Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogrodowe wariacje 08:15, 02 cze 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)

Sorbet malinowo-bananowy uśmiałam się znam to uczucie jak coś wpadnie w oko ale w moim ogrodzie nie pasuje, widziałam w tej szkółce połączenie przywrotnika ostroklapowego z hostami i irysami no bajka, ale u mnie nie te klimaty niestety.

Co do tej lawendy to zimuje, te co kupiłam to nie są młode sadzonki, przetestuję
Rozchodniki takie sporawe po 10 zł, sesleria była po 7zł, lawendy ale naprawdę duże po 10 zł,
większość była w tych okolicach i wszystko takie zdrowe, ładne. Jakie były wielkie już hosty to szok Jeszcze szałwia taka śnieżnobiała. Będę tam jeszcze bo muszę policzyć ile traw kupić i może na coś się skuszę, wiem co mają.
Zrobię zdjęcie żywopłotu z grabów bo był piękny, sprzedają trawę z rolki i w życiu nie wiedziałam, że maja byliny

Jeszcze po szkółkach gdzie ludzie bezpośrednio oglądają to są ładne roślinki najgorzej jak kupujesz w necie to wciskają byle co.

Roślinki które kupiłaś bardzo ładne wypasione i niedrogie.

Już się nauczyłam lepiej więcej zapłacić a mieć dobry towar niż takie tanie ogryzki.
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:52, 01 cze 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Haniu, no tak robię już od 2 lat, bo inaczej jestem sfrustrowana, że nie obrobione, że za dużo i zniechęcam się do ogrodu.
Ludzie nawożą, opryski, a mnie już nigdy na to czasu nie starcza.
No włąśnie, niewolnik ogrodu, a zycie takie krótkie.
Oby było cieplej, chciałabym tak sobie posiedzieć w słonku i nic nie robić.
Buziaki kochana
aa

Kilka lat wstecz bym już miała wszystko wypielone, wyprysksne teraz też zwalniam. Co będzie to będzie wszystko zarośnięte jutro wypiele może coś.
Jeszcze w zeszłym roku wstawałam wcześnie rano i zaglądałam co się dzieje w ogrodzie lub podlewalam. Teraz śpię dłużej.

Właśnie niewolnik.
Nieraz lubię to niewolnictwo
Ogród Basi 23:38, 01 cze 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)

Rano nie było czasu na zwiedzanie ogrodu teraz obejrzałam.
Bergenie w tym roku coś nie tak. Już zaczęły rosnąć ale to nie to co w zeszłym roku.
U ciebie jak zwykle piękne.

Basiu najbliżej trawki obwódką to są prymulki? Jeżeli tak to takie duże.

Będziesz zadowolona z nowej zemli mam 4 szt i szybko rosną i ładnie kwitną.
Widziałam w sąsiedniej szkółce w donicy taka duża kwiatek obok kwiatka oni je chyba przycinają. Wprost nie możliwe aby taka gęsta była.

Basiu chyba siedzisz non stop w ogrodzie takie wszystko wypieszczone. Ja to w doskoku robię. Jutro jadę może coś zrobię a pracy od groma.

Pizdrawiam
Ptasi gaj 23:17, 01 cze 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Elu, z hakonechloa miałam to samo, większość zakupionych (kilkadziesiąt)padła, myślę, że winny był torf i zbyt dużo nawozu dla młodych sadzonek też zrobiło swoje. Dostałam od dziewczyn w tym roku nadwyżki z podziału i zdziwiłam się, jakie grube mają korzenie.
Pięknie masz.

Też dostałam nadwyżki i widzę jaka jest darń takiej trawki to się przyjmuje a nie kilka źdźbeł przed sprzedażą do donicy włożonych to się rozsypuje przy sadzeniu do gleby. Wtedy nie miałam pojęcia jakie mają być sadzonki aby się przyjęły i rosły.

Dziękuję. Pięknie będzie jak wypiele wszystko. Kiedy to bedzie nie wiem bo pogoda obecna sprzyja chwastom.
Ogród z zegarem 22:54, 01 cze 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Dziś wybrałam się do Wawy, okolice mojej "byłej" poczty :

Cała rabata na niebiesko w różnych odcieniach.
Widać, że sporych rozmiarów, szałwie, kocimiętki, iryski może jeszcze coś innego złocień?.

Agatka dużo prac za tobą i jeszcze dużo przed tobą. Areał ogromny sadzić drzewa i patrzeć jak rosną.
Drzewa dają cień i schronienie dla ptactwa.
Ptasi gaj 22:27, 01 cze 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

cudna ta kalina
I kocimiętka bardzo ładna.
Moja kocimiętka to i wielka i bardziej kwiaty ma jakby wybujały
Bardzo podoba mi się te twoje oczko czy to stawik.

Pozdrawiam serdecznie

Aniu kupiłam w zeszłym roku jesienią w internecie kocimiętkę "Piersiami blue" i "Cat's Pajamas". Przyszły takie pycinki. Jak widzisz jeszcze nie są rozrośnięte.
Może w tym sezonie stezeja.
Pokazała się jeszcze jedna niska ko ocimietka zapomniałam nazwy.

Chce zastąpić lawendę kocimiętka niska już podjelam decyzję.nbardzo mi się lawenda podoba ale u mnie źle rośnie przymarza. To strata pie na iedzy tyle już ich nakupilam i znowu w tym roku nie odrasta.

Moje oczko ma 17 tys litrów wody. Przestała działać pompa filtracyjna i trzeba było kupić nową. Wydatki na okrągło.
eM 2 tygodnie temu kupił kosiarke spslinowa rozrusznik na przycisk. Już miałam dosyć koszenia i ciągnięcie linki albo zapali albo nie. Traktor nie wszędzie wjedzie.

Ptasi gaj 21:56, 01 cze 2022

Do góry
Milka napisał(a)

Ale ci rutewka obrodiła.
jaka sliczna hakonka

Irus mam 3 hakomy a kupiła może ok 20 zobacz jaka porażka.

Na focie powyżej są 2 szt jedna ledwo zipie druga jakoś rośnie. W tym miejscu posadzone w 2014 roku szału nie ma.
Pewnie problem w tym, że kupowałam słabo ukorzenione. Kupowalam przez internet mam porównanie z tymi co kupowałam w Melonie. Donice spore i widać że dobrze ukorzenione bo wychodzą z dołu.

Tutaj zrobiłam obwódkę z hakomek (zawsze mi się podobały) z kilka sztuk została jedna.
Zobacz jak bym miała ładnie.

Ptasi gaj 21:37, 01 cze 2022

Do góry
April napisał(a)

Elu, piękna hosta, znasz jej odmianę?
Kalinę Watanabe masz wspaniałą. Ja kupiłam Kilimandżaro i liczę na szybki wzrost. Będzie pasować do lasu.
A Eskimo gdzie kupiłaś? bardzo lubię tego rododendrona, kiedyś miałam ale mi nie przezimował. Teraz zimy lżejsze to może udałoby mi się odnowić znajomość

Jolu Eskimo kupowałam w sąsiedniej szkółce były 2 szt. Jednego kupiłam bo był zdrowy od spodu drugi miał podejrzane liście. Kupiłabym 2 szt bo jest bardzo ładny. Widzisz bym się podzieliła się te liście.

Jolu jak gdzieś będę widziała to kupię. Po niedzieli jadę do Melona przy Puławskiej.

Hosta u mnie jest 3 sezon czyli 2 lata rosła. Jest bardzo ładna smukła. Dzisiaj widziałam kilka w grupie na pobliskim osiedlu 2 kepy

Ogród w Klein Kottorz 20:19, 01 cze 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Na dno połóż doniczkę do góry dnem i połóż kamień może jakiś otoczak płaski.

Może ci przysłać w paczce

Może syn wejdzie i poukłada kamienie.
Młody jest , to i wyjść z oczka potrafi
W ogródku Martki 19:26, 01 cze 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Front. Róże i wielu chętnych na ich świeże przyrosty….

Czy to zwiastun końca świata? Różanego?

Martwić się będę później, bo tymczasem… Pierwsze pączki w kolorze, odnotowane i otańczone. Olivia Rose Austin

Ładna jest Oliwia będziesz zadowolona z zakupu. Drugi raz też ładnie kwitnie. Popatrz tak obgryza ja to bym myślała, że to opuchlak. Może to jakiś piękny motyl w przyszłości.
Róże, ładnie pączkują będzie zapach.
Ptasi gaj 19:19, 01 cze 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu, ale za to jaka siła oddziaływania jak posadzisz te rutewki w masie. Takie nasadzenia bardzo mi się podobają.
Ty testujesz kocimiętkę niską, a ja kupiłam wysoką. Aga z ogrodu z zegarem wstawiła zdjęcie rabaty kocimiętki i pomiędzy nimi irysy syberyjskie niebieskie. Spodobało mi się.

Gosiu, ale kiedy będzie ta masa , ale lepiej jak coś już rośnie.

Wysoka kocimiętka jest bardzo ładna mnie tam się podoba.

Przypadek, że kupiłam nizsza kocimiętkę. Lubię kocimiętki oprócz tej zwykłej.
Przycielam na początku maja ta wysoka o 1/3 i też czekam na rezultaty.
Ogrodowanie to jedna doświadczalnia albo urośnie albo i nie.

Zaraz idę zobaczyć. Syberyjskie szybko przekwitają, ale mogą podtrzymać te wysokie kocimiętki aby się nie rozwalały.

Ogród Basi 18:48, 01 cze 2022

Do góry
Witam Basiu
Odpisałam na priv.

Dzięki Elu, czytałam.
Ptasi gaj 17:23, 01 cze 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
Bez obłędny, jarzmianki już Ci kwitną? U mnie dopiero jedna jakaś niska zakwitła.
Klimat strumyka lubię, szczególnie jak jest mokro
Rutewki tak się wysiały?? U mnie nie chcą , nie mam ani jednej siewki,
Klonik, azalie, pięknie u Ciebie

Mirka jesienia 2020 r ścięłam suche wiechy rutewki i położyłam na boku rabaty. Wiosna sprzatnelam i w lecie w ubiegłym roku patrzę a tu rutewka wysiana. Nie wiedziałam że ja można wysiać.
Tej wiosny jak widzisz ładnie wyrosła muszę ją popikowac w kepkach do doniczek.
Boże mam tyle roślin do doniczkowania.
Szałwie też się rozsiały jeszcze nie wiem jakie.
Trzmielina oskrzydlona też mam pokaźne krzaczki.

Jutro zamierzam pielic po deszczu będzie dobrze chwasty wyrywac. Uporządkować skalniak to jest moje wezwanie.
April podbija las... 16:30, 01 cze 2022

Do góry
Jolu jutro będę na działce to sprawdzę i odpisze. Jest bardzo ładna dzisiaj na osiedlowym ogródku widziałam ją w Kępie.

Zrobiłam fotkę to wstawieu siebie
Ptasi gaj 09:05, 01 cze 2022

Do góry
CD

Kocimietka "Cat's Pajamans"

cudna ta kalina
I kocimiętka bardzo ładna.
Moja kocimiętka to i wielka i bardziej kwiaty ma jakby wybujały
Bardzo podoba mi się te twoje oczko czy to stawik.

Pozdrawiam serdecznie
Ogród Basi 08:23, 01 cze 2022

Do góry
Witam Basiu
Odpisałam na priv.
Ptasi gaj 07:29, 01 cze 2022

Do góry
W zeszłym roku pisał o wysianiu rutewki w tym roku jest już taka. Trzeba ją posadzić do doniczek.

Ile tu pielenia

Ale ci rutewka obrodiła.
jaka sliczna hakonka
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:59, 01 cze 2022

Do góry

Przez te deszcze, wichury też świerki nie opryskane, czekam aż się galasy pojawia na świerkach jeszcze nie patrzyłam.

U nas dzisiaj nad ranem +7 co to za pogoda niech pada ale przynajmniej ciepło powinno być.

Ogród masz w księciu przez cały sezon. Jak popryskasz horte na pewno będzie dobrze i się odrodzi. U mnie mszyce atakują róże też trzeba pryskać spróbuję rozcieńczonymi drożdżami.
Na trawniku rozsiał się jaskier też do oprysku bo rozłogi tworzy. Nie nadążam.

Pozdrowienia

U mnie Ela kiedyś była z nimi walka, teraz świerki giganty i nic nie robię, jakoś żyją. A oprysk tego, co był na święta i jest w donicy. Formuję w kulkę.
U nas też szału nie ma z pogodą, tak 20-15. W nocy chłodno, prognozy tez nie najlepsze.
Tyły w ogrodzie mam straszne,jakoś coraz trudniej.
Wywalam powojniki montany, zarastają wszystko.
Tez nie nadążam Elu, buź
Bawarka 01:02, 01 cze 2022

Do góry
Dzięki Kasiu za odpowiedzi. Ja też w tym roku posiałam nasiona licencjonowanych Jeżowek już posadziłam sadzonki dosyć spore do gruntu. Wiem, że nie mają tych samych cech. Ale widziałam takie jeżówki u Anabell z żywopłotki cisowe i wiesz jakie nie powtarzalne kolory kwiatów wyrosły.
Tak mi się spodobały, że sama zasiałam.
Trzeba siać robić doświadczenia ku naszej radości co wyjdzie z tego.

Piwonie piszesz po okwitnieciu to spróbuję, tylko u mnie wszystko późniejsze.

Jedna z moich jarzmiaek to taka biel biała opalizująca.

Ty masz taką zimę, że wszystko przeżyje nawet woda nie zamarza

Dobrego dnia
Ogród w Klein Kottorz 23:49, 31 maj 2022

Do góry
Na dno połóż doniczkę do góry dnem i połóż kamień może jakiś otoczak płaski.

Może ci przysłać w paczce
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies