Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:58, 05 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lepiej dwa oczka wyżej, zdecydowanie, a teraz będą upały więc korzystnie dla trawnika.

Na glebie zbitej nawóz być może spłynął a nie wsiąknął głębiej do korzeni, skoro twierdzisz że sypałeś równo. Jednak efekt jest taki, że trawa wygląda właśnie tak, jakbyś za mało nasypał w tych jasnych miejscach.

Gleba tam, gdzie jest rozluźniona bo np. było kopane pod jakieś kable czy nawadnianie zawsze jest zieleńsza, też to zauważyłam.

Moim zdaniem trzeba zastosować oprysk nawozem dolistnym w tych jasnych miejscach, wtedy kolor się wyrówna. Magiczna Siła do trawników może?

Albo posyp i podlewaj delikatnie, żeby nie spłynęła a wsiąkła.

Dziękuję za porady, chyba raczej będę sypał i podlewał.
proszę jeszcze o pomoc jesli chodzi o kolejność pryskania i naworzenia w jakich odtępach czasu wykonać?
Salvia - szałwia 10:01, 05 cze 2014

Do góry
Nie można obrócić tego zdjęcia ze względu na typ pliku, Chciałam obrócić ale taki napis mi się ukazał
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:55, 05 cze 2014

Do góry
Lepiej dwa oczka wyżej, zdecydowanie, a teraz będą upały więc korzystnie dla trawnika.

Na glebie zbitej nawóz być może spłynął a nie wsiąknął głębiej do korzeni, skoro twierdzisz że sypałeś równo. Jednak efekt jest taki, że trawa wygląda właśnie tak, jakbyś za mało nasypał w tych jasnych miejscach.

Gleba tam, gdzie jest rozluźniona bo np. było kopane pod jakieś kable czy nawadnianie zawsze jest zieleńsza, też to zauważyłam.

Moim zdaniem trzeba zastosować oprysk nawozem dolistnym w tych jasnych miejscach, wtedy kolor się wyrówna. Magiczna Siła do trawników może?

Albo posyp i podlewaj delikatnie, żeby nie spłynęła a wsiąkła.
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 19:13, 04 cze 2014

Do góry
Ambrowiec ma pomarszczoną korę, ale w młodym wieku może ta cecha jeszcze nie "wyjść". Na moje oko to nie jest ambrowiec.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:04, 04 cze 2014

Do góry
Te co idą do góry już pewnie mają pąki, przyginamy wiosną.
Miejsko & sielsko 17:10, 04 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Opryskujesz najlepiej. U nas działa, bukszpany nie chorują i mają cudne liście Jestem dumna, że go mam i mogę używać

Danusiu, też jestem dumna, ze mam produkt z Teojego sklepu
Będę opryskiwać, w jakich proporcjach ????

Wykonanie źródełka z kamienia 16:05, 04 cze 2014

Do góry
Pięknie zrobione. Niepotrzebnie tak "w kółko" obsadziłaś karmnikami, to w stylu japońskim ma "udawać" naturalny mech, a mech tak nie rośnie w równych odstępach i naokoło , zmień to na bardziej naturalny układI będzie o niebo lepiej
Pomysł na ogród 15:59, 04 cze 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
Eleganckie apartamenty
Żeby tylko szkodniki nie zamieszkały

Szkodniki mają co innego do roboty, mieszkają nie w domkach ale na drzewach czy krzewach, które gryzą, chowają się w liściach i pod korą, a pożyteczne jedzą te szkodliwe bo z reguły są drapieżnikami, więc muszą mieć schronienie.
Miejsko & sielsko 15:57, 04 cze 2014

Do góry
Opryskujesz najlepiej. U nas działa, bukszpany nie chorują i mają cudne liście Jestem dumna, że go mam i mogę używać
Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn. 12:04, 04 cze 2014

Do góry
Optymalna wysokość koszenia zależy od gatunku traw, gęstości i wieku trawnika, pory roku, pogody (deszczowa czy upały). W upały warto zostawić trawnik trochę dłużej. Skoś próbnie na kilku poziomach i dostosuj wysokość tak, żeby trawa ładnie wyglądała i miała zieleń, a nie rżysko, czyli ostre końce.

Ja wiem, że wymagasz koniecznie podania centymetrów, wszystko wg ścisłego przepisu z miarką w ręku, ale ja nie wiem, jakie wymiary podać, bo to się może znacznie wahać dla konkretnego trawnika.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:47, 03 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pnąca bladoróżowa to mogła być "New Dawn" - taka porcelanowa.
Ale ja polecam Pilgrim, jest piękna i powtarza kwitnienie.
a do dołka który trzeba wykopać wielkiiiii, trzeba wrzucić sporo kompostu zmieszanego z ziemią rodzimą i obornikiem spróchniałym

Róża bujnie się rozwinie i zadziwi Cię

Dziękuję ci Danusiu za odpowiedź. Będę takiej szukać w tym sezonie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:28, 03 cze 2014

Do góry
Z koszem bezwzględnie, bo zniszczysz i zafilcujesz trawnik.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:26, 03 cze 2014

Do góry
Kosić, nie czekać.
Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn. 23:25, 03 cze 2014

Do góry
Nawozy w płynie w większości są interwencyjne, mają za zadanie pomóc natychmiastowo, ale niezbyt długo działają. Moim zdaniem trawnikowi potrzeba nawozu, ale granulowanego, do trawników. Jasne plamy świadczą o tym, że tutaj nawozu zabrakło (może ominąłeś to miejsce), albo było go za mało.

Trawnika nie można kosić zbyt nisko, muszą "piórka" zielone zostać, a nie "rżysko" bo trawa zacznie rzednąć i zamierać zupełnie. To nie skwer przy autostradzie, gdzie koszą co pół roku, trawę wypierają chwasty wtedy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:18, 03 cze 2014

Do góry
tak Basiu, widziałam Perowskię kupiłam, ale rośnie pod "moją" jabłonią 'Royality" - po drugiej, słonecznej stronie. U mnie perowskia marnieje bo jest półcień. Tam buja. Mam już kwiaty po obu stronach ulicy
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:17, 03 cze 2014

Do góry
Na spotkanie załóżcie wątek spotkaniowy, nie piszcie u Marzenki
Ogród pod lasem 22:43, 03 cze 2014

Do góry
Dziewczyny, zapadła krótka cisza, bo musiałam ogarnąć moje panieńskie mieszkanie po tym jak mi je 3 miłe i grzeczne studentki zdemolowały, ale jest pierwszy development Postanowiłam się oddać w sprawne ręce fachowca i odbyłam spotkanie z panią Danutą - szykuje się kolejne dzieło Gardenarium! Doczekać się już nie mogę!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:45, 03 cze 2014

Do góry
Pnąca bladoróżowa to mogła być "New Dawn" - taka porcelanowa.
Ale ja polecam Pilgrim, jest piękna i powtarza kwitnienie.
a do dołka który trzeba wykopać wielkiiiii, trzeba wrzucić sporo kompostu zmieszanego z ziemią rodzimą i obornikiem spróchniałym

Róża bujnie się rozwinie i zadziwi Cię
Agawa - pomocy 21:20, 03 cze 2014

Do góry
To nie jest grzyb. To są oparzenia słoneczne spowodowane zbyt szybkim wystawieniem na słońce. Zimą stały w cieniu, a teraz mają palące słońce. Tego już nie naprawisz te oparzenia nie zginą, potem te liście utniesz.

Zanim wystawisz - cieniuj, stopniowo przyzwyczajaj do słońca.
Czyściec wielkokwiatowy (Stachys grandiflora) 19:08, 03 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Basiu, akurat posadziłam ją na hidcotowej kilka dni temu. Miałam kiedyś w starym ogrodzie, a ile się jej naszukałam, zanim zdobyłam. Jej kwiaty są bardzo spektakularne i wielkie. Ogromne wrażenie robi jak kwitnie okazała kępa.

Moja kępka niewielka bo młoda i dopiero pierwszy raz kwitnie. Źle ją posadziłam, ale przesadzę Może dlatego kwiaty ma jaśniejsze?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies