Podzieliłam dzisiaj przebiśniegi, niech się dzieje co chce potem znowu zapomnę. A okazało się, że rosną w kępkach bo się aktywnie do tego przyczyniłam sadząc je w doniczkach do ziemi( zapomniałam o tym fakcie, a chciałam je tak zabezpieczyć przed gryzoniami) Ciasno już miały niemożebnie i zaczęły z doniczek się wypiętrzać.
Podzieliłam też ciut bodziszka w zeszłym roku sadzonego od Madzi. Może się to dzielenie powiedzie jakoś.
W ogrodzie rozkręca się wiosna
Dziś ogarniałam trochę żyrafową wczoraj tamę i rabate ciemiernikową pod jabłonią, a w sobotę cięliśmy trawy w ogrodzie żywopłot grabowo bukowy i wisterię. Końca robót nie widać, ale stopniowo ubywa. W ogrodzie bajzel
skończyliśmy też cięcie klona zaczęte jesienią
pozyskaliśmy z niego tyczki pod fasolę lub fasolniki
Dzięki za odpowiedź przeglądałam pilnie stronkę, którą podała Anda, powtórzę https://www.michaelcamphausen.de/pflanzen/galanthus-pflanzenliste/
i nawet miałam podejrzenia co do tej nazwy, ale zobaczyłam, że ten mój ma 5-6 płatków a tamten po 3, być może nie ma to znaczenia, albo odmiana jest przedwojenna lub jeszcze starsza i endemiczna, biorąc pod uwagę miejsce znaleziska
Jeśli nikt jeszcze nie zidentyfikował tego przebiśniega: Galantus nivalis 'Flore Pleno'
Śliczny Znam temat kolekcjonerów przebiśniegów, mam też miejsce gdzie jest duży wybór odmian, tylko, właśnie ceny. Bardzo chciałabym mieć takiego z żółtą czapeczką, ech.
Wiola musisz zrobić zdjęcia z takiej wczesnej wiosny, z lata i jesieni na każdej rabacie, żeby ujęcia z jednej prespekrywy były
Ja czesci zimozielonych kulek niebwidzialam u Ciebie bo zasłaniały je np inne byliny lub trawy
W zeszłym roku zakupiłam kukliki o takim samym kolorze - Pretticoats Peach oraz ciemniejsze - Geum Pink Petticoats rozdzieliłam na jesieni na kilka kępek, ciekawa jestem co z nich będzie w tym roku?
Widzę u Ciebie przynajmniej 4 odmiany przebiśniegów, a ten ostatni chyba taki sam jak mój. Znasz jego nazwę może? Czy on ma coś w rodzaju zielonej różyczki wewnątrz?
Jeśli możesz zajrzeć do mojego to poproszę