Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Milka 12:19, 11 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)

Irenko to prawdziwy niewypał z tulipanami, miały być smukłe krystalicznie białe wśród virdiflory biało i różowo-zielonej i wśród żółtych a jest majtkowo-beżowo-różowy... Ja będę miała na róznych rabatach dosadzone albo Quen of the Night albo białe angelique.
Teraz musze wszystko obfotografować i zaznzczyć aby jesienią nie pomieszać bo z doświadczenia wiem, że wszystko zapomnę....

też tak robię, założyłam folder tulipany, żeby długo nie szukać!
Konstancja30 12:24, 11 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)

A zdjęcia bendom????

od teraz ... bendom bo jakoś ostatnio zapominam o nich ... etap mocno roboczy i nie robię a błąd ... potem tak fajnie się porównuje
bociek 12:24, 11 maj 2013

Nie tak szybko
Po pierwsze primo czy oprocz terminu sadzenia tulipkow sa jakies inne holenderskie triki, ktorymi mozesz sie z nami podzielic?

Po drugie primo jak kwitnie szerokolistna lawenda, inne ma kfiatki niz waskolistna

Po trzecie primo, skad wziac szerokolistna...
Krys 12:31, 11 maj 2013

Madżenka,ale masz przecudny ogród ,widok z tarasu,na ścieżkę cudo ,bardzo zazdroszczę
Madzenka 12:41, 11 maj 2013

bociek napisał(a)
Nie tak szybko
Po pierwsze primo czy oprocz terminu sadzenia tulipkow sa jakies inne holenderskie triki, ktorymi mozesz sie z nami podzielic?

Po drugie primo, gdzie kupowalas tulipki, ze masz majtkowo bezowy roz zamiast bialego?

Po trzecie primo jak kwitnie szerokolistna lawenda, inne ma kfiatki niz waskolistna

Po czwarte primo, skad wziac szerokolistna...

1. Podzielę się jesienią przy sadzeniu. Cel na dzisiaj spisać wszystkie uwagi dot tulipanów bo potem zapominam i skatalogować zdjęcia ich wyglądu.... Zasada nr jeden wykopywać nie rzadziej niż raz na dwa lata. Wczesna wiosną sypać nawóz aby obficie kwitły.... Sadzić za bukszpanmi, hostami, piowniami, rodgresjami lub trawami aby suchych badyli nie było widać, urywać głowki po przekwitnięciu aby się wzmocniły cebule. Jeśli zostawiam w ziemi to w lipcu sypię ponownie nawóz.
2. Kwitną niemal identycznie (kolor) chociaż wąskolistana wg mnie oficiej, co rekomepnsuje jej wygląd wiosną ale się lubi pokładać.... Dokładne porównania będę robić latem
3.Bladego pojęcia nie mam..... Będę polować na nią latem.... Pytanie czy w sezonie ropzoznam różnicę bo już nie różnią się tak bardzo.... Ale szerokolistna jest sztywniejsza i chyba bardziej ma szare listki???
bociek 12:42, 11 maj 2013

No dobra, a jaki ten nawoz powiesz?

Z ta lawenda to mi zabilas cwieka...
Madzenka 12:53, 11 maj 2013

bociek napisał(a)
No dobra, a jaki ten nawoz powiesz?

Z ta lawenda to mi zabilas cwieka...

Azofoska, florowit lub specjalny agrecolu do cebulowych. Mi tam ganz egal, co mam pod ręką to sypię
Madzenka 12:57, 11 maj 2013

Krys napisał(a)
Madżenka,ale masz przecudny ogród ,widok z tarasu,na ścieżkę cudo ,bardzo zazdroszczę

Krys ścieżka będzie ładna za 3 lata jak graby rosną......
Wczoraj mogłam kupić za 130 zł nowe... Nie kupiłam.... Ćwiczę cierpliwość.... Niech rosną a ja zbieram na wczasy
Sebek 14:18, 11 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)

Chyba dizisaj ten standard u wszystkich będzie królował. Ogrody pójdą w odstawkę
Pozdrawiam

No ja właśnie zajmuję się dzisiaj konserwacją powierzchni płaskich (toffam to określenie) włącznie ze sprzątaniem szaf- a ogród się mi cały czas podlewa W sumie się cieszę, że nowo posadzone rośliny mają dobre warunki do zadomowienia

Tulipany sadzimy późno......Dobrze wiedzieć - będę kupować na przecenach
A z tymi nitkami - genialny pomysł
Enya73 15:22, 11 maj 2013

Marzena, a czy urwać tylko główki czy nóżkę też ??????U mnie te biało-zielone tulipki o dziwo, mimo deszczu nadal się trzymają Ale innym już niestety opadły płatki

I zimno, deszcz co chwila. Ja chyba poproszę o zmianę godzin pracy i zatrudnię się na weekend, żeby w tygodniu, jak jest ładna pogoda, móc zrobić wszystko to, co zaplanowałam w ogrodzie

Ale to chyba dobry moment na nawożenie trawnika, co nie?

Pozdrawiam