Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Mata przeciw chwastom 23:03, 11 maj 2014

Do góry
Pod żwir nie kłaść, bo brzydko będzie.

Kartony kładzie się w zasadzie na puste rabaty, celem ich przygotowania do sadzenia. Tak pozbywamy się chwastów, Potem jak ich nie ma, sadzimy w dobrze nawiezione kompostem rabaty - rośliny i wtedy nic nie potrzeba.

Nie ma reguły na to, że sadzisz rośliny i kładziesz kartony, robisz na odwrót.

Ano dlatego.

Oświetlenie ogrodu 22:57, 11 maj 2014

Do góry
Szukaj w necie
Ogród Magdalenka 21:55, 11 maj 2014

Do góry
Syla napisał(a)
Nadrobiłam zaległości wpisowe .... pięknie się prezentują grabiki ..... a to co na liściu to nie wiem czy nie grzybek jakiś ???? Szukałam zdjęcia z frostetami ale chyba nie załączałaś .... . Ice cream były by również fajne w zamian za wrzośce a frostety mogą być w połączeniu przy kulkach bukszpanowych i grabikach na ich plecach w woli ścisłości

zacytowałam poniżej post od Danusi … poglądowo … tu właśnie zobaczyłam frosted przed kulami , jako pas …i teraz zobaczyłam , że ja je posadziłam nie w tą stronę … jutro przesadzę … jak dalej będzie nie tak , to pójdą między kule … ice cream będę szukać dzięki

Gardenarium napisał(a)
Jeśli to kolekcja róż w jednakowych donicach to powinny być róże podsadzone np lawendą, albo żurawkami ale wszystkie jednakowo.

Bo ja zrobisz każdą różę z innym towarzystwem to będzie chyba za dużo dobrego.
Można podsadzić też zwisającym bluszczem obrzeżonym na żółto-biało. Mogą być turzyce niskie.

Tak wyglądały moje pienne róże Pilgrim jesienią

A tutaj propozycje

Carex, Verbena bonariensis 'Liliput'.

Hedera

Carex 'Frosted Curls'

Mata przeciw chwastom 20:06, 11 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli będą rośliny to bez jakichkolwiek mat i kartonów.
Jeśli nie ma roślin to decyzja należy do ciebie.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, tam gdzie mają być rośliny kartonów nie kłaść ?
A dlaczego ?
Bo ja właśnie w trakcie akcji wykladania kartonów i kory przy i między grabami sadzonymi jesienia jako żywopłot...
Ogrodowe komplety mebli 19:29, 11 maj 2014

Do góry
Nie pomogę, bo taki zszarzały dąb właśnie powinien być taki, to jego cała wartość.
Mata przeciw chwastom 19:28, 11 maj 2014

Do góry
Ze świeżo rozsypanej ziemi na pewno wzejdą chwasty. więc najpierw daj im wzejść, potem opiel i dopiero syp kamyki na wyrównaną ziemię. Bez kartonów. Jeśli będą rośliny to bez jakichkolwiek mat i kartonów.
Jeśli nie ma roślin to decyzja należy do ciebie.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 19:26, 11 maj 2014

Do góry
Rabaty przed posypywaniem korą należy wyrównać, przegrabić.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:24, 11 maj 2014

Do góry
Trawnika nie da się kosić na zapas.
... Przy płocie z przesuwną bramą 19:22, 11 maj 2014

Do góry
Wklej zdjęcia 480, te są za małe i nie rób linków tylko zdjęcia.POćwicz tutaj wklejanie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11-testowe-dodawanie-zdjec
Perukowiec - Cotinus coggygria 'Royal Purple' 16:41, 11 maj 2014

Do góry
hortensja kwasolubna a perukowiec zasadowy, jak pogodzic takie kombinacje ?

Gardenarium napisał(a)

ładnie wygląda z hortensją "Limelight"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:21, 11 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mój ogród odzwierciedleniem mojej duszy, czasem radosny (czerwone przebłyski świąteczne), czasem smutny (czerń), a czasem nostalgiczny, spokojny, wyciszony ale nieskazitelnie elegancki (biel). Limonkowa żółć ma za zadanie poderwać mnie z zamyślenia i zmusić ( w sumie raczej napędzić, bo zmuszać to mnie nie trzeba ) do działania i zmian.

Oj Danusiu to ja powinnam wpowadzić do ogrodu pomarańczowe kwiaty. Może pomogą.
Pozdrawiam cieplutko Jasia
Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:19, 11 maj 2014

Do góry
mmms napisał(a)
Witam! Zawsze miałam zielony, gęsty trawnik. Ostatnio po każdym koszeniu pojawiają się plamy jak na zdjęciu. Kiedy trawa jest wysoka wygląda na zdrową. Co to za choroba i jak ją można pokonać?

To co przedmówcy napisali, czyli nawożenie poprawi stan, ale ja też zauważyłam ciemnozielone kępy nisko pokładającej się trawy niepożądanej w trawniku i to jest największy problem tego trawnika. Resztę w wyglądzie można szybko poprawić nawożeniem i podlewaniem, tego nie da się tak łatwo naprawić.

Wycinaj te kępy ciemnej trawy. dosiewaj wartościowe mieszanki.
Dereń biały - Cornus alba 08:47, 11 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No i już jesteś ode mnie lepsza niż ja w tym czasie. Doszłam do tego po 5 latach a Ty w pięć minut.

super tekst jak dobrze,że są jeszcze takie osoby jak Danusia,które chcą dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:00, 10 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Piękne wpisy poczyniliście, Sebek pisałeś pracę? A to niespodzianaka! Bardzo Wam dziękuję za to, że w tym zapędzeniu i braku czasu jaki teraz mnie dopada, mogę się wzruszyć, że jesteście mi życzliwi i przychylni.

Mój ogród odzwierciedleniem mojej duszy, czasem radosny (czerwone przebłyski świąteczne), czasem smutny (czerń), a czasem nostalgiczny, spokojny, wyciszony ale nieskazitelnie elegancki (biel). Limonkowa żółć ma za zadanie poderwać mnie z zamyślenia i zmusić ( w sumie raczej napędzić, bo zmuszać to mnie nie trzeba ) do działania i zmian.

No piękna petunia, odwrotność miałam ale tej nie zawsze zaskoczysz Danusiu jakąś "perełeczką" pozdrówka
Mój cichy zakątek 19:44, 10 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mnie się zdaje, że to siewka rudbekii, pewnie zakwitnie na żółto

No tak dziękuje za wyprowadzenie mnie z błędu.Rzeczywiście gdy brałem te sadzonki od sąsiadki to wyglądały jak rudbekia a nie jeżówka co byśmy bez pani zrobili
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:38, 10 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Piękne wpisy poczyniliście, Sebek pisałeś pracę? A to niespodzianka!

Pisanie tego to był dla mnie wyczyn - ale chyba jeszcze większym będzie się wyuczyć 4,5 strony A4 Mam na to jeszcze 10 dni - jeszcze nie zacząłem
Mata przeciw chwastom 10:47, 10 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tu masz sposoby ekologiczne, opisałam je specjalnie w artykule. Ja też jestem pro eko.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

No akurat kartonu u mnie dostatek, więc ten sposób wydaje mi się ciekawy, tylko nie do końca wiem jak go zastosować u mnie, ziemię gromadzę na hałdzie i dopiero potem będę ją wysypywać w te miejsca, w których będzie zieleń(jako takiego trawnika nie będzie za wiele.. podobają mi się ogrody, gdzie pod roślinami widać czarną ziemie. Więc chciałbym zapytać o radę, czy na ten żwir, przed wysypaniem tej przewsianej ziemi, miałbym położyć karton? Czy wysypać ziemię i potem całą zakryć kartonem i korą?

Octu próbowałem, na rozwinięty podagrycznik nie działa...
Mata przeciw chwastom 10:32, 10 maj 2014

Do góry
Tu masz sposoby ekologiczne, opisałam je specjalnie w artykule. Ja też jestem pro eko.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie
Mata przeciw chwastom 10:30, 10 maj 2014

Do góry
Witam i dziękuję za odpowiedzi.
Trochę poszperałem w necie i wyszło że się pomyliłem w określeniu rodzaju chwasta, otóż jest to wspomniany tutaj przez Toszka podagrycznik, perzu u mnie nie ma.
@Delein

Dziękuję za odpowiedź, ogólnie zmieniam cały krajobraz, że się tak wyrażę, najpierw komunikacja z łupanego kamienia polnego, potem jeszcze taką małą letnią kuchnię(grill, wędzarnia, ława itd.), również w kamieniu, więc spora część tej części ogrodu będzie nie zielona. Pozostawiam szklarenkę ok 8 m.kw i podobny skrawek ziemi przy niej na warzywka, a tak to będą fragmenty zielone.

@Toszka
No właśnie takie założenie przyjąłem, nie chcę używać chemii w ogrodzie, jedynie kompost. Jestem zbyt pro eko

@Katiaxx
Tak, to jest chyba budowlane sito. nie wiem, znalazłem taką siatkę w piwnicy, oczko około 5 mm, zmajstrowałem do niego ramę i wio

@Gardenarium
Żadnych herbicydów i innych wynalazków, Prędzej przepalę palnikiem każde rozsypane wiadro tej ziemi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:09, 10 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Piękne wpisy poczyniliście, Sebek pisałeś pracę? A to niespodzianaka! Bardzo Wam dziękuję za to, że w tym zapędzeniu i braku czasu jaki teraz mnie dopada, mogę się wzruszyć, że jesteście mi życzliwi i przychylni.

Tylko nie bij mam taką samą petunie, kupiłam dwa tygodnie temu zaraziłaś mnie limonkowo-czarnym połączeniem

Jesteś dla nas inspiracją, kopijemy cię nieustannie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies