Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Anita1978 16:03, 12 maj 2014

I ja dziękuję za forum
Teraz już nie uśmiercam roślin, nawet mam tzw przedszkole i szpital- ratuje beznadziejne przypadki! I poznałam nowych wspaniałych ludzi! Dziękuję
aga_szsz 18:03, 12 maj 2014

A ja cofnęłam się do "dziennika' z budowy Waszego domu...

Optymistyczne

stwierdziłam, że nic na silę... trzeba poczuć ten impuls, że to jest właśnie to...
myślę, że wówczas stworzymy ogród swoich marzeń, taki, jak NAM będzie pasował i w którym będziemy się dobrze czuć... dopieszczając go dzięki doświadczeniu życzliwych tu ludzi

Gardenarium 22:30, 12 maj 2014

Katkak napisał(a)
Witaj Danusiu. Robinię już wycięliśmy (byliśmy podrapani jak przez kota ), a zamiast niej posadziliśmy śliwę wiśniową Pissardi. Przyznam, że był to trochę spontan, pojechaliśmy do szkółki i ... no i mamy ją Myślisz, że taki wybór może być? Pozdrawiam

Pewnie kochana, może być i to jak

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:32, 12 maj 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Danusiu, czy nie masz wrażenia, że Ogrodowisko przeszło najśmielsze Twoje oczekiwania? Bo ja tak!
I niech tak trwa!
Buźka

NOM, przeszło, na FB 18.311 i rośnie
U nas też rośnie, a ja już nie ogarniam za bardzo ogrodów, tematyczne jeszcze tak Pomagajcie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:33, 12 maj 2014

kasiula79 napisał(a)
Danusiu czy mogę teraz ciachnąć troszkę bukszpany? Chodzi mi o te młodziutkie przyrosty, które tydzień temu zmroziło - one teraz klapnęły i poprzylepiały się do roślinki (obawiam się żeby jakiś grzyb nie wlazł i tak myślę że może lepiej je ciachnąć?) Jak uważasz?

Nie ciachaj, a wyskub paluszkami i paznokietkami

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:44, 12 maj 2014

Ewa Pszczelarnia - inkubator, cieplarnia - fajne określenia, nowe, nikt tak nie nazwał ogrodowiska Ogrodowisko ogrodową rodziną Staram się Wam wpoić dobre zasady ogrodnictwa, a nie ślepe i niemądre naśladownictwo jakie się rozpowszechniło, np. najgłupsze to mata-szmata Szalone nawożenie i szalone opryskiwanie co chwila jak popadnie i czym popadnie.

A tak po prawdzie to chciałabym abyście nauczyli się jak ja, rozpoznawać co roślinie potrzeba i widzieć to już z daleka Nie jestem fitopatologiem i najtrudniej rozpoznawać zmiany, choroby, szkodniki, czasem objawy wynikają z błędów już na początku, podczas sadzenia, to jest dla mnie najtrudniejsze i liczę na pomoc doświadczonych ogrodników w tym temacie.

Anita1978 - fajnie, czasem efekty mogą naprawdę zaskoczyć mile oczywiście bo o to chodzi.

aga_szsz - też chyba popatrzę, bo bardzo się zmieniło przez te 10 lat.

Tytułem podsumowania - zdaję sobie sprawę, że wielu ludziom pomogłam, nakierowałam że teraz dają radę, ale też zawiodłam wielu ludzi, bo na prośby nie jestem w stanie każdemu pomóc, ale tak musi być, żebym nie wykończyła się psychicznie i fizycznie, tyle zostało zamieszczone, że poemat można by napisać a nawet powieść, trzeba tylko szukać i korzystać.

Instagram Ogrodowiska
Mirka 22:44, 12 maj 2014

Danusia a jak że pomagamy wspieramy się wymieniamy doświadczeniami i radzimy jak zakładać i upiększać nasze ogrody a wszystko dzięki jednej osobie Danusi .Pozdrawiam serdecznie
Gardenarium 22:46, 12 maj 2014

Nie wiem jakimi torami to pójdzie, ale mam nadzieję, że tam gdzie panuje życzliwość i otwartość, musi być dobrze nawet za 100 lat

A wszystko wzięło się stąd, że pokazałam publicznie od podszewki swój własny ogród

Instagram Ogrodowiska
anna_g 22:51, 12 maj 2014

Gardenarium napisał(a)
Ewa Pszczelarnia - inkubator, cieplarnia - fajne określenia, nowe, nikt tak nie nazwał ogrodowiska Ogrodowisko ogrodową rodziną Staram się Wam wpoić dobre zasady ogrodnictwa, a nie ślepe i niemądre naśladownictwo jakie się rozpowszechniło, np. najgłupsze to mata-szmata Szalone nawożenie i szalone opryskiwanie co chwila jak popadnie i czym popadnie.

Wpajasz, nam wpajasz Danusiu - chłoniemy to świadomie, podświadomie i nieświadomie W każdej chwili w której tutaj jesteśmy (czyli notabene dość często...) Wpajasz nam a my przez to możemy innym... Przykładem jest to, że ostatnio odwiodłam moich rodziców od wyłożenia agrowłókniny pod starym, ok 30 letni jałowcem... Mieli zamiar, żeby nie przestało ale... potem stwierdzili że skoro mówię, że to szkodzi a interesuję sie tematem to pewnie wiem co mówię... "Szmaty" nie ma
Takich drobnostek jest tu na pewno mnóstwo - ale takie drobnostki złożą się na większą całosć

Ogrodowisko - ogrodowa rodzina to ewenement i swoisty fenomen moim zdaniem. Dzięki Tobie. Więc dziękuję
grembosia 22:51, 12 maj 2014

Gardenarium napisał(a)
tyle zostało zamieszczone, że poemat można by napisać a nawet powieść, trzeba tylko szukać i korzystać.

Nic dodać, nic ująć.
Danusiu, dziękujemy za to miejsce!