Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Edy 16:57, 07 maj 2017

Do góry
Dziękuję kochana tak Hanusia chciało by się już słońca i ciepła ale tak spokojnie bez szaleństwa ha ha
śniłaś mi się byłaś u mnie i nasionka zbierałyśmy

Hortensjada 16:57, 07 maj 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Witam się bardzo serdecznie u Ciebie. Zastanawiam się nad hortensją bukietową na pniu, rozmawiałam z koleżanką forumową i przysłała mnie do Ciebie po radę. I wstyd mi...bo nigdy tu nie byłam, a tak piękny ogród. Przeleciałam tylko pobieżnie, przyjdę jeszcze dokładniej przepatrzeć.
Trochę się boję takiej hortki, czy się nie będzie wyłamywać pod ciężarem kwiatów. Lubię pełne kwiaty, wolę je od tych ażurowych. Może mogłabyś mi jakąś polecić?
Mam wprawdzie dwie takie ażurkowe, do tej pory nikt nie rozpoznał co to za odmiana. Reszta to Vanilla Fraise, Polar Bear, Lime Light, Phantom i Mega prezentowana na zdjęciu.

Witam serdecznie w moich progach Piękne masz hortensje

A teraz sedno- czyli hortensje na pniu, właściwie wszystkie bukietówki dobrze sprawdzają się w tej roli ale najmniej kłopotliwe są ażurowe,ciężar kwiatów na tyle mały, że w większości nie wymagają podwiązywania ( np.Kyushu) , te z pełnym kwiatostanem po prostu wymagają większego zachodu ale ogrodnicy lubią takie wyzwania W tej grupie chlubnym wyjątkiem jest Phantom ( Mega Pearl byłaby też świetna). A Phantom wprawdzie ma ogromne kwiatostany ale pędy zawsze wyrastają pod kątem ostrym , wprawdzie korona ma wtedy kształt kielicha a nie kulisty ale coś za coś ( pierwsza fotka), pozostałe odmiany dają korony szeroko rozłożone i w momencie pojawienia się ciężkich kwiatów trzeba im troszkę pomóc albo zaakceptować zwisanie w dół ( dobrze się prezentuje w takim wydaniu Grandiflora. Na fotce drugiej kulista korona Limelight

Ranczo Edy 16:55, 07 maj 2017

Do góry
Fothergilla i szafirek armeński

Daleki od ideału..... 16:47, 07 maj 2017

Do góry
Kilka zdjęć dla odwiedzających.

Stawy i przydomowe oczka wodne 16:47, 07 maj 2017

Do góry
Kochana Jago, miałam i mam nadal zbiornik wodny, ze strumieniem. Od 1982 roku.

W innym ogrodzie. Założony w latach osiemdziesiątych.

Zawsze miałam żabki w stawie. Same przyszły, nie szukałam ich po rowach. Raz były takie, raz inne. Pojawiały się, potem ich nie było. Zależało to od zimy, czasem zmarzły pod lodem

W tym ogrodzie gdzie teraz mieszkam, mam jedną żabkę, brązową. W stawie.
Nie wiem, co miałaś na myśli, że przebywamy w odmiennych środowiskach??
Może ja mam lepsze, bo nie uciekają ode mnie żabki zielone?
Widocznie skutecznie zachwiałaś równowagę biologiczną w stawie i po prostu nie ma dla nich przyjaznego środowiska?
Może dolewałaś wody z ujęcia miejskiego bogatego w chlor?
Może coś innego to spowodowało ? Ale tego to ja nie wiem.
W każdym razie w swojej 44 letniej praktyce ogrodniczej przeszłam wszystkie fazy zbiorników wodnych:

- od oczka w przepołowionej beczce
- od małego stawiku ale z równowagą pozwalającą żabom żyć w tym ekosystemie
- do skomplikowanych stawów oczyszczanych naturalnie, wielkości nawet pół hektara bez chemii
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/390-stawy-kapielowe-oczyszczane-naturalnie
http://www.gardenarium.pl/oferta/stawy-kapielowe-oczyszczane-naturalnie

A to mój skromny stawik w innym ogrodzie. Mieszkam w wielu różnych środowiskach Może jedno mamy podobne?

Ranczo Edy 16:45, 07 maj 2017

Do góry
żarnowiec azalia - pąk ,pumpiatki

Ranczo Edy 16:43, 07 maj 2017

Do góry
tulipki też biedne ale są i to się liczy

Ranczo Edy 16:41, 07 maj 2017

Do góry
Hanusia dziękujemyyy
wczoraj się spełniło byliśmy poza domem super pogoda a dziś od rana tak przywaliło deszczem że zniszczyło kwiaty choć nie całkiem ...myślałam że zobaczę jak wygląda otwarty kwiat...(kawałek z niego został ) - stopowca - szkoda no cóż ...teraz słońce i wiatr ale oki

Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:37, 07 maj 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Justynka z drzew na tym kawałku posadziłam:
sosnę czarną
buka tricolor
derenia kausa
wierzbę yangi
trzy klony palmowe
kiku shidare
świerka glauca globosa
sosnę drobnokwiatową fukai

dwa ostatnie wolno rosnące
klony palmowe będę prowadzić nisko
a wierzba i kiuku forma parasola

prócz drzew są tam berberys, biota, jałowce,hosty, gunnera, różanecznik, hortensje bukietowe i byliny no i thuje pod siatką
Mnie zależy, żeby było gęsto

to wszystko mieści się na tym kawałku

tylko jeszcze jest nie duże

To niech Lex Szyszko działa jak najdłużej
Też mi zależało by było gęsto... a teraz serce krwawi jak wycinam I ja tak gęsto nie sadziłam

Ale spoko masz gdzie przesadzić

Więcej u Ciebie nie ogarnę .... ogarniam robote.. bo mi czas ucieka pomiędzy palcami..

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:37, 07 maj 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Hania, powala mnie ilość kwitnącego wiosennego kwiecia u Ciebie. Kiedy ja dojdę do takich ilości?
Pierwsze słyszę o coli na mszyce, to bardzo ciekawe i chyba najprostsze możliwe rozwiązanie. Naprawdę jest skuteczne?

Ona ma wiele zastosowań. W domu można nią przetykać rury, usuwać gumę do żucia, czyścić przypalone garnki i srebra rodowe, odrdzewiać powierzchnie. Jest skutecznym lekarstwem podczas dolegliwości jelitowych, usuwa plamy z krwi i nie tylko.Zalecają nawet dodawanie jej do prania jako środek aromatyzujący. Można odmrażać szyby w samochodzie. Aż szkoda ją pić! Zawiera sodę i kwas ortofosforowy i to właśnie one likwidują mszyce. To prawie perpetum mobile wśród cieczy. zawsze działa.

Kwiecia nie ma za wiele, ale z powodu jaskrawości rzuca się w oczy.

Ptaszki potraktowały pergolę jako miejsce spoczynku przy oddawaniu się potrzebom fizjologicznym. Szukam pomysłu jak je zniechęcić.

Szafirkowe nasadzenia na przedfrontowej, frontowej i okołostudziennej. Dobry zapchajdziura z niego.

Mirkowy ogród (początki) 16:34, 07 maj 2017

Do góry
Ewa Bacowa patyczki Perowski od ciebie zazieleniły się nie wszystkie ale ja cierpilwa jestem czekam

Dziękuję Ewo

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 16:33, 07 maj 2017

Do góry
m_gocha napisał(a)
Fotka ciemiernika dla Joli
Zdjęcie z połowy kwietnia. I trochę kiepska jakość fotki

Gosia, no to ja też je mam. Tylko bardziej rozrośnięte kępy.
Sieją się jak nie wiem co, zresztą pewnie sama się przekonasz

A pomysł z tulipanami w koszyczkach i mnie się podoba. Wtedy bez problemu można je nawet co roku "wykopać", przesuszyć i posadzić od nowa. A tak, z ziemi .. nie ma opcji, żeby mi się chciało je wybierać.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:33, 07 maj 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
na lace

Takie same masz łąki jak u mnie ...ten mniszek to zmora,rozsiewa się po całym ogrodzie
Mirkowy ogród (początki) 16:30, 07 maj 2017

Do góry
Przemku normalnie życie mi ratujesz bo już załamana jestem W środę wysiałam jeszcze raz nasionka Pegasusa już kiełkują.Stipę dziś posadziłam co będzie to będzie.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 16:28, 07 maj 2017

Do góry
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:27, 07 maj 2017

Do góry
na lace

wiecie co to za krzaczek??
W oflisowym ogrodzie 16:25, 07 maj 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)
Czy ktoś rozpoznaje co to jest? W rym roku nic nie wysiałam ale jak już prawie wszystko usunęłam przypomniało mi się, że w tamtym roku wysiałam tam werbenę p.
Nieprzyjemny ma zapach

To werbena pewnie ale nie wiem co z tym zapachem bo moje siewki nie pachną,dopiero co sprawdziłam
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 16:25, 07 maj 2017

Do góry
Przerwa na kawę... 16:23, 07 maj 2017

Do góry
Taka piękność mi się rozwinęła. Tulipan Orange Princess.

Dodałam go do gotowego zestawu z L - tulipanów Ballerina i Negrita. Ten pierwszy jeszcze w pąkach. Tylko jedna sztuka się rozwinęła.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 16:23, 07 maj 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies