Powstała więc rabata 1, dośc spora, o wymiarach 7 metrów na 210
w oddali przy smietniku mam zamiar posadzić 2 berberysy w środku, a na zewnatrz 4 tawuły japońskie
a tutaj, no własnie....
Rabata 2 o wymiarach 160 na 340
I obok furtki obok rabatki 2 miejsce na pojedyńcze nasadzenie ( tam gdzie leżą worki z korą na zdjęciu w wczesniejszym poście), około 80 na 80 cm
właśnie
miskant jest przeznaczony właśnie w to miejsce
a tawuły muszą wylądować gdzieś indziej
czyli chyba zostanę przy fioletach
znacie małą róże taką jak pokazałam na koncepcji?
1 to była miskanty tawuły, Admiration i bergenia
2 to była miskanty fioletowe zawilce, werbena, i inne fioletowe, może róże
3 to mam taki pomysł, że tylko biały miskant variegatus, blado-fioletowe zawilce, ciemna fioletowa żurawka i biało-zielona trzmielina (ostatnio mi się spodobała), może bergenia
Mnie twój projekt bardzo przypadl do gustu, najchetniej cały skopiowalabym do siebie ale ja na razie do doradzania sie nie nadaję. Ładnie rozświetlają tawuły i berberys aurea, tez potrzebuje coś takiego ale najlepiej o niższym pokroju i do Full słońca wiec Żurawki nie dają tam rady, funkie też nie wiem czy wytrzymają. masz może jakiś pomysl. chciałam rozjaśnić rabatę z piwoniami
no mam interes w tym
chcę żeby ktoś coś skomentował
bo właściwie lubię tawuły, ale ciągle mi one tu nie leżą jakoś
to znaczy kolor tak, rozjaśnia
ale wydaje mi się zbyt pierzaście jakoś
tutaj tego 4go albo i nawet 5go trawiaszcza wsadź. Co do tawułki to może potem namnożysz [dobra w tym jesteś!] i zrobisz taki szpalerek cały zamiast pojedynczych kulasów. Gdzieś widziałam, przycinany był w półkole, a nie po kancie i świetnie wyglądał, plus bardzo rozswietli całość. Choć zimą... no ale co tam zima.
Te czerwone kulki będą nawiązywać kolorem do wrzosowatych obok? fiolety i bordo tam będzie?
w sumie wyżej tam też pod śliwo-gruszą czy śliwo wiśnią dałaś trawki, może warto wsadzić trawki w podobnym kolorze do tawułki i będize powtórzenie fajne?
Kapusta coraz bardziej mi się podoba więc będzie gites.
a czy ewent podsadzenie berberysów żurawkami wchodzi w grę? w sensie - zimą bęzie tam kolor
w kompozycjach lubię formy strzyżone
ale tu wydaje mi się, że ciemny bukszpan nie będzie dobry, bo jest tam wizualnie dość ciemno, cień pada od 14 i taka ciemna jest ściana żywotników
wystawa północno-wschodnia
a może jeszcze coś innego dać?
mam fioletowe zawilce, mogę dać pomiędzy miskanty
nie wiem tylko czy słońce wytrzymają
bo kwiatów letnich brakuje, tylko tawuły na różowo zakwitną, a potem zetnę na kulkę
Tawuły tnę 2 - 3 razy w sezonie- jak tylko wypuszczają dłuższe pędy. Nie pozwalam im się rozpędzić
Jest to oczywiście kosztem kwitnienia...kwiaty mają mało efektowne i nie zależy mi na nich za bardzo Czasami jeśli nie mam czasu to zakwitną, ale wtedy tnę dość radykalnie (w kulkę) zaraz po przekwitnięciu. Odbudowują się w 2 tygodnie i znowu są zwarte.
Ta tawuła była już cięta drugi razw tym roku- w zeszłym tygodniu. Pierwszy raz na wiosnę- na 20 cm dosłownie. Teraz nie zakwinie, ale trudno
OK czyli się cieszę
Ja nie wiem, czy teraz trzeba ciąć te kostrzewy- przycięłam na czuja, bo zaczęły już nasionami sypać- nie chcę mieć wszędzie kostrzew
ja mam tylko 3 kostrzewy kupione w ubiegłym roku i są już ogromne, czy teraz jest właściwy czas na wycięcie kwiatostanów?
Coś mi świta, że była wcześniej u Ciebie taka dyskusja.
Też mi się podobają tawuły w kulkach - planuję je u siebie na przedpłociu.
U mnie susza, od wczoraj niebo zachmurzone, ale kropla deszczu jeszcze nie spadła niestety, także chyba powinnaś się cieszyć
Mały deszczyk właśnie pada
...nie wiem czy sę cieszyć- chyba powinnam, bo bardzo sucho było ale dziś właśnie mam jedyny luźniejszy dzień i chciałam coś w ogródku porobić...
- wyciąć resztę kwiatostanów w kostrzewach
-wykulkować buksiki
-wykulkować tawuły golden princess, bo lubię je w kulkach
-podlać florowitem...
Taki był plan....zamiast tego nadrobię na O też fajnie