Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 22:29, 21 mar 2017

Do góry
Ja dziś piszczałam z radości po powrocie z pracy. Wczoraj pąki, dziś część zakwitła. Prosto przy wejściu
Moje pierwsze iryski

Prawdą jest, ze nie potrzebują słońca. Nawet w pochmurny dzień są otwarte. Nie tak, jak krokusy
Ogródek Iwony II 22:13, 21 mar 2017

Do góry
Dziewczyny, bardzo dziękuję za rady. Posłuchałam Madżenki i Mirki. Poszłam odkryć hortensje ogrodowe. Mam dwie od Mirki, powinny kwitnąć, ale u mnie pierwszy sezon, okrywałam wszystkie. Mam tez dwie młode sadzonki od mojej siostry. tam kwitną co roku, ale u niej rosną w zaciszu. Nie wiem więc, czy kwitną na jednorocznych, czy może to zacisze im tak bardzo pomaga. I mam jeszcze jedną, największy krzaczek, który dostałam w prezencie dwa lata temu. Pięknie kwitła, a rok temu był tylko jeden kwiatek. W tym roku będę mogłą się przekonać, które warte są miłości wzajemnej.
Wiem, ze ogrodowe mogą nie kwitnąć, ale jak już zakwitną, to cudownie. Posadziłam wszystkie obok siebie w zaciszu. Zobaczymy.

Dziewczyny, piszecie też, że u siebie hortensji nie okrywacie.
Przypomnę, że bukietowych nie trzeba okrywać, wiosną tnie się je krótko, nad drugim, trzecim oczkiem, wycina wszystkie gałązki cienkie, a kwitną ładnie co roku. Nie boją się mrozu.

Hortensje ogrodowe mają wiele odmian. jedne kwitną na zeszłorocznych gałązkach, z pąków, które zawiązały w poprzednim sezonie. Jeśli pąki zmarzną, nie będą kwitły. Są też takie odmiany, które kwitną na zeszłorocznych i tegorocznych gałązkach. Moje są podarowane i nie znam odmian. Nie wiem, na których gałązkach kwitną.
Te od Mirki kwitną u niej co roku. Ciekawa jestem tego pierwszego sezonu u mnie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:17, 21 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jutro pewnie Cię zaskoczą
Ja dziś piszczałam z radości po powrocie z pracy. Wczoraj pąki, dziś połowa zakwitła.
Iwonko jest taka opcja
Malutki pod lasem 21:06, 21 mar 2017

Do góry
ML żyje Fajnie masz.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:39, 21 mar 2017

Do góry
ana_art napisał(a)
Pierwszy irysek, reszta w pąkach

Jutro pewnie Cię zaskoczą
Ja dziś piszczałam z radości po powrocie z pracy. Wczoraj pąki, dziś połowa zakwitła.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:52, 21 mar 2017

Do góry
Też czekam na ciąg dalszy
Madżenie ogrodnika sezon 2017 08:03, 21 mar 2017

Do góry
Madżen, dopytam się jeszcze: czy rozplenice startują od korzenia? Czy ze srodka źdźbła?
Czy ja już też je mogę ciąć? U mnie wszystko 2 tygodnie po Wrocławiu. Daj proszę znac, kiedy carexy ciąć. Mam ID i chyba je tylko wyskubię. Bo ogólnie młode i w dobrej kondycji.
I ptasie łapki mam. I 3 sadzonki Silver.
Ogródek Iwony II 07:57, 21 mar 2017

Do góry
Tak, tak. To ID. Jeszcze jej nie skubałam. Tam, gdzie cała była pod śniegiem, jest ładniutka
Stipa, co była ścięta, niektóra jest zielona w środku. Ciekawa jestem dwuletniej stipy.
Dziś pada. A właściwie leje
Ogródek Iwony II 07:31, 21 mar 2017

Do góry
Ewa, kocham Cię
Co do przyjazdu -Zbyszek się już pytał, kiedy. A ja czekam na hasło od Ciebie.
Ogródek Iwony II 07:03, 21 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mirko, to bardzo ważny wpis. Łatwiej się komponuje, jesli nie tylko nam się podoba.
Kilka osób namawiało mnie, by róze zostawić w tym miejscu, gdzie są. Wczoraj Zbyszek się pytał o ich przesadzanie. Powiedziałam, że zostaną. Powietrze z niego zeszło. Ulżyło. dosadzę im kilka stip, by dodały lekkosci. I werbennę wymienię. Jakos nie widzę, by odbijała. A siewek na rabacie też jeszcze nie widzę. Moze później.

Też jestem za pozostawieniem tam róż, bez nich to jak nie twój ogród.
Ogródek Iwony II 06:26, 21 mar 2017
Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zimą planowałam kącik na basen. Postanowiłam jednak, ze miejsce wykorzystam pod kolejną, trzecią rabatę warzywną. Nie wiem, czy już w tym roku uda mi się pozyskać odpowiednią ilość ziemi, ale będzie trzecia skrzynka warzywna w ogrodzie użytkowym.
http://majawogrodzie.tvn.pl/233,Permakultura-w-warzywniku,porada.html

Ponieważ w podobny warstwowy sposób robiłam poprzednie dwie rabaty warzywne, to teraz wiem, dlaczego buraki mi tak porosły

Ktoś podpowie, co na rabaty siejemy jako pierwsze?

Ja zawsze wcześniej sieję rzodkiewkę, marchewkę, pietruszkę, koper i sałatę, potem w kwietniu/ maju buraki, górki i fasolkę. Patrzę na instrukcje czyli pory siania na opakowaniu.
Ogródek Iwony II 00:43, 21 mar 2017

Do góry
Zimą planowałam kącik na basen. Postanowiłam jednak, ze miejsce wykorzystam pod kolejną, trzecią rabatę warzywną. Nie wiem, czy już w tym roku uda mi się pozyskać odpowiednią ilość ziemi, ale będzie trzecia skrzynka warzywna w ogrodzie użytkowym.
http://majawogrodzie.tvn.pl/233,Permakultura-w-warzywniku,porada.html

Ponieważ w podobny warstwowy sposób robiłam poprzednie dwie rabaty warzywne, to teraz wiem, dlaczego buraki mi tak porosły

Ktoś podpowie, co na rabaty siejemy jako pierwsze?
Ogród z uśmiechem 23:49, 20 mar 2017

Do góry
jolanka napisał(a)

Czy to znaczy, że ogród będę dłuuuugo robiła Jeśli w takim towarzystwie to OK, oby jak najdlużej

A ty chcesz tu być tylko na czas robienia ogrodu? Oj, oj Roślinki rosną długo, sama wiesz. A kto relacje z rośnięcia będzie robił?
Ogród za grosze 23:09, 20 mar 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

... Tnij krótko tak na wysokości 3-5 cm, ale jeszcze nie teraz. Jak wypuści łodyżki 10-15 cm utnij sobie trochę oskub listki i wierzchołek wzrostu, wsadź do ziemi z piaskiem i przykryj butelką. Zrób sobie sadzonki. Świetnie się ukorzenia. Drugi raz tnę lawendę jak przekwitnie (sierpień). Obcinam kwiatostany i formuję kule lub tnę "na równo". Prosto na górze i prostopadle boki - taki żywopłocik.
...

Ewa, ja swoją lawendę cięłam we wrześniu w półokrągłe poduszki. Czy mogę jej teraz już nie ciąć, skoro nie wypuściła ponad powierzchnię odrostów wystających?
Jak myślisz? Może to jesienne cięcie raz wystarczy?
Zakątek z fioletową ławeczką 22:40, 20 mar 2017

Do góry
Donia72 napisał(a)
Czas powyciągać tzw.przydaśki

Jakie słodkie

Doniu, widziałam twoje prace u Aniii. Cudne rzeczy tworzysz
Doświadczalnia bylinowo-różana 22:13, 20 mar 2017

Do góry
Ewuniu, wiosna u ciebie szybciej jest. Forsycja - niesamowicie kwitnie
Sasanki u mnie ledwo z ziemi wyłażą
Ogrodowy song 22:10, 20 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, z tymi tujami, jakieś dziwne to tłumaczenie ...

Się napracowaliście. Super

Widzisz..w opisie kulka, która po 10 latach osiąga wysokość 50 cm a tu 3-4 letnia już ma 40 cm. (??) Na moje pytanie, dlaczego opis nie zgadza się ze stanem faktycznym odpowiedział, że opisy biorą z katalogów (?)i..że nie będę zawiedziona. Powiedziałam mu, że nawet po roku się przypomnę. Wiadomości e-mail trzymam
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 3.06.2017 21:50, 20 mar 2017

Do góry
Ja też bym chciała być, jeśli mnie grupa pomorska przygarnie do auta
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies