Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:16, 30 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Tulipanki były na dobry wieczór.. co prawda wczorajszy, ale dzisiejszy też sie przyda
A czcionka też ładna i fajnie pasuje do pocztówki

Czcionka nazywa się Wickenden Cafe NDP
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:15, 30 kwi 2014

Do góry
makkasia napisał(a)
Ja pozdrawiam a moje Qeen są takie same jak Twoje ale ciemnieją, poczekaj
liliokształtne tulipany piękne
ściskam

Ja nie kupowałam QoN tylko 'Paul Scherer'
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:14, 30 kwi 2014

Do góry
ASUULEK napisał(a)
Danusiu, przepraszam ze zaśmiecam Ci wątek pytaniami, ale jeśli byłabyś tak uprzejma i podpowiedziała mi w dwóch problemach ogrodowych będę Ci ogromnie wdzięczna. Mam skarpę przy tarasie i od góry chcę posadzić pas lawendy i nie wiem co dalej , poniżej. Chciałabym posadzić plamami jakieś rośliny
Na górze chciałabym lawendę i nie wiem co może pasować obok niej
poniżej schodząc w dół skarpy myślałam jakieś sosenki karłowate lub takie cyprysiki i obok np. berberys żółty takie małe kuleczki. Co by jeszcze pasowało? Co pasuje do lawendy? Może jakieś trawki bo bardzo mi się podobają ale wiem że nie należy przesadzać z różnorodnością.
Drugi dylemat Danusiu mam na rabacie w cieniu przy ogrodzeniu z cisa.Posadziłam tam pas żurawek tych żółtych i tak łyso to trochę wygląda, coś by tam jeszcze pasowało jakieś wyższe piętro. Zastanawiałam się nad trawą red baron, ładnie by to kontrastowało ale czy ona do cienia pasuje? Co byś Danusiu poradziła, Co można dosadzić do żurawek?
Pozdrawiam serdecznie i bardzo proszę o poradę.....

Co pasuje do lawendy

Kompozycje i zastosowanie lawendy

Lawenda z firletką kwiecistą Lawenda najlepiej się prezentuje posadzona w dużej, jednogatunkowej masie, jako pasy, żywopłoty, duże plamy. Wtedy wygląda najbardziej spektakularnie i malowniczo.

Dobrym towarzystwem dla lawendy, jeśli chcemy ją na rabatach pomieszać, są róże, bodziszki, żurawki, hosty (szczególnie o żółtym zabarwieniu). Jeśli chodzi o kolor innych kwiatów to polecam różowy, niebieski, fioletowy i biały. Z krzewów ładnie będzie wyglądało zestawienie z żółtolistną trzmieliną Fortunego (Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold') oraz purpurowym perukowcem Cotinus 'Royal Purple'.

Lawenda, zwłaszcza gatunki śródziemnomorskie, doskonale będzie wyglądała samotnie w donicach lub skrzynkach. Możemy nią podsadzić także różnorakie małe formy pienne, np. trzmieliny lub cisy na pniu.

Z suszonych kwiatów lawendy możemy samodzielnie wykonać zapachowe woreczki do szafy i łazienki, tzw. potpourri. Znane jest też jej szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym jako mydła, żele, wody kolońskie i płyny do kąpieli oraz olejki do aromaterapii.

Anglicy mówią, że tam gdzie w ogrodzie rośnie lawenda, małżonkowie nigdy się nie kłócą. Może warto spróbować ją posadzić we własnym ogrodzie?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/322-lawenda-uprawa-ciecie-i-kompozycje

Co pasuje do żurawek

Zestawienia żurawek z innymi roślinami

...a tutaj kolor Dobrym towarzystwem dla żurawek są inne cieniolubne byliny, jak: Astilbe, Phlox, Iris, Bergenia, Hosta, Ophiopogon, a także paprocie. Można je zestawiać z bukszpanami, iglakami czy ozdobnymi trawami. Nie znam lepszych bylin, które by tak do wszystkiego pasowały. Można nimi podsadzać krzewy o kontrastowym zabarwieniu liści, sadzić w żwirze, jako obwódki i ramki drzew. Dzikie alpejskie Heuchera i jej miniaturowe formy, jak Petites, dobrze rosną w ubogiej glebie w ogrodach skalnych. Mają niewielkie rozmiary i wdzięk, który je doskonale łączy z innymi roślinami alpejskimi.

Odmiany o większych liściach są skuteczne w małych grupach lub nawet jako pojedyncze rośliny, ale mogą być również wykorzystywane w dużych nasadzeniach, przeplatane liśćmi paproci lub host. Heuchera zapewni obecność koloru przez cały rok, kiedy inne byliny nie są już widoczne. O zastosowaniu w obsadzeniach pojemnikowych nie wspomnę. Rośliny o najciemniejszym zabarwieniu sadzi się w tzw. ogrodach czarnych lub czerwonych. Drobne kwiatostany żurawek wykorzystuje się także we florystyce do ślubnych bukietów. Należy też wspomnieć o modnych ostatnio "zielonych ścianach", gdzie żurawki właśnie zyskały również znaczącą pozycję, gdyż doskonale się tam prezentują.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/96-zurawki-liscie-zamiast-kwiatow

Ławka w ogrodzie 07:10, 30 kwi 2014

Do góry
Ławka darniowa spotkana podczas zwiedzania angielskich ogrodów. Tutaj zamiast wikliny są metalowe taśmy.

Odległość od pnia zdaje się na 50-40 cm.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:03, 30 kwi 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Danusiu czy mogłabyś mi polecić jakąś odmianę bodziszka najlepiej takiej wysokości, żeby nie zdominował host? Przejrzałam wątek o bodziszkach i tam na 2-giej stronie wkleiłaś zdjęcie takiego ładnego, z pstrokatymi, jasnymi listkami, może taki? Chodzi mi też o taki, żeby może miał jasne kwiatuszki, bo ma zadarnić powierzchnię pod sosnami i ładnie by rozjaśnił to miejsce. Mam tam właśnie jeszcze hosty i paprocie. Z góry dziękuję.

Zoabcz, tutaj są angielskie grafiki bodziszków, może coś się spodoba?

Fotki
Bukszpan (Buxus) - uprawa 06:52, 30 kwi 2014

Do góry
Bukszpan tniemy zanim zacznie rosnąć, potem wypuszcza młodziutkie przyrosty i wtedy się nie tnie.

Potem w czerwcu młode przyrosty zmieniają barwę na ciemną i wtedy jest główne cięcie. POtem też rosną, ale już mniej.

O bukszpanach i topiarach czytaj tutaj.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/bukszpan

https://www.ogrodowisko.pl/tag/topiary
Stewartia pseudocamellia - stewarcja kameliowata 06:50, 30 kwi 2014

Do góry
Nie robi na mnie wrażenia, wyautowałam za mur
Choroby róż 00:20, 30 kwi 2014

Do góry
Wpisz w google hasło i wyskakują sklepy, jest ich bez liku
Rhododendron, Azalia i inne wrzosowate 00:18, 30 kwi 2014

Do góry
Azalia ma wymagania - kwaśną glebę, pomyśl, jaką nasypałaś?
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 00:07, 30 kwi 2014

Do góry
W takiej, że jak je ustawisz to mają się prawie stykać
jeśli chcesz mieć lity zywopłot bez przerw.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 00:06, 30 kwi 2014

Do góry
No to walcz o jej urodę.
Świerk serbski - Picea omorika 00:06, 30 kwi 2014

Do góry
kryla napisał(a)
Świerk serbski 'Nana' czy 'Zuckerhut'
Potrzebuję uzupełnić rabatę o nieduże świerki, docelowo 2-3 metry. Zdecydowałam sie na serbski. Mam do wyboru Zuckerhut i Nana. Stanowisko: rano słońce, po południu półcień. Danusiu które wybrać?.

Nie wiem, co tam sobie "stryjenka uważa"
Bukszpan (Buxus) - uprawa 00:05, 30 kwi 2014

Do góry
Teraz rosną, na cięcie za późnoo, posadź a przytniesz pod koniec czerwca, jak zakończy wzrost.
Stewartia pseudocamellia - stewarcja kameliowata 00:04, 30 kwi 2014

Do góry
Miało dużo kwiatów tylko nie kwitło naraz, tylko pojedyncze kwiatki, Z ogrodu wywaliłam na ulicę, nie podoba mnie się to kwitnienie.
Betula pendula 'Youngii' - brzoza brodawkowata "Youngii" 00:02, 30 kwi 2014

Do góry
Na logikę, skoro przemarznięte - to nie wypuszczą i tylko szpecą, Przyciąć bez pytania.
Jaśminowiec wonny - Philadelphus coronarius 23:59, 29 kwi 2014

Do góry
Przysuszyło, nasłoneczniło chyba Albo grzyb.
Brzoza - Betula 23:59, 29 kwi 2014

Do góry
Gdybym wiedziała to bym napisała, ale nie wiem,
Katalpa - Catalpa 23:57, 29 kwi 2014

Do góry
Możesz podlać Florovitem rozcieńczonym.
Czym wyłożyć taras i balkon? 23:53, 29 kwi 2014

Do góry
Zdjęcie usunęłam, bo nie można wklejać cudzych zdjęć.

Co jest lepsze na taras to rzecz gustu i co się komu podoba. Zależy też od jakości wykonania, jak coś źle położone - odpadnie na bank po zimie.
Ogródki ziołowe - zioła 23:44, 29 kwi 2014

Do góry
O bazylii nie słyszałam, mięty też się nie zamraża a uzywa świeżą. Wszystko zależy od przeznaczenia ziół. Rozmaryn się suszy nie zamraża, melisę się suszy na herbatkę.
Zioła typowe do zup się mrozi, koperek, pietruszkę.

Szczypiorku nie da się zamrozić też.
Wszystkiego do "jednego worka" wrzucić się nie da.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies