Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Toszka 13:30, 17 maj 2017

Kosodrzewinka_i_lawenda napisał(a)
Witam serdecznie

Proszę o poradę jak zaprojektować poniższą rabatę.
Jest to rabata od wschodu, w półcieniu- słońce jest tu do 13.00.
(...)

Nasadzenia jakie planujesz są wybitnie światłolubne, a tam tylko do 13
Na bank dla sosen za mało słońca. Jesli już to cis jakiś wąski, np. Robusta.
catherine85 13:50, 17 maj 2017

Zapomniałam objaśnić: wzdłuż schodów i tego 60 cm murka chce posadzić trzmieline , na krawędzi półokręgu zurawki bordowe no a w środku miłorząb Markiem do tego 3 berberysu bagatelne a jako wypełnienie turzyce - będzie to dobrze wyglądać na frontowa rabatę ?
johndunbar 14:51, 17 maj 2017

Toszka napisał(a)

Nie podałeś kierunków świata, a to pomimo pozorów ważna informacja. To mówi o nasłonecznieniu ogrodu.
Tam dla przesłony aż się prosi posadzić świerki serbskie (nie lubią kwasnej gleby). Zimą lisciaste i tak są marną przesłoną, a z bloków jest zapewne widok na wasz salon i wnętrze. Zwłaszcza jak jest ciemno
Serby w przeciwieństwie do świerków pospolitych nie łysieją od dołu, są zdrowe i ochojnik ich nie lubi. Też są wąskie. Mozna strzyc. Szybciej rosną bez wątpienia niż świerki Cupressina

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Taras jest skierowany na wschód i trochę na południe.

Graby po lewej i świerki po prawej zasłonią mi sąsiadów zza płota. Pomiędzy domami sąsiadów jest dziura przez którą widać bloki. Jedynym drzewem które może te bloki zasłonić jest klon.
SlonecznyOgrod 22:25, 17 maj 2017

Toszka napisał(a)
Dario, plan jest dobry i przestrzenny. Będzie cudnie

Jeśli będziesz wysoko prowadzić limki to rozplenicę (na jakimś odcinku) przed nimi polecam
I zadbaj o coś wiosennego, bo rabata jak na razie zacznie być ładna w lipcu.

Będzie cudnie? O jak bym chciała...
Czyli tak:
- od tuj metr lub trochę więcej trawy wysokie ( to variegatus nadaje się?)
-póżniej(w jakiej odległości od traw) rząd hortek
- rozplenice
A drzewa w którym rzędzie? Tam gdzie hortki ?
Toszka 22:40, 17 maj 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)

Będzie cudnie? O jak bym chciała...
Czyli tak:
- od tuj metr lub trochę więcej trawy wysokie ( to variegatus nadaje się?)
-póżniej(w jakiej odległości od traw) rząd hortek
- rozplenice
A drzewa w którym rzędzie? Tam gdzie hortki ?

ML zniesie półcień pod koronami drzew (bo te przecież się rozrosną), pomiędzy drzewa hortki. Hortki ok 1,5m od miskantów. Variegatus lubi słońce. On jest spory, masywny (jak się rozrośnie).
Odległosci są na początek spore, ale za 3 lata będzie już inaczej - rosliny ukorzenią się, zaaklimatyzują i pokażą moc
Jesli hortki będziesz prowadzić wyżej to rozplenica metr od nich. Zakryje nóżki
Gardenarium 09:05, 18 maj 2017

Kosodrzewinka_i_lawenda napisał(a)
Witam serdecznie

Proszę o poradę jak zaprojektować poniższą rabatę.
Jest to rabata od wschodu, w półcieniu- słońce jest tu do 13.00.

Po lewej stronie jest pergola i koniec tarasu. Przy pergoli jest róża new dawn od wew kratki, od zew. jest róża leonardo da vinci i aspirin rose, podsadzone lawendą.

To początki naszego ogrodu w którym sadzę głównie róże, szałwię lawendę i kosodrzewinę.

Mój plan był taki aby kosodrzewina stanowiła tło, poniżej rząd róż Bonica ( kupiłam ich 8 sztuk) i przy obwódce z szałwi. Chciałabym osiągnąć efekt taki jak na zdjęciach poniżej z zielonym tłem. Myślałam też o cisach.....
Proszę o jakieś porady.
Rabata ma niecałe 6 metrów długości i 1,7 metra szerokości.

Jeśli chodzi o wystawę to dobór troszkę nie trafiony, bo kosodrzewina wyginie od tej strony. Bardziej choina strzyzona pasuje, możesz ją ciąć dowolnie - w sześciany, prostopadłościany.Tu raczej bodziszki, jarzmianki, orliki, hosty

Instagram Ogrodowiska
BasiaGugu 12:59, 18 maj 2017

Bardzo proszę o pomoc przy przerabiania rabaty. Już trzeci raz zmieniam i chciałabym żeby tak już zostało. Rabata ma 7,5 m długości przy prostej krawędzi i 4,5 m szerokości w najbardziej odległym punkcie łuku. Była to kiedyś płaska rabata a chciałabym uzyskać efekt piętrowości. Wymyśliłam sobie, że jako tło posadzę pecherznica czerwoną, przed nią azalie Sarina, środek chcę wypełnić hostami i zurawkami w różnych kolorach. Mam dość dużo własnych żurawek i host i chciałabym je wykorzystać. Poniżej wstawię zdjęcie planowanej rabaty i schemat jak myślę obsadzić. Bardzo proszę o poradę czy będzie to dobrze wyglądało oraz ile sztuk pecherznicy posadzić. Też mam wątpliwości czy hosty posadzić łukiem przed azaliami czy raczej kępkami pomiędzy zurawkami. Może podpowie Pani czy jeszcze coś dołożyć. A może na Pani inny pomysł?
Michu87 11:32, 19 maj 2017

catherine85 napisał(a)
Witajcie
Proszę o poradę dotyczącą mojej frontowej rabaty przy schodach. Jest to strona południowa i doprowadzona jest linia kroplująca.

W miejscu szerokosci 2,8m jest jeszcze 60 cm podniesienie które myslałam żeby zakryć trzmieliną tylko nie wiem czy to dobrze będzie wygladało. Lepsza by była sunspot czy zółta?
dla zobrazowania fotka pogladowa

Jaki kolor doniczek tu pasuje biały czy brazowy?

Z góry dziękuje

Ja bym wybrała białe lub jakieś ecru. Brązu masz dość (okna, elewacja). Będą ładnie kontrastować
SlonecznyOgrod 21:48, 19 maj 2017

Toszka napisał(a)

ML zniesie półcień pod koronami drzew (bo te przecież się rozrosną), pomiędzy drzewa hortki. Hortki ok 1,5m od miskantów. Variegatus lubi słońce. On jest spory, masywny (jak się rozrośnie).
Odległosci są na początek spore, ale za 3 lata będzie już inaczej - rosliny ukorzenią się, zaaklimatyzują i pokażą moc
Jesli hortki będziesz prowadzić wyżej to rozplenica metr od nich. Zakryje nóżki

Dziękuję ślicznie za porady.
A trawy variegatusy jedna od drugiej to tak z 1,5m?
Toszka 22:18, 19 maj 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)

Dziękuję ślicznie za porady.
A trawy variegatusy jedna od drugiej to tak z 1,5m?

Tak, ale Polinki jeszcze zapytaj.