Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na glinie 09:35, 18 maj 2017

Do góry
urlop wzięłam, by wyplewić ogród
oczywiście nie skończyłam, ale już ładnie podgoniłam odchwaszczanie

jeśli przesadzę czosnki do queenów, to kolorystyka będzie wyglądać tak
tu narazie jest ściernisko ale będzie ogrodowisko :) 09:30, 18 maj 2017

Do góry
Propozycja podziału funkcjonalnego nr 1:

Na tarasie kanapy do wypoczynku.
Niedaleko (żeby nie trzeba było ganiać z talerzami) - miejsce jadalniane, czyli grill, stół do jedzenie - jakaś altana pewnie będzie niezbędna
miejsce na ognisko można można wkomponować tu, albo przenieść gdzieś dalej i zrobić bardziej "dzikie".
Wędzarnia podobnie - jeśli chcecie grill murowany, to można go połączyć z wędzarnią, jeśli nie, to wędzarnię możńa przenieść w okolice sadu/warzywnika (dym).
Miejsce na zabawy dla dzieci zrobić bliżej frontu - niezbędne będą nasadzenia zasłaniające bałagan

Warzywnik dałam od południa a sad od północy, żeby drzewa nie zasłaniały słońca.

Problemy i tematy do rozważenia:

- warzywnik jest daleko od kuchni i od planowanego domku gospodarczego. Z estetycznego punktu widzenia fajnie, z praktycznego nie.
przy warzywniku powinna być
- szopa na narzędzia, bo będą często potrzebne, ewentualnie z inspektem/szklarenką na robienie rozsad
- kompostownik
- doprowadzenie wody do podlewania - albo rury od domu albo studnia; nawadnianie planujecie pewnie na takim areale?
- na etapie budowy domu trzeba będzie pamiętać o wyprowadzeniu elektryki na ogród - zwłaszcza przy altanie przyda się oświetlenie i jakieś gniazdko do podłączenia radia.
Blaski i cienie nowego życia 09:24, 18 maj 2017

Do góry
Zazdraszczam Mi brakuje lawendy, muszę podjechać i dokupić, napewno 6 sadzonek.
Urszulla napisał(a)
W zeszłym roku latem urywałam gałązki lawendy na nowe sadzonki. Wyszło ich kilkadziesiąt. Teraz się zielenią

Przerwa na kawę... 09:19, 18 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

mój już przestał komentować moje zakupy ale jest tego mały minus... ja też nie moge słowem pisnąć na jego zachcianki :/

No coś za coś. U mnie jak eM marudzi o ogrodzie delikatnie przypominam o jego hobby, które po całym domu już się przewraca, w garażu i domku.
Dla ciebie Ania moje borówki kwitnące. Pszczółki i i inne bąki się uwijają zapylając wiec owocu raczej sporo będzie. I tak co roku mam co skubać.
Zielona (r)ewolucja 09:16, 18 maj 2017

Do góry
I jeszcze moja radość-pąka puściła juz jedna z malutkich sadzoneczek rutewki delawayA
Nova zembla przywieziona przez M z jakiegoś marketu,nie planowana wogóle, ale zlitowal się nad dwoma krzaczki usychajacymi wśród półek-obawiałam się ze za bardzo ją przesuszono,ale jak widać ma się nie najgorzej
Witam, i o radę pytam :-) 09:15, 18 maj 2017

Do góry
Są i zdjęcia. Myślałam o jakiejś przysłonie w miejscu zaznaczonym czerwoną kreską. Rozważam przesadzenie grujecznika, który oberwał po wiosennych przymrozkach i zrobienie w tym miejscu rabaty trawiastej i wtedy może jakoś przysłona z wysokich traw wpisała by się w całość.

Toszka napisał(a)
Daj jakieś zdjęcia poglądowe, bo wyobraźnie mam bujną, ale nie aż tak
Metamorfozy ogrodowe 09:08, 18 maj 2017

Do góry
po wstepnym wyrównaniu terenu było tak:

Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:08, 18 maj 2017

Do góry
BOGUSIU---- byłam odpowiedziałam

Alu---- to jest zwykły sekator i nożyce do cięcia wełny na owcach A co będę cięła jeszcze nie wiem mam krzesełko podcięte ale chyba zrezygnuje z hodowli jego bo mi się nie podoba i długo trzeba na niego czekać żeby go uformować .
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 09:05, 18 maj 2017

Do góry

trochę jeszcze pomalowałam
Małymi kroczkami do celu... 09:05, 18 maj 2017

Do góry

a na koniec to co uwielbiam

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:05, 18 maj 2017

Do góry
Kosodrzewinka_i_lawenda napisał(a)
Witam serdecznie

Proszę o poradę jak zaprojektować poniższą rabatę.
Jest to rabata od wschodu, w półcieniu- słońce jest tu do 13.00.

Po lewej stronie jest pergola i koniec tarasu. Przy pergoli jest róża new dawn od wew kratki, od zew. jest róża leonardo da vinci i aspirin rose, podsadzone lawendą.

To początki naszego ogrodu w którym sadzę głównie róże, szałwię lawendę i kosodrzewinę.

Mój plan był taki aby kosodrzewina stanowiła tło, poniżej rząd róż Bonica ( kupiłam ich 8 sztuk) i przy obwódce z szałwi. Chciałabym osiągnąć efekt taki jak na zdjęciach poniżej z zielonym tłem. Myślałam też o cisach.....
Proszę o jakieś porady.
Rabata ma niecałe 6 metrów długości i 1,7 metra szerokości.

Jeśli chodzi o wystawę to dobór troszkę nie trafiony, bo kosodrzewina wyginie od tej strony. Bardziej choina strzyzona pasuje, możesz ją ciąć dowolnie - w sześciany, prostopadłościany.Tu raczej bodziszki, jarzmianki, orliki, hosty
Zielona (r)ewolucja 09:05, 18 maj 2017

Do góry
Trochę zgadywanek-w ubiegłym roku dostałam kilka NN sadzonek-malutkich i niepozornych-w tym roku jedna z nich zaskoczyła mnie kwiatkami juz w marcu i okazałatwo się miodunką-ślicznie kwitnie nadal,zawiązuje nasiona -jak i kiedy można by ją rozmnożyć?
Pytanie nr ze zdjeciem-co to?kolejna NN sadzonka-zakwitla pięknie -tez pytanie o rozmnazanie.kolejna zagadka to taki chwascior,któremu pozwoliwa rosnąć bo zapowiadałatwo się interesująco i rzeczywiście jest dla.mnie dość ciekawy-tez mam prośbę o identyfikację-szare kropki na liściach to pamiątka po fachowcach kładących elewację.
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 09:02, 18 maj 2017

Do góry
aleksandra_g napisał(a)

no takich myszek to ja w ogrodzie mogę nawet w setkach mieć.
Małymi kroczkami do celu... 09:01, 18 maj 2017

Do góry
Liatria, piwonia, róża chopin ze stipą, kalina

Małymi kroczkami do celu... 08:58, 18 maj 2017

Do góry
Małymi kroczkami do celu... 08:56, 18 maj 2017

Do góry
Hortensje limelight, kloniki, miskant

Małymi kroczkami do celu... 08:51, 18 maj 2017

Do góry
Kupiona wczoraj piwonia, zawciąg, buczek, brzoza

Moja działka. 08:49, 18 maj 2017

Do góry

Tu chciałam krzesełko wycinać ale zrezygnowałam i już nieco mi zarosło.A kurkę to miałam dużo mniejszy krzak i z kulki wybrałam 2-3 gałązki na dziób i ogonzwiązałam i ich 2 lata nie cięłam natomiast formowałam kulkę na lekki owal .usuń zdjęcia jak śą nie potrzebne .
Małymi kroczkami do celu... 08:48, 18 maj 2017

Do góry
Dzisiaj w końcu luźniejszy dzień, wszystko prawie poplewione, wycackane można trochę odpocząć, a przy okazji mała fotorelacja

Pierwsza moja róża w donicy, pastella ślicznie póki co rośnie...

Przytarasowa różanka

Iwonkowy ogród 08:46, 18 maj 2017

Do góry
Iwonko, uparcie nie chcesz nam wierzyć, że rośliny to sprawa wtórna, najpierw
potrzebny jest dobry projekt. Przeczytaj w takim razie te posty, może one Cię przekonają do zrobienia planu:
po angielsku
i po polsku

Póki nie zrobisz planu, działam po omacku i proponuję rozwiązania, które mogą się mieć nijak do rzeczywistości.

Np. takie:

Likwidujesz ten żwirowy pasek.
Robisz tak jakby jeden prostokątny trawnik, przecięty przez podjazd.
Wszędzie dookoła rabaty.
Po trójkącie sadzisz trzy takie same drzewka - klon czerwony mógłby być, tylko jest za duży, żeby go posadzić tak blisko domu.
Przy prawej granicy, w dwóch rogach sadzisz kolejne takie same drzewa (mogą być te rohany)
Pod siatką szpaler wysokich krzewów typu derenie, pęcherznice, jaśminowce.

Z hortensjami mam problem: one są biało-różowe i nijak nie pasują do żółtej elewacji i żółtych marikenów i tawuł, które już tam masz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies