Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Żywopłot strzyżony liściasty 08:03, 29 kwi 2014

Do góry
Skoro mają zielone listki to już na cięcie za późno. przytniesz w marcu w przyszłym roku o połowę.

Nawożenie nie jest konieczne jeśli zaprawiłaś dołki podczas sadzenia. Najlepiej dbać aby miały wilgoć, podlewać a o nawożenie będziesz się martwić w przyszłym roku. Teraz niech się przyjmą i zakorzenią dobrze.
Żywopłot strzyżony liściasty 08:01, 29 kwi 2014

Do góry
Otrzymałam pytanie

Pani Danusiu dostałam sadzonki graba na żywopłot około 40- 60 cm sadzonka ( kopane)i leżały zakopczykowane do teraz ,mają juz zielone listki! Dziś wsadzilam mam nadzieję ze się przyjmąMoje pytanie ,kiedy mogę przyciąć i na jaką wysokość żeby się zagęścił bo narazie to chude patyczki i kiedy pierwszy raz zasilić nawozem? Dziękuję i pozdrawiam.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 07:50, 29 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zasłoń przy pomocy ekranu strzyżonego na odpowiedniej wysokości.

tak właśnie myślałam wczoraj że może by tak w koło bukszpanem pojechać i ciąć go na wysokość dół płotu + jakieś 5cm żeby lepiej zasłonić... tylko że to jest 34mb bukszpanu. Może mama umie rozmnażać bukszpan, choć z drugiej strony będzie wtedy maluteńki. No nic, projekt pewnie zacznę.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 07:24, 29 kwi 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)

Zrobiliśmy też placyk żwirkowy z bukszpanami. Musiałam przenieść trochę tulipanów, ale części nie miałam serca jeszcze ruszyć więc póki co lini prostych nie ma. Pozatym, trawa musi być posiana żeby wyrównać linie. A potem.... potem jeszcze dużo pracy przedemną!

zastanawiam się jak zasłonić ten dół od ogrodzenia. Teraz żałuję, że go nie zmieniliśmy choć na zwykłą zieloną siatkę. A teraz trochę po ptokach.

Zasłoń przy pomocy ekranu strzyżonego na odpowiedniej wysokości.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 07:15, 29 kwi 2014

Do góry
Wg mnie nie jest to przędziorek, a zwykłe pająki zrobiły pajęczynę.

Przędziorki są małe, prawie niewidoczne gołym okiem, żerują od spodu liścia i ich oprzędy są delikatne, nakłuwają listki od spodu, co objawia się odbarwieniami.

Obejrzyj liść od spodu czy nie ma tak:

Zdjęcia
Rozpoznawanie chorób i szkodników 07:10, 29 kwi 2014

Do góry
PERKA napisał(a)
Od kilku dni zaobserwowałam na drzewach, nie tylko liściakach, iglaste też zdarza się, że mają takie "widoczki"

białe pajęczyny które zwijają listki, oplatają gałązki

oplatają liście, nitki ciągną się od gałązki do gałązki, liście są takie sobie... czyli marne.
co mam z tym zrobić? Opryskać? Jeżeli tak to czym? Zbierać ręcznie, czy po prostu zostawić ?
Ogródek Agam 21:39, 28 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tutaj trzeba z nimi polatać i poustawiać i wybrać najlepszą opcję, ja na zdjęciu tego nie widzę

Dzięki Danuś za podpowiedź odnośnie 3 wiśni już wkopana, została jeszcze jedna do wkopania ale po nią muszę dopiero jechać .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:46, 28 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pięknie Danusiu ...a czemu ja nie mam ańi jednego tulipana , ja siem pytam ??

Pozdrowionka
Brązowienie iglaków 16:45, 28 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie zaszkodzi, stosuje się go także profilaktycznie. Na opakowaniu masz napisane stężenie.

Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź. A i czy jeszcze Pani mogłaby doradzić ? Czy widziała Pani zdjęcią moich chorych maleństw? Czy to na pewno szara pleśń? Czy są one do uratowania ? Traktować je tylko Topsinem?
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 16:43, 28 kwi 2014

Do góry
Pewnie jodła kalifornijska, ale nietypowy kształt ma, rachityczny
Brązowienie iglaków 16:42, 28 kwi 2014

Do góry
Nie zaszkodzi, stosuje się go także profilaktycznie. Na opakowaniu masz napisane stężenie.
Zimozielony ogród przy białym domu 16:20, 28 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Stoją jak żołnierze

/quote]

w jakiej odleglosci sadzic takie duze tuje [
Buk pospolity - Fagus sylvatica 16:18, 28 kwi 2014

Do góry
Dowolnie, jak chcesz.
Ogródek Agam 14:52, 28 kwi 2014

Do góry
Tutaj trzeba z nimi polatać i poustawiać i wybrać najlepszą opcję, ja na zdjęciu tego nie widzę
Ogródek Agam 14:51, 28 kwi 2014

Do góry
Jedna na pewno tutaj, ale druga gdzie jest planowana - też tutaj?

Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:48, 28 kwi 2014

Do góry
Wygląda jakby stale był zalewany, ziemia też mi się nie podoba, wykwity na niej są, wzrusz tę ziemię, a najlepiej wyjmij roslinę i przesadź do świeżej ziemi.

A może przenawożona została, podlewałaś jakkimś nawozem?

Cytryny mogą też mieć wełnowce lub tarczniki, popatrz na liście czy nie ma takich owalnych tarczek albo "waty".
W krainie gliny i jaskrów 14:21, 28 kwi 2014

Do góry
Może od razu wymyśl tytuł wątku i przeniosę do Naszych Ogrodów?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:01, 28 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danuś, piękna pocztówka!

Wiesz, jak się nazywa ta czcionka, której użyłaś?
Ogród piękny i podlewanie z góry. U nas zdecydowanie za mało deszczu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:48, 28 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jeśli jest bonsai to już on będzie "robił za gwiazdę" - inne drzewko zrobi mu tylko konkurencję

No właściwie to racja, tyle że to moje bonsai takie nieduże z 50-60 cm pewnie ma. Mysłałam zeby dac na tą rabatkę obwódkę z żurawek, marza mi sie citronelle ale nie wiem czy dadzą radę, bo tam słonće do południa jest, może ciut dłużej. Pod bukszpan trzmielina płożąca jako wypełniacz, moze tez jakaś jasna/łaciata no i cos mi brakuje, bo jest smutno, no i chyba cos powinno być tłem dla tego bukszpanu ???
Załaczam zdjęcie,pewnie łatwiej bedzie coś doradzic. Rabatke na jesien zakryłam folią budowlaną, wiec na razie nie wygląda zbyt estetycznie, ale bynajmniej chwasty nie rosły Mam nadzieję ze choć trochę widać to bukszpanowe bonsai

Z góry dziękuję za podpowiedzi
Pozdrawiam
Gosia
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:55, 27 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Byłam Aniu z ciekawości, bo czasu mam zdecydowanie za mało na odwiedzanie Was, ale powiem Ci, że te niebieskości powalają A fotka doskonała.

I dla takich chwil pochwały warto machać tym łopatkiem Uroslam o co najmniej 5 cm...szkoda, że wszerz

U Ciebie jest dyskusja czy Tulipan Queen of Night ciemnieje czy nie.. ciemnieją, ale nie jest to co na obrazkach i z nocą nie ma to dużo wspólnego.. ale mi się podobają włąsnie takie... jakoś czarnych kwiatów nie lubię.. a ściemniały o odcień...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies