Zachwyca mnie niezmiennie projekt Danusi ale tu mamy brzozy a orzech jest gorszy mimo, że staram się zawsze szybko grabić liście by nie dopuścić do wydzielania się garbnika
Miałem podobne obawy naszczęście faktycznie potrzeba tylko trochę więcej czasu Trawa wykiełkowała po 2 tygodniach, zatem z około 7 dniowym opóznieniem, a juz bałem się że może grad który spadł "wymroził" kiełkujące nasiona, albo że przesuszyłem je, bo jednego dnia nie podlalem, mimo , że mocno grzało słońce....a wystarczyło poczekać - zakładanie trawnika z siewu uczy cierpliwości
Miła Gardenarium stoję przed dylematem,pomóż proszę...natrafiłam na berberys Orange Pilar (rzekomo dorasta do ok 150 cm) nigdzie nie znalazłam informacji jak szeroko się rozrasta.Wyżej poleciłaś mi ,ze bardziej spektakularny z wymienionych przeze mnie kolumnowych berberysów będzie Orange Rocket (a dzisiaj natrafiłam na jeszcze innego- Orange Pilar)...jaka jest pomiędzy nimi różnica,który z tych dwóch ładniejszy , bardziej jaskrawy.Szukam na maksa wysokiego i wąskiego dołem (ma rosnąć w duzej donicy przy wejściu do domu).
Danusiu melduję że chyba miałaś rację że to wszystko sprawka przymrozków, obecnie widzę że nie przybywa uschniętych pędów a i listki tak jakby robiły się zielone. Mam wiec nadzieję że będą dalej zdrowo rosły Dziękuję za rady!
To propozycja Danusi.
Ja jako grzeczny uczeń chciałabym posłuchać Danusi i zrobić tak jak ona powiedziała tylko nie wiem czy jak dziś wrócę z pracy złapię szpadel i zacznę przekopywać nie zrobię im krzywdy.
Zastanawiam się czy mogę zostać przy roślinach, które już posiadam.
Niski poziom żółty - żurawki które już tu są tylko zmiana miejsca
Niski poziom biały - wrzosy czy może coś innego niskiego?
Czarne trawki rozumiem bez dwóch zdań.
Czy te stożki żółte to np conica?
Na pniu ????
Nie ogarniam reszty ale będę intensywnie myślała, no i co z hortensja? Nie pasuje ;(
Może jakaś podpowiedz? Z góry ślicznie dziękuję za pomoc.
Lawenda z firletką kwiecistą Lawenda najlepiej się prezentuje posadzona w dużej, jednogatunkowej masie, jako pasy, żywopłoty, duże plamy. Wtedy wygląda najbardziej spektakularnie i malowniczo.
Dobrym towarzystwem dla lawendy, jeśli chcemy ją na rabatach pomieszać, są róże, bodziszki, żurawki, hosty (szczególnie o żółtym zabarwieniu). Jeśli chodzi o kolor innych kwiatów to polecam różowy, niebieski, fioletowy i biały. Z krzewów ładnie będzie wyglądało zestawienie z żółtolistną trzmieliną Fortunego (Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold') oraz purpurowym perukowcem Cotinus 'Royal Purple'.
Lawenda, zwłaszcza gatunki śródziemnomorskie, doskonale będzie wyglądała samotnie w donicach lub skrzynkach. Możemy nią podsadzić także różnorakie małe formy pienne, np. trzmieliny lub cisy na pniu.
Z suszonych kwiatów lawendy możemy samodzielnie wykonać zapachowe woreczki do szafy i łazienki, tzw. potpourri. Znane jest też jej szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym jako mydła, żele, wody kolońskie i płyny do kąpieli oraz olejki do aromaterapii.
Anglicy mówią, że tam gdzie w ogrodzie rośnie lawenda, małżonkowie nigdy się nie kłócą. Może warto spróbować ją posadzić we własnym ogrodzie?
...a tutaj kolor Dobrym towarzystwem dla żurawek są inne cieniolubne byliny, jak: Astilbe, Phlox, Iris, Bergenia, Hosta, Ophiopogon, a także paprocie. Można je zestawiać z bukszpanami, iglakami czy ozdobnymi trawami. Nie znam lepszych bylin, które by tak do wszystkiego pasowały. Można nimi podsadzać krzewy o kontrastowym zabarwieniu liści, sadzić w żwirze, jako obwódki i ramki drzew. Dzikie alpejskie Heuchera i jej miniaturowe formy, jak Petites, dobrze rosną w ubogiej glebie w ogrodach skalnych. Mają niewielkie rozmiary i wdzięk, który je doskonale łączy z innymi roślinami alpejskimi.
Odmiany o większych liściach są skuteczne w małych grupach lub nawet jako pojedyncze rośliny, ale mogą być również wykorzystywane w dużych nasadzeniach, przeplatane liśćmi paproci lub host. Heuchera zapewni obecność koloru przez cały rok, kiedy inne byliny nie są już widoczne. O zastosowaniu w obsadzeniach pojemnikowych nie wspomnę. Rośliny o najciemniejszym zabarwieniu sadzi się w tzw. ogrodach czarnych lub czerwonych. Drobne kwiatostany żurawek wykorzystuje się także we florystyce do ślubnych bukietów. Należy też wspomnieć o modnych ostatnio "zielonych ścianach", gdzie żurawki właśnie zyskały również znaczącą pozycję, gdyż doskonale się tam prezentują.