Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

ElzbietaFranka 12:58, 21 lip 2022

Dostanie się do dobrego LO to dobrze, ale nie ma tragedii jak się tam nie dostanie.
Jak uczeń chce się uczyć będzie sam łaknął wiedzy.
Często ci prymusi to kujony, a życie to nie kucie wiedzy.
Trzeba sobie jeszcze dawać rady z tą wiedzą nabytą.
Ludzie często są nie zaradni.
Wiem, że wiosna w ośrodkach niepełnosprawnych jest dużo chętnych na wolontariat są to dodatkowe punkty aby się dostać do LO.
Znam chlopaka który startował od szkoły zasadniczej chciał budowac domy poznać ten zawód od podstaw (kolega mojego syna). Bardzo dobry uczeń po szczebelku zdobywał wiedzę. Teraz jest dyrektorem dużego biura projektowego.

Więc nie ma się co martwić nie ma tego złego....

Teraz sezon na motyle, też myślalam o kolekcji moich motyli może, jeszcze sfoce.

Karola ty to jak instytucja czego się nie dotkniesz to ci wychodzi. Powodzenia

Pozdrawiam
nyna76 13:02, 21 lip 2022

Judith napisał(a)

Lucy, nie czekaj na rekrutację uzupełniajacą. Juz teraz złóż wniosek o przyjęcie do szkoły. Ja tak zrobiłam dzisiaj (syn dostał sie do szkoły drugiego wyboru) i juz dzisiaj było wiadomo, że pojawiły się miejsca. Efekt - syn juz jest zapisany do szkoły pierwszego wyboru .

Przepraszam, ale nie rozumiem, my nie dostaliśmy się do żadnej szkoły i mimo to dzisiaj przed terminem uzupełniającej mam papierowo złożyć wniosek do 1 wyboru i po za systemem mnie przyjmą teraz ? Nie chce mi się wierzyć.

Czy sęk tkwi w przechytrzeniu systemu i złożeniu wniosku papierowo? Czy kto pierwszy ten lepszy?

Proszę, wytłumaczcie mi, bo jestem na skraju załamania już.
Mgduska 13:10, 21 lip 2022

Nam pani ze szkoły pierwszego wyboru sama doradziła, żeby złożyć odwołanie bez czekania - dziecko dostało się do szkoły drugiego (nietrafionego) wyboru, a wylądowało w pierwszego, dokładnie w tej klasie, w której chciało.
Nie wiem jak to działa, ale wtedy kilka starszych koleżanek mówiło córce, że się dostały z odwołania i radziły, żeby pisała.
Judith 13:12, 21 lip 2022

nyna76 napisał(a)

Przepraszam, ale nie rozumiem, my nie dostaliśmy się do żadnej szkoły i mimo to dzisiaj przed terminem uzupełniającej mam papierowo złożyć wniosek do 1 wyboru i po za systemem mnie przyjmą teraz ? Nie chce mi się wierzyć.

Czy sęk tkwi w przechytrzeniu systemu i złożeniu wniosku papierowo? Czy kto pierwszy ten lepszy?

Proszę, wytłumaczcie mi, bo jestem na skraju załamania już.

Nie, ta uwaga dotyczyła córki Lucy, która dostała się do szkoły . Ma możliwość dostania się do innej - juz teraz składając do tej innej wniosek papierowy (aczkolwiek nie mam pewności czy zadziała to w przypadku szkoły, która nie była uwzględniona w pierwotnym wniosku elektronicznym).
Moja uwaga zacytowana przez Ciebie dotyczy Twojego dziecka - rekrutacja uzupełniająca dotyczy dzieci, które w pierwszym etapie nie dostały się nigdzie. Miejsca się zwolnią z powodów, o których pisałam - zwolnią je ci, którzy zadeklarują chęć chodzenia do jednej ze szkół, do których się dostały. Wówczas automatycznie zwalnia się miejsce w pozostałych szkołach, nie jest to kwestia przechytrzenia systemu, ale wręcz dostosowanie się do tego jak ten system działa .
daredevil 13:21, 21 lip 2022

Ania składaj odwołanie. Gdzieś się dostanie, oby blisko i dobrej szkoły...

Nie wiedziałam że to tak działa, bo młoda naskładała papierów do 15 szkół/klas, wszędzie się dostała, czyli blokuje miejsce wszędzie? Ale kicha.
Bez sensu to przecież, nie po to te systemy żeby posprawdzać krzyżowo i jak dziecko dostaje się na pierwszy wybór to reszta wypada i z głowy? To by miało sens, nie?

Tak, miała dodatkowe punkty za zawody w piłce ręcznej jakiśtam wyższy poziom, wolontariat, prowadzenie sklepiku w szkole i cośtam jeszcze. W sumie 175 punktów, co było bardzo dobrym wynikiem, wyżej mają tylko olimpijczycy.

Generalnie straszne to jest, system funduje mega stresa dzieciakom już tak wcześnie - i po co to komu???

nyna76 13:26, 21 lip 2022

Judith napisał(a)

Nie, ta uwaga dotyczyła córki Lucy, która dostała się do szkoły . Ma możliwość dostania się do innej - juz teraz składając do tej innej wniosek papierowy (aczkolwiek nie mam pewności czy zadziała to w przypadku szkoły, która nie była uwzględniona w pierwotnym wniosku elektronicznym).
Moja uwaga zacytowana przez Ciebie dotyczy Twojego dziecka - rekrutacja uzupełniająca dotyczy dzieci, które w pierwszym etapie nie dostały się nigdzie. Miejsca się zwolnią z powodów, o których pisałam - zwolnią je ci, którzy zadeklarują chęć chodzenia do jednej ze szkół, do których się dostały. Wówczas automatycznie zwalnia się miejsce w pozostałych szkołach, nie jest to kwestia przechytrzenia systemu, ale wręcz dostosowanie się do tego jak ten system działa .

Dziękuję Judith

Czyli żadne odwołania w naszym przypadku nie wchodza teraz w grę.
Czyli w uzupełniającej ponownie składam do szkoły 1 wyboru i czekam na decyzję.
tulucy 13:47, 21 lip 2022

Blokada miejsc jest tylko przy wnioskach papierowych. Jeśli szkoły w jakiejś miejscowości mają system elektroniczny, to w nim nie ma blokady miejsc. Mania nie blokuje nigdzie, zakwalifikowała się do jednej klasy i tylko tam jest dla niej miejsce. Blokują dzieci, które składały wnioski w systemie i papierowo - w Warszawie i np. w Pruszkowie (to u nas w okolicy). Jeśli dostały się i tu, i tu, a wybiorą Pruszków (bo pod domem), to nie złożą papierów w szkole w Warszawie i odblokują miejsce pod koniec lipca, jak będą listy przyjętych.

tulucy 13:48, 21 lip 2022

Aaa i jeszcze papierowe wnioski mają szkoły prywatne chyba wszędzie. To też ma wpływ.
Judith 13:50, 21 lip 2022

daredevil napisał(a)
Ania składaj odwołanie. Gdzieś się dostanie, oby blisko i dobrej szkoły...

Nie wiedziałam że to tak działa, bo młoda naskładała papierów do 15 szkół/klas, wszędzie się dostała, czyli blokuje miejsce wszędzie? Ale kicha.
Bez sensu to przecież, nie po to te systemy żeby posprawdzać krzyżowo i jak dziecko dostaje się na pierwszy wybór to reszta wypada i z głowy? To by miało sens, nie?

[...]

Ano właśnie... Ten system rekrutacji to porażka...
daredevil 13:51, 21 lip 2022

Ok. Czuję się lepiej wiedząc że nie blokujemy nic. U nas system elektroniczny, teraz papierologię mam dowieźć do szkoły - świadectwo i wyniki egzaminów w oryginale, zdjęcia do legitymacji, kartę zdrowia. Zrobię to w sobotę.

Ania będzie dobrze, zobaczysz. Niemniej nie zazdroszczę wątpliwych "atrakcji". Mega stres - my sobie jeszcze z nim umiemy radzić, a dzieciaki jeszcze nie umieją...