Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Herbicydy 13:43, 09 cze 2014

Do góry
pawel200_20 napisał(a)

Szkoda Myślałem że po to jest to forum

Nie rozumiem tego przekąsu... dostałeś odpowiedź, albo chemia albo zdrowy rozsądek (wybór jest Twój) i ręczne pielenie, cudów nie ma, możesz zaorać ewentualnie cały teren, poczekać aż wzejdą chwasty, opryskać trującą chemią, albo przykryć je czarną folią budowlaną, żeby zgniły jak wzejdą..lub pielenie ręczne. Tak odpowiedziałam, cudów nie ma, forum nie jest od wymyślania nowych środków, od tego są fabryki i chemicy, czyli naukowcy, ja jestem ogrodnikiem, który szanuje dobra tego świata czyli zieleń.

Musisz wziąć się do roboty, po to jest to forum,. nikt za ciebie tego nie zrobi;odp. brzmiała: "My nic nie poradzimy, tutaj do głowy może przyjśc tylko zdrowy rozsądek i ręczna pielenie."
Ogród z lustrem 13:35, 09 cze 2014

Do góry
Dzisiaj Witek rozpycha ziemię pod budowę rozległych budynków towarzyszących domostwu, a więc garaż, wiata i parkingi, Będzie też woda w ogrodzie, nad nią trzy żagle, tarasy, plac zabaw warzywniki oczywiście artystyczne i wybieg dla pieska (jest w planie). O innych atrakcjach nie wspomnę
Ogród na glinie 09:31, 09 cze 2014

Do góry
nicol dzięki
upewniłam się, że nie będzie prostych linii gdzie się da
w podświadomości wszystko bym zmiękczała
rozetę przed domem wymyśliliśmy, a był prostokątny podest
sama mi ręka idzie do zaokrąglania...

patrzyłam, że Danusia w ogrodzie z lustrem łączy prostokątny placyk, który sama realizowała, czy taras z miękkimi, zaokrąglonymi liniami rabat
więc myślę, że mój prostokątny warzywnik czy altankę też tak właśnie można wpleść w miękkie linie rabat

edytuję
obejrzałam jeszcze ogród nowoczesny Gardenarium
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-nowoczesny

są proste linie i nowoczesny dom
ja mam dom tradycyjny i chyba nawet dobrze, będą pasować faliste linie
zobaczymy jak wyjdzie

tymczasem powiększyłam rzut i pracuję nad roślinnością
fajnie się projektuje!
to chyba sama przyjemność
planuję rośliny które lubię
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 07:44, 09 cze 2014

Do góry
BartoszW napisał(a)
Witam
Z uwagi ze jestem nowy przywitam sie

I do razu mam pytanie co dolega mojemu bukszpanowi ???

Na pierwszym zdjęciu wygląda na groźną i nieuleczalną w sumie chorobę Cylindrocladium buxicola, wygooglaj sobie i poczytaj na angielskich stronach. Sprzyja jej mokra pogoda i brak przewiewu, a co za tym idzie mokre krzewy bukszpanów. Listki trzeba obtrzepać i zebrać, gdyż zarodniki będą nadal żyły pod krzewami i zaatakują znowu.

Krzewy przyciąć, będą powoli odbijały, ale to bardzo trudna sprawa i arzcej należy takie egz. wykopać i spalić albo do śmieci, nie na kompost w żadnym wypadku.

Na dwóch dolnych zdjęciach mogą to być przędziorki. Mospilan lub Confidor powinien pomóc.

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 07:44, 09 cze 2014

Do góry
Mirage a Topsin to dwa różne środki.

Miesza się je i opryskuje oraz podlewa naraz taką mieszanką.

Pokaż zdjęcia tych bukszpanów.

W jednym tygodniu fungicyd, a za tydzień nawóz. Nie robi się tego jednocześnie.
Herbicydy 07:43, 09 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
My nic nie poradzimy.

Szkoda Myślałem że po to jest to forum
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 01:05, 09 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Myślę że da radę, u mnie ma cień, a słoneczko na górze, jak już wyszła ponad płot to kwitnie na samej górze korony wiśni. widzę to z balkonu, jak wstanę rano wychodzę popatrzeć na ogród z góry i oczywiście na kwiaty róż. Są bardzo wysoko. To mocne róże i dorodne.

Dzięki, juz na pewno będę sie rozglądać za tą odmianą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:43, 08 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gertrude najpierw zachowuje się niezbyt bujnie, mnie bujnęła się dopiero po 3 latach i teraz rośnie na dwie strony.
Dzisiaj kupiłam dwie ciemnoróżowe, purpurowe jak zwał tak zwał

Będzie Gertuda i obelisk będzie potrzebny … a purpura w tym sezonie trendy

Pozdrawiam Danusiu
Herbicydy 23:00, 08 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trawniki angielskie nie są znowu takie idealne, jak się u nas uważa. Po zwiedzeniu około 140 ogrodów angielskich, prywatnych, RHS-u i innych, mogę z całą odpowiedzialnością napisać że tylko w kilku ogrodach nie widziałam chwastów w trawniku... trawniki angielskie są z wielką ilością chwastów.

Koszone są nisko, całkiem innymi kosiarkami jak u nas.

Danusiu, dziękuję się za podzielenie tak cennym doświadczeniem i spostrzeżeniami. Niestety byłam tylko w Londynie, a i wtedy podczas częstych pobytów w parkach bardziej interesowałam się płcią przeciwną niż trawnikami

Dla mnie ta wypowiedź wiele wnosi, pokazałam też mężowi, żeby nie stresował się nadmiernie chwastami. Dziękuję
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 22:31, 08 cze 2014

Do góry
Nijak nie trzeba pomagać, z powodu zagęszczenia i braku światła sypią się stare listki, to normalne. Krzew w środku jest brzydki i tak ma być, a z wierzchu powinien być soczysty i zielony.
Murki oporowe 22:29, 08 cze 2014

Do góry
Nie wiem, zadzwoń do wydziału architektury w swoim mieście. Ale wg mnie nie.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:24, 08 cze 2014

Do góry
Nie znam stanu Twojego trawnika, wertykulacja jest zalecana w przypadku zafilcowania trawnika, ja sądzisz że zaszkodzi, to po prostu nie rób jej. Nie widząc trawnika, nie jestem w stanie stwierdzić czy zaszkodzi..hmm

Wertykulacja to zabieg w konkretnym celu, z konkretnego powodu, a czy ten powód występuje, nie wiem.
Problemy z tujami 22:07, 08 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mata szmata jest prawdopodobną przyczyną, zalanie, za mokro, gnicie korzeni, za mała bryła korzeniowa, opieńkowa zgnilizna korzeni.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Czy w tym przypadku przyczyną moze być równierz świeża kora podsypana pod iglaki, mieszanka z drzew iglastych i liściastych taka prosto ze zrębu?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:17, 08 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

uwielbiam te Twoje seledynki z białym znaczy i zdjęcia i roslinki

pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:26, 08 cze 2014

Do góry
Inny granit.
Zakładanie trawnika na gruzie-gruzowisku 18:07, 08 cze 2014

Do góry
Położyć włókninę, aby ziemia nie "wyciekła" w gruz, położyć jakąś siatkę specjalną na skarpy. Sypać jeszcze ziemię. Jak masz możesz położyć też starą darń, zielonym do dołu, wzbogaci i użyźni.

To nie jest normalne wykonywanie skarpy, tak robić nie należy, daję ci rozwiązanie na to co masz zrobione, co nie oznacza, że tak się robi.
Zadaszenie tarasu 17:20, 08 cze 2014

Do góry
Poliwęglan nie poliuretan. Szkło dudni. Poza tym ciężkie niesamowicie i niebezpieczne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:14, 08 cze 2014

Do góry
Gertrude najpierw zachowuje się niezbyt bujnie, mnie bujnęła się dopiero po 3 latach i teraz rośnie na dwie strony.
Dzisiaj kupiłam dwie ciemnoróżowe, purpurowe jak zwał tak zwał
Zakładanie trawnika na gruzie-gruzowisku 17:11, 08 cze 2014

Do góry
Trzeba łagodnie ukształtować tę skarpę, żeby "garbata" nie była i jeśli potrzebujesz to kładź ten trawnik
Skoro Walia... to deszczyk popada często. u nas byłoby to niemożliwe, bo albo leje non stop, albo skwar i żar się z nieba leje jak dzisiaj. A dopiero co topiliśmy się robiąc ogród w błocie.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 17:07, 08 cze 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
?czy ktoś mi uprzejmie podpowie jaka to odmiana?

Pewnie 'Mariken'.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies