Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Gosi 22:46, 13 lut 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:45, 13 lut 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:44, 13 lut 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:43, 13 lut 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Twój EM jakiś dziwny. Miłość do trawnika zwykle przechodzi facetom po roku, góra po dwóch latach biegania z kosiarką. Trudny egzemplarz Ci się trafił.

Haniu, niestety mój m. nie zajmuje sie wcale ogrodem. Nawet trawnikiem. Może kiedyś opowiem jak zakładałam go własnymi rękami. Może dlatego tak bardzo nie protestuję?
A dlaczego m. nie pomaga? Bo wtedy chciałby decydować, o wyglądzie rabat. On lubi nowoczesne, monochromatyczne, a ja jak widać na załączonych obrazkach. Zostawiłam mu dom do urządzania (choć nie do końca ), a ja przejęłam ogród.

Joku napisał(a)
Lubię twoją odliczankę do wiosny, jakoś raźniej się robi na sercu .
Kot ma cudowny ogon.

Ja też lubię takie odliczanie. To jak odcinać codziennie centymetr w wojsku do zakończenia służby. Przynajmniej tak było kiedyś
A kot miał być taki jak Joli April. Ale raczej to podróbka

Kordina napisał(a)

Jak ja lubię takie gąszcze odliczanka brzmi coraz lepiej

Prawda? Jakoś tak fajnie człowiek sie czuje jak uświadomi sobie, że jeszcze miesiąc z kawałkiem do wiosny.
Chociaż uważam, że wiosna zacznie się szybciej.

37 dni do wiosny
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 22:42, 13 lut 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Proszę pomóżcie z moim dylematem. Tak wygląda układ rabat w grodzie.

Kolorem zaznaczyłam rabaty. Niebieska oraz brązowa - jeszcze brak pomysłu, oprócz tego że będą na niej żywopłoty dość wysokie by zasłonić tył ogrodu. Różowa to rabata brzozowa dla której plan nasadzeń jest już niemal gotowy. Potem stopniowo na jej rogu zaczyna się pojawiać stipa by płynnie przejść w rabatę z trzcinnikami (kolor żółty).

Na tej rabacie będzie przejście pod pergolą do części użytkowej ogrodu. Kolorem fioletowym zaznaczyłam rabatę z piwoniami, taką bardzo kolorową, trochę wiejską, z naparstnicami, ostróżeczkami, kocimiętką itd. Przy niej będzie hamak/huśtawka z widokiem na brzozową i rzeźbę w jej centrum.

Teraz mój dylemat - [b]czy rabatę z trzcinnikami zrobić w całości (ok.21-22 metry) czy tylko do pergoli, a potem płynnie przejść w wiejską? Mój dylemat jest taki, że tak duża trzcinnikowa może powiać nudą, a 8-metrowa piwoniowa nie pomieści zbyt wiele.

Ja bym postawiła na wiejską po całości, ujmując i akcentując wiejskim nasadzeniem też pergolę. Mnóstwo piwonii wtedy zmieścisz, swojskością zaprosisz do warzywnika. Rabatę z trzcinnikami(rabaty) przesunęłabym przed te dwa dzielące przestrzeń żywopłoty. Zyskałyby zielone tło i zachowały nowoczesność tej części ogrodu. Mogą być identyczne, to dobrze zrobi kompozycji, będą przesunięte wobec siebie, widziane też z różnych perspektyw, kiedy będziesz przemieszczała się w kierunku do brzozowego zagajnika i z okien chyba też? Trawy późno ruszają, możesz dorzucić coś wczesnowiosennego. Nawet cebulową drobnicę w masie. Ciekawy projekt, Regularność, powtarzalność, trochę lasu, element sztuki (masz już rzeźbę?), coś z eksplozji wiejskości i warzywnik. Proponuję wiejską w kształcie odwróconej litery L.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 22:22, 13 lut 2024

Do góry
Chlip chlip od 40-80 cm lista wyżej niż mój założony trawnik
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 22:20, 13 lut 2024

Do góry
Zdjęcia nie wyglądają źle , ale różnice poziomów mnie przeraziły , plus wszędobylski piach cement brrr
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 22:18, 13 lut 2024

Do góry
Ale co tam pitu pitu pamiętacie mój front z wiosny 2022 który pięknie wygladzilam czarna ziemia , no cóż na jesień przyszła ekipa od kostki no i tadam ...
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 22:11, 13 lut 2024

Do góry
Strona północna wierzby hakuro, lawendy , tawuły , tutaj planuje sporo zmian lekko poszerzyć rośliny w większej ilości i w większych planach koloru.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 22:09, 13 lut 2024

Do góry
Wrzesień 2022 rabata wschodnia na niej pierwsze miskanty , hortensje ,roze
Ogród Basi i Romka 21:19, 13 lut 2024

Do góry
Dziś przyszedł mój prezent urodzinowy, swoje święto mam za kilka dni, roślinki przyszły dziś druga część roślinek będzie w marcu trzy rodki i brzoza z białą korą, taki kijek na rodki będę szukać miejsca, na brzozę już mam. Świerk conika prawie cały zrobił się suchy, musze go wyrzucić i zrobi się miejsce.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:00, 13 lut 2024

Do góry
Proszę pomóżcie z moim dylematem. Tak wygląda układ rabat w grodzie.

Tył ogrodu w realu.

Kolorem zaznaczyłam rabaty. Niebieska oraz brązowa - jeszcze brak pomysłu, oprócz tego że będą na niej żywopłoty dość wysokie by zasłonić tył ogrodu. Różowa to rabata brzozowa dla której plan nasadzeń jest już niemal gotowy. Potem stopniowo na jej rogu zaczyna się pojawiać stipa by płynnie przejść w rabatę z trzcinnikami (kolor żółty).

Pomysł na rabatę z trzcinnikami zainspirowany jest tym pinem - https://pin.it/MwTm6Tgf6. Na tej rabacie będzie przejście pod pergolą do części użytkowej ogrodu. Kolorem fioletowym zaznaczyłam rabatę z piwoniami, taką bardzo kolorową, trochę wiejską, z naparstnicami, ostróżeczkami, kocimiętką itd. Przy niej będzie hamak/huśtawka z widokiem na brzozową i rzeźbę w jej centrum.
https://pin.it/28WMjCpzh
https://pin.it/NWPHNSvaD
Teraz mój dylemat - czy rabatę z trzcinnikami zrobić w całości (ok.21-22 metry) czy tylko do pergoli, a potem płynnie przejść w wiejską? Przykład na płynne przejście - https://pin.it/5jI88IR5l. Mój dylemat jest taki, że tak duża trzcinnikowa może powiać nudą, a 8-metrowa piwoniowa nie pomieści zbyt wiele.
Sezon 2017 u Hanusi 20:55, 13 lut 2024

Do góry
I tego sie trzymajmy, "grzebuszki ziemne".

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:28, 13 lut 2024

Do góry
Jagnieta tez sa
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:24, 13 lut 2024

Do góry
Coraz wiecej kwiatow i pszczolki juz sie obudzily
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 19:55, 13 lut 2024

Do góry
Rabata na tyle po dwóch miesiącach asymilacji i w głowie jedno więcej traw ,bylin i ogólnie wszystkiego czyli co za rok powiększanie rabaty
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 19:53, 13 lut 2024

Do góry
Że skrzyń we wrześniu aż kipiało
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 19:51, 13 lut 2024

Do góry
Południowa ściana domu widok na front i mój chwastowy trawnik
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 19:50, 13 lut 2024

Do góry
Wrzesień 2022 wierzba lekko zarosla ale fryzjer był był zaraz po zdjęciu
Ogród w malinówkach 19:42, 13 lut 2024

Do góry
A to te moje krokusy, zdjęcie z dzisiaj
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies