Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 06:17, 18 maj 2017

Wczoraj poplewilam kolejna część rabaty, zostało mi jeszcze pracy tak na pół godzinki i będę już ze wszystkim na bieżąco muszę przesadzić kilka roślin jeszcze, bo zrobiło się im już ciasno. A i w końcu posadzić tuje, które kupiłam ok 3 tyg temu

Mam takie pytanie odnośnie gnojowki, moja robi się już 2 tygodnie i jak w miarę jestem przyzwyczajona do wiejskich zapachów, tak ta gnojowka śmierdzi, że aż mnie naciągan na jak ja mieszam ile muszę poczekać jeszcze żeby była gotowa, z tydzień? Dwa? No i zastanawiam się mogę nią podlać? Róże? Rozchodniki? Hortensje, chyba nie za bardzo? Klony? porzeczki, agresty? magnolię? Iglaki? Warzywa? Trawy ozdobne? piwonie?

I co ile taki zabieg można powtórzyć,żebym znów się nie zagnojowkowala
frezja 08:04, 18 maj 2017

Tutaj proszę od Pauliny "Ogrodowy powrót do dzieciństwa". Ona w tym temacie wie wszystko

Woda najlepsza do gnojówki to deszczówka ale jak nie masz to zwykła kranówka ale odstana. Do wiadra/pojemnika wrzucasz rośliny, tak 3/4 pojemnosci i zalewasz tą odstaną wodą. Wody prawie całe wiadro, wszystkie roślliny muszą być zalane. Odstawiasz w "ustronne" miejsce i codziennie mieszasz. To na początku będzie się pienić, po 2-3 tyg. gnojóWka będzie gotowa. Na gnojówkę trzeba czekać ok.2-3 tyg.
Zapytaj jej o proporcje.
paulina_ns 08:42, 18 maj 2017

frezja napisał(a)
Tutaj proszę od Pauliny "Ogrodowy powrót do dzieciństwa". Ona w tym temacie wie wszystko

Woda najlepsza do gnojówki to deszczówka ale jak nie masz to zwykła kranówka ale odstana. Do wiadra/pojemnika wrzucasz rośliny, tak 3/4 pojemnosci i zalewasz tą odstaną wodą. Wody prawie całe wiadro, wszystkie roślliny muszą być zalane. Odstawiasz w "ustronne" miejsce i codziennie mieszasz. To na początku będzie się pienić, po 2-3 tyg. gnojóWka będzie gotowa. Na gnojówkę trzeba czekać ok.2-3 tyg.
Zapytaj jej o proporcje.

Dziękuję bardzo za pomoc, ale jak się ją robi, to już wiem, bo jest zrobiona, proporcje też znam, tylko nie wiem jakie rośliny mogę podlać wiem tylko tyle,że kwaśnolubne nie. Dzięki napiszę do niej
paulina_ns 08:48, 18 maj 2017

Dzisiaj w końcu luźniejszy dzień, wszystko prawie poplewione, wycackane można trochę odpocząć, a przy okazji mała fotorelacja

Pierwsza moja róża w donicy, pastella ślicznie póki co rośnie...

Przytarasowa różanka

paulina_ns 08:51, 18 maj 2017

Kupiona wczoraj piwonia, zawciąg, buczek, brzoza

paulina_ns 08:56, 18 maj 2017

Hortensje limelight, kloniki, miskant

paulina_ns 08:58, 18 maj 2017

paulina_ns 09:01, 18 maj 2017

Liatria, piwonia, róża chopin ze stipą, kalina

paulina_ns 09:05, 18 maj 2017

a na koniec to co uwielbiam

paulina_ns 09:05, 18 maj 2017

dubelek