Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

chmielasik 17:00, 07 cze 2014

Następnie oczywiście grabienie i wałowanie i tak raz po raz aż wybrałem wszystkie śmieci - jedna ważna rada dla wszystkich tak jak Danusia pisała i wielu innych ważne jest to by ziemia przeleżała min 2 tyg i się ułożyła. Ja oczywiście nie czekałem bo jestem w gorącej wodzie kąpany a po czasie widzę że ziemia siadła tu i tam... ale do rzeczy tak wyglądało po uwałowaniu:
chmielasik 17:11, 07 cze 2014

A więc przyszedł czas na sianie.Siałem siewnikiem ręcznym a odmiana nasion była na G... takie zresztą polecała Danusia. Całość przykryłem warstwą piasku i podlałem. Siałem dwa dni i skończyłem 2-go maja. Niestety pogoda przez następne dwa tygodnie była fatalna. Bardzo zimne noce, silny wiatr w ciągu dnia. Trawa kiełkowała bardzo wolno i ogólnie wyglądało to nie ciekawie... tak wyglądało po 3 tygodniach:
chmielasik 17:32, 07 cze 2014

Międzyczasie byłem zdenerwowany bo wschody były bardzo nierówne. Natomiast bardzo chętnie rosło zielsko i chwasty ale tym się nie przejmowałem bo wiedziałem że po pierwszych koszeniach zniknie. Gdy tylko pogoda się zmieniła i zaczęło się robić cieplej to trawka zaczęła rosnąć jak szalona. Pierwsze cięcie oczywiście przy wysokości 10cm. PO 5 tygodniach i trzech koszeniach mój trawniczek wygląda tak:

Ogólnie jestem zadowolony z osiągniętego efektu Aczkolwiek nie ustrzegłem się błędów w przygotowaniu podłoża tzn:
1)Nie odczekałem aż ziemia się ułoży
2)Oraz nie wyeliminowałem wszystkich chwastów co nawiązuje do pkt 1.

Wszystkim którzy będą zakładać trawnik polecam czytać uważnie artykuły Danusi a będą cieszyć się pięknym trawnikiem i której chciałbym bardzo Podziękować za tak fachowe rady, zresztą jest tu wiele osób które mają o tym pojęcie. Cierpliwość też się wam przyda u mnie było z tym gorzej... Jeszcze raz Wielkie Dzięki dla wszystkich którzy się tu udzielają i piszą mądre przemyślenia, dzięki wam takim jak ja jest dużo łatwiej.
Gardenarium 10:10, 08 cze 2014

Bardzo się cieszę, a trawnik wyszedł pięknie, z chwastami sobie poradzisz.

Instagram Ogrodowiska
mp_krk 11:52, 09 cze 2014

Pozwolę się przypomnieć z pytaniem o konkretny rodzaj mieszanki polecanej na trawnik
Gardenarium 14:06, 09 cze 2014

Nie mam konkretnego przepisu.

Instagram Ogrodowiska
gemciu83 15:08, 09 cze 2014

Spokojnie rajgras da sobie radę plus kostrzewy, więc mieszanka bardziej w kostrzewę, a mniej w rajgras.
Gleba w czasie suszy będzie jak skała.
Jak masz nawadnianie to nie ma to dużego znaczenia co sobie posiejesz.
Możesz myśleć nad uniwersalami, nad relaksami lub sportami. Na suszę hmmm raczej nie bo jak będzie więcej kostrzew to też nie ciekawie.
mp_krk 15:30, 09 cze 2014

Dzięki za odpowiedzi

Zastanawiam się nad poniższymi

Barenbrug super sport
Życica 29
Wiechlina 43
Kostrzewa kepowa 10
Kostrzewa czerwona 18

Barenbrug green universal
Życica 40
Wiechlina 15
Kostrzewa czerwona 30
Kostrzewa kepowa 15

Graminex Wembley
Kostrzewa czerwona 35
Rajgras 55
Wiechlina 10

Graminex uniwersalna
Kostrzewa czerwona 40
Rajgras 40
Kostrzewa trzcinowa 20

Co byście z tego wybrali? Nawadniania nie mam.

Jest jeszcze jakiś barenbrug wonderlawn ale nie wiem jak z jakością
mp_krk 15:36, 09 cze 2014

Oczywiście będą po niej biegać dzieci jakaś huśtawka

Obie firmy podają zużycie 25gr na m2...na moje ok 500-520 starczyło by więc 14 kg graminex / 15 kg barenbrug. Z doświadczenia juz siejacych....nie za mało?
kris_bialystok 16:00, 09 cze 2014

ja posiałem Graminexa Sport - delikatnie więcej niż podaje producent - żeby nie chwasty (co nie ma nic wspólnego z tematem) to byłbym bardzo zadowolony - trawka extra