Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród prawie romantyczny 23:04, 21 kwi 2017

Do góry
Ogród prawie romantyczny 23:03, 21 kwi 2017

Do góry
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:03, 21 kwi 2017

Do góry
Kondzio napisał(a)
No no przedszkolem wymiatasz wszystkich Na szałwię musisz uważać mieliśmy ją dwa razy i ślimaki ja doszczętnie zjadły i juz wiecej nie wyszły

no jakże mi miło Pana widzieć

muszkatałową żrą ? kurcze chyba posadzę ja w niebieskich granulkach - nie wiem czy z niej coś będzie bo po zimie kiepsko wygląda a po wiośnie może nie wystartować

wspominam ubiegłoroczne
he było tak

a teraz gdzie tam do kwitnienia
hej
Kiedyś będzie kolorowo... 23:02, 21 kwi 2017
Do góry
Nie wiem jak jaka to strona, tak na szybko wrzucam

Wysunęłabym ławkę do przodu, a z tyłu hortki, które lubisz, kilka bukszpanowych kulek, oraz berberysowych (czerwonych), trawki miskanty np variegatusy dla kontrastu, wypełniacze np carexy evergold lub trzmielina emeralgold plus żurawki

Ale może inni się wypowiedzą, może ktoś ma lepszy pomysł
Ogród prawie romantyczny 23:02, 21 kwi 2017

Do góry
Do raju daleko - u Ewy 23:01, 21 kwi 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Na ambrowcu widać pączki. On chyba tak ma, że nie śpieszy się z listkami. W ubiegłym roku też czekałam długo na te jego listki. Najważniesze, że żyje

Okrywałaś go zimą? Ja swojego już druga zimę nie okryłam i też pączkuje Warto czekać na te listki, prawda?
Ogród prawie romantyczny 23:01, 21 kwi 2017

Do góry
Zestaw ciemierników z hiacyntami bardzo przypadł mi do gustu. Jesienią posadzę pomiędzy ciemiernikami jeszcze więcej hiacyntów.

Działka wkoło Lubczyka :) 22:59, 21 kwi 2017

Do góry
Moje clematisy
mayleen dwa pączki

I rubens-też dwa pączki

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:58, 21 kwi 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Trybula ogrodowa?

Mireczko, chryzantemy za tydzień lub dwa uszczknij. Możesz dwa razy, potem w czerwcu (najpóźniej powinno się do połowy lipca).
Szałwiowy nabytek w Twoim zakątku ziołowym będzie świetnie pasował. A gileni baaardzo gratuluję! I cieszę się Twoją radością

Gosia dziękuję muszę przypilnować w tym roku moją chryzantemę bo do tej pory nie uszczykiwałam i były długie baty brzydkie

Hmm trybula to znów wtopa, mam nadzieję że może aminek co?

Niesamowicie się cieszę gilenią bo to piękna roślina a na dodatek wyczytałam że z nasion się nie udaje

oby tylko siewki chciały teraz współpracować - dzis kilka pikowałam mają małe systemiki korzeniowe - powiedziałam im że są super i tak mają trzymać

muszę się przyłożyć do siania bratków czas najwyższy
co kupię bratki bylinowe to mi się nie utrzymują
w ub roku był taki cudak
Kiedyś będzie kolorowo... 22:55, 21 kwi 2017

Do góry
Rzucam swoją luźną propozycję, a Ty pokombinuj
Wyrzuciłabym 4 tujki, prócz skośnych pod drzewem. Te mniejsze z lewej strony pewnie dałoby się przesadzić lub do nich dosadzić podobne wielkościowo. Gorzej z dużymi z prawej strony.
Pod płot wsadziłabym albo jednolity żywopłot z tujek czy cisów, albo bluszcz na płot albo miskanty jak na bazgrołach moich, ale wczesną wiosną będzie łyso.
Uschnięty cis - out.
Brakuje Ci koloru więc propozycja: śliwy wiśniowe/grujeczniki może, pod nimi hortensje,a na przód np. wspomniane żurawki. Jeśli nie hortensje to np. cyprysiki groszkowe.
A co z resztą rabat? Tak jak pisała Ci Danusia - wypadałoby zaplanować całość i sadzić co najwyżej etapami
Bawarka 22:55, 21 kwi 2017

Do góry
I tyle z moich pomyslow zycia z ogrodem za pan brat.. Poradzil sobie i bardzo sie z tego ciesze, smutno natomiast, gdy ogladam ogrody sasiadow lub niektore tu na Ogrodowisku...

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:52, 21 kwi 2017

Do góry
vita napisał(a)
Czyli gillenii do kiełkowania potrzebna jest wysoka temperatura.
Ze dwa razy siałam i się poddałam. Gratuluję
Na zasiewy robię wielkie oczy,wielkie

Nie do kiełkowania gilenii potrzebna jest niska temperatura

siałam pod dyktando Vivy i się udało -
po pierwsze miałam dobre nasiona
wysiałam - i wystawiłam na zewnątrz i jak zobaczyłam że się pojawiają kiełki i widziałam jaka ma być pogoda zabrałam
dziś pikowałam te które miały już właściwy listek i mam nadzieję że sporo ich napikuję - będzie co dzielić

oj dziś pikowałam kilka godzin - powiększyły się moje domowe obszary bo nie mam jak wystawiać na zewnątrz już te co by można

bardzo lubię te narcyzy teraz u mnie w sporych pąkach a rok temu już kwitły

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:45, 21 kwi 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
No i dlaczego ja mam same balkony i zadnych parapetów słonecznych?! Też bym chciała móc produkować, ale już raz mi nie wyszło. Mirko, nie masz problemu z pleśnią? Moje siewki od tego padły. Super są te Twoje maluchy.

Bardzo słoneczny parapet nie jest dobry dla siewek - ja czasem jak wielkie słońce to spuszczam roletę - jak wykiełkuję muszą mieć sporo światła ale nie walące slońce - ja pleśni nie miałam

trzeba kupić specjalną ziemię do wysiewu, najlepiej jeszcze perlit - domieszać i będzie ok, do tego podłoże najpierw spryskać zwilzyć wysiać, przykryć lekko ziemią nie ubijać i lekko zwilżyć
ja spryskiwaczem zwilżam ziemię najlepiej letnią ni lodowatą
nie można przelewać
jak wzejdą siewki trzeba uważać żeby nie zalać bo jak się zaleje maleńką siewkę ze stożkiem wzrostu to kaput

Skoro chcesz to Ci się uda tylko trening czyni mistrza

w ub roku moje siewki już leżakowały na zewnątrz i rosły sobie jeszcze

Ogród niby nowoczesny ale... 22:44, 21 kwi 2017

Do góry
Magda70 napisał(a)
Będzie jeszcze wersja czerwona do sypialni "folkowej"

Superrrr! To ja już rozumiem czemu Ty czasu nie masz
Bawarka 22:41, 21 kwi 2017

Do góry
Duzym zakoczeniem sa dla mnie moje wisnie: kiku, amanogawa i ta najnowsza, persica Taoflora... Ich nie pryskalam. Troche tu i owdzie widac lizniecia mrozu, ale sa to lizniecia minimalne.

kiku

amanogawa

Taoflora

Najladniejsze kwiaty po tej nocy ma wisnia Taoflora, jest praktycznie bez uszczerbku.

Ogród niby nowoczesny ale... 22:39, 21 kwi 2017

Do góry
Magda70 napisał(a)
carex variegata

Kurde, podoba mnie się ta variegata. Ścinałaś ją w marcu jakoś? I już tak odrosła?
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:37, 21 kwi 2017

Do góry
Rench napisał(a)
O ho ho ! hodowla na całego u Ciebie

Renia taki rok siewów jakbym pogodę przewidziała, zbieram na szklarnię

- teraz tylko pikowanie i wysadzanie do wcześniej przygotowanych miejsc ......i tu jest pies pogrzebany ..
ale udaję że będzie dobrze

nad różami już nie ubolewam bo moje to pikuś ale jak ktoś ma różany ogród ..
ciekawa jestem jak jest z różami w szkółkach u producentów

kilka zakwitnie w tym roku z tej grupki ale one już mają 4-ty rok

Wymarzony sielankowy ogród..... 22:37, 21 kwi 2017

Do góry
Troszkę ucierpiała budleja i łubiny

ale ogólnie nie było tak źle mam nadzieje że to już koniec tej zimnej aury...
Moja działka na Dębowym Lesie 22:34, 21 kwi 2017

Do góry
agapant napisał(a)
Siedzę u Ciebie na wątku i szukam odmian host.

Aguś, to chyba musiałabym napisać ci listę ponad 80 odmian host jakie już mam

No i lilie większe też mi niestety podmarzły
Ale dobrze,ze tylko kilka a jeszcze ich sporo mam

Kwiaty u jedej kwitnącej śliwy juz po przymrozkach zbrązowiały,Czyli śliwek z niej nie będzie.
Inna tez kwitnie, a przymrozki dalej w nocy maja być .Trochę się boję.Ale cóż natura...

Ja dzisiał wykosilam trawę w miejskim ogrodzie.Na Dębowym posadziłam dalie, mieczyki,Posialm aksamitki i inne kwiatuszkowe.I teraz myślę czy dobrze zrobiłam, bo noce zimne .
Mąz walczył z kolejnym etapem grilo-wędzarki
Wymarzony sielankowy ogród..... 22:34, 21 kwi 2017

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies