka patyczków hortensji na wiosnę ukorzeniłam i są to maluszki tyci, tyci, z tymi ze szkółki to nie ma co porównywać.
alis 17:09, 15 lip 2016

Mira, ja też robiłam sobie sadzonki Anabelek, maja się całkiem dobrze, pączki kwiatowe ścięłam (zostawiłam tylko 3 kwiaty) i jest teraz pustawo tam i nie mam pomysłu jakie sezonówki im dorzucić Może ktoś podrzuci jakiś pomysł?

Toszka 17:22, 15 lip 2016

na jesieni dosadź niskie, kopulaste chryzantemy - będziesz zachwycona
elka_ 12:26, 16 lip 2016

Alu, dawno u Ciebie nie byłam, a tu tyle pięknych zmian

Toszka, jak zwykle, dobrze radzi

Pozdrawiam
L00zak 15:00, 16 lip 2016

Anabelka, ma popularność, chyba się skuszę również
alis 11:48, 17 lip 2016

Toszka napisał(a)
na jesieni dosadź niskie, kopulaste chryzantemy - będziesz zachwycona

Toszka, a jaki kolor chryzantem proponujesz? Przed anabelkami jest posadzona sałata, jak to mój eM określił czyt. Żurawka Lime Marmalade

Elu dziękuję

Michał, w mojej okolicy nie widziałam żeby ktoś miał inne hortki niż Anabell, są powiedziałabym powszechne

Toszka 15:03, 17 lip 2016

Pod kolor sałaty pasują niemal wszystkie - bordowe, czerwone, fioletowe... w zeszłym roku miałam herbaciane i bardzo fajnie z żółtym wyglądały.
Plusem jest to, że kosztują kilka złotych, a dość długo cieszą (tylko intensywny deszcz jest wrogiem).
równie dobrze pomiędzy hortki możesz dać jakieś trawki/carexy
Alicja169 15:44, 17 lip 2016

alis napisał(a)

Będę pamiętać Toszka kogo po wątkach ścigać

no właśnie, po różnych wątkach spotkać można dobre rady Toszki, ale jej wątku nie ma

Alis, coraz piękniejszy twój ogród, a Ogrodowisko pełne cennych porad, też zmieniło mój ogród