Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W ogródku Martki 15:40, 22 lip 2022

Do góry
Martka trawnik się odrodzi, ale problem w tym aby chwasty się nie rizsialy w pustych miejscach. Jak możesz podlać kup magiczna siłę do trawnika rozmieszaj nawóz z wodą (miksturę) w dozowniku podłącz węża. W płynie jak podleje też da czadu.

Moje klony ale w donicy też mają takie końcówki.
Myślę, że mają za sucho i w środę podlałam i na spodek nalałam wody.
Taka sama sytuacja może być z twoim klonem.
Korzenie 30-40 cm czy nawet głębiej pod ziemią mają sucho i korzeń nie ,ma czego pompować tak wysoko.
Popatrz czy gałązki są żywe jeżeli suche to przytnij.
Jest ładny to nawet jak go skrocisz nic mu się nie stanie.
Takie życie ogrodnika.
Podlewam drzewka nawet 3 lata temu posadzone. Nie mam pewności czy już sie związały z ziemią rodzima.

Róże masz piękne. Hortki u mnie też na takim samym poziomie rozwoju.

Byłam kilka razy u ciebie, ale cisza myślę sobie nie będę zawracać głowy może odpoczywasz na Balearach, albo w innych pięknych zakątkach naszego globu.

Teraz wszyscy czekamy na opady.
Ptasi gaj 15:14, 22 lip 2022

Do góry
Martka napisał(a)

Elu, tak wygląda rabata pękająca w szwach Jeżówki, gaury, lilie, czego dusza zapragnie
Piękny masz lipcowy ogród.
Gdyby jeszcze trochę deszczu spadło z nieba...

Tak Martka pęka bo to specyficzny teren jak nie miałam gdzie posadzić to wsadzalam tam i taki gąszcz. Mimo nawału roślin mi się podoba. Tam jest też zmianowisc - ciemierniki, naparstnice, irysy i orliku. Teraz rośnie to co widać gaura, i perowska kwitnie do przymrozków. Z boku są astry.

Zacisze Alicji 15:05, 22 lip 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Masz dużo liliowców kwitnących. U mnie nie kwitną czas je wykopać w inne miejsce. Swiecznice u mnie też pozwijane w każdą stronę nie wiem dlaczego.

Też masz zielono i kolorowo.
Motyle przepiękne nie wiadomo co podziwiać kwiaty czy motyle.

Elu, bardzo lubię "stada" motyli i innych owadów fruwających nad kwiatami
U mnie najbardziej rozrośnięte są te zwyczajne liliowce (chyba rdzawe), te odmianowe mają mniej kwiatów.
Świecznicom chyba nie służą upały i susza.
Pozdrawiam.
Ptasi gaj 15:03, 22 lip 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu spoglądam na jeżówki, masz dorodne kępy
Kilka lat temu miałam 41 odmian jeżówek, niestety nie utrzymały się na moim piasku

U nas jest taka susza, że od początku sezonu tylko 2x kosiłam trawnik.
Teraz niepodlewany wysechł na wiór

Jeżówki licencjonowane z Vitraflory już w pierwszym roku kwitły bardzo dorodne sadzonki.
Ale nie wszystkie w następnym roku były tak ładne. Jednak to wszystko zależy od dobrej ziemi. Tam gdzie kompostowa to bez zarzutu. Rosną pięknie dorodne kępy. 3 tygodnie temu wykopałam wszystkie słabeuszki i posadziłam w większych donicach w dobrej ziemi. Widać postęp we wzroście.

Posadzę je wiosna w dobrym miejscu i ziemi.

Myśmy też 2 razy kosili mimo podlewania. eM już tak nie wariuje z tym koszeniem.
My podlewamy i jakoś się trzyma. Jakbym nie miała trawnika przed domem to patelnia nie do zniesienia.
Susza taka że mimo podlewania wysycha.
Byłam w środę podlewać dzisiaj przyjechałam znowu wszystko oklapnięte. Bardzo mocne słońce i wszystko się pokłada.
Puściłam kropelkowe pod tuje. Po cięciu muszę je nawodnić.
Teraz nie ma mowy o jakich kolwiek pracach ogrodowych za gorąco. Musze lilie przyciąć przekwitły co niektóre.
W oczku porządku zrobić ale to jutro rano.

Danusiu trawnik dostanie deszczówki to się odrodzi.
Ptasi gaj 12:01, 22 lip 2022

Do góry
CD

Elu, tak wygląda rabata pękająca w szwach Jeżówki, gaury, lilie, czego dusza zapragnie
Piękny masz lipcowy ogród.
Gdyby jeszcze trochę deszczu spadło z nieba...
Ogród Eleeri 22:26, 21 lip 2022

Do góry

W tych miednicach to lilie wodne pewnie jezeli tak, radze dac na dno oczka.
Ja sadzilam w workach jutowych glina i ziemia.
Widze pistacje, zrezygnowalam bo mszyca sie ich czepiala.
Tak ryby sraja tworzy sie duzo azotanow i fosforanow a to pozywka dla glonow.
Musisz sobie kupic probnik do mierzenia jakosci wody.
I dobrze, ze ryby zjadly rzese bo to smieciucha.

A jaka ma glebokosc oczko. Jak cos bedziesz chciala sie dowiedziecodnoczka to pytaj.
Założ sobie adres, aby mozna bylo do ciebie dotrzec. Taki zielony jak u mnie. To sie robi przez moj profil u gory.

U mnie zaby zielone byly, ale ktorejs zimy zmarzly nie zdazyly wyjsc z wody i zagrzebac sie w ziemi.
A masz duzo zab?
Sak plociewylapac i dac mezowi na obiad

Na środku mam dwie lilie, jedna to mini lilia wodna 'Firecrest' wg. instrukcji do posadzenia 30-90 cm.
druga to Lilia wodna żółta 'Colonel A J Welch' sadzenie 60-120
kupiłam je niecały rok temu, malutkie były.
w tym roku jedna mi zakwitła

w tym roku na wiosnę kupiłam jeszcze jedną mini lilię.

testery do wody mam, w domu mam dwa akwaria

Oczko ma niewiele ponad metr głębokości.

Żaby nie zdążyły się zadomowić, bo małżonek z tymi rybami wyskoczył. Niby miały zimy nie przeżyć, niby na obiad, a na wiosnę patrzę, a tu cała ogromna ławica małych pływa (!)

No niestety żaby ani jednej
na grupie facebukowej gość od żab mi doradził pozbyć się ryb.

Ale jak?
Zacisze Alicji 20:08, 21 lip 2022

Do góry
Masz dużo liliowców kwitnących. U mnie nie kwitną czas je wykopać w inne miejsce. Swiecznice u mnie też pozwijane w każdą stronę nie wiem dlaczego.

Też masz zielono i kolorowo.
Motyle przepiękne nie wiadomo co podziwiać kwiaty czy motyle.
Ptasi gaj 19:50, 21 lip 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:48, 21 lip 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:45, 21 lip 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:43, 21 lip 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Te kolorowe lilie to prawdziwe giganty

Tak ok 2 metrów wysokości ale ładne są delikatne kwiaty. To lilia martagon.
Te na drugiej focie maja kwiaty bardzo mieciste i duże.

Mam jeszcze wyższe lilie które są jeszcze wyższe niż 2 metry

Ogród Eleeri 19:23, 21 lip 2022

Do góry
Eleeri napisał(a)

Dzień dobry
oczko jest u nas od zeszłego roku, także także świeżutkie
Rośliny są, tylko poprzednie zdjęcie było robione z góry i wygląda jakby oczko było puste.

Są jeszcze osoki, ale nie chciały mi w tym roku wypłynąć, za to zakwitły

dużo roślin mam, ale pod taflą wody.
Liczę też, że te pływające (żabiściek), które kupiłam niedawno jeszcze się rozmnożą.

Niedawno mąż poszerzył lewą część i powstała mi półka w sam raz na nowe nasadzenia

Niestety na razie mam uszkodzone kolano i nie mogę klękać, więc może dopiero jesienią coś uda mi się jeszcze dosadzić.

Miałam jeszcze dużo rzęsy, ale ryby zżarły

Mąż "uszczęśliwił" mnie płotkami które tylko brudzą wodę i jeszcze się rozmnożyły..
Jakieś pomysły na pozbycie się rybek? Nie chcę ich, od początku chciałam żaby.

W tych miednicach to lilie wodne pewnie jezeli tak, radze dac na dno oczka.
Ja sadzilam w workach jutowych glina i ziemia.
Widze pistacje, zrezygnowalam bo mszyca sie ich czepiala.
Tak ryby sraja tworzy sie duzo azotanow i fosforanow a to pozywka dla glonow.
Musisz sobie kupic probnik do mierzenia jakosci wody.
I dobrze, ze ryby zjadly rzese bo to smieciucha.

A jaka ma glebokosc oczko. Jak cos bedziesz chciala sie dowiedziecodnoczka to pytaj.
Założ sobie adres, aby mozna bylo do ciebie dotrzec. Taki zielony jak u mnie. To sie robi przez moj profil u gory.

U mnie zaby zielone byly, ale ktorejs zimy zmarzly nie zdazyly wyjsc z wody i zagrzebac sie w ziemi.
A masz duzo zab?
Sak plociewylapac i dac mezowi na obiad
Ogród Eleeri 18:31, 21 lip 2022

Do góry
Witam i ja

Musisz posadzić do oczka dużo roślinności przy brzegu bo inaczej będa się zawsze panoszyły glony. Posadz od strony południowej jakieś wyższe drzewa (iglaki, świerki serbskie tylko nie liściaste bo będą liście wpadały do wody), aby osłaniały oczko, aby było trochę cienia.
Jeżeli chodzi o rośliny to zobacz na stronach (rośliny do oczka).
Bardzo dobrze daje sobie radę w płytkiej wodzie ok 20 cm żółty irys, pałka wodna (do pół metra), tatarak. Posadz też lilie wodne aby liście przykryły lustro wody zawsze to trochę cienia.
Woda jak ciepła i bez roślin nagrzewa się i następuje rozrost glonów nitkowych. Właśnie już masz żółta wodę.
Zrób sobie płaskie zejście do oczka bez kamieni.
Są też różne środki do oczka aby zachować czystość wody. Ja daję koncentrat z jęczmienia, i w woreczkach umieszczam szyszki z olszyny.

W każdym razie oczko w ogrodzie jest piękne, ale trzeba dbać o niego bardziej niez o niektóre rabaty. Jedno zaniedbanie i woda zielona.

Pozdrawiam

Dzień dobry
oczko jest u nas od zeszłego roku, także także świeżutkie
Rośliny są, tylko poprzednie zdjęcie było robione z góry i wygląda jakby oczko było puste.

Są jeszcze osoki, ale nie chciały mi w tym roku wypłynąć, za to zakwitły

dużo roślin mam, ale pod taflą wody.
Liczę też, że te pływające (żabiściek), które kupiłam niedawno jeszcze się rozmnożą.

Niedawno mąż poszerzył lewą część i powstała mi półka w sam raz na nowe nasadzenia

Niestety na razie mam uszkodzone kolano i nie mogę klękać, więc może dopiero jesienią coś uda mi się jeszcze dosadzić.

Miałam jeszcze dużo rzęsy, ale ryby zżarły

Mąż "uszczęśliwił" mnie płotkami które tylko brudzą wodę i jeszcze się rozmnożyły..
Jakieś pomysły na pozbycie się rybek? Nie chcę ich, od początku chciałam żaby.

Zacisze Alicji 15:40, 21 lip 2022

Do góry
Alicja przeczytałam u Mini, że nie możesz przezimować gaury..
Dużo od przechowania zależy gdzie posadzona musisz ją sądzić na podwyższeniu, aby korzenie w zimie miały sucho nie były zalewane.
Jak zaczyna mrozić trzeba ją przykryć suchymi liśćmi i igliwiem (trzeba mieć w pogotowiu liście).
Gaura się wysiewa trzeba wiosna uważać aby jej na nie wyo oo elic. Młode siew ko i mają zielone nakrapiana czerwonymi plamkami.

Nie mialam nigdy problemu z przezimowaniem. Po zimie mam dużo siewek i przesadzam po ogrodzie.

Pozdrawiam

Elu! Bardzo dziękuję za informację na temat gaury. U mnie teren jest niski i dość mokry, więc pewnie masz rację z tym zalewaniem. W tym roku kupiłam jedną sadzonkę i posadziłam na grządce z różami (grządka podniesiona, bo róże miały za mokro), więc może teraz się uda.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:25, 21 lip 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękne trytomy.
Moje już parę lat jak nie kwitną. Może je lepiej przesadzić ? I może to lepiej zrobić na wiosnę ?

Też mam taki problem. Kupiłam klacze 3 lata temu i w zeszłym roku taki maleńki kwiat wyrósł. W tym roku zero liści od groma. Pewnie nie jest to jej miejsce mus przesadzić.
Bardzo mi się podobają więc nie zrezygnuje z nich.

Susza wkurzająca wyrastają rośliny na łące których nigdy nie miałam jakiś step.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 12:58, 21 lip 2022

Do góry
Dostanie się do dobrego LO to dobrze, ale nie ma tragedii jak się tam nie dostanie.
Jak uczeń chce się uczyć będzie sam łaknął wiedzy.
Często ci prymusi to kujony, a życie to nie kucie wiedzy.
Trzeba sobie jeszcze dawać rady z tą wiedzą nabytą.
Ludzie często są nie zaradni.
Wiem, że wiosna w ośrodkach niepełnosprawnych jest dużo chętnych na wolontariat są to dodatkowe punkty aby się dostać do LO.
Znam chlopaka który startował od szkoły zasadniczej chciał budowac domy poznać ten zawód od podstaw (kolega mojego syna). Bardzo dobry uczeń po szczebelku zdobywał wiedzę. Teraz jest dyrektorem dużego biura projektowego.

Więc nie ma się co martwić nie ma tego złego....

Teraz sezon na motyle, też myślalam o kolekcji moich motyli może, jeszcze sfoce.

Karola ty to jak instytucja czego się nie dotkniesz to ci wychodzi. Powodzenia

Pozdrawiam
Ptasi gaj 09:51, 21 lip 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 09:49, 21 lip 2022

Do góry
Gorąco, upał podlewam ile się da. Bonica cięcie trzeba zrobić. Bardzo różnie kwitnie jedne pędy już suche kwiaty inne w pąkach. Kocimiętka

Ogród z zegarem 09:42, 21 lip 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Rzeczka , w jedną…

I drugą stronę

Zbliżenie

Bonicę możesz ciąć nożycami elektrycznymi.ma miękkie gałązki tylko późniejsze zbieranie towaru przyciętego.
Widok z werbena ekstra. Za 3-4 lata przewiduje dużo cięcia. I drzewa już będą bardziej okazałe.

A jaka szerokość mają te rabaty?
Ogród z zegarem 09:15, 21 lip 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Się zobaczy .
Ewentualnie będę prekursorką cięcia róż nożycami elektrycznymi .

To niestety nie da rady różnie przekwitają. Chyba, że niskie rabatowki.
To prawda mniejsze mały kłopot duże rośliny cięcia od groma. Nic nie robię tylko przycinam jeszcze jałowce zostały.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies