Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:43, 05 kwi 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Rozplenica wsadzana późną jesienią też żyje:

ale to miły widok dla oka. moje w części podobne ale część albo śpi albo zdechła, czas pokaże.
Ukojenie 14:42, 05 kwi 2017

Do góry
no narysowałam plan:

1 - róża okrywowa fairy
2 - hortensja bukietowa
3 - stara leszczyna rosnąca na granicy z sąsiadem
4 - tuje (te większe kropy to już rosnące i duże)
5 - zielone lini - obwódka bukszpanowa
6 - róza pnąca sympatia

szare "prostokąty" - betonowy chodnik i podjazd
zielone pola - wolne od betonu z wysianą trawą

Chwilowo mogę się zająć tylko prawą stroną - to i tak będzie duża zmiana i wielka praca.
Planuję najwięcej robót wykonać po świętach.
Coś jeszcze, coś więcej... 14:37, 05 kwi 2017

Do góry
Tusiala napisał(a)
Pokażesz rabatę z Twoją "nieuczesaną" buchannani?

25 marca widziałem je ostatni raz i wyglądały tak końcówki nawet pozwijane nie były

Ogród przetrwania 14:31, 05 kwi 2017

Do góry
kluska_slaska napisał(a)
Dzień dobry!
Powracam. Jestem gorsza niż nocny koszmar, bo wracam za dnia.

Dodaję zdjęcia:
Pierwsze z planem działki.
Część wykropkowana, to powierzchnia wybrukowana.
Kółka - drzewa - od dołu - jabłoń, duże iglaste, ogromna tuja, wiśnia i jabłoń.
Czerwona kropka - wejscie do domu.
Żółty prostopadłościan - tu planuję część nasiadówkową, a dzisiejszy artykuł na stronie głównej Ogrodowiska - ten o altanach - to chyba myślami ściągnęłam.
Czerwona kratka - to część owocowa - tutaj rośnie porzeczka, kiwi, aronia, jakaś czarna malina.
Niebieska kratka - tutaj myślę, żeby coś posadzić, żeby ciekawscy spacerowicze nie zaglądali nam do ogródka. Myślałam o trawach ozdobnych. Pięknie wyglądają na wietrze.
Przed ogródkiem planuję trawnik. Z czasem może pojawią się rośliny, ale najpierw musimy uporządkować to, co mamy.

Drugie zdjęcie.
Stan ten spędza mi sen z powiek. Rząd cisów poprzeplatanych jabłonią, dużym iglastym i zakończone ogromną tują. Trawa kiepsko rośnie, dwa cisy wytniemy, bo wyglądają kiepsko, ale co z resztą? Jak to najlepiej zagospodarować?

Ostatnie zdjęcie - widok od strony sąsiada. Nie udało mi się dobrze uchwycić roślin, które planujemy wyciąć.

Teraz moja wizja:
altana prosta, najchętniej z profili metalowych, zamysłem zbliżona do tej - >>Linka<<
I to tyle... Chociaż Pinterest mój jest kolorowy i kwiatowy, muszę mierzyć siły na zamiary.

Cześć Klusko,
Po Twoich zdjęciach wróciłam do planu, który wrzuciłaś na pierwszej tronie i dopiero teraz się zorientowałam, że ten dach, przy którym zaplanowałaś altanę, to nie jest dom, tylko coś innego! Jakiś garaż?
Więcej zdjęć jest koniecznych.

Wybacz, że Cię tak męczę z planem i zdjęciami, ale ale już tyle razy na forum widziałam sytuację, że ktoś przychodzi z jakimiś konkretnymi pomysłami, a potem "o rany - nie wpadłam na to!" I pół biedy, jak sprawa jest dopiero w fazie planów
Co oczywiście nie znaczy, że wybrane przez Ciebie miejsce faktycznie nie jest najlepsze. Może jakieś nasadzenia osłaniające wystarczą.

A! A tego cisa przy bramie nie wyrzucaj - obstrzyż go tylko konkretnie w zgrabną kuleczkę i dodaj mu towarzystwo jakieś
Skarbonkowy ogródek 14:30, 05 kwi 2017

Do góry
Modziłam, modziłam i wymodziłam. Bardzo proszę o glosowanie i opinie które ustawienie będzie najlepsze. Ewentualnie co poprawić.

Wersja 1

lewa strona:
stożki i kula z cisów, lizak z trzmieliny ew. bukszpanu. Za stożkami gracki lub inne wyższe trawy. W kącie rośnie rodek CW Podsadzone wszystko hacone.

prawa strona:

cisowy stożek, kule bukszpanowe lub cisowe, z tylu gracki.W kącie rośnie rodek CW. Podsadzone trzmielina ( wersja zielonobiała)
bardziej na prawo trzmieliny na pniu (wersja żółta )na tle z cisów, podsadzone rozplenica.

wersja 2
rośliny te same tylko inne ustawienie.Po lewej zamiast lizaka kula.

wersja 3

trzy stożki po lewej
Małymi kroczkami do celu... 14:28, 05 kwi 2017

Do góry
Wyszłam do ogrodu na chwilę posadzić piwonie, podnoszę głowę i co widzę ?! a no to PRAWDZIWA WIOSNA

Lawendowy zawrót głowy 14:26, 05 kwi 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
No irysy jak nic...znów muszę zoomowac ekran

Aniu juz przekwitaja ))) teraz ta kwitną sasanki )))
Ogród niby nowoczesny ale... 14:07, 05 kwi 2017

Do góry
Magda70 napisał(a)
(...)

i posadzilam kolejne graby...i podzieliłam wielkiego miskanta - którego jesienią dostałam od Alex na 35 mniejszych

Tak więc dzieje się

I to jest konkret! .
Ogródek Iwony II 13:56, 05 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Normalnie łzy mam w oczach. Jakie to jest piękne Iwonko... brak mi słów.
Oby moja ścieżka był choć trochę tak udana jak Wasza. Planuję w tym roku położyć obie. Zobaczymy.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:52, 05 kwi 2017

Do góry
Ostatecznie padło co 70 cm
To tu... 13:52, 05 kwi 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A u mnie w szkółce Pani ma ambrowce i mówi, że można żywopłoty z nich sadzić - ale chyba nie u nas?

Szkoda ambrowców.

A jaką rolę mają pełnić drzewa w tym miejscu? Zakątek leśny obiecujący.

Ten "zwykły" ambrowiec rośnie u mnie pięknie (tfu, tfu). Ale Gumballe coś po pierwszej zimie nie teges. No i do tego to złamanie tej zimy. Czarno to widzę.

Jaka rolę mają pełnić drzewa w tym miejscu? Dekoracyjną głównie. To jest centralny punkt widokowy z salonu. I tak myślę czy białe pnie brzóz. Czy np. dać tam magnolie żeby zdobiła wiosną. Potem tak i tak liście zleją się z liśćmi drzew sąsiada. Sama już nie wiem. Te głowy Gumballi tak i tak były prawie niewidoczne, a przebarwionych liści przez dwa sezony się nie doczekałam.

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:47, 05 kwi 2017

Do góry
Sasanki już kwitną ...ale! były w trzech kolorach :biały czerwony i fioletowy,
a w tym roku zobaczcie sami ...dlaczego jeden kolor?
Lawendowy zawrót głowy 13:37, 05 kwi 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Tak tutaj i na froncie. Na froncie jest zieloniutka a tutaj tak różnie ...sama nie wiem co z nią zrobić

Fajnie!!u mnie front jeszcze bardzo w powijakach

A ta kosodrzewinka przy iryskach-co to?
Ogród przetrwania 13:37, 05 kwi 2017

Do góry
makadamia
Ale nie psycho-fanką?
I robi się wątek terapeutyczny

Tess, Teresko, witaj u mnie. Właśnie czytałam Twój wątek, dotarłam do strony 258, muszę zrobić przerwę na pracę.

Odpowiadam zbiorowo:
1. Plan - faktycznie, trudno się rozmawia o czymś, czego Wy nie widzicie w całości, a ja dokładnie nie umiem opisać. Przygotuję na poniedziałek.
2. Altana - lokalizacja przy domu wydaje mi się najrozsądniejsza z dwóch powodów:
- blisko do domu, więc kursy z naczyniami(i do toalety) krótkie,
- sąsiedzi mają swoją altanę zaraz przy naszej granicy, przy prawym górnym rogu, nie chciałabym prowadzić konkurencyjnych imprez. Bardzo dobrze żyjemy z sąsiadami, ale uważam, że im i nam odrobina intymności się należy.
3. Wycinka - zaczniemy od jabłonki. I zobaczymy. Sąsiad nie ma okien na naszą stronę, my za to możemy go podglądać z trzech okien - łazienka - góra i dół oraz schodowego.
Tess, cisy to te drzewa rosnące wzdłuż płotu. Postaram się o lepsze zdjęcia.

Plany na ten rok - trawnik przed domem, nagrobki i zaplanowanie części przy chodniku wzdłuż domu. Chciałabym jeszcze wybrukowac kawałek przy płocie, żeby jakoś sprytnie ukryć kubły na śmieci, bo nie są zbytnio dekoracyjne. Myślę o konstrukcji podobnej do tej w >>linku<<.

Przy okazji robienia trawnika chyba pożegnamy się z magnolią. Dekoracyjna jest przez kilka dni w roku, a ktoś posadził ją trochę bez pomyślunku i niedługo będzie chciała z nami zamieszkać.

Rozstaniemy się chyba również z kulką cisową, która rośnie prawie w ogrodzeniu:
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:37, 05 kwi 2017

Do góry

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 13:35, 05 kwi 2017

Do góry
jazzy napisał(a)

Tak, dosyć pracowicie Oprócz pergoli jeszcze płot chcę postawić od strony zachodniej, chociażby parę metrów, no i uzupełnienie rabat trawami c.d. Nobi może graby ukrzyżuję

Wczoraj skosiłam trawnik. Wg mnie prosi się o wertykulacje, ale nie wiem czy się uda teraz. W najgorszym wypadku zostanie jesień na wygarnianie siana

Na ten moment strona od tarasu wygląda tak (czyli nieciekawie, ale wierzę, że pod koniec sezonu będzie choć ciut lepiej )

A tam-źle nie jest. Chciałabym, żeby moja trawa tak wyglądała-a co kawałek mam łysinę,albo siańsko.grrr
Skarbonkowy ogródek 13:31, 05 kwi 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Wszystko super, ale gdzie zdjęcia przyciętego cisa?

Nie ma co pokazywać. Ścięłam ''tylko'' dol żeby wyrównać i pobudzić gałęzie do wypuszczania nowego. Od strony ogrodu praktycznie nic się nie zmieniło a od pola trochę straszy Gore lekko przycięłam ( ile sięgnęłam sekatorem ) gałązka po gałązce żeby pobudzić do wzrostu. Widocznej zmiany nie ma.

Zresztą sama zobacz.

było

jest

Prześwietliłam ten dol. Nie wiem czy poprawnie ale nie mam nikogo kto by naocznie doradził. Na czuja cięłam sugerując się tym co Toszka napisała.
Od nowa ... na przekór wszystkim 13:29, 05 kwi 2017

Do góry
iwka napisał(a)
Była sobie lawenda niżej jeszcze ciąć ?

Ja bym pojechała niżej. Ale to ja.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:21, 05 kwi 2017

Do góry
siakowa napisał(a)
i malusi sporobolus dziś

i malusi w sezonie

Kurcze ja myślałam, że sporobolus to tak trochę się pochyla jak stipa-w sensie wiesz-tańcząca grzywa na wietrze.A on jakiś sztywny...Może w pierwszym sezonie zaszaleć i spróbować stipę-może nie zdechnie?
Ogród z rzeźbą 13:21, 05 kwi 2017
Do góry
Zana napisał(a)

... A tak na marginesie, to uwielbiam moją taczkę na dwóch kółkach. Kompletnie nie wiem jak można utrzymać równowagę z wyładowaną taczką na jednym kółku, mnie się wiecznie coś gibało i wywalało.

Fajna ta Twoja taczka,zwróciłam na nią uwagę bo dwukołowa i zastanawiałam się czy dobrze się ją prowadzi
Ja kupiłam też lekką ale jednokołową.Jeżdżę w tę i z powrotem,wprawiona jestem,że hej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies