Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:41, 11 maj 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Nie tak szybko
Po pierwsze primo czy oprocz terminu sadzenia tulipkow sa jakies inne holenderskie triki, ktorymi mozesz sie z nami podzielic?

Po drugie primo, gdzie kupowalas tulipki, ze masz majtkowo bezowy roz zamiast bialego?

Po trzecie primo jak kwitnie szerokolistna lawenda, inne ma kfiatki niz waskolistna

Po czwarte primo, skad wziac szerokolistna...

1. Podzielę się jesienią przy sadzeniu. Cel na dzisiaj spisać wszystkie uwagi dot tulipanów bo potem zapominam i skatalogować zdjęcia ich wyglądu.... Zasada nr jeden wykopywać nie rzadziej niż raz na dwa lata. Wczesna wiosną sypać nawóz aby obficie kwitły.... Sadzić za bukszpanmi, hostami, piowniami, rodgresjami lub trawami aby suchych badyli nie było widać, urywać głowki po przekwitnięciu aby się wzmocniły cebule. Jeśli zostawiam w ziemi to w lipcu sypię ponownie nawóz.
2. Kwitną niemal identycznie (kolor) chociaż wąskolistana wg mnie oficiej, co rekomepnsuje jej wygląd wiosną ale się lubi pokładać.... Dokładne porównania będę robić latem
3.Bladego pojęcia nie mam..... Będę polować na nią latem.... Pytanie czy w sezonie ropzoznam różnicę bo już nie różnią się tak bardzo.... Ale szerokolistna jest sztywniejsza i chyba bardziej ma szare listki???
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:31, 11 maj 2013

Do góry
Irenko ale w deszczu w ogrodzie nie działasz?
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:31, 11 maj 2013

Do góry
Madżenka,ale masz przecudny ogród ,widok z tarasu,na ścieżkę cudo ,bardzo zazdroszczę
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:29, 11 maj 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
właśnie zalałam łazienkę ... wodę sobie do miseczki lała ... nie wytrzymałam ... zerknęłam i w tłumie kofanych dziewczyn zapomniałam ... ...

dziewczyny ale tu serio ... mało do oglądania ... żebyście mi się nie rozczarowały

Oj tam oj tam. Jakieś straty trzeba ponieść aby było pięknie
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:28, 11 maj 2013

Do góry
Posuńcie się bo musze w pierwszym rzędzie też siedzieć. Mohito Wam przyniosłam!!!
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 12:27, 11 maj 2013

Do góry
Joasiu kanapy ogrodowe niesamowite!!!! O mebelkach na balkonie nei wspomne. Musowo Ci stresującej pracy dokładać skoro w efekcie takie cudeńka powstają. Jestes niesamowicie kreatywna!!!
Juz widze oczami wyobraźni Twój ogród w przyszlości.

Las żurawkowy też godny najlepszej szkółki.

Ps. Najbardziej lubię gdy sie nie narzeka, że kasy i czasu brak, tylko dziala. A Ty jesteś najlepszym przykładem osoby, energetycznej i kreatywnej, ktora z niczego zrobi takie cuda, że cale forum zbiera szczeki z podłogi!!!!

Jestem pod wrażeniem, chylę czoła, szacun!!!

Buziam
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:18, 11 maj 2013

Do góry
Zmykam bo dobijamy strony inni nie będa mogli nadążyć
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:17, 11 maj 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)

Marzenko - naprawdę tylko 10 cm mają tak stare pnie??? Bo ja właśnie przez średnicę pni grabów powstrzymywałam się wciąż przed sadzeniem ich w rabacie podwyższonej.... Kurczę, jeśli tak mówisz... to jak nic zrobię espalier... na razie w rabacie podwyższonej, ale pewnie i dalej po obwodzie ogrodu z nim i polecę

Jesli bedą stanowiły żywopłot grabowy cięty systematycznie 2-3 razy w roku grubsze nie urosna. Jesli puścisz swobodnie to będzie wielkie drzewo.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:17, 11 maj 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
hej Madżen ... u mnie dziś olejowanie werandy ... nie pada .... spieszę się

A zdjęcia bendom????
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:16, 11 maj 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

a ja mam jeszcze inną lawendę, na jednej gałązce rozgałęzienie i kilka kwiatów, ona rusza najpóźniej, ale i najdłużej kwitnie; robię sadzonki, jak się przyjmą dostaniesz

Chętnie, chętnie
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:16, 11 maj 2013

Do góry
Joaska napisał(a)

U syli widziałam zdjęcia,
Faktycznie różnica ogromna, patrząc na zdjęcia u ciebie to aż trudno uwierzyć że te kulki szerokolistniej to lawenda, takie zielone są! i W takim razie wydaje mi się że mam raczej tą wąskolistną.

Latem jest piekna więc się nie stresuj ale warto wiedzieć jak należy ją sadzić aby nie straszyła wiosną i zimą...
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:15, 11 maj 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

no fakt, u nas może być śnieg, ale po cichutku liczę, że do grudnia lato
a ja myślałam, jak zaznaczyc miejsca wolne, aby dosadzić kolejne tulipany i nie uszkodzić tych, co są; dam patyczki do szaszłyków a z nitkami zrobie jak ty, częśc jednak uporządkuję;
u mnie te z niewypał z tymi tulipanami, nie są białe i dlatego pośród nich dam ciemne, prawie czarne i różowe, żeby to zmienić..
no u mnie do sprzatania tylko ja, córę rano ojciec o 5 wiózł na lotnisko; skrzyp i u mnie, a już nie było!

Irenko to prawdziwy niewypał z tulipanami, miały być smukłe krystalicznie białe wśród virdiflory biało i różowo-zielonej i wśród żółtych a jest majtkowo-beżowo-różowy... Ja będę miała na róznych rabatach dosadzone albo Quen of the Night albo białe angelique.
Teraz musze wszystko obfotografować i zaznzczyć aby jesienią nie pomieszać bo z doświadczenia wiem, że wszystko zapomnę....
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:08, 11 maj 2013

Do góry
Joaska napisał(a)

Marzenko to jak to jest z tą lawendą ???? która jest jaka??

Joasiu zobacz na te stronie są dwa zdjęcia - na górnym piekne kulki z szerokolistną lawendą i dolne obwiedzione bukszpanem z tulipanami a pomiedzy nimi wąskolistna.... Łysa zimą i wiosną
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2550-kiedys-tu-cz-ii-madzenie-ogrodnika?page=774

I zaraz wkleję zdjecia od Syli - ta u góry to szerokolistna, niżej wąskolistna

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2587-ogrod-sylwii-od-poczatku-czii?page=158
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:03, 11 maj 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Pozdrawiam sobotnio,
u mnie pada więc prace domowe na pierwszym planie

Chyba dizisaj ten standard u wszystkich będzie królował. Ogrody pójdą w odstawkę
Pozdrawiam
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:02, 11 maj 2013

Do góry
Lena napisał(a)

OMG ....tą część ogrodu normalnie uwielbiam - karmnik zjawiskowy

Marzenko..musiałam się 10 stron cofnąć żeby zdjęcia zobaczyć - ty naprawdę jakiegoś 'speeda' włączyłaś

Przez Ciebie zaczynam myśleć o wiśniach Amanogawa - piękne są.

Miłego dzionka - ja mam jutro Komunie córci...

Nieskromnie powiem, ze teź ten karmnik uwielbiam a jeszcze rok temu zastanwiałam się czy tych płyt nie wysypać żwirkiem....
O wiśniach myśl, ozdobne sa piękne!!
Życzę udanej uroczystości!
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 11:57, 11 maj 2013

Do góry
anipla napisał(a)
Madżenka - program naprawczy mi się podoba - dużo mniej nadrabiania zagłości...jestem na bieżąco
Ciekawe spostrzeżenie z lawendą, jak napisałaś to sama zwróciłam uwagę że jedna odbija ledwo z suchych gałązek a druga cała "gotowa", ciekawe jak z kwitnieniem -dopiero w tym roku się na tym skupię.
Anitkam

Nigdy bym się nie zorientowała, że jest taka różnica w lawendzie gdybym, sobie przez przypadek nie posadziła ich w ogrodzie. Potem zaobserowałam u Syli to samo. Nigdzie w necie nawet nie doczytalam, że może być taka zasadnicza róznica w wyglądzie. W przyszlym roku przebuduję skarpety pod wiśniami z lawendą i bukszpanami bo się zamierzam tej wąskolistnej pozbyc.... Chociaż przyznam, że pieknie kwitnie...
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 11:54, 11 maj 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Zapachu zazdroszczę. Wart przetrzymania chwilowego smrodu.

Najfajniej pachne na pietrze w sypialni. Miodzio! Czyli też będzie najmocniej śmierdzialo w sypialni za 2-3 tygodnie
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 11:53, 11 maj 2013

Do góry
Diana napisał(a)
Szalona kobieta Uwielbiam do Ciebie zaglądać
buziak
Idę się położyć ... dzieci nie maja litości z rana ... Dopadaja mnie jak małe potworki i nie ma szans na spanie

A ja sobie dzisiaj pospałam dzisiaj do 10:00 pierwszy raz od kilku lat Chyba deszczowa pogoda temu sprzyja
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 11:50, 11 maj 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Doczytałam, że tulipany sadzimy w listopadzie, a kiedy zamawiamy?
leje deszcz, ja zajmę się domem, w ogrodzie chwasty na potęgę rosną i chyba ślimaki trzeba zbierać; komarów jeszcze u mnie nie ma, o dziwo, bo z reguły jest strasznie!
ale użarła mnie osa, żądło siedzi!
może i dobrze, ze pada, będzie trochę odpoczynku

Irenko zamawiamy we wrześniu, sadzimy w II połowie października... U nas nie Holandia i w listopadzie ziemia może być już skuta lodem....
Ja dzisiaj też odpoczywam, wreszcie porządek z jednorocznymi zrobię bo leje... I jeśli przestanie zaznaczę sobie nitkam tulipany do przesadzenia.... Zamiast białych liliokształtnych mam jakieś nieokreślonego koloru i mnie to irytuje....

Warto byłoby powalczyć dzisiaj ze skrzypem, ktory się obajwił w ogrodzie....
Sprzątanie domu nalezy do córki
Ogród Zagi 11:46, 11 maj 2013

Do góry
Agato ślicznie się w orodzie zrobiło. Śliczny avatarek
Wbierasz się z nami 18.05 na kiermasz pod Iglicą przy Hali Stulecia? Grupa Wrocławska ma spotkanie o 10:00
Zapraszam serdecznie, poznamy się wreszcie.
Na krędgosłup bez dwóch zdań polecam joge. Dzieki temu mogę z moją przepukliną kręgów szyjnych funkcjonować... Bo ja mam z kolei bóle tyłu głowy od kręgów...

Jeśli chcesz to zapytam się znajomych gdzie na południu Wrocławia można ćwiczyć z rehabiltantami, bo fitnesu pod nazwą joga w twoim przypadku nie polecam....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies