Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrod Malgosi samosi 08:47, 31 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj Małgosiu, będę zaglądać bom ciekawa, czy ładne roślinki w sklepie wybierasz Ale ze mnie jędza Muszę dbać o jakość realizacji, haha

żeby więcej takich jędzy na świecie było!!!
Mata przeciw chwastom 08:44, 31 maj 2014

Do góry
A ja z kolei idą tropem Mazana zawsze mówię do klienta, jak pyta, dlaczego nie kładziemy maty?

Proszę się owinąć folią typu strecz aż po czubek nosa, zostawić tylko dziurki na oczka, ciekawe jak długo pan wytrzyma w tym kokonie. Taką męczarnię zafunduje pan swoim roślinkom.
Mata przeciw chwastom 08:43, 31 maj 2014

Do góry
aleksandra_g napisał(a)
jeszcze ku przestrodze parę fot jak wygląda ziemia po zdjęciu maty

Toż to normalnie klepisko, aż strach patrzeć, i jak tu ziemia ma być zdrowa? nie wspomnę o roślinach
Ogrod Malgosi samosi 08:41, 31 maj 2014

Do góry
Też sadziłam w tym roku białą armerię
Ogrod Malgosi samosi 08:41, 31 maj 2014

Do góry
Witaj Małgosiu, będę zaglądać bom ciekawa, czy ładne roślinki w sklepie wybierasz Ale ze mnie jędza Muszę dbać o jakość realizacji, haha
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:38, 31 maj 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, w Akademii Ogrodnika patent na chłody - m in. klosze.

Bylinowa cudna. Dlaczego w kamiennym korycie nie ma host? Ale są tytonie - ile one mają wysokości?

Bo będzie łąka, a w zeszłym roku już też nie było Były trawy, zurawki i coś tam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:35, 31 maj 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)
A hoj!

Danusiu, a ta biała na murze, pnąca jak się zwie???

Zastanawiam się także jak je do tego muru podwiązujesz, masz tam jakieś uchwyty???

chciałabym puścić pnące na ścianie, ale nie mam pomysłu, jak zrobić mocowanie, nie chćę żadnej kratki itp...

Biała róże to 'Winchester Cathedral'. 'M.me Hardy', 'Boule de Neige', są powtórzone w dalszej części.

Jak sadziłam bluszcz a potem róże, to Wicio wkręcił kołki i zostały przywiązane, teraz wyginam w łuki nowe pędy i mocuję, ale generalnie to wszystko trzyma się mocno w tym bluszczu.

Przy furtce mam chmury białej róży 'White Cloud' - obecnie są całe bukiety pąków, po kilkadzisiąt nawet, aż strach pomyśleć co będzie, jak zakwitnie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:33, 31 maj 2014

Do góry
Dzięki Ci dobra kobieto, bo mam dziś cudne słoneczko z rana i nawet ciepło. Pomyłam lustra od razu lepiej.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 08:19, 31 maj 2014

Do góry
sylwiac napisał(a)
Witam serdecznie,

Dzisiaj zauważyłam, że do otworu w ziemi wciągnięte są do połowy liście młodej funkii.
Jesienią podzieliłam i rozsadziłam kilkuletnią hostę, zdziwiłam się, że nie wszystkie wyrosły, bo wcześniej tak też rozmnażałam i nie było problemu.

Proszę o podpowiedzi co może je podjadać , czy to może być nornica? A może jakiś szczur wodny? - funkie poradziłam nad oczkiem wodnym.

Pozdrawiam
sylwia

Nornice albo karczownik ziemnowodny.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:01, 30 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani, odpowiadam na temat róz - ja sypię ostatnio na rabaty i przed zimą i na wiosnę - grubo próchnicy - kompostu, taka 5-10 cm warstwa, nagarniam pod róże grubiej i nawet niczym nie nawoziłam. W zeszłym roku lałam trochę magicznej siły do róż, wtedy miały napad kwitnienia.

Teraz widzę, że wolę jednak naturalne sposoby. Szanuję ogród. Domki dla biedronek zajęte, łażą biedronki po różach i wyżerają mszyce, bo są mszyce, ale ja nie pryskam, czekam, niech sobie radzą, najwyżej owady wsadzam tam, gdzie mszyc więcej, bo nie znajdą może? Tak myślę głupio

Jak sypałam na wiosnę mocznik pod trawnik, to "mi się sypneło" niechcący i po hidcotowej, ale tylko raz

Mam też kupiony w Holandii ekologiczny oprysk na owady- ale nie uzywam, patrze jak moje czerwone "janinki" sobie poradzą, mam ogród pod kontrolą. Pomimo ciasnoty na rabatach, bo napakowane jest że hej
A hoj.

A i to święta prawda. Mnie się wydaje, że właśnie sukces dobrze ,,działającego" ogrodu polega na tym, że ma taką bioróżnorodność... typowo angielską mieszaninę
Kondziowy ogrod cz II 21:13, 30 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kondzio, jak sobie przypomnę te Twoje histerie na początku, to bym Cię normalnie lała, coś mam ostatnio napady żeby kogoś lać... weż mnie palnij w łapkę

A teraz doprowadziłeś ogród do doskonałości i możesz innym dawać przykład . I o to mi chodziło z Ogrodowiskiem, żeby ludziska zmieniali w ten sposób swoje ogrody
wiem pamietam twoje słowa i jestem bardzo bardzo wdzięczny za to ze jesteś i mnie inspirujesz za to jestem bardzo wdzięczny
Kondziowy ogrod cz II 21:11, 30 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też się zainspirowałam Twoim ogrodem i postawię sobie skrzynię z kwiatkami pod stołem chyba,. jak wejdzie oczywiście
poplakalem sie ze śmiechu hi hi hi
Siewnik do nawozów 20:57, 30 maj 2014

Do góry
Iceman napisał(a)
Chodzi dwa razy po tej samej trasie czy drugi raz w poprzek?

Inaczej chodzi po prostu.
Miejsko & sielsko 20:51, 30 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kosiarka jest w znakomitym, moim ulubionym kolorku Uwielbiam takie kosiarki

a ja uwielbiam Twoje poczucie humoru, Twój styl
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:51, 30 maj 2014

Do góry
Dzisiaj zauważyłam na 4 metrach a nawet 5 wysokości wielką czapę róży Constance Spry - urosła na wiśni, i zwisa malowniczo, niedługo buchnie kwieciem, że hej. A hoj znowu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:49, 30 maj 2014

Do góry
Kochani, odpowiadam na temat róz - ja sypię ostatnio na rabaty i przed zimą i na wiosnę - grubo próchnicy - kompostu, taka 5-10 cm warstwa, nagarniam pod róże grubiej i nawet niczym nie nawoziłam. W zeszłym roku lałam trochę magicznej siły do róż, wtedy miały napad kwitnienia.

Teraz widzę, że wolę jednak naturalne sposoby. Szanuję ogród. Domki dla biedronek zajęte, łażą biedronki po różach i wyżerają mszyce, bo są mszyce, ale ja nie pryskam, czekam, niech sobie radzą, najwyżej owady wsadzam tam, gdzie mszyc więcej, bo nie znajdą może? Tak myślę głupio

Jak sypałam na wiosnę mocznik pod trawnik, to "mi się sypneło" niechcący i po hidcotowej, ale tylko raz

Mam też kupiony w Holandii ekologiczny oprysk na owady- ale nie uzywam, patrze jak moje czerwone "janinki" sobie poradzą, mam ogród pod kontrolą. Pomimo ciasnoty na rabatach, bo napakowane jest że hej

A hoj.
Kondziowy ogrod cz II 20:42, 30 maj 2014

Do góry
Ja też się zainspirowałam Twoim ogrodem i postawię sobie skrzynię z kwiatkami pod stołem chyba,. jak wejdzie oczywiście
Kondziowy ogrod cz II 20:41, 30 maj 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
hi hi hi to wszystko dzieki ogrodowisku tu człowiek sie całkowicie zmienia

Kondzio, jak sobie przypomnę te Twoje histerie na początku, to bym Cię normalnie lała, coś mam ostatnio napady żeby kogoś lać... weż mnie palnij w łapkę

A teraz doprowadziłeś ogród do doskonałości i możesz innym dawać przykład . I o to mi chodziło z Ogrodowiskiem, żeby ludziska zmieniali w ten sposób swoje ogrody
Brzydka zielona woda w stawie 20:37, 30 maj 2014

Do góry
Ponikło jest za mało żarłoczne moim zdaniem.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:32, 30 maj 2014

Do góry
Mar85 napisał(a)
Witam, po małej przerwie, kupiłem i dałem nawóz Yara Mila-po około 1,5 miesiąca zaczynają się dziwne rzeczy dziać u mnie z trawą. Nawoziłem przed solidnymi opadami, zaraz po nawiezieniu była burza i padało całą noc. Na zdjęciu trawa jak widać bieleje (czerwone przeswity), wychodzi mnóstwo koniczyny i babki. Dzis kupiłem Substral Mniszek bede pryskał. Zastanawia mnie fakt czy trawa zgniła czy co, bo nie sądze aby nawóż ją spalił po tak długim okresie? Może mi ktoś poradzić co zrobić aby znów była zielona bo wygląda wyblakło?, aha może za czesto kosze-raz na 6-7 dni, a moze za nisko-trawa ma ponad rok.
Pozdrawiam

Pierwsza możliwość - spaliłeś trawnik, sama burza i opady mogły nie rozpuścić dość dużych granulek.
Druga możliwość - może czerwona nitkowatość traw? ale to w sumie trochę inaczej powinno wyglądać

Tutaj zdjęcia czerwonej nitkowatości

Teraz w sumie nie masz trawnika tylko chwastowisko, najpierw opryskaj Bofixem, tylko zrób wg przepisu roztwór, aby nie za mocny był, bo znowu zaszkodzisz. Dopiero jak padną chwasty, możesz brać się za regenerację trawnika. Wtedy pokaż zdjęcia jak wygląda trawnik.

Jeśli czerwona nitkowatość, trzeba trawnik w sumie podlać jakimkolwiek fungicydem np. Topsin. Nie koś nisko, nie koś mokrej trawy, nie podlewaj wieczorem i późnym popołudniem. Trawa na noc nie może być mokra przy tej chorobie. Sprzyja jej też niedobór azotu, ale u Ciebie akurat chyba nie, bo nawoziłeś.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies