Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Roman_73 13:33, 21 maj 2014

Witam serdecznie.

W trakcie dyskusji "ogrodowych" prowadzonych w pracy padł jeden temat.
Wydaje mi się ważny, gdyż zapewne wiele osób się z tym boryka.

Ja u siebie również zauważyłem - pojedyńcze na szczeście - źdzbła trawy, która nie jest równo "ucięta", tylko taka.. poszarpana, z "nitkami". Widać to zresztą na zdjęciu.

Jeśli to występuje na trawniku na dużą skalę, to nie wygląda to za ciekawie..

Zatem pytanie do naszego eksperta
Danusiu, co może być tego powodem ?

Roman

zakol13 21:15, 21 maj 2014

Tępy nóż kosiarki może? Zwykle efektem są takie nitki ale krótsze więc nie jestem przekonany. Ale nóż sprawdzić możesz. Czytałem, że nóż powinno ostrzyć się co około 6 koszeń.
Roman_73 10:01, 22 maj 2014

Też o tym myślałem.
Ale kosiarka po przeglądzie wiosennym i ostrzeniu noża - od tej pory koszone było 4 razy
Gardenarium 15:56, 23 maj 2014

Mokra trawa podczas koszenia, tępy nóż, naostrz jeszcze raz, a może skoszony nóż? Uderzył w kamień, skosił się i teraz tak tnie. A może odwrotnie włozony nóż? mimo że ostry, gniecie a nie tnie bo ostrze z drugiej strony.

Instagram Ogrodowiska
Roman_73 08:14, 26 maj 2014

Raczej chyba mokra trawa, o ile to może być powodem...
a tak w ogóle, to czy są jakieś.. reguły kiedy powinno się kosić trawę? kiedy tak a kiedy raczej nie?
np w słońcu itd..
zakol13 18:07, 26 maj 2014

Są takie reguły.

Najważniejsze: Trawa powinna być jak najbardziej sucha, więc odpada koszenie wcześnie rano i późno po południu bo często mamy wtedy rosę. Koszenie mokrej trawy to proszenie się o choroby grzybowe trawnika, oraz z innego punktu widzenia totalnie zasyfiona i pozatykana mokrym sianem kosiarka. Oprócz tego właśnie kosiarki słabo sobie radzą z mokrą trawę i lubią zostawiać zbite kępki siana, które wygląda brzydko i również szkodzą trawnikowi.

Oraz tak jak mówisz nie powinno się kosić w pełnym słońcu, to się tyczy głównie okresu letniego, gdy mamy upały. Lepiej poczekać do godziny ~17 jak już słońce operuje niżej nad horyzontem i nie ma aż takiego skwaru
biedronaaw 09:57, 31 maj 2014

Witam ponownie!
dziękuje bardzo za porady. skosiłam "zwachlarzowałam", nawoziłam i nawadniałam i sa efekty!!!!
jeszcze nie przypomina Wembley ale zielony dywanik juz tak
Niech żyje Pani Danuta i .... Azofoska
pozdrawiam i życzę miłej soboty!
Ania
Gardenarium 15:44, 31 maj 2014

Super wygląda Powodzenia w wachlarzowaniu

Instagram Ogrodowiska
Roman_73 19:27, 31 maj 2014

A co to takiego to "wachlarzowanie " ???
Gardenarium 20:43, 31 maj 2014

Powyżej napisano - w poście biedronaaw - "zwachlarziowałam" czyli podlałam trwanik wachlarzem i stąd ja napisałam powodzenia w "wachlarzowaniu" czyli podlewaniu trawnika.

Ja podlewam swój przy pomocy sytemu nawadniającego. Ot wachlarzowanie - nazwa własna, ogrodowiskowa

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies