Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Milka 12:09, 11 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)

Nigdy bym się nie zorientowała, że jest taka różnica w lawendzie gdybym, sobie przez przypadek nie posadziła ich w ogrodzie. Potem zaobserowałam u Syli to samo. Nigdzie w necie nawet nie doczytalam, że może być taka zasadnicza róznica w wyglądzie. W przyszlym roku przebuduję skarpety pod wiśniami z lawendą i bukszpanami bo się zamierzam tej wąskolistnej pozbyc.... Chociaż przyznam, że pieknie kwitnie...

a ja mam jeszcze inną lawendę, na jednej gałązce rozgałęzienie i kilka kwiatów, ona rusza najpóźniej, ale i najdłużej kwitnie; robię sadzonki, jak się przyjmą dostaniesz
Joaska 12:13, 11 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)

Joasiu zobacz na te stronie są dwa zdjęcia - na górnym piekne kulki z szerokolistną lawendą i dolne obwiedzione bukszpanem z tulipanami a pomiedzy nimi wąskolistna.... Łysa zimą i wiosną
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2550-kiedys-tu-cz-ii-madzenie-ogrodnika?page=774

I zaraz wkleję zdjecia od Syli

U syli widziałam zdjęcia,
Faktycznie różnica ogromna, patrząc na zdjęcia u ciebie to aż trudno uwierzyć że te kulki szerokolistniej to lawenda, takie zielone są! i W takim razie wydaje mi się że mam raczej tą wąskolistną.
Madzenka 12:15, 11 maj 2013

irena_milek napisał(a)

no fakt, u nas może być śnieg, ale po cichutku liczę, że do grudnia lato
a ja myślałam, jak zaznaczyc miejsca wolne, aby dosadzić kolejne tulipany i nie uszkodzić tych, co są; dam patyczki do szaszłyków a z nitkami zrobie jak ty, częśc jednak uporządkuję;
u mnie te z niewypał z tymi tulipanami, nie są białe i dlatego pośród nich dam ciemne, prawie czarne i różowe, żeby to zmienić..
no u mnie do sprzatania tylko ja, córę rano ojciec o 5 wiózł na lotnisko; skrzyp i u mnie, a już nie było!

Irenko to prawdziwy niewypał z tulipanami, miały być smukłe krystalicznie białe wśród virdiflory biało i różowo-zielonej i wśród żółtych a jest majtkowo-beżowo-różowy... Ja będę miała na róznych rabatach dosadzone albo Quen of the Night albo białe angelique.
Teraz musze wszystko obfotografować i zaznzczyć aby jesienią nie pomieszać bo z doświadczenia wiem, że wszystko zapomnę....
gusiarz 12:15, 11 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)

Bardzo dokładnie analizowałam pnie tych grabów spokojnie. Nawet kilkunastoletnie z powodu cięcia karłowacieją i pnie nie są grube. Też się balam, że mi wielkie pnie wyrosną....
Na stadionie Olimpijskim we Wroclawiu są przedwojenne żywopłoty grabowe... Pnie mają średnicę 10 cm... Więc chyba bez obaw

Marzenko - naprawdę tylko 10 cm mają tak stare pnie??? Bo ja właśnie przez średnicę pni grabów powstrzymywałam się wciąż przed sadzeniem ich w rabacie podwyższonej.... Kurczę, jeśli tak mówisz... to jak nic zrobię espalier... na razie w rabacie podwyższonej, ale pewnie i dalej po obwodzie ogrodu z nim i polecę
Konstancja30 12:16, 11 maj 2013

hej Madżen ... u mnie dziś olejowanie werandy ... nie pada .... spieszę się
Madzenka 12:16, 11 maj 2013

Joaska napisał(a)

U syli widziałam zdjęcia,
Faktycznie różnica ogromna, patrząc na zdjęcia u ciebie to aż trudno uwierzyć że te kulki szerokolistniej to lawenda, takie zielone są! i W takim razie wydaje mi się że mam raczej tą wąskolistną.

Latem jest piekna więc się nie stresuj ale warto wiedzieć jak należy ją sadzić aby nie straszyła wiosną i zimą...
Madzenka 12:16, 11 maj 2013

irena_milek napisał(a)

a ja mam jeszcze inną lawendę, na jednej gałązce rozgałęzienie i kilka kwiatów, ona rusza najpóźniej, ale i najdłużej kwitnie; robię sadzonki, jak się przyjmą dostaniesz

Chętnie, chętnie
Madzenka 12:17, 11 maj 2013

Konstancja30 napisał(a)
hej Madżen ... u mnie dziś olejowanie werandy ... nie pada .... spieszę się

A zdjęcia bendom????
Madzenka 12:17, 11 maj 2013

gusiarz napisał(a)

Marzenko - naprawdę tylko 10 cm mają tak stare pnie??? Bo ja właśnie przez średnicę pni grabów powstrzymywałam się wciąż przed sadzeniem ich w rabacie podwyższonej.... Kurczę, jeśli tak mówisz... to jak nic zrobię espalier... na razie w rabacie podwyższonej, ale pewnie i dalej po obwodzie ogrodu z nim i polecę

Jesli bedą stanowiły żywopłot grabowy cięty systematycznie 2-3 razy w roku grubsze nie urosna. Jesli puścisz swobodnie to będzie wielkie drzewo.
Madzenka 12:18, 11 maj 2013

Zmykam bo dobijamy strony inni nie będa mogli nadążyć